I dagarna har en ny gratisapp släppts till iPhone, Husappen, som är riktad till den seriöse och ekonomiske hushägaren som vill hantera de faktiska kostnaderna för att bo i drömvillan, samt skapa en digital huspärm som också går att överlåta till eventuell köpare av huset när kronofogden tvångssäljer villan efter att du tagits in på sluten psykiatrisk vård, knäckt av de verkliga kostnaderna för att bo.
Drömvillan |
Den nya svenska appen Husappen tilltalar kort sagt bloggaren till 150% (en matematisk omöjlighet, men skit samma), då bloggen ofta understrukit hur dyrt det egentligen är att bo i den där drömbostaden när man räknar in underhållskostnaderna över tiden.
Husdriften, fördelat på driftskostnad, underhållskostnad och kostad för teknik som går sönder framöver |
Detta hjälper husappen dig med. Bara att snabbt fastna i träsket och mata in husets teknik, dess förväntade livslängd och kostnad att byta. Det samma för underhåll, som att renovera kök, badrum, toalett, fasad, tak, dräninger och allt vad det heter.
Hustekniken, ska stå poolpump, inte poolfilter. Borde stå “rekommenderad buffert idag” och inte “rekommenderad besparing”, så det står samma. |
Du kan dessutom skapa din virtuella huspärm, genom att fota av alla kvitton och lägga in i appen. Ditt hus kan sedan överlåtas till en annan ägare, som får med sig alla kvitton och all information. Det går också att ta ut allt på PDF, så du är inte låst till appen.
Nu har jag bara grävt i träsket i en halvtimme, men detta var roande.
Fan vad tiden går. Snart 20 år sedan köket totalrenoverades |
Tidigare hade jag bara lagt 2500:- SEK per månad i drift och underhåll, men får nu beskedet att detta borde var 3 671:- SEK i månaden för underhållet inklusive byte av teknisk utrustning i framtiden. Då har jag bara lagt in själva villan, skippat gäststugan och ekonomibyggnaderna. Inte heller har jag lagt in det i framtiden nödvändiga altanbytet än, men väl totalrenovering av kök, badrum, toalett, fasad och tak. Tekniken i köket lade jag in som köksrenoveringskostnad, inte som separata apparater, även om man kanske ska bryta isär det. Det enda jag brutit loss har varit kyl+frys som vi nyss bytt.
Husteknik, rätt billigt totalt sett och oräknat vitvarorna i köket förutom kyl och frys. Värre om man t ex har bergvärme. |
Därtill informerar appen mig att förutom att hustekniken behöver ha 627:- SEK i månaden för buffertsparandet, så behöver jag redan idag en buffert på 45 568:- SEK för att till 627:- SEK i månaden ha råd att byta allt som kommer gå sönder framöver. Torktumlare och varmvattenberedare lever redan på övertid.
Appen kunde vara behjälplig med att föreslå livslängd på olika typer av tekniska apparater, underhållsintervall på tak, fasad etc, så här behöver man använda sin egen kompetens eller killgissningar. Det vore bra med användarstöd kring detta, då de flesta inte är så pålästa. Hur ofta behöver man renovera badrummet, respektive en toalett utan dusch? Jag valde 15 år för badrum och 25 år för toaletten, utifrån egen empiri. Å andra sidan var förra badrummet inget vidare utfört.
Appen stödjer också projekthantering, komplett med dokumentation, kostnader etc, men på en halvtimme har jag inte hunnit dra igång några projekt.
Tidslinje |
Därtill kan du lägga in köpeskillingen, aktuell värdering, få detta justerat med investeringar gjorda sedan värderingen, samt få fram vad din nettovinst skulle vara samt tillhörande latenta skatteskuld. Kom ihåg att bara standardförbättrande investeringar är avdragsgilla – att byta en kyl är inte avdragsgillt.
Slutligen ska man förstås fråga sig vad är affärsidén för appen? Läser man användaravtalet, vilket man förstås alltid gör, så framgår det att det kan komma riktad reklam och att det kan tas ut avgifter för olika nivåer av tjänsteutbud i appen. Samtidigt eftersom detta är Apple finns det dokumenterat vad för uppgifter som kan delas. Idag finns dock ingen reklam och inga betaltjänster. Så passa på att lägga in allt och få fram vad du behöver lägga i underhålls- och teknikbuffert varje månad.
Kul app. Särskilt om du vill bli övertygad om att sälja och hyra bostad istället. Husappen hittas i Apple Store här. Man har även en FB-sida och hemsida.
85 kommentarer
Jojo, men inte fasen behöver man totalrenovera badrummet var 15:e år. Välj ett tidlöst kakel så räcker var 25:e där med och ta hand om ytskiktet lite så. Blir stora summor att spara på det viset.
Som sagt, tidigare ägares utförande lämnade en del att önska. Ändrar jag till 25 år landar jag på 3338:- SEK i månaden istället.
Måste erkänna jag ibland inte läser det finstilta. Ett badrum skrivs av enligt listan i försäkringsvillkoren, vet dock inte exakt när det börjar i mitt fall med LF. Ett bra utfört badrumsarbete som sköts, sägs hålla 25år
Ett bra badrum håller mer än 25 år men 25 år är rimlig avskrivningstid. Vad som kan vara värt att veta är om man gör om ett badrum nu som är 25 år gammalt så blir det en viss merkostnad pga nya regler kring hur saker ska utföras jämfört med regler förr. Detta (regelverket säker vatten) har det arbetats med väldigt mycket senaste 10 åren.
Jag noterade detta när mitt badrum gjordes om 2015, var dock inte så mycket merarbete då allt ändå revs och var öppet ner till krypgrunden.
Hos oss som bor i bostadsrätt använder styrelsen ett liknande verktyg som då kallas underhållsplan. Är ett måste för att dimentionera avgifter och avsättningar till underhåll för att inte lägga all kostnad på de som bor där i framtiden då degen skall fram.
Jo. Det krävs väsentligt mer energi att driva en BRF än småhus. Boende i småhus borde verkligen uppskatta vilket enkelt boende det är.
Inte om man duckar styrelsearbetet…
Vilket 95% gör. Väljer dock att gå med då det ska bli lärorikt att förbättra husets energiförbrukning.
B2b, det är itne där kostnaderna ligger om det inte är en väldigt gammal dåligt isolerad kåk.
Då har man för övrigt andra kostnader som stambyte. Relining är som att kissa i byxorna eller lägga puts på cellplast utan luftspalt.
Det är bara att bita i äpplet och fräsa upp golv i alla lägenheter, sno en kvadrat för rörschakt osv. Ialla fall i äldre hus.
Skillnaden mellan BRF och hyresrätt är att BRF generellt drivs mer professionellt.
Ah, du trollar. Snyggt.
Nej jag trollar inte. Generellt är standarden i BRF bättre än i hyresrätt.
Du skrev inte "standarden" du skrevs "drivs mer professionellt", vilket jag tolkar som en trollning. Många BRF:er är extremt amatörmässigt drivna.
Som sagt jag skrev generellt.
Det finns även börsnoterade fastighetsbolag som driver sina fastigheter väldigt illa. Och nej, jag tänker inte peka ut vilka.
I en BRF är alla amatörer. De flesta i styrelsen skulle nog aldrig driva sitt eget företag såsom man driver i sin förening.
Och det har du erfarenhet att säga?
Förklara då för mig varför det inte är billigare att bo i hyresrätt.
Att det är dyrare att bo i hyresrätt beror på
1) Korrekta periodiseringar och avskrivningar
2) Korrekta avsättningar till underhåll
3) Överskott på arbetande kapital
Snart påstår du väl att det är billigt att bo i villa om man ignorerar alla underhållskostnader, vilket 95% av alla villaägare gör.
Bara för att den BRF-styrelse du sitter i är extremt professionella, så är ni inget annat än en anekdot.
Återigen. Jag pratar generellt och inte om mig själv.
Referenser på det isf? Tvärt om är ju i princip alla nybyggda BRF:er oprofessionella som inte gör avsättningar alls, för att hålla nere boendekostnaden genom lägre avgifter och sparka kostnaderna på framtida boenden istället. Fast det kanske är din definition av professionalism, smita från räkningen och låta någon annan betala.
Kan vi försöka vara lite professionella i debatten istället för att tillskriva varandra åsikter som inte stämmer.
Bostadsrätter drivs enligt mig ganska amatörmässigt, och då har jag suttit i styrelsen som ekonomiansvarig för en och i ett samarbetsorgan för flertalet i en stor universitetstad i Skåne. Man har inte koll på regelverk,man har defintivt inte koll på underhållsplaner.
Mycket åtgärder sker oplanerat och ofonderat.
Hyresfastigehter sköts på motsvarande sätt extremt profesionellt , dvs i enlighet med de existerande ekonomiska planer som läggs upp utan att en massa särintressen inom/utom ledningen /styrelsen styr åtgärderna hit och dit.
Det finns dock möjligheter att förbättra förvaltningen av bostadsrättsföreningar genom samarbeten med större organisationer såsom HSB, vilket jag förordade.
Kul att vi har olika erfarenheter av BRF och kommersiella fastighetsbolag.
Det finns dock en hake i detta. Hade BRF skötts så illa som herrarna skriver hade boendeformen upphört att existera för länge sen.
Nej, du har fel. Så länge föreningen inte går i konkurs finns det inte något incitament för föreningen att upphöra, det ser medlemmarna till.
Men grundproblemet är kompetensbrist och särintressen inom BRF.
Min poäng är att BRF vinner i popularitet kontra hyres och att det finns anledningar till det.
Min erfarenhet är lite blandad. I nuvarande förening är det väldigt många pensionärer och andra duktiga människor i styrelsen. Erfarenhet finns ifrån styrelsearbete, juridik på väldigt hög nivå, erfarenhet av byggbranschen. I radhusbrf med mestadels familjer, kan nog vara lite sådär med avsättningar, eftersom det slår avgiften på kort sikt. Och vet ju alla familjemiddagarna går, när värdeökningen kommer på tal. Eller bostadskarriären
Relining har jag erfarenhet av, sålde dock innan lägenheten svämmade över. Nån gjutjärnsböj gav med sig efter hård mekanisk inverkan. Lagat med epoxy
Ingen här som påstår att BRF är perfekt. Det är som med OS, det finns alltid de som hävdar att deras OS är bäst.
Ja, men i en breff "betalar man ju till sig själv". Vänta bara tills bopriskrashen kommer (när den kommer) så ser vi hur landet ligger då 🙂
Jag har nog aldrig diskuterat bostadskarriär där jag bor. Det måste vara någon bostadsrättsägargrej?
Är det nervositet eftersom man inser att man inte äger sitt boende?
Till skillnad från en villaägare som faktiskt har sitt eget lilla bo.
Även om banken kanske äger en stor del…
Det diskuterades en del i min gamla bostadsrättsförening och speciellt vår lägenhetsförsäljning, ett tag tills prisnivån hann ikapp och gick om. Men då var vi long gone.
För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket…
(Östergren känner till melodin)
Jag är medveten om klubbmedlemskapet. Eftersom det är skatteförmånligt och billig VA taxa, inga pantbrev på 2% och lagfart på 1,5% så är det smidigt att byta vid andra behov. Hade såklart gärna haft en ägarlägenhet, men det går inte räkna hem
Ohlin. För mig är bostadsbubbla och bostadskarriär typiska internetfenomen. Hör det aldrig privat. Men visst, flyttar man in på President Wilson permanent kan vi snacka bostadskarriär.
Som sagt, i de kretsar jag rör mig i har jag aldrig diskuterat bostadskarriär särskilt mycket. Håller med om att det är nog mest en internetgrej.
Utom i vissa sällskap.
Relining är en alldeles utmärkt renoveringsmetod om man har korrekt underlag. Det är även så man renoverar mycket kommunalt avlopp utan problem.
Problemet är när man tror det är en allösning och inte filmar rören innan för att göra en bedömning om relining är passande. Sedan upphandlar många det utan att veta hur det ska ställas krav samt utan besiktning på att det är utfört korrekt.
Man sparar in på småkostnader som professionell hjälp kring hur man ska upphandla det och besiktning och får äta upp det när man får skit.
I fallet epoxy som ovan är det sprutning som använts och det är opassande om man har rena rörbrott i ex ett gammalt sönderrostat gjutjärnsrör. I grund och botten bör man primärt bara strumpa och hellre gå in med punktinsatser och byta rör där böjarna skapar veck i strumpan.
@Patrik Många, kanske de flesta, bostadsrättsföreningar lägger ut förvaltningen hos företag såsom SBC.
@Rickard Ohlin Det där om att inte äga sitt boende är ju mest semantik. Den största skillnaden i en BRF är ju att föreningen har lånet istället för att man själv har det. Även i villor har man samfälligheter, servitutväg, föreningar, grannfrid mm att ta hänsyn till.
@Cornucopia Det är en klar överdrift att säga att nästan alla nya bostadsrättsföreningar missköter avsättningar mm. Jag skulle säga att de större aktörerena såsom Skanska, Bonava mfl lämnar över en ganska genomtänkt struktur till föreningarna som de flesta verkar följa. Framförallt verkar problemen finnas hos mindre fastighetsutvecklare/lycksökare. Nya BRF är förstås relativt dyra om man räknar in bostadens pris och föreningens lån, fast det är en annan fråga. Nya villor är å andra sidan också dyra i liknande områden (runt 10 miljoner där jag bor).
@Joakim. Min erfarenhet efter att ha bott i 3 föreningar samt suttit i 3 styrelser är
– man höjer inte avgifterna trots rekommendation av ekonomisk förvaltare tex HSB, etc
– vissa avsätter alldeles för lite till framtida underhåll
– vissa avsätter inte amortering i budgeten ifall man inte skulle kunna amortera för att då blir det minus. Istället punktamorterar om det finns pengar över till slutet av året
– många ledamöter har mycket att tycka till. De förstår inte att föreningens intresse ska stå över deras tyckande tex varför ska vi ett gästrum som stämman röstade för. Jag har inget nytta av det…
Den finns många som har viljan och vill göra något bättre för föreningen. Det gäller att hitta en förening där styrelsen har gemensamma värderingar.
Just punktamorteringar ser jag inget problem med. Speciellt för nya föreningar där lånen oftast är stora men räntan idag är löjligt låg, jämfört med den i kalkylen eller ekonomiska planen. Blir ett kapitaltillskott man sen kan kvitta mot ev vinst när man säljer sin andel.
Tack för ett bra inlägg. Ett bra tips jag kört med är att aldrig låna upp huset för underhållskostnader. I dagens slit och släng så slänger folk ut gamla fina massiva tidsenliga kök, istället för att rusta upp dem. Ofta med upplåning som följd.
Förlåt menade underhållsutgifter
Nä, tror inte köket behöver totalrenoveras. Ser fortfarande fint ut, vi ska nog måla om tapeterna och klistra över en annan tunn kakellist över delar av kaklet. I övrigt bör det duga fint att bara byta vitvarorna i takt med att de går sönder. Härnäst ska elektrikern vilken dag som helst byta transformator mm till skåpsbelysning, som havererat, 15 år gammal.
Justerar jag upp köket till 30 år så landar teknik+underhåll på drygt 2900, inte så långt från mina 2500:- jag kör nu. Dock omfattar de även gäststugan och en del grejer i trädgården (som gräsklipparen).
Luckor som t ex lackeras med samtidig installation av led kan med enkla medel lyfta ett kök.
Har solida luckor i oljad björk, så de lär hålla sina år länge än, och granitskivorna på bänkarna håller väl i princip för evigt.. Däremot har infästningen för en av de tyngst packade lådorna släppt och går inte att skruva tillbaka optimalt pga att spånskivan inuti skåpen gått sönder där skruvarna ska tillbaka.
Hur räknar man underhållskostnader på ett kök eller snarare på vad som helst fast på en längre tidsperiod.? En kostnad 100.000 kr idag är förmodligen 200.000 kr om 30 år eller ännu högre.
Sjukbomben räkna med 2% kostnads ökning per år så ligger du bra till.
Laga trasiga skruvhål genom att fylla med sågspån blandat med trälim. Gör borrmall så nya hålet hamnar rätt,
Så du betalar ett takbyte cash? 200 000 rätt upp sådär?
Ser inget fel i att låna på huset för tyngre investeringar som förlänger livet eller sänker driftskostnaderna. Men det får såklart inte vara hur mycket som helst.
Rickard, pengarna tar du ifrån underhållsfonden. Tillbyggnader kan du få låna till t ex solceller, luft-luft, extra isolering uterummet etc. Dessa kan ses som värdehöjande på ett annat sätt. Nu har jag bara ägt ett nytt hus, så jag skickade vidare underhållsunderskottet när det såldes :). Köper man ett gammalt hus så får ta höjd ifrån början med lämplig husbuffert. Ett läckande tak måste omgående fixas, tycker banken att det är en dum idé att låna mer. Då får det bli Blanco
När jag tänker efter, kanske taket kan undantas. Låter väldigt dyrt med tak, rulla ut tapp istället. Mycket billigare och håller suveränt med hyfsad takvinkel speciellt. Har du negativa vinklar rekommenderar jag försäljning
@Sjunkbomben: Vadå kostnadsökningar? Det finns ju ingen inflation? Väl? 😉
Ja, my bad. Missförstod dig.
Självklart sätter man av pengar till underhåll oavsett boendeform. Det kan ske med lite olika verktyg och finansiella metoder, beroende på ränteläge, kapitalmarknadens utveckling och ens personliga preferenser i övrigt.
Jag tror vi räknade 3000/månad sett över 20 år. Trädgården är inte inkluderad i den kostnaden (vi hade en kille som vände upp och ner på en massa) eftersom det är ett fritidsnöje med kort halveringstid. Efter 2 år med sommartorka får man ju börja om på nytt där jag bor pga sandlagret.
Samma med nytt , isolerat förråd. Det är nöjespengar att bygga en riktig snickarboa.
Lite får man ju leva också. Allt kan inte handla om optimal placering av kapital som barnen skall ärva.
Dessutom måste man ju förvara sina vattendunkar någonstans som prepper…
Saknar snickarboa, har inte fått köra vinkelslip på flera år. Föreslog för förening att ombilda ett av alla barnvagnförråd till en gemensam snickarbod. Fick inget gehör. Ska försöka med gemensamt preppingförråd
Haha, gemensamt preppingförråd. Mobförråd?
🙂
Just vinkelslipen kör jag mest i carporten pga brandrisken eftersom jag inte har någon fin maskinhall som bloggaren men vissa verktyg och projekt mår bäst av att vara inomhus och minst plus 10C.
Stenålders att inte släppa en Android-app samtidigt.
Folk som inte har råd med iPhone har inte råd med villa, antar jag. Rätt prioriteringsordning således.
Snacka om att trolla. iPhone skulle jag aldrig ta i med tång. Tänk om man vill ta naken bilder på frun, inte så roligt när de läggs på Apples servrar utan att passera gå. Och man redan vet dessutom att dessa bilder läckt ut mer än en gång i det fria.
Nu kan du ju stänga av "spara bilder i iCloud", men din invändning mot iPhone är ju intressant i sig och säger en del om dig förstås. Inget att skämmas över dock, men du vet att din dator kan bli hackad och raderade bilder kan återskapas även när du slängt datorn?
Överlag verkar du behöva starkare lösenord känner jag.
Men ja, jag trollade förstås.
Gjorde bytet igår, d v s gick ifrån systemet jag varit med att utveckla (Android) till iOS och iFån 12 mini. Hoppas jag blir nöjd men min första ägda smartmobil
Passade i samma veva på att skrot plånboken och korten
Iphone och Mac ägare kan inte räkna så de behöver en app som talar om allting för dem och styr deras liv. En mat och sovklocka helt enkelt.
För oss Windows/Androidägare är det så mycket enklare att ställa upp allting själva i valfritt Microsoftverktyg, kalkyler, beräkningar, projektplaner. Jag har tom gjort trädgårdslayout i Powerpoint för att kalkylera och mäta grovt och använda som upphandlingsunderlag.
I min hemarbetsmiljö är det en blandning av debian/ubuntu/windows. Har bara telefonen som är ifrån Apple. Jag behöver nog en mat och sovklocka, när jag tänker på allt jag glömmer bort att göra.
Bästa lösningen är inte bättre organisation i form av avancerade IT stöd utan sänkt ambitionsnivå , hur skulle annars företag kunna genomföra omorganisationer 🙂
Det är ju Samsung som har de riktiga dyrgriparna. Inte Apple iPhone. De som inte har råd med en rejäl Sammy men har en del över ändå köper väl iPhone antar jag.
Abbe, kommer ifrån s10e. Helt värdelös, finns säkert bättre Samsung dock.
Eller så kan man se till att man har en tillräcklig buffert som täcker alla kostader så slipper man räkna alls.
Inget rör upp så mycket känslor som att trolla i Ios vs Android-frågan.
Kör en gammal Samsung GN 9 512GB. Den håller än, bra batteritid (viktigast), bättre än MacBook Pro. Lätt att synka info mellan Macbook och den via Google Photo och Google drive. Bra på krävande 3D spel (bättre än Macbook Pro som suger på det), verkar som att den har riktigt bra GPU.
Har både Apple iPhone och Samsung Galaxy. Det är ofta mer värde för pengarna med Sammy trots att Samsungs toppmodeller är lite dyrare än Apples toppmodeller.
Vill man testa grejor som kommer på iPhones om några år så kan man köpa Android nu istället. 🙂
Telefotokameran på dagens S21 Ultra säger ryktena att Apple kommer att köpa för lansering i iPhone 2022. Fingeravtryck under skärm lär ju komma till iPhone i höst. Kanske 120hz skärm också? De köper ju redan OLED-skärmarna från Samsung (och utvecklade av Samsung, inte legotillverkning på Apples specifikation som de börjades med).
Körde Apple i tio år men när det blev för mycket saker jag störde mig på så bytte jag vilket jag garanterat inte ångrar. Visserligen kostar min Samsung mer än de flesta Iphone men jag gillar att man kan köpa en Android för 2000 kr som funkar riktigt bra. Bytte även till Win10 i samma veva när Apples alternativ på bärbara blev ointressanta, inte ångrat det heller.
Två noteringar.
Precis en sån app man vill se byggd på ett sätt att den fungerar på tablets med. Speciellt om man ska scanna in dokument med mera. Speciellt med tanke att man kan få in tablet/telefon i samma app med apples utverkningsverktyg.
Android….
Sen frågan om data:
1. är det gratis är du och din data produkten. Återigen integritetsfrågan. Hade hellre sett man kunde köpa den än att de ska leva på min data
2. Lagras datan centralt är allt nedlagt jobb borta när väl startuppen dyker.
Om den är gratis så är du som vanligt produkten.
Ett antal bolag i anslutning vad appen fokuserar på hör av sig med erbjudanden?
Har du läst blogginlägget, Abbe?
Ja, jag kortade ner det du beskrev om det till några one liners. Får man riktad reklam så bygger det på att man avhänt sig sin info.
Vill ha !!
(Till Android)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Byggnadsvårdsrenoverar mangårdsbyggnaden hemma enbart med naturliga material (dvs. ingen plast eller glasfiber eller silikon eller liknande).
Har noterat att kostnaden för att bo och takten på renoveringen i den här perioden står i direkt proportion till hur mycket pengar som finns tillgängligt för närvarande 🙂
Blir väl färdiga tids nog dock och faller således in i normalt underhåll med driftskostnader som blir förutsägbara.
Intressant app!
Bör man byta en 15 år gammal värmepanna IVT, frånluftvärmepump nu eller vänta tills den plötsligt går sönder, förmodligen när man är bortrest eller inför en smällkall vinterhelg?
Känns ju mer stabilt att planera in ett byte om det bara är enstaka år kvar?
Vad jag har förstått så börjar den närma sig eller har redan uppnått sin tekniska livslängd. Cirkulationspump och expansionskärl redan utbytt.
Vad är det som ger upp nästa gång? Värmepatronen, läcka, styrelektroniken eller kraftelektroniken?
Elpatronen brukar kanske hålla längst och den går att köra manuellt utan styrelektronik, åtminstone min erfarenhet efter bytta kompressorer och till slut hela värmepumpen. Då hade pannan gått i 24 år med bytt kompressor, men aldrig nånsin elpatron. Den funkade hela tiden. Så varmt kunde vi även ha under tiden tills ny panna levererades även om det blev dyrare uppvärmning med ren elvärme just den tiden.
Hej. Husappen har annonserat att de ska släppa en androidversion till Google Play. Man kan skriva upp sig på en maillista om man vill få reda på när den är klar.
Man skriver upp sig på deras hemsida husappen.se
Hur tjänar/tänker tjäna husappen sina pengar?