När vi ändå är inne på skämt som värderingen av Hemnet, så värderades förlustbolaget Klarna till 262 miljarder kronor utifrån senaste nyenmissionen på en miljard dollar. Bolaget gjorde 2019 en förlust på dryg miljard och hade en omsättning på 7 miljarder.
Sysslar inte Klarna med |
PS-tal skulle alltså utifrån 2019 års omsättning ligga på 37 gånger omsättningen och om förlusten på en dryg miljard svenska kronor skulle vara en vinst på en miljard skulle bolaget värderas till p/e 262.
Klarnas (Klarna Holding AB) bästa resultat någonsin var 2017 och 523 MSEK, vilket skulle gett ett p/e på ganska exakt 500.
Teslas absurda aktievärdering ligger på p/e 234 för årets resultat, 152x för 2022 och 109x för konsensusestimat för 2023.
De svenska storbankerna är ju knappast några tillväxtcase, men SEB:s börsvärde är 234 miljarder SEK och p/e 11.2x på 2022 års konsensusestimat enligt MarketScreener, Swedbank 178 GSEK och p/e 9.45x på 2022 och Handelsbanken 192 GSEK och p/e 10.9x på 2022.
SEB ar en omsättning på knappt 51 GSEK eller 7x gånger Klarna, så man får förmoda att marknaden (som ju alltid har rätt) alltså anser att Klarna ska växa 7x mot 2019, och dessutom under de år denna tillväxt tar ge en avkastning på investeringen som är i linje med börsen – annars är det ju meningslöst att köpa ett bolag på p/e 500 eller vad man nu vill sätta p/e till. Vad resultatet 2020 blir får vi väl se framöver.
Sedan ska väl Klarna börsnoteras någon gång, och då vill förstås de som gick in till värderingen 262 miljarder kronor ha direkt massiv vinst på introduktionen, så kanske ska vi snacka om 400-500 miljarder i värdering vid det laget?
Tydligt är att vi idag har en IT-, greentech- och fintechbubbla, men så länge krisräntorna är permanenta så lär väl inte den spricka och strategin köp dyrt och sälj ännu dyrare är väl den nya ekonomin, istället för klassiska köp billigt, sälj dyrt. Trots allt kommer centralbankerna bara pumpa ut mer och mer deg i systemen. Det verkar inte ens finans en risk i inflation i börsintroduktioner, dvs att inte ens centralbankerna hinner med att trycka nya pengar i den takt som bolag börsnoteras eller för den delen tar in nyemissioner. Snarare verkar börsintroduktionerna bli fler och fler och till allt högre värderingar. Snart kommer Gunnars Serviceverkstad att börsnoteras, värdering tio miljarder.
Det är tydligt att jag börjar bli för gammal och inte ser storheten med dessa värderingar och att ju högre något är värderat, desto bättre. Eller för den delen Bitcoin, som nu drar mer energi än hela Sverige, är skitlångsamt jämfört med traditionella transaktioner och inte är skalat för att klara mer än någon tiondels promille av andra transaktionssystem, samt kostar absurda summor för transaktioner. Att skiten öht försvaras av någon visar bara på att man ska vara korkad för att agera på dagens marknader. Vilket kanske är en delförklaring – ju fler som är dumma i huvudet och på marknaden, desto högre värderingar av tomma tunnor.
Man får väl hoppas att alla svenska nya miljardärer och 19-åriga mångmiljonärer åtminstone säljer av lite så de faktiskt får några pengar att göra något verkligt för och inte bara siffror på skärmen. Bortsett från bostadsmarknaden verkar det dock ont om folk som strör pengar runt sig, men det kanske bara inte märks pga Wuhan-pesten.
33 kommentarer
I tyskland blev lilium köpt av nån spac för 8 miljard.
Snart kan vi betala vår flygtaxi med klarna, tydligen. Meet the jetsons!
Framtid sedan 60talet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag skrev italien ska få 2 biljon och jag har inte funnit nån källa tidigare.
https://www.handelsblatt.com/images/ersatzbild/27095046/3-formatOriginal.png
Det gäller bara att bli "too big to fail" så kommer politikerna att skydda företaget no matter what.
Cornu, notera din bolag!
https://www.cnbc.com/2021/04/15/theres-a-single-new-jersey-deli-doing-35000-in-sales-valued-at-100-million-in-the-stock-market.html
Bra idé, jag kan gå in som ankarinvesterare 🧐 Noteringsmultipeln kan vara precis så lågt som du önskar och om du behåller en aktiemajoritet behöver du inte gå de andra delägarna tillmötes.
Klarna har Kinesiska ägare, AliPay är stort även utanför Kina, dock ej (ännu) i Sverige.
Blicken mot Horisonten, kineserna är inte lika kvartalsbundet blinda …
Jag tror inte att folk som verkligen investera i aktier titta bara på 3 månads resultat, det är mer kontrolluppgift men det gäller alltid framtid, PE 5-10 finns oftast bara om ingen tycker marknad har nån framtid.
Kvartalsbundenhet är oftast nån argument av folk som inte äger aktier direkt.
Precis min poäng. Intresset i Klarna är inte primärt värdet på den monetära avkastningen på investerat kapital.
Vilket annan värde kan finnas i ett bolag vars kunders köphistorik skulle kunna användas för tex. bygga upp ett Social Credit Score system tro…
Det där får du gärna berätta mer om, äger Kina 100% av Klarna eller vadå?
Minoritetspost än så längre
https://digital.di.se/artikel/sa-mycket-har-alibaba-bolaget-investerat-i-klarna
Så de har 0,47% av aktierna? Visst, jag är också misstänksam mot kinesiskt ägande, men det där skulle inte dyka upp på min radar ärligt talat.
Troligtvis ~1%
"Därutöver har Ant Financial köpt ett okänt antal existerande aktier på andrahandsmarknaden från tidigare ägare, vilket gör att den totala prislappen i affären är högre.
Det kinesiska bolagets totala ägarandel i vd:n Sebastian Siemiatkowskis skapelse uppgår dock till mindre än en procent, enligt vad Klarna har uppgett för Di Digital."
"Ant Financial har ofta pekats ut som världens högst värderade fintechbolag och uppges nu sikta på en börsnotering. Enligt Reuters bytte aktier i januari ägare i gråhandeln till ett pris som indikerade en värdering på 200 miljarder dollar – eller motsvarande knappt 1 900 miljarder kronor"
Där snackar vi värdering…
Även 1% är knappt en axelryckning från mig. Kom tillbaka när de sitter på 10%+.
En transaktion mellan två Bitcoin adresser behöver i regel tre blockverifieringar , nya block skapas var tionde minut, i regel går del flesta transaktioner igenom på 30 minuter, i bland upp till nån timme.
Nätverket har "öppet" 24/7 och tar alltså inte heller paus röda dagar, en initierad transaktion är oåterkallelig och behöver inte godkännas av någon utomstående.
Försök få igenom en Swift betalning på en helg, mellan två banker. 3-4 dar brukar en vanlig betalning ta utanför EU.
Anledningen till att blockstorleken i kedjan sattes till 1 MB sägs vara just för att undvika risken för centralisering då resurserna för kunna mine:a "obegränsade" block endast skulle kunna åstadkommas av stora institutioner, vilket hela filosofin går emot.
Metoden som används för mine:ing är "proof of work" , och ja det går åt energi för att verifiera kedjan, men det är också belöningen (i bitcoin) som driver nätverket framåt, därför är mine:era ytterst kreativa för att få så låg energikostnad som möjligt. 60-70% säg redan vara förnyelsebar energi, som vatten och sol. Hen stor del av energin är kommer också från s.k. "strandsatt" energi som av distributionstekniska skäl inte kan levereras till marknaden. Dvs. energi som skull gått "förlorad"
Och varför ska folk fortsätta minea när man inte längre får någon belöning sen när taket slagit i? Hela valutan kommer sluta fungera.
Vart fjärde år halveras antal BTC som fås per block, förnärvarande 6.25 BTC/block. Sista BTC förväntas mine:as runt är 2140. Får man tro prognoserna så kommer 1BTC motsvara $500k-$1M om några år.
Den andra delen av belöningen som fås kommer från transaktionskostnaderna.
Så incitament finns definitivt.
Finns ingen anledning till att en transaktion inte ska ske omedelbart. En halvtimme för Bitcoin är knappast något att skryta om. Hur stor andel av Bitcoin-transaktionerna är verkliga köp av varor eller tjänster? Bitcoin saknar alla egenskaper en vettig valuta bör ha.
Råvaran pengar i det kapitalistiska systemet har i god socialistisk anda prissatts till ett syntetiskt lågt pris. Hur kan alla förespråkare för den kapitalistiska marknadsekonomin som hatar allt som luktar socialism försvara detta socialistiska inslag i ekonomin?
Du menar att alla pengar ni botten är skulder…och att den som står i skuld inte är fri? Ja det kan man ju reflektera över en stund i vårsolen.
Poängen med Bitcoin har aldrig varit att det ska vara ett snabbt transaktionssystem utan att det ska vara ursäkert (och ja, man kan få sina Bitcoin stulna om man är klantig, precis som guld. Poängen är att det inte kan hackas så nån plötsligt skapar tre miljarder nya Bitcoins). Vid forken 2017 (?) var det just den uttalade vägen som valdes. Med det sagt har jag ändå inga pengar i Bitcoin då jag omöjligt kan bedöma om det ska upp eller ner i framtiden.
Storleken på blocken och därmed transaktions hastigheten är i högsta grad medvetna val:
https://steemit.com/bitcoin/@tobixen/a-brief-history-of-the-bitcoin-block-size-war
Det kan aldrig skapas mer än 21 miljoner bitcoins och ca 70% är redan mine:at, samt att en hel del är förlorade (folk slängt/glömt etc), så kommer det finnas färre och färre mynt. Företeelser som många vill ha men få kan få, tenderar att öka i värde.
Nja Stefan, 88% är redan mine:ade. Tror själv inte på bitcoins, p g a modellen. Spelar på en annan häst, som verkar matematiskt hållbar över tid.
PerP – "Med det sagt har jag ändå inga pengar i Bitcoin då jag omöjligt kan bedöma om det ska upp eller ner i framtiden." stor humor 🙂
Om det är ETH2.0 du syftar på så går dom mot "proof-of-stake" som du säkert vet, dvs. centralisering. Alltså samma problem vi har i dag med Fiat valutor och centralbanker.
"Fix the money, fix the world"
Skulle fortfarande hellre köpa Klarna än SAS som dubblat sitt börsvärde under coronan.
Lycka till med utlandsexpansionen Klara! Blir inte lika lätt där som i Sverige med gratis inkasso, personnummer och offentliga uppgifter för automatisk kreditbedömning samt god betalningsmoral.
Den primära expansionen lär bli Kina.
Partiet vet vem du är och vad du gör och inte gör och när. Finns läger för dom som inte har "god" moral.
Klarna tjänar sina pengar på anslutningsavgifter för handlare och provioson på köp. Ev. osäkra fodringar packas säkert iväg till andra aktörer.
Klarna avvecklade sitt eget inkassobolag i höstas, för att satsa på "kärnverksamheten". All inkasso är numera outsourcad.