Nu när många tjänstemän jobbar på distans kan det vara värt att belysa att man i princip inte kan göra några som helst skattemässiga avdrag för detta annat än merkostnader, vilket sällan finns. Däremot kan arbetsgivaren fortfarande betala för utrustning för distansarbetet.
Bloggarens arbetsplats, inklusive läsfåtölj, whiteboard, egovägg med Kili, Stora ljudbokspriset 2018 och examensbeviset från universitet, skrivbord, besöksstol, bokskåp för böcker till försäljning, och förstås bokhyllor. Och den legendariska slitna IKEA-stolen jag fått via Chris Berg, vars debutroman syns tydligt till vänster. Morgonsolen ligger lågt så här års, så persiennerna är nere. Annars bra att ha uppiggande solljus från öster när man börjar jobba på morgonen vid 07. Fast det hade nog varit bra att ha det framåt det är dags att sluta jobba vid 21-22 också. I skrivande stund ger för övrigt solcellerna 3000 W och inte bara arbetsplatsen utan hela gården kör just nu direkt på solenergi. |
I princip går det inte att göra några avdrag vid distansarbete och att jobba hemifrån. Skatteverkets information är tämligen tydlig när det gäller detta. Man kan få göra avdrag för merkostnader, där enda exemplet är om man behöver en snabbare Internetkoppling än tidigare på grund av distansarbetet. Men i grunden är du hemma och alla omkostnader är privata levnadskostnader, och därmed inte avdragsgilla. Du får t ex inte dra av för inredning till arbetsplatsen, eftersom den är i ditt hem och kan användas till annat. Uppvärmning av hemarbetsplatsen är inte heller en merkostnad, men kanske kan den som kan bevisa det hävda att ökad strömförbrukning för t ex datorn är en merkostnad, men då handlar det om så små pengar att det nog inte är en kulle värd att dö på.
Arbetsgivaren kan betala dig hyra för din arbetsplats, men det räknas då generellt som lön, dvs skulle vara ett lönespåslag.
Mest väsentligt är dock att även om du inte får dra av för t ex en arbetsstol eller ett skrivbord så får din arbetsgivare göra detta. Kort sagt kan arbetsgivaren betala för nödvändig upprustning av din hemarbetsplats, men utrustningen är förstås arbetsgivarens och inte din egen.
Arbetsgivaren kan inte heller betala för personalvård som kaffe och frukt på jobbet, då det enbart ska erbjudas på den ordinarie arbetsplatsen. Dit räknas inte hemmet. Det är dock otydligt vad som gäller om man har ett anställningskontrakt som uppger hemmet som ordinarie arbetsplats, eller om arbetsgivaren hyr ett godkänt separat utrymme. Dessa behöver likt för egenföretagare vara avskilda från bostaden och ha en separat ingång, eller helst ligga någon annanstans.
För att summera – du får inte dra av i princip något men det är okej att arbetsgivaren betalar för utrustning och att arbetsgivaren ger dig ett beskattat lönepåslag som ersättning för hemkontorets yta, kostnader och personalvård.
Lönepåslag är upp till dig att förhandla fram med arbetsgivaren. Liksom utrustning. Utrustning är inte konstigare än att du använder arbetsgivarens dator, och på samma sätt kan du använda arbetsgivarens bord, stol, pennor, papper och skrivare om denne går med på att stå för detta. Många jag känner har flyttat hem befintlig utrustning från arbetsplatsen, t ex arbetsstol, bildskärmar mm.
22 kommentarer
Trevligt kontor, har alltid varit svag för det lite mörkare temat i kontorsinredning även om jag själv aldrig lyckats uppnå något annat än "mentalsjukhusvitt" och traditionell trist kontorsmöblering i de kontor jag tilldelats.
Nä, det är svårt att få tag på körsbär numera. Skrivbordet och besöksstolen är köpt på Blocket begagnat, utstickande låga hyllan Mio för 20+ år sedan innan körsbär togs bort från vanliga möbelhandlare. Bokhyllorna från Svenska Hem, dansk tillverkare, också 20 år gamla och omöjliga att få tag på numera. Bokskåpet är dock från 2015 och AJ Produkter, där faneren kallades typ Calvados, men den är körsbärsfärgad. Fåtöljen är IKEA:s gamla Stockholm-serie från sent 90-tal, innan IKEA slutade med körsbär.
Jag jobbade som flyttgubbe för 20 år sedan. På många kontor, särskilt statliga som fortfarande inte hade gått över till kontorslandskap, var det vanligt med Kinnarps bokhyllor och skrivbord. Björkfanér för de flesta, men i chefens rum (i hörnan såklart) så var det mahognyfanér som gällde.
.
Funktionell arbetsplats, skulle jag mycket väl kunna använda. Noterar rejält hålslag men lite klen häftapparat. Vågen är bra, Clas Ohlson?
Ja, Clas Ohlson på brevvågen. Ja, kanske ett rejälare hålslag vore något, men det duger. En Rapid Supreme 17 står det på den. Hålslaget Isaberg står det under. Tejphållaren är från Raja, varifrån jag även köper mina förpackningar för böcker.
Man har i Stockholm uppmanat folk att undvika kollektivtrafiken för att inte sprida smitta. Många har använt egen bil och fått generösa parkeringsregler på arbetsplatsen. Ska bil intressant att se om man tillåter avdrag för bil och trängselskatt till och från arbetet.
Om inte bilavdrag medges så har nog många inte köpt kollektivbiljetter vilket tidigare kunde utnyttjas som del av att nå upp till grundavdraget. Dvs kanske blir det inte så många av de som försökte respektera rådet att åka kollektivt som inte når upp till gränsen för grundavdrag när kvitto inte finns för kollektivbiljetter.
Inte samma sak men lite intressant i samband med hemarbete.
Hörde om en konsult som fått en propå om sänkning av timtaxan då konsulten jobbade hemifrån.
@Trollkung Hur menar du med kollektivbiljetter? Kvitto går ju att få i tex automaten när man köper biljett.
Det låter som trams, om man inte säger upp kontraktet på kontorsytan så lär ju kostnaden vara densamma.
Teheimar, jag menar att om jag tidigare köpt busskort för 11000 / år så är det en godkänd avdragsgill kostnad i deklarationen.
Om man följer rådet att inte åka kollektivt för att minska trängseln på bussen enligt FoHM råd och nyttjar de 11 000 och lite till för att åka bil så finns risken att man tappar hela avdraget, det blir 0 kr. Dvs årets kostnader för arbete ökar och avdraget minskar vilket innebär högre slutlig skatt än tidigare år om man då också hade lite mer avdrag för kostnader i tjänsten.
Det blir många i storstäderna som i år saknar en biljett att dra av då de föjt råden att inte åka kollektivt.
Fast det går inte, man får dra av för de resekostnader som överstiger 11000 kr så det går inte att dra för t.ex. SL-kort.
Jo sjunkbomben, absolut du får plussa på kostnader du har i tjänsten utöver det, mina kostnader har tex varje år överstigit 11000 tack vare busskortet, nu blir det inte så i år.
Glasdörrarna är jättebra mot damm. Jag blir snuvig av damm, det kan vara från katten som dog för 20 år sedan, björkpollenet på veden eller dammet från duntäcket. Jag dammsuger ibland mina böcker i bokhyllorna med en liten handdammsugare, 14 volt.
Huntonit i taket! Det är vackert att titta på!
Det är farligt att ha en besöksstol, folk kan misstolka det som att man vill att kreti och pleti ska komma in och sätta sig och "hålla föredrag".
I 97% av fallen är det min vackra fru som använder besöksstolen, t ex om vi ska hålla gemensam videokonferens etc.
Lönepåslag är intressant, då det även ger pensionspåslag…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Förslagsvis upprättar man ett hyresavtal mellan arbetsgivaren och den anställde.
Det blir visserligen inte en skattefri förmån men beskattas som inkomst av kapital.
Blir intressant att se huruvida reseavdragen kommer minska när folk deklarerar i år. Trots att FHM hela tiden sagt att den största smittspridningen sker på arbetsplatserna har vad jag vet inga kontroller gjorts kring hur företag tillämpat detta, utan allt krut har lagts på att stänga ner restauranger och barer. Skatteverket lär därmed inte kunna säga något om att reseavdrag görs som vanligt trots att resan till arbetsplatsen kortats ner från 5 mil till 5 m.
Reseavdraget blir då i princip ett avdrag för distansarbete istället.
Du måste kunna visa att du verkligen gjort resorna , tex genom att uppvisa inköp av bensin/diesel, trängselavgift eller att fordonet rullat de mil du påstår (difff mellan två besiktningar) om du har elbil…