Telekombolaget Huawei har en gång för alla bevisat att de inte går att lita på, utan lyder under diktaturen i Beijing och att de kan kontrollera sin utrustning på distans. Detta sedan svenska modebolaget H&M:s app raderats från alla bolagets mobiltelefoner i Kina efter att H&M tagit ställning mot det pågående folkmordet på uigurerna i Kina.
Nämen hoppsan, råkade radera H&M:s app |
Farhågorna om Huaweis utrustning handlar bland annat om avlyssning, loggning av individer, processer och informationsflöden, men nu visar bolaget också att man när som helst även kan radera appar från sina mobiler. Detta då H&M:s app nu raderats från Huawei-köpares mobiler i Kina.
H&M har tagit ställning mot det pågående folkmordet på minoriteten uigurerna i Kina genom att sluta köpa bomull från provinsen, vilket lett till omfattande aktioner mot H&M i landet. Dit hör alltså att Huawei på distans raderat H&M:s app från sina mobiltelefonköpares telefoner.
Detta väcker frågan när och vilka appar man på uppdrag av diktaturen i Beijing som kan raderas hos eventuella svenska Huawei-köpare, och vad mer för fjärrkontroll av kundernas mobiler Huawei förfogar över?
Kort sagt har Huawei nu visat att man inte kan ha ens konsumentutrustning från bolaget, än mindre infrastrukturutrustning då man visat att man kan fjärrkontrollera sina produkter från Kina.
Den här bloggen är för övrigt blockad från Kina.
Läs mer i ärendet från Nyhetsbyrån Direkt.
66 kommentarer
När Google förbjöd Huawei att använda Google PllayStore (motsvarande Apple Appstore) så var man tvungen att ta fram egen "appinstallerare".
Så, egentligen inget konstigt. Google och Apple plockar bort "icke önskvärda" appar regelbundet. Kanske inte lika uppenbart av politiska skäl (än), men möjligheten finns likväl med "rätt" påtryckning.
https://www.androidauthority.com/huawei-google-android-ban-988382/
Hmm. Skillnad på att ta bort i store (Google) så att man inte kan nyinstallera jämfört med att centralt forcera avinstallation (Huawei) på alla mobiler. Om man kan forcera avinstallation kan man rimligen även forcera installation. Och de följer "his master's voice"…
Och nej, jag gillar inte Googles beteende heller.
Huawei och Google har inte några beteenden alls i dessa fall. Det handlar om att de har att följa sina respektive regeringars öppna eller dolda beslut.
Sen att H&M blir utsorterat pga kommentar kring Kinas etniska koncentrationsläger stinker.
Du har inte ett rätt. Dom har aldrig haft play store i Kina och dom har haft sin egen app-butik kallad appgallery sedan 2010.
I marknader utanför Kina levererades telefonerna med båda två.
Och Apple och Google tar inte alls bort "icke önskvärda" appar, bara appar som bryter mot deras användaravtal.
"Blockad av Kina" är ju nästan en kvalitéstämpel Lars. Jag ska se om jag inte kan pilla ihop något snyggt i PS som du kan ha längst ner på bloggen 😀
Världen borde bojkotta allt som har med Kina att göra tillsvidare. Tror inte det behövs sägas så mycket mer än så.
Skulle nog bli ganska tomt på affärshyllorna och i webbshopparna.
Och tomt på kommentarer här…
"Världen borde bojkotta allt som har med Kina att göra tillsvidare."
På sitt sätt så börjar just detta hända. I Suezkanalen.
Ja, vi ska inte ha lågkvalitativa/ straffarbetarprodukter från Kina.
Precis. Inga white trash-produkter som börjar på i våra hem.
Håller med dig, Jake. Ju snabbare vi kan göra oss (så mycket det går) oberoende av produkter från Kina och andra diktaturer, desto bättre.
Kina bojkottade Australienisk vin men Australien lyckades att exportera vinet till andra länder.
Vi borde bojkotta Kina i den utsräckning det går
När Galaxy Note S7 hade batteriproblem 2017 så kunde ju Samsung ändra laddegenskaper och så småningom stänga av alla S7:or utan användarens inblandning.
Det var intressantare än eventuella tillverkningsfel.
Jag måste varit en av väldigt få i Sverige som hade den. Fick den några dagar innan den svenska releasen som ställdes in och kan bekräfta att den begränsades bit för bit helt utan användarinteraktion.
Det var en fjärruppdatering av mjukvaran (FOTA) som är standard för i princip all elektronik de senaste 10-15 åren. Fjärrstyrning/övervakning är nåt helt annat. Därmed inte sagt att inte Google/Apple/NSA, mfl fjärrövervakar.
Force update. I fallet med appen, behövs bara ett push till telefonens id. De har inte google, utan troligen en egen infrastruktur för det. Sen plockas appen bort, med user consent ;). Fota är tydligen inte så standard i icke-teslor. Märkligt
Väldigt enkelt gjort. En systemapp som kör som system uid får en instruktion att inaktivera ett visst paketnamn. Eller blocka paketnamnet i packagescanner, för en lite mer permanent lösning. Google borde reagera, men i Kina är det väl inte Android telefoner. Samt play används väl inte, utan det är troligen en diktaturapp som sköter allt, varav enkelheten att plocka bort olämpliga appar.
Google äger inte Android på det sättet.
Eller varför inte byta ut en app mot en diskret modifierad. Men enklast är väl att byta ut mjukvarutangentbordet, logga allt som skrivs, alla nät, alla kontakter och spara i en krypterade fil ihop med skärmdumpar som mitt i natten skickas till kinesiska underrättelsetjänsten.
Det intressant är hur snabbt det gick att få bort appen…
Räcker med datauppkoppling. Sen ett litet push to sync to new directives 🙂
Ett år? Kina lagrar hållhakar att använda när helst de önskar.
Det har blivit en sjuk sjuk värld
Det var bättre förr!
"Nja men Huawei ägs faktiskt av en fackförening så det är medarbetarägt." Det var en vanlig invändning som kom upp i samband med Zara Larssons reklamkontrakt med Huawei.
Gå inte på denna lögn – endast statligt kontrollerade och godkända fackföreningar tillåts i Kina, HUawei kontrolleras alltså i förlängningen av kinesiska staten.
Kan f ö starkt rekommendera Grant Allisons utmärkta bok "Destined for war" avseende konflikten Kina-väst mer generellt. Allison är Harvardprofessor. Mycket bra bok som sätter konflikten i perspektiv, FT book of the year, med mera, etcetera, men vad jag vet har boken endast fått uppmärksamhet i Sverige i en ynka recension.
Vem kontrollerar kina-Volvo?
Geely, som i sin tur har lojalitetsband till den kinesiska staten?
Inget underligt då det är ett kinesiskt bolag.
Kina som stat tycker att de led under 1900 talet och nu anser de att tiden är kommen till dem att ta sin tätplats, om deras omgivning motsätter sig så blir deras reaktion därefter. Se bara hur läget är mellan Indien-Kina i Kashmir. Indien har ju förlorat ekonomiskt mot Kina på bara 20 år.
Ja, boken är bra för att få lite andra perspektiv, likaså att uppdatera sig med nyheterna i andra länder, att förlita sig på Statsmedia är som att blunda och köra bil samtidigt.
Det är just i relation till Indien som Beijing tycker att de är på rätt spår och med rätt system. Det demokratiska och kulturellt diversifierade Indien ses som svagt av Kina som ser motsatsen som receptet på framgång.
Nej? Tyvärr förnedringsrånade vi dem i 100 år, dom kommer fortfarande ihåg opiumkrigen så ffa tycker dom att dom är på rätt spår jfrt med sin egen historia. Det är liksom det som är problemet…
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Posta inte mer än tre meningars citat.
App borttagningen får vi väl tolka som ett erkännande av regimen att HM och världssamfundet har rätt.
Bloggarn får sträcka på sig, ärofyllt att du blockats!
Inte ett enda land kommer att bojkotta Vinter-OS i Kina 2022. Skall vi slå vad?
Nä, för "idrott bygger broar och vi vill inte förlora möjligheten till konstruktiva samtal med enpartilandet Kina".
Jag har även hört argumentet att OS 1936 Berlin, OS 1980 Moskva och OS 1988 Söul bidrog till att diktaturerna som arrangerade dem föll inom tio år därefter. Söul 1988 var väl mer en stat som fram till dess aldrig hade haft regimskifte (osäker på om ens det stämmer) och OS 2014 Sotji har ju inte hjälp ännu – men för teveidrottskyrkan duger vilka argument som helst bara tittarna kommer till högmässan.
Nja, OS i Berlin har ju inte så mycket med att Hitler förlorade kriget att göra. Kriget var ju inte en konskvens av OS. Kanske bidrog till ev. oövervinnerlighetshybris på sin höjd.
OS i Moskva 1980 var ju ett OS i skepp som redan tog in mycket vatten. Oavsett OS så var Sovjet dödsdömt.
Sydkorea finns ju kvar, har utvecklats och är väl långt mer starkt idag än 1988.
OS i Beijing 2008 har ju inte omkullkastat Kina direkt.
Ryssarna hade ju planer för Ukraina långt tidigare men fick lägga band på sig tills vinter-OS i Sotji var klart, sen tryckte de på Krim-invasionspedalen.
Om Kina invaderar någon i större skala så sker det efter vinter-OS 2022. Det är väl mer så man får se det.
Idrott på OS-nivå bedrivs yrkesmässigt, både av idrottarna själva, stödfunktionerna runt dem och den administrativa överbyggnaden. Att dessa skulle bojkotta OS i Kina vore som om ett normalt företag på egen hand skulle avstå att sälja sina produkter till Kina.
Problemet med elitidrotten, inte minst den olympiska "rörelsen", är att man försöker lura i oss som sitter på läktaren att det är andra motiv än rent egoistiska som driver dem.
Är inte IOK fullt jämförbara med valfri diktatur? Därmed inte speciellt konstigt att dom inte ser något märkligt med att lägga ett OS i Kina.
Likaså tror jag man kan tryggt plocka in FIFA, FIS (förbundet inte rektalaktiviteten), FINA m.fl. i det sällskapet men IOK och FIFA har väl satt ribban gemensamt.
Kom ihåg, pengar luktar inte…
Dags att sälja asien-fonderna med kina-innehav. Man vill ju inte vara en hycklare!
Du får börja med att slänga dina kläder, mobiltelefon, dator, router, stereo etc.
Tv-n kan du dock behålla men kolla först så det inte finns kinesiska komponenter i den annars är det soptippen nästa som gäller.
Åja, det finns gott om europeiska kläder. Sitter just nu i en Woolpower gjord i Östersund. Men det kostar förstås därefter. Svårare med resten, men visst finns det vitvaror och teveapparater som inte tillverkas i Kina. Svårare med alla delkomponenter dock.
Då ryker nog det mesta i mitt hem, gått all-in på Xiaomi. Teslan ryker definitivt.
Nej, jag börjar med det enklaste. Sälja fonderna.
Givetvis påverkas ingenting av att jag säljer prylar jag redan har. Hur tänker du där? Däremot kommer jag försöka göra bättre och bättre val i framtiden och hoppas på tydligare uppmärkning.
På tal om vitvaror är det tydligen galna väntetider på kylskåp.
Fascinerande med all delay som sker nu.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inte bara vitvaror som det är brist på. Försökt köpa en Järvfjället arbetsstol i svart eller gråblått tyg från IKEA i flera månader nu. Kommer in ibland, går ej köpa online. Tar slut på en dag.
Struts.
Märkningen är hur tydlig som helst på produkter som säljs legalt i Sverige.
Cyklar låång väntan om man inte köper färdigbyggd i butik. Konstigt, Kina som ju har typ all cykeltillverkning, har ju utotat corona för länge sen.
Cornu. Kanske lika bra det?
Tänk om du får hem stolen och det står det made in China. Då får du sitta där med skammen.
Eller made in Myanmar. Tur man handlar svenska kläder på lager 157.
Vietnam, Filippinerna, Indonesien, Malaysia och Indien är väldigt tacksamma för hur Kina trasslar till det för sig. Flytten av produktion från Kina till dessa fortsätter och ökar.
Aienfonder har framtiden för sig om inte Kina ingår.
Bra Abbe. Har du några tips?
Morningstar.se 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Krävs det inte mord eller forcerad död i stor skala för att begreppet folkmord ska vara aktuellt? Känns som ett begrepp som relativiserats. Kina verkar snarare försöka sig på kolonialistiskt kulturmord än verklig död.
Läs vad t ex ICC eller FN tycker, så klarnar det nog.
Det är alltid lätt att peka på folkmord när stater som tex Nazityskland var slaget eller det är mindre marginalstater som tex Rwanda.
Att Sovjet hade livet av många miljoner i gulag-koncentrationsläger flöt fint förbi fram till de också kollapsade fastän omvärlden kände till folkmordet hela tiden.
De allierade terrorbombningarna av Nazityskland och Japan där man aktivt attackerade civila med ofantliga mängder brandbomber gled likaså förbi för de vann kriget. Istället för att få motsåndaren att vekna så gav det mer en effekt av att här gäller det att slåss till siste man.
Etniska rensningar med enorma folkomflyttningar i Östeuropa av Sovjet, godkänt av de allierade gled också förbi.
Nazityskland och Japan var naturligtvis riktigt läskiga och var mästare på dessa grenar de med. Vad jag menar är att är man stor och stark så kan man ducka folkmord också.
Om det bara handlade om Huawei!
Som Ben Dover redan påpekat ovan så är INTE Huawei ägt av personalen i någon form av Kumbaja anda, gör inte misstaget att tro det. Bolaget är en direkt förlängning av Kinesiska staten och går utan att ifrågasätta deras ärenden. Gör man ett verkligt försök att förstå ägarförhållandena så slutar/slutade dom i en bank i Hong Kong, en stiftelse där och sedan inget.
Har man någon gång haft förmånen/det tvivelaktiga nöjet att titta in på djupet i t.ex. ett mobilnät byggt av Huawei så inser man att det händer grejer där som inte borde händac, och då menar jag inte dålig kvalitet – nej det är svensk/finsk kvalitet så den är utmärkt. Varför säger man inget om det då? Av många olika anledningar som ni säkert kan lista ut själva.
För övrigt så rekommenderar jag att titta på listan över Kinesiska bolag i "Section 889 of the John S. McCain National Defense Authorization Act" – ja, det må vara andra sidans syn på saken men ger en fingervisning vilka bolag som USA/väst identifierat och öppet går ut med är att ha viss skepsis emot. Listan är ca 13 A4 sidor lång.
Jag fick i kraften av mitt ämbete (alltså mitt jobb) sitta in på dragningar som vår globala säkerhetsfunktion hade. Skrämmande är bara förnamnet när man får höra vad våra Kinesiska "vänner" pysslar med.
Grattis till en kvalitetssäkring av bloggen, då den är blockad.
Det framgår inte helt tydligt om appen jar tagits bort från telefoner som haft den installerad, eller om den bara är borttagen från deras app store och/eller blockerad från att användas.
Det första man märker när man landar i China är att ganska många appar och websidor inte längre fungerar. De är blockerade i nätet, inte i telefonen.
På tal om China och deras claims på diverse länder, så tycker jag det är intressant att man måste gå till International Departures när man ska till HK, Macau och Taiwan. Brukar fråga om jag ska gå till domestic eller international, och sen säga "oh, I thought it was domestic as it is part of China"…
Kinesiska regimen får akta sig för missnöjda h&m-kunder som spär på allmänt missnöje.
Själv skulle jag bli jävligt irriterad om staten avinstallerar min h&m-app, trots att jag inte ens handlar där.
I Kina är man inte så kaxig eftersom man fattar var man hamnar om man mopsar till det.
Icke-nyhet? Alla företag som är verksamma i Kina, inklusive utländska, rättar sig efter kinesiska staten.