Fick påtalat för mig det självklara och motsägelsefulla med MP:s utspel om ännu mer skatter på el. Både MP och S hävdar att vi har överskott på elkraft i Sverige, men ändå vill MP nu införa flera nya skatter på elförbrukning och även lagstiftat tvinga fram minskad elförbrukning.
Per “Warface” Bolund (MP) på väg att ta ditt välstånd och dina pengar |
Kort sagt går det inte ihop. De nya förslagen om att dels lägga extra skatt skatt på allt som drar mycket el – tvättmaskiner, diskmaskiner och annat som är välståndförbättrande (och dessuom energisnålare än alternativet att tvätta och diska för hand, förutom att det är tidseffektivt och produktivitetshöjande vilket ger välmående och välstånd), och dels tvinga elbolagen att få sina kunder att minska sin elförbrukning går helt enkelt inte ihop med narrativet från S och MP att vi har överskott på el och elkraft i Sverige. Ska förresten livräddande medicinsk utrustning som drar el också beskattas? T ex de aktuella respiratorerna? Ska man reducera energiåtgången genom att pumpa mindre luft in i patienternas lungor eller hur är det tänkt?
Varför ska vi tvingas spara på el när vi enligt Miljöpartiet och S har överskott på el? Dessutom när det är miljövänlig och klimatvänlig el från kärnkraft, vattenkraft och vindkraft?
I övrigt – om du skaffar en elbil kommer din elförbrukning i hemmet att öka med 3000 – 8000 kWh om året för 1500 – 4000 mil körning per år. Vad för energieffektivisering kan man göra som minskar elförbrukningen med detta? Inte ens om man helt slutar med varmvatten (ca 5000 kWh värmeenergi om året för en familj, ca 1500 kWh elenergi via värmepump) i ett av dagens redan energieffektiva hus kommer man spara in detta.
Och elbilar subventioneras av Miljöpartiets regering.
Det är i övrigt uppenbart att Miljöpartiets trams om att kunna behålla välstånd och välfärd med en miljöpartistisk politik är just trams. Möjligen att vi får behålla lite välstånd och medföljande välfärd trots Miljöpartiet.
Till en början föreslås härmed att Miljöpartiets partikansli går i bräschen, kastar ut alla sina datorer och går över till papper och blyertspenna, slutar med varmvatten och drar ner temperaturen till sexton grader på kontoret. Använd yllekofta istället. Och släcker ljuset även i lokalerna, även om det redan är släckt mellan öronen.
38 kommentarer
Det är en fråga om politik inte logik.
Låt mig gissa, det kommer bli som med kemikalieskatten där det inte går att komma undan den. Säg 100% av skatt för allt sämre än Energiklass A, och sedan 25% avdrag för varje nivå över (A+ 25%, A++ 50% och A+++ 75% avdrag). Men aldrig 0%.
Kommer gynna byggbranschen. Anar ett större sug efter nybyggen, som kommer driva på "bostadsbubblan". Ingen fastighetsskatt i 15 år, bankerna ger bättre räntor, alla vitvaror är i regel energieffektiva likt fastigheten i stort. Elbilsplatser finns i regel vilket troligen kommer bli ett keyword i mäklarannonser framöver, likt balkong är idag.
Trist det slarvas och fuskas en del i branschen bara. Sen ska det överklagas i all evinnerlighet.
Den reala ökningen i bostadspriser har nått sin peak för denna gång.
Tacka 40 år med sjunkande långa obligationer för det.
Klicka på all så ser du peak juli 1981 på 15.82%.
En härlig färd sen dess för de flesta bostadsägare.
https://www.cnbc.com/quotes/US10Y
Glöm inte att "The internet of Things" gör det möjligt att med kirurgisk precsion övervaka och stänga av dina individuella vitvaror på distans – inte kommer väl en S/MP-regering att tillåta byggbranschen att slarva med installation av det?
Östergren, priserna kan nog pumpas upp ytterligare. Psykologin är fortsatt urstark, åtminstone upp under våren. Hösten blir intressant, när flyttkedjorna troligen kör igång efter nedmonteringen av restriktionerna.
Psykologin är stark för att räntorna är låga.
Precis och har varit så rätt länge. 2/5års-räntan hos SB – 1,03/1,14%. Billiga pengar.
Bostadsrätter upp 6.2% på årsbasis till 44.548 SEK/kvm.
Hur man än vrider och vänder på det börjar det nå smärtsamma nivåer för köparna.
Villor upp 14.6% på årsbasis till 1.98 K/T drivet av C19.
Nu bör det rimligtvis bli en paus då lånelöften inte är oändliga.
B2B. Tror du dessa räntenivåer är för evigt?
Visst, tror man på evigt låga räntor så är bostäder och tech (Nasdaq) fortsatt king. Tror man inte på det får man tänka ett varv till för lämplig strategi.
Nej det gör jag verkligen inte. Jag tror dock det kan ta sin tid innan vi når "normala räntor" och det händer verkligen inte i år. Vet inte ifall Stockholm nått skuldmättnad eller ifall det är kontantinsatser som begränsar. Samma siffror för stor-Malm, 10.9% BRF resp 18,1% för villor på 12 månader. Verkar fortsätta uppåt.
Singelhushåll 70 kvm 85 procent belåning ger lånebehov på 2.65 Mkr. Medianlön är ca 380 k. Vilket ger lån/lön-ratio på 7.
2,65Mkr räcker rätt långt till hyfsat central 2:a i Malmö. Jag säger inte att det är billigt, bara att det troligen kommer bli dyrare under året.
Låneutrymmet krymps dock av barn som många har ifall man behöver 70kvm.
Testade precis SBAB:s kalkyl mot en lägenhet på >130kvm med en avgift på 2500kr för 8M. Tyvärr tjänar jag för dåligt att passera ev lånelöfte (jag träffas av två amorteringskrav samt för hög ratio)
B2B, det var inga problem för mig att få bort amorteringskrav när jag ringde banken.
Att slippa amorteringskrav spelar ingen roll. Lånelöftet räknas annorlunda (med amorteringskrav). Så att låna 5,5M som singel med barn var visst lite för mycket:). Har man två inkomster så är det förstås inga konstigheter ifall man har insatsen samt hyfsade löner.
Någon som sitter på data hur mycket el vi exporterar?
Enda jag hittar är en artikel från 2020 som säger att exporten 2019 var den största hittills.
https://www.energiforetagen.se/pressrum/pressmeddelanden/2019/elstatistik-for-2019-storsta-nettoexporten-nagonsin/
2009 – Importerade 4,7 TWh
2018 – Exporterade 17,2 TWh
2019 – Exporterade 25,8 TWh
2020 – Exporterade runt 25 TWh
Bör ju komma ihåg att export av el är export av en lågförädlad insatsvara. El är "billigt" i förhållande till vad man kan göra av elen.
Det finns inget egensyfte (förutom hos politiker…) för att ha någon export alls av el. För Sverige som industrination är det bättre om vi förbrukar all vår el själva och importerar.
Något som ofta missas när det gäller hur mycket vi exporterar är hur det sammanfaller med de nedläggningar av svensk energiintensiv industri som fortgår.
Exempelvis:
Stora enso stängde en maskin 2017 i Borlänge
Holmen har stängt 2 maskiner i Hallstavik 2008 och 2013 och en i Braviken 2013 (samt ett helt bruk 2008 i Wargön).
SCA har stängt Ortviken nu senast men antagligen dragit ner en hel del innan med på andra orter.
Detta är primärt en makrofaktor om tryckpapper men förenklat kan man peka på att de nedläggningarna påverkar energibalansen avsevärt och därmed medför att exporten kan öka utan att vi egentligen gjort något "bra" för energiprodukion.
@paul Mycket bra, jag håller helt med. El skall aldrig exporteras. Förutom kanske i krig och kris. Men annars skall man använda sin el och därmed skapa sig välstånd. Att exportera sin El är som att beskatta förädling extra. Som att man hellre har outbildade människor som manuellt skördar på ett fält istället för välutbildade innovatörer och uppfinnare. TOTAL GALENSKAP är sammanfattningen på att exportera el.
Att erbjuda sitt land billig el är lika centrals som att staten ser till att det finns vägar, järnvägar och andra kommunikationer. En förutsättning helt enkelt för tillväxt och välstånd. EL skall vara så billig som möjligt så att alla har råd att slösa med den så mycket som möjligt. Så bygger man välstånd.
Frågan är då vad vi ska bygga för industri som använder elen när den istället exporteras och inte bidrar till att öka elbristen på vintern när det är mulet och inte blåser.
Gigantiska inomhus-slalombackar kanske?
Hybrit är ett utmärkt exempel på vad vi bör göra (eller liknande processer).
Det är som jag skrivit i en tidigare kommentar inte bara frågan om att göra lite stål från järn utan ett paradigmskifte i vad som avgör vart järn skall förädlas (enkelt sagt järn förädlas där volymen av insatsvarorna är minst, det går åt enormt mycket mer kol i volym än järn alltså ska det förädlas där det finns kol).
När man väl gör stålet så kan man även utveckla produkterna kring stålet. Återigen logistik.
Med effektiv använding av svensk skog kan vi producera enorma mängder fiber till att ersätta det extremt miljöförstörande bomullen. Återigen insatsvara el.
När vi producerar fibern så kan vi även tillverka kläderna, automatisering och robotisering kommer slå ut manuell tillverkning i låglöneländer om vi ser till att jobba på det.
Krasst så vill jag se att sverige importerar el men inte på grund av nedläggning av kärnkraft eller annan produktion utan pga ökning av användning vilket leder till välstånd.
Personligen vill ha hellre se en massiv satsning på forskning kring fusion, kan vi väl lösa det så behöver vi inte oroa oss för något alls. Det är ytterst få problem vi inte kan lösa genom att inte kasta energi på dem.
Vad vi skall göra med elen behöver man inte planera fram. Bara se till att den är billig så sköter sig tillväxt och välstånd helt av sig självt. Precis som med infrastruktur.
Energimyndigheten besvarade dessa frågor åt oss redan 2016. I deras filmserie Fyra Framtider, får vi nämligen berättat för oss att kärnkraft och industri måste bort om vi ska nå 1,5-gradersmålet.
Det kommer bli toppen!
@Paul 13:36. Precis. Håller helt med.
MP är ju en förkortning för Miljövänlig Påse. Det finns knappt inga miljövänliga påsar och det gör knappt inte MP heller men dom ställer till mycket skit ändå.
Minskad elanvändning i Sverige leder till minskad import och ökad export av el vilket minskar utsläppen av koldioxid i andra länder, känns logisk från ett parti som kallar sig miljöpartiet. Finns ju vissa utsläpps associerade med elproduktion i Sverige också, som också kan minskas.
Leder till ökad import av färdiga varor producerade till sämre miljömässiga villkor.
MP vision är att vi alla ska leva ett enklare liv. Varför ett par st 65" TV när familjen trängdes runt en 24" på sjuttiotalet? Elbil, när man kan cykla och gå. Stora villor, när man kan bo i en liten lägenhet. Fritidshus i fjällen och två inärvda fritidshus skapar behovet av resor, 3-dubbla uppsättningar av bohag osv.
Helt enkelt en annan syn på tillvaron än den svenska medelklassen i allmänhet men det spelar ingen roll då 4 % styr över oss.
Agenda 2030 och New World Order. Vi är snart där. Great Reset först.
Medelklassen skall bort. Kvar blir eliten samt outbildade människor som skördar manuellt på ett fält, som Paul uttryckte det.
Jordens befolkning skall minskas med runt 85%, en miljard blir kvar. Det beövs inte så mycket el i kojorna med stampat jordgolv.
Du skall inget äga och du skall vara lycklig.
När MP hittar på skatter som strider mot naturlagar så uppkommer ett enormt behov av att reglera och kontrollera så att man inte undviker skatterna.
Man kan t.ex. utmärkt värma sitt hus med havre till en otroligt låg kostnad. Men om folk skulle göra det i stor skala måste man börja bränslebeskatta havren- stålarna måste ju in. Och för att landsbygdens folk inte ska värma sina hus i smyg med obeskattad havre så måste man skicka ut fogdar från Stockholm att kontrollera, reglera och förbjuda. Men till sist kommer fogdarna kanske börja försvinna på vägen… MPs politik påminner om Hunger Games
Det finns ett ganska stort överskott av energi (Wh) på årsbasis, men däremot ett stort underskott av effekt (W) när den behövs som mest.
Det är där det blir problem när man pratar om "el".
För den som vill se hur mycket Sverige exporterar eller importerar i realtid finns en bra sida att titta på hur elen flyter inom Nordpool….
Just nu exporterar Sverige 3916 MW….
https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/
Warface! Ja inte ser han ut som en miljömupp.
2040 börjar kärnkraften försvinna oavsett, typ 50TWh eller drygt 6-tusen MW , då måste det finnas 6-tusen av dagens snurror enbart för att ersätta kärnkraften, men då vill SSAB ha uppåt 40-50TWh för vätet, så 2040 måste det finnas 130TWh vind eller nått och vattnet går med typ 70TWh vattnet kan leverera 16-tusen MW men vilket bara kan levereras vårfloden resp höstregnet, vattenkraften kan leverera all Sveriges el just nu men bara i typ 6-månader totalt under året.
2040 eller om det var 50 så beräknas Sveriges elförbrukning ligga uppåt 200TWh sett med dagens ögon, vattnet kan leverera säg 70TWH långsiktigt MEN då kan vattnet inte nyttjas som backupp , går vattnet upp till 140TWh (vilket är maxeffekt) så blir det max under 6-månader då tillrinningen är 50-80TWh, så 2040 måste det finnas ??? säg dubbel effekt vind än snittbehovet av vind-el , betänk att i vintras gick vinden mellan 400 -4000MW, alltså måste i vintras 400 MW vind backas av vatten till 50Hz (klatscha på till typ 12 000MW av 16-tusen möjligt) vad blir det i vindsnurror om snurrorna måste vara sin egna backupp???
Snurrorna måste i snitt konstant leverera 11-12 000MW för att skrapa ihop 100TWh vilket gör att perioden i vintras då snurrorna lev. 400MW så måste extremt kortsiktigt just motsvarande 400MW ,typ 30ggr fler snurra just då än dom som går åt för att leverera 100TWh under året.
Nu går det ju att optimera med vattnet så att det kanske räcker med dubbla antalet snurror för att tillsammans skrapa ihop 200TWh med vattnet som backupp
Hur många vindsnurror kommer man att samtidigt se med 200TWh snurror ?
Dom kanske då har en topp på 250 meter med flygförbud med ultralätta i närheten.
För att få ut 100Twh så måste det förmodligen även med stora 10-15MW snurror byggas 3ggr då sannolikt det blir svårt att komma över 1/3 drift i snitt alltså 300Twh =35 000Mw , skulle det byggas med dagens snurror som ger i snitt 1MW =9000MWh så 35-tusen eller byter ut alla mot 12MW a 250 meter topphöjd så 8750-st inte fullt dubbelt mot idag , men då är väl vingarna så långa att snurrorna inte kan byggas till fjälls utan dom måste ut i vattnet
Samt då Oskarshamn, Ringhals Forsmark är borta så är 6 000MW borta söderut och måste då det mesta komma från norr som inte har nått över då väte-stålet tar hela Lule-älven.
Vi får se skator utan klor då ledningarna glöder och bränner av klorna.