Våren har varit lite sen i år, och maj har inte direkt varit en vanlig maj heller, men nu är odlingarna igång i alla fall.
Tomaterna i växthuset blommar redan |
En fördel med sen utplantering av förodlingarna är åtminstone att de fått växa till sig ordentligt. En del gick redan i blom inomhus, och har även gett avkastning, t ex har vi kunnat äta egna bönor som inte orkade vänta på att planteras ut.
Fänkål, och en del vitlök som verkade blivit kvarglömda i pallkragen. |
Växthuset i princip fullt. Tomater till vänster, aubergine rakt fram, men även lite paprika med mera |
Inomhus har det förstås varit stora mängder sallad att skörda än så länge – grönsallad, maché, ruccola, pak choi – samt basilika från vad som närmast kan tituleras som en buske vid det här laget.
Inte direkt majväder |
Frostvakten står på i växthuset och dras igång av hemautomatiseringsträsket om temperaturen går under 8.5 grader och solcellerna samtidigt inte ger åtminstone 1000 W (vilket innebär att det är minst morgonsol som kommer värma växthuset, som först skuggas framåt kvällen).
Hur ser det ut med era egna odlingar?
7 kommentarer
Det går bra, vi har börjat planera att bygga ett växthus i sommar. Har tidigare bara kört pallkragar och mest bönor+morötter+rädisor.
I år har vi dock stuvat om lite så vi har ett par stora krukor över. Så vi har förodlat ganska många tomatplantor, sen gurka, zucchini och aubergine till planteringslådorna. Finns en plats på tomten med sol i princip hela dagen där vi ska testa hur dessa tar sig. Kryddplanteringarna har vi satt i den delen nära köket där vi har det.
Annars tror jag att denna sommar blir det fokus på att bygga växthuset, nytt staket/renovera gamla staketet, samt sätta ett par till bärbuskar där vi gjort i ordning marken för detta förra året. Vi har bara en buske och ett fruktträd där nu så lite fler saker så motiverar det att köpa automatbevattning.
Vi (i Kalmar län) förodlar i kruka inomhus, och har inte kunnat plantera ut i växthus förrän nu. Det är pak choi, chili, tomat, sallad, bönor etc. De är dock betydligt mindre än dina trots vi började förodla i februari nångång… jord är vanlig såjord samt yrkesordlarjord från blomsterlandet, toppat med lite hönsgödsel när de väl kommit igång lite. Några tips från coachen?
Potatisen är i backen.
Marknadens billigaste skräp-växthus av petplast och tunna aluminiumprofiler men med en dörr är invigt och vart betydligt trevligare av en 190 mm träsockel för extra takhöjd. Sockeln kommer att leva tre gånger så längs som växthuset så nästa blir nog platsbyggt på den. Och jo det är några små blommor på tomaterna, hmm, bäst att kolla hur pollineringen funkar.
Blött och sent trots en tidig tjuvstart. Skördar den första sparrisen på friland nu, minst en vecka senare än "normalt". Inne på andra skörden gröna blad i det ouppvärmda växthuset. Ute fick jag ned mycket i backen innan det började regna, men nu är det helt otjänligt, tyvärr för blött för att rensa ogräs också, och korna går med vatten över klövarna…..
Om det är du (ni) som skrivit Kornas planet så vill jag tacka så mycket för den. Många goda argument för att fortsätta hålla betesdjur i vårt land. När jag läser blir jag nästan lite sugen på att återstarta djurhållningen, men inser snart att tiden inte medger det just nu.
Tackar som frågar!
Vi sådde chili i december och tomater i februari. Nu har vi ett 50-tal frukter av vardera som långsamt mognar till röda och gula nyanser. För tillfället står plantorna i växthuset eller inomhus under lysrörsbelysning. Cayennepepparen ska dock planteras ut så småningom.
I december gjorde vi även vintersådd av spenat och rotfrukter (morot, kålrot, palsternacka och rädisor) i jättekrukor i växthuset. Plantorna är nu ganska stora och några krukor har fått flytta ut. Rädisor har vi redan skördat mycket av. Likaså spenat. Morötterna kan nog delvis vara skördeklara till midsommar liksom ytterligare sådd av rädisor, persilja, basilika och förstås potatis.
I år har även såtts kålrabbi, svartrot, rödbetor, lök från frön, rotselleri samt pumpa och bönor som just flyttat ut till växthuset. Rödbetor, Kålrabbi och pumpa ska planteras ut i juni medan övriga är sått i sina odlingslådor eller planteras om i hinkar i växthuset.
I kryddlandet spirar timjan, oregano, citronmeliss, Kärleksört och åbrodd.
Det blir ett bra år tror jag.
Mina tomater har börjat ge frukt, men den är liten, hård och grön än så länge. Men ge det en månad så…