Dags för lite historisk MÖP-måndag. För att Warzawapaktens Östersjöflottor skulle kunnat ta sig ut i Östersjön via Öresund hade det krävts en invasion av Sverige och Danmark vilket blir uppenbart när man från stranden även långt norrut vid Kullaberg kan se hela vägen över till Danmark. Ett alternativ hade varit att på något sätt hålla Sverige utanför tredje världskriget och bara invadera Danmark.
Sjöfart på väg ut och in i Öresund fotograferat från Carstens ränna, halvvägs ner på Kullabergs branter. Danmark på andra sidan. |
De forna tre östersjöflottorna – Sovjetunionens, Polens och Östtysklands – hade som primärt mål att bistå en invasion av Danmark och Sverige, åtminstone Skåne, som enligt den läckta anfallsplaneringen skulle anfallas av polsk trupp, medan Sovjets angrepp skulle ske mot Sverige längre norrut. Där har dock inte angreppsplaneringen läckts ut efter kalla krigets slut, eftersom den helt kontrollerats av Ryssland.
Den polska angreppsplaneringen mot Bornholm, Danmark och Skåne Källa: bergrum.se |
Sovjetunionen planerade aldrig för ett konventionellt krig, utan skulle från första minut anfalla under en våg av taktiska och 5 000 strategiska kärnvapen. Antagligen skulle stränderna i Skåne hamrats med taktiska kärnvapen innan polackerna skulle landstiga rakt genom de bestrålade områdena. Svensk naiv försvarsplanering, som byggde på konventionellt krig, skulle åkt ut genom fönstret redan de första timmarna.
Sekundärt skulle Östersjöflottorna ut i Nordsjön för att understödja Norra flottans utbrott ner i Nordatlanten med syfte att skära av USA:s atlantiska länk för förstärkningar av Västeuropa.
Men för att nå dit måste man passera både Stora Bält eller Öresund. Ingetdera av dessa går att ta sig igenom om motståndaren håller stränderna. Och det rätt långt norrut.
Efter helgens researchresa till Höganäs och Kullaberg, så blir detta extremt uppenbart. Även från stranden i Mölle ser man hela vägen över till Danmark, vilket bara sätter fingret på hur rörligt kustartilleri som kustrobot skulle levererat dålig stämning om inte fastlandet först säkrats.
Bilen vid stranden i Mölle. Danmark syns tydligt vid horisonten. |
Gissningsvis ser man även hela vägen över till Danmark även från Bjärehalvön och Hallandsåsen, så för att säkra utloppen från Östersjön skulle nog Warzawapakten behöva ta sig minst till Hallandsåsen. Och längre norrut skulle man också behöva besätta antingen Skagen eller ta en ordentlig omväg, om man nu dessutom kan segla förbi Anholt och Läsö obemärkt först.
Nu kan förstås kustrobot även slå bortom horisonten, givet att man har högt placerad eldledningsradar för att hitta målen initialt, men att man visuellt och med blotta ögat kan se över till Danmark säger det mesta.
Fast först hade Sverige och Danmark samordnad försvarsplanering om att omgående vid krigsutbrott minera Öresund från Skanör över till Kastrup, med både Drogden och Flintrännan minerade. Detta enligt Mikael Holmströms avslönade bok Den dolda alliansen, som visade hur Sverige de facto var med i Nato, men inte på pappret, och aldrig var vare sig allianslösa eller neutrala.
Lastfartyg i solnedgången utanför Kullen och Mölle, förvisso taget från höjden vid Grand Hotel Mölle och deras placebo |
Väl ute i Skagerack skulle man möta brittiska, franska, tyska, nederländska och belgiska flottan, och eventuellt delar av den amerikanska, i den mån dessa inte bundits upp av Norra flottan i gapen mellan Grönland och Island och mellan Island och Norges kust.
Möjligheterna att alls ta sig ur Barents Hav och Östersjön ter sig som ganska små, även om man satte in kärnvapen.
Idag finns inga möjligheter för den ryska Östersjöflottan att ta sig ut från ett Östersjön där Öresund och Bälten försvaras, annat än genom att tvinga fram svensk och dansk kapitulation. Den Norra flottans kapacitet är främst att utöka Bastionförsvaret av den ryska andraslagsförmågans kärnvapenubåtar på Kolahalvön, genom att besätta Nordkalotten vilket Jägarchefen bloggade om igår kväll. Att kunna ta striden ut i Atlanten annat än med sina kvarvarande attackubåtar ter sig omöjligt, i den mån de lyckas ta sig ut dit och överleva.
Ett utökat Bastionförsvar kan dock ske utan att dra in Norge, genom att man besätter nordligaste Sverige och Finland, och därmed effektivt hotar att ta hela Nordnorge eller kunna fjärrbekämpa Nordnorge med t ex raketartilleri. Vid försämrat säkerhetspolitiskt läge kan ett sådant angrepp och ockupation av de svenska och finska delarna av Nordkalotten sätta press på Nato utan att inleda ett faktiskt krig mot Nato via ett angrepp mot Norge. Beskedet skulle i så fall vara att den ryska vedergällningsförmågan är nu säkrad, så passa er jävligt noga medan vi [gör X] på annan plats.
Klättrare i Carstens ränna, Kullaberg |
28 kommentarer
En detalj; Danmark är ej i fri sikt från Bjärehalvön. Kullahalvön skymmer. Inte heller Själlands nordkust kan ses från Hallands Väderö pga jordkrökningen.
Man får väl reka efter skrevor och grottor lämpliga att placera olika eldenheter i och under som har förmåga att gå på mål bortom horisonten 🙂
Annars får man väl göra om Beredskapsmuseet i Viken till Ersta.
Ett projekt jag kört hade vi problem pga husbyggnaderna var begränsade i höjd pga batteriet som skulle skydda hamnen behövde fritt skottfält.
Tråkigt om ens anläggning penetrerar av 155 mm granater.
Men vid påpekandet att det låg ett Donken i princip rakt på ett av batterierna så var det inga problem med bygglovet, efter ett godkännande från FM.
Batteriet lades ner före 00-talet.
Bra att även bloggaren förstår hur nära Skåne har till kontinenten (Köpenhamn).
Allt ovan är aktuellt även idag, frågan är bara den, hinner vi få våra enheter på plats i tid för att försöka slå ut tex Xrobotar sub,- super,- hypersonic?
Nej våra enheter är hemma å VAB:ar alternativt håller på att genuscertifiera sig. Det innebär längre tid för gruppering.
Carstens ränna, ingen aning vem Carlsten är.
Carlsten har jag koll på, han har namngivit en fästning på Marstrandsön.
Carsten och hans ränna var däremot okänd fram tills nu för mig, men ganska säker på att en snabb googling hade gett dig ett svar snabbare än du skrev inlägget ovan.
Mmm, syftade på inläggets initiala felskrivning.
Den Sovjetiska krigsplanläggningen var brutal men i sig byggd på enkel logik för att uppnå sina mål, kärnvapen var avsedda att användas mot alla de nationer som inte hade egna….Lärdomen i detta kan ju översättas till dagens Ryssland, se Ukraina som exempel där Ryssland förut garanterade Ukrainas gränser och när Ukraina sedan gett upp de kärnvapen som fanns kvar i deras arsenal vid Sovjetunionen fall, så var spelplanen fri för Ryssland utan att riskera ett Ukraina som svarar med kärnvapen. Polackerna blev senare utbytta mot Östtyskarna vad gäller landstigning i Skåne.
Vår gamle ÖB Bengt Gustafsson har skrivit en bok "Det sovjetiska hotet mot Sverige under det kalla kriget", den är intressant och ger en mycket god bild. Sedan finns det lite publikationer spridda angående planering för Nordkalotten i USA, England och Frankrike.
Vi skall inte heller glömma bort att all Sovjetisk planering samt övning innehöll omfattande delar av kemisk krigföring, men dessa var oftast på en lägre nivå än kärnvapnen.
För Sovjetunionen så kunde man ju köra linjen Isolera Sverige (lite som andra världskriget) eller invadera på olika sätt, men Sverige och även Finland låg som en nyckel för dem till Nordkalotten, på något sätt hade de varit tvugna att hantera dessa nationer och hade det blivit invasion så hade kärnvapen och kemiska vapen använts.
Situationen i sak har inte ändrats i europa sedan kalla kriget, en storkonflikt i europa kommer innebära kärnvapen, den ryska kemiska förmågan är lägre än under Sovjetunionen, men större än Nato:s. Till motsats vad svenska freds önskar så är kärnvapen konfliktavhållande vad gäller Nato och Ryssland iaf.
När det svenska taktiska kärnvapenprogrammet hamnade i malpåse så fanns enligt rykten (obs ej verifierat) att man istället skulle saringasbomba utskeppningshamnarna på andra sidan Östersjön, men då måste man ju vara väldigt säker på vart fartygen lastades för destination.
Om det finns någon sanning i det? Vet ej men jag fick som svar "man blir inte så initierad i ABS-skydd om man inte själv hållit på med det".
ABC-skydd menade jag naturligtvis.
Hursom tänker jag att kanske kunde WP invaderat danska öarna och Skåne, men svaret från NATOs massiva flygstridskrafter och missiler skulle göra det nära nog oanvändbart att passera med tonnage ut i Kattegat där mer flyg, missiler och flottenheter från NATO hade tuggat på.
Skulle Sverige innehavt de volymerna C-stridsmedel, förpackade i vapen redo att lasta och släppa över främmande land? Stort om sant, gissar jag, aldrig hört talas om det tidigare.
Kemvapen utreddes samtidigt som kärnvapen på 50-talet. Det sågs som ett mycket effektivt sett att påverka t ex flygbaser jämfört med upprepade anfall med konventionella vapen. Även om ingen blir dödad, vilket är tveksamt, så skulle en flygbas där alla måste uppträda i full skyddsdräkt i flera dagar efter ett anfall med VX ha rejält nedsatt operationstempo.
När man insåg att förlusterna man skulle ta när man penetrerar det sovjetiska jakt- och lv-skyddet i Baltikum översteg nyttan så började man istället planera att försvara Sveriga "en meter från strandkanten" och då försvann mycket av intresset för kemvapen.
Svenska Kemiska stridsmedel? Intressant för en historiker att kolla på om det varit någonting, som bloggaren anmärker på så hade mineringar i Öresund och Skagerack gjort det svårt för Sovjetiska flottan att nå någon effekt. Flygbasering hade nog varit mer intressant, men som nämnt innan så skulle Sveriga ha lite radioaktiv strålning man fått beakta.
Helt okänt är dock inte ämnet. Här länk till artikel i Sydsvenskan (bakom betalvägg) från 2002.
Och länken:
https://www.sydsvenskan.se/2002-04-17/sverige-hjalpte-usa-med-stridsgas
Samt en länk till Wilhelm Agrells bok i ämnet från 2002.
https://biblioteket.stockholm.se/sok/topic/BC-stridsmedel;Kemiska%20vapen;K%C3%A4rnvapenkrig
https://www.adlibris.com/se/e-bok/svenska-forintelsevapen-9789186297459
Bra bok. Rekommenderas.
Klart att det fanns, den får man läsa, tack för det.
Säga vad man vill men Sverige är allt bra på att "inte liksom ta upp" de delar av historien som inte är så rumsrena i ett nutidsperspektiv samtidigt som de inte direkt är gömda heller.
Men Sverige skulle ju försvaras med amerikanska kärnvapen i mån av krig, enl uppgörelse vid nedläggning av svenska kärnvapenprogramet
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så kortfattat var Sovjet mycket bra på att dölja sina invasionsplaner alt Sverige dålig på underrättelsetjänst i Sovjet/spionage (även USA isof)
Men 5000 atombomber?? Va f-n e detta möjligt?
Det finns taktiska laddningar tex artilleriammunition, flera stridsspetsar i en enskild missil/bärare osv. Det finns många steg mellan de minsta taktiska laddningarna upp till Tsar Bomba.
Intressant artikel, skrämmande men förmodligen mycket sannolikt scenario. Angående passusen:
"Sovjetunionen planerade aldrig för ett konventionellt krig, utan skulle från första minut anfalla under en våg av taktiska och 5 000 strategiska kärnvapen. Antagligen skulle stränderna i Skåne hamrats med taktiska kärnvapen innan polackerna skulle landstiga rakt genom de bestrålade områdena.".
Detta påminner mig om en biografi av en sovjetisk stormästare i schack(!). Han heter Jaan Ehlvest, och är estländare, en av Sovjetunionens och världens starkaste spelare under 80- och 90-talet. Han liksom flera av hans kurskamrater vid universitetet i Tallinn utbildades till reservofficerare – vad han senare förstod var att dessa reservofficerare (liksom kollegor från de andra baltiska staterna) skulle ingå i de första divisionerna vid anfall västerut, där de största förlusterna kunde förväntas uppstå. På detta sätt skulle Moskva uppnå att man utkämpade kriget med "expendable soldiers" samtidigt som man gjorde sig av med de baltiska intellektuella …
Personligen skulle jag haft det tvivelaktiga nöjet att möta invasionstrupper i södra Sverige, som underofficer i ett pansarhaubitskompani – jag räknade kallt med att inte överleva en sådan sammandrabbning.