En mindre gård på 30 ha och ett hus med god litterär smak, i behov av mycket kärlek är till salu i Kristianstad kommun. Då Lenas och min Är du förberedd? och även mina Höstsol/Höstregn är väl exponerade i huset har faktiskt redan ett tiotal läsare hört av sig för att påtala detta, vilket är ovanligt. Detta tyder på att många av mina läsare och följare faktiskt bevakar gårdar i Skåne, så det kanske kan bli huggsexa om detta renoveringsobjekt.
En annan del av Skåne |
Jag ska försöka mig på en liten seriös analys av objektet, eftersom så många uppenbarligen spontant tittat på gården.
Läsaren, som är en av säljarna i en kusinskara, säljer alltså sin mors föräldrahem. Vederbörande skriver att när modern växte upp här fanns det “5-6 mjölkkor, två hästar och ett gäng grisar och höns”.
Det finns möjlighet att dra in fiber och “den surdegsbakande hipstern” kan finna glädje i att morfadern murat en ordentlig vedugn i källaren.
Objektet är naturligtvis i behov av modernisering och upprustning, men är antagligen i det skick som min egen gård var på 90-talet, och detta är inget konstigt alls. Man kan likt min gård bygga ut, och även likt hos mig isolera och inreda den oinredda delen av vinden. Det tar tid, och kostar en slant, särskilt om man inte gör det själv.
Ett hus av den här åldern, dvs byggt 1938 borgar dock för kvalitet i grunden, och en stor hel källare är en enorm resurs. Därtill finns rejäla ekonomibyggnader om 350 m2, förvisso med vad som verkar vara eternittak, men ser på fotona ut att vara i gott skick för typen av konstruktion. Extra positivt är att stora delar av den ena byggnadens bottenvåning är murad. Är bara taket tätt och bra – och det ser även relativt mossfritt ut – så kan dessa byggnader stå länge än.
Markerna är fördelade på 10 ha bete, fyra hektar åker (vilket också kan användas som bete, men med åker avses mark av bättre kvalitet och som kan plöjas och odlas), tretton hektar skog och två hektar så kallat impediment. Impediment är mark som inte ger någon avkastning värd namnet, men kan t ex vara utmärkt för jakt. Killgissningsvis avser detta en kraftledningsgata som går genom fastigheten, vilket oavsett är en utmärkt konstruktion för den som är jaktintresserad.
13 ha skog räcker och blir över för att ta ut egen ved – till det räcker 2-4 hektar beroende på kvalitet på skogsmarken – här är det antagligen mycket god kvalitet. 2018 ska det funnits 3510 m3sk virke, men om det skett avverkningar eller gallringar sedan dess framgår ej. 2018 var mycket av skogen slutavverkningsbar med 1835 m3sk, plus eventuellt ytterligare 217 m3sk, men om det tagits ner sedan dess måste kollas upp. 1800 m3 kan ge en bra slant för att skattemässigt gynnsamt (förenklat, det är inte så enkelt rakt av) rusta upp ekonomibyggnaderna om det behövs, annars kan skogen stå kvar – det går inte att oskattat avverka och rusta upp bostaden, utan då ska Maggan ha minst hälften av pengarna först (förenklat det med). Annars kan skogen antagligen stå på tillväxt, men virkespriserna är bra nu, plus att du kan gå med i Södra och börja ackumulera andelar i den ekonomiska föreningen, med sina 10% avkastning om året.
10 hektar bete räcker till åtminstone 10 sk djurenheter (tio kor eller hästar, typ femtio får), medan fyra hektar åker kan försörja fyra djurenheter vintertid, vilket väl sätter gränsen i linje med 5-6 mjölkkor förr. Den som vill hobbyjordbruka, försöka sig på självhushållning eller för den delen seriöst vill skala upp sin prepping har här ett objekt för den händige som har tid och ork.
Den så kallade arronderingen är också bra – det går en bilväg rakt genom fastigheten ser det ut som och terrängen ter sig med mina mått mätt flack, och därmed enkel att ta sig fram i.
Kom ihåg att det är enormt mycket arbete att dels rusta upp och dels få fason på markerna, som dock antagligen kan arrenderas ut. Man kan behålla gårdscentrum, några tusen m2 själv för odling av grönsaker, använda skogen till ved, all marken till jakt, men låta ett lokalt proffs driva betesmarkerna och åkern på arrende och alltså få lite betalt för att slippa sköta markerna.
Vad man får är ett naturskönt läge utan att bli störd av grannar, eller risken att någon börjar stycka av tomter utanför stugknuten, med möjlighet till viss jakt på egen mark och precis så mycket självförsörjning och prepping man har lust, tid och ork till. Vad du inte får är bekvämlighet och modern standard idag.
Samt förstås aldrig mer vare sig fritidsproblem eller pengar på banken.
Objektet ligger ute för 3 995 000:- SEK och hittas här. Visning är på söndag 14 – 17. Du kan antagligen gå runt och gissa vilka andra spekulanter som läser bloggen eller mina böcker, utifrån hur många som spontant själva upptäckte detta objekt innan jag skrev om det. Ni får väl komma överens om något hemligt tecken.
24 kommentarer
Kristianstad är en stor kommun (Skåne-mått). Detta får nästan gå som Österlen, dessutom på/nära linderödsåsen. Fint ska det vara.
E22:an är numera i trafiksäkert skick, så passar säkert den som måste in till kontoret nån dag i veckan.
Österlen kallas väl snart hela Skåne i reklamsyfte. Egentligen är det ett väldigt begränsat område som "får" betecknas det ursprungliga Österlen (jag är född och uppvuxen där).
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96sterlen
Du bodde på Österlen före det var coolt alltså?
Ok, Österlen-nära/glimt då. Kartan har nog mest växt västerut, så Ystad tror de flesta ingår i Österlen. Hursomhelst jag bor hellre i Ystad än i Tomelilla.
Cornu: Jag är född inom de ursprungliga och korrekta gränserna. Korrekt. Coolt? På sommaren, kanske. Österlen har väl alltid varit poppis på sommaren. Fast det kan vara några jävla vintrar med ihållande kraftiga snöbyar också. Senast nu i år.
B2: Jag bor helst i ingen av dem. Ok, möjligen Ystad. Kivik absolut (ingen omöjlig flytt).
Inte jag heller. Österlen är hyfsat fint. Men som gammal Blekingebo är man ju inte direkt imponerad. Lite mellanmjölk utan skärgård :). Nä ska det vara fint så har du de två halvöarna, speciellt kullahalvön (Arild, Mölle etc). Jag föredrar dock Sveriges Riviera, Skanör. Trist med så många smittspridare dock, tur man har fullgott skydd då ifrån kreti och pleti dvs Stockholmare som invaderar landskapet av förståeliga skäl förvisso :). Låt nästa DN-tåg passera.
Ja, Blekinge är rätt fint (bodde ett bra tag i Ronneby). Men något Stenshuvud har ni åtminstone inte 😉 Men jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet 😉
Falsterbo är fint (har bott där en kortare period). I Båstad har jag också tillbringat rätt mycket tid (tennis). Ja, det finns en del fina ställen i Skåne.
Lite gemensamt då, är uppvuxen i just Ronneby :-). Hm stenshuvud ger jag dig 🙂 och gillar man "hanggliding" eller vad det nu heter så är det väl perfekt. Falsterbo är inte favoriten, gillar mer det fina vattnet i Skanör, samt hamnen där har blivit riktigt festlig. Båstad hängde jag varje sommar i på gymnasiet och jobbade t o m på hotellet. Vuxit ifrån pengar och ytliga lägre begåvningar. Söker idag mer intressanta människor, vissa har där pengar andra inte. Spelar mindre roll.
Nä, det var just bara tennisbiten jag var intresserad av, (på den tiden då jag själv spelade).
Håller med: Skanör är ju ett bättre ställe än Falsterbo att vistas på. Inget särskilt med just Falsterbo om jag minns rätt (rätt länge sedan)
Tillägg: Men hela området tänker jag mig. Brukar väl kallas Skanör och Falsterbo (som närmast ett)? Då med Skanör som den finare/bättre delen.
Ja de klumpas nog lätt ihop. De är båda fina, tänkte mest på stranden och var där är roligast
Ja, och så kan man gå ut på Måkläppen och med rätt vindar och vatten faktiskt gå ut en bra bit i havet på sandrevlarna. Ibland i början av januari kan man se rätt mycket säl också som nyfiket studerar alla tokiga människor som är ute och går.
synd bara att det mesta av näset är borta om 50-100 år.
Ja det är lite trist. Blir väl som Holland med skyddsvallar, kan jag tänka mig. Annars borta.
Trollar ni oss norrlänningar? Skanör och Falsterbo är ju samma sak.
Ja, det blir på sätt och vis lite av hårklyveri, tycker jag. Orten Skanör ligger ju på Falsterbonäset. Samtidigt betecknas de som "tvillingorter" … Men jag har nog alltid betecknat det som ett och samma. Vi får väl höra vad experterna säger 😉
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skan%C3%B6r
Jag härstammar delvis därifrån ett par generationer tillbaka, och i släkten har man alltid ansett det som en och samma ort och refererat till både Skanör och Falsterbo som enbart "Skanör".
(Har ni hört hur folk snackade där för typ 50 år sen? Det lät som halvdanska på riktigt, det var en högst märklig dialekt som även en "riktig skåning "höjer på ögonbrynen åt.)
Observer, jag är expert på att killgissa. Vi kan klumpa ihop dem, det är kanske mer rätt att göra. Jag gillar stranden vid hamnen som går därifrån och norrut (finare vatten), spelar inte så stor roll vad det heter kanske.
Österlen== Öster om leden/vägen mellan Ystad o Kristianstad.
Kolla kartan och den röda linjen (länken). Där har du ungefär området.
Notera att en stor del, utom de mer flacka och låglänt delarna av Kristiandstad kommun är odlingsmark klass 4-5.
Men klimatet är milt, och därmed möjliggör det bättre avkastning. Merparten av skogen är löv, döma av flygbilder. Kraftledningen går genom barrskogen i ena hörnan. Mycket av marken såg också stenig ut.
Men den ligger mitt uppe på Linderödsåsen, så skall man ha grisar är det Linderödssvin som gäller. Hårda, härdiga och spräckliga.
"Ej bebodd på flera år", "Fastigheten säljes med friskrivning" – något för den händige som sagt!
Tips på blogginläggsämne om Ygemans senaste lögner hur han lovat bort miljarder till privata företag via sms. Givetvis blir det inga konsekvenser (åtminstone negativa sådana)
https://www.dn.se/ekonomi/dn-avslojar-ygeman-motsags-av-egen-regeringsrapport/