Dags för en liten uppföljning av aktieportföljen, som spretar lite i utfall för de enskilda bolagen.
Utfall än så länge |
Som synes ovan har ett nionde bolag i en annan bransch än de tidigare isolerade företagen från två undervärderade branscher eller delbranscher. Det bolaget skulle köpas in initialt, men bottenfiskades med några dagars fördröjning till gott resultat. Antagligen kommer jag dock sälja av aktien när den stigit runt 20%, då det verkar finnas ett tydligt swintradingintervall där aktien pendlar fram och tillbaka ungefär halvårsvis.
Gårdagen var en av de bästa relativa dagarna med en utveckling på +0.96% för portföljen, medan OMXSPI gick -0.76%. Totalt sett ligger portföljen nu på +2.11%, framför allt drivet av två av bolagen som börjat dra, medan andra i samma sektorer har fortsatt mot ökad undervärdering (omskrivning för fallande kurser).
Sedan den 21:a januari när jag gick in i enskilda aktier igen har börsen gått +0.62%. Portföljen har än så länge utklassat börsen och ligger på +2.11%. Samtidigt visar det hur svårt det är att klå börsen särskilt mycket. Nu är iofs +1.49% mot börssindex på två veckor rätt okej, men man ska inte vänta sig så bra prestation över tiden. Dock är det som sagt undervärderade sektorer där en uppvärdering bör komma och utvecklingen borde därmed vara bättre än börsen.
Men som man ser har fem av nio aktier fallit, varav några ganska mycket. En av aktierna lämnade dock utdelning på några procent, vilket vid avskiljning sänkte aktien, så en av dem ska egentligen höjas ytterligare några procent. Med utdelningen ska portföljens resultat höjas 0.2 procentenheter till 2.32%, men jag jämför med OMXSPI utan utdelningar.
Och nej, jag kommer inte berätta vad det är för aktier och sektorer. Jag har absolut noll att vinna på det, utan istället skulle någon om 5-10-15 år hitta att jag köpt någon aktie som i ett valfritt tidsintervall gått dåligt och använda det mot mig, som om jag aldrig sålt något. Således får ni här inga aktietips. Vill ni läsa någon som haussar sina egna aktier får ni vända er någon annanstans.
49 kommentarer
Om du vågar skriva vilka områden du satsar på är det roligare att läsa. Teknologi är min största.
Inom energi, del av teknologi, är vindkraft min minsta investering sedan flera år. Har givetvis ingen kol, olja eller fossilgasaktie.
Förstår dig med att inte nämna någon enskild aktie för även jag är beredd att sälja en enskild aktie på några sekunder även om min tanke varit att behålla den i åratal.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ingen vill veta var du köpt din tröja/aktie/sektor. Väldigt befriande att Cornu inte haussar i egen bok.
Jag skulle tycka att det vore intressant eftersom att jag upplever att Cornu har lite av en hjärna som kanske inte alla riktigt har..
Hjärna eller inte.
Bättre att då följa dem som lever på värdepapper.
Östergren jag har förstått att du är lite känslig och därför nämner jag av hänsyn till dig ingen aktie jag äger här. Andra har frågat mig om vad jag har för bedömning om framtiden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Turboprop jag lever huvudsakligen på värdepapper och tror Östergren gör det också.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Folk snackar så mycket.
Utgå från CAGR på minst 20 år.
Vet man inte det, inte seriös.
Nano. Ok.
Östergren.
Blir inte många kvar då…
Nano;
Varför inte olja?
Superenkel bet när de vara nere på ATL i samband med Coronan..
Själv är jag tung där. Både cert och företag. Extra plus att SEK har varit stark! 😀
Inv+ Jag är mycket bekymrad över klimatpåverkan så fossilt faller bort för mig. På lite sikt får vi konkurser igen när det gäller fossilt. Nu ökar eldrivna fordon snabbt vilket strax leder till mindre efterfrågan på bensin vilket drabbar oljebolagen. Nya bilar kör i snitt längre än äldre.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nano.
Oljekraftverken i Sverige lär driva upp efterfrågan 😉
Turboprop du har rätt. De kommer nog köras flera timmar. Köpte en flaska symaskinsolja och den driver….
Vänliga hälsningar
Nanotec
Turbo
Det är alltid en massa dribblande med siffror och framförallt procent.
Som du kanske noterat är Cornus avkastning per bolag väsentligt lägre än 2.11. Anledningen till 2.11 är att nätmäklaren räknar avkastning per dag. Detta kan leda till att man kan ha positiv avkastning i depån i procent men negativ avkastning i SEK. Så det enda relevanta är avkastning i SEK i förhållande till depåvärde i SEK.
Beror på hur stora innehaven i respektive bolag är, Östergren. De är ju inte lika stora.
2.11 är ändringen summa inköp till summa dag. Räknar dock ej likvider (utdelning) utan på enbart aktierna.
Ett exempel.
Du sätter in 10 k 1 januari. Aktien stiger 2 procent.
Nästa insättning sker 16 januari 10 k. Nu sjunker aktien 2 procent till 30 januari.
Utfallet blir då att du i princip är flat i procent men har haft negativ avkastning i SEK.
Nä, det är marknadsvärde/inköp. Siffrorna är raderade så det är inte tydligt. Köper jag mer i en aktie går avkastningen ner.
Som du kanske noterat har du en snittavkastning på 0.7 procent på dina innehav. Sen förstår jag att du har olika size på dina innehav.
Ja, det är olika size som ändrar det. Portföljen är upp +2.11% på marknadsvärde dividerat med inköp. Det existerar en tendens att köpa mer i säkra kort och mindre på chansningarna.
Säkra kort? Du har tur du.
Allt är relativt, Östergren.
Hur som, bra jobbat.
Noterar hög beta på många innehav och att din portfölj verkar kunna fungera även när börsen går ner intradag. Intressant.
Har du identifierat vilka aktierna är ännu? Inte samtliga, antar jag?
Nej, det talar vi tyst om.
Men håller du med? Det finns inom den bredare sektorn en möjilghet att dela upp bolagen i två delar. Den ena delen har dubbla värderingen (i p/e), trots att man egentligen gör samma sak. Min tes är att den halva jag stoppat pengarna i ska dubblas till samma värdering som den andra halvan, plus förstås en konjunkturåterhämtning som höjer siffrorna oavsett. Men om andra halvan istället halveras har jag iaf inte förlorat något.
Det är alltid intressant med bolag i bolag. Vem minns inte klassiker som Autoliv i E-lux.
Kanske bäst att tillägga att E-lux även delat ut Gränges, Husqvarna samt Wascator för att få en bättre bild av E-lux värden.
@Nanotec
Jag begriper inte hur strömmen ska räcka till som det ser ut nu. I inlägget ovan om den elbrist som råder i landet nu.
En bekant har köpt en elbil helt nyligen. Pendlar dagligen till storstan. Nu när det är kallt så tappar den rejält med kapacitet och det är knappt det räcker tur o retur ffa om det blir lite stillastående i köer också.
Laddstationerna är fulla vid rusningstid. Endast laddning i P-hus finns men då till 13 kr/kWh.
Nu allt fler elbilar. Det är nått som inte går ihop?
Nils Nilsson vi har för lite effekt i södra Sverige. TWh har vi gott om.
Laddstolpar är vi efterblivna på. Det är betydligt enklare att öka än att få nog med effekt i söder de närmaste åren. Betyder att det är företag och villaägare som har lättast att fixa laddning.
Mitt förslag till kortsiktig lösning för elbilarna är kraftfull utbyggnad av kommunala laddstolpar med låg avgift vid gott om el och hög vid "brist". Lån är billigt för kommuner.
Kortsiktigt för effekt är mer av hög avgift för både företag och privatpersoner vid "brist" och låg vid god tillgång.
På lite längre sikt är det högspänd likström i kablar mest i havet från norr till söder och en ny mellan Gotland och fastlandet. Givetvis också hjälpa havsbaserad vindkraft att komma igång också i Sverige.
På längre sikt verkar vätgas lösa effektproblemet i och med industrins behov av vätgas för att bli fossilfria. Industrin kommer behöva lager som också kan varav effektregulator för elnätet. Jo batterier kommer först för väldigt korta perioder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Men jag skulle gissa att Cornu gått in i privata aktörer för cancerbehandling bla.
Torbopropp,
Absolut, de har ju även ett trackrekord som troligtvis påvisar goda beslut.
Men det finns faktiskt vettiga människor som kan se kommande trender eller affärsidér men som inte förstår/vågar eller vill investera i det. 😉
Bloggaren går in helsvenskt, så långt ser jag, så stora oljebolag är därmed uteslutna, tror att det finns möjlighet i den sektorn som släpar efter trots stigande oljepris.
Ligger 8% plus på en månad efter att jag gick in igen i Januari. Valde bara de tre fonder som gått bäst, helt utan analys. Kanske de går åt pipan, men det spelar inte så stor roll, det är ju ändå bara spelpengar för nöjes skull.
Ligger själv +20,86% i år. Går över förväntan bra. Fast har börjat vikta över mot ädelmetaller i syfte att parkera inför en ev korrektion. Kanske det är dumt. Vetefasen, brukar göra tvärtom vad folk anser man bör.
Ome! Vad exakt i ligger intresset att dela med sig av hur bra ens aktieportfölj gått utan att visa vilka bolag man äger????? Denna artikeln ger ju absolut inget för nån utomstående. Jag förstår inte varför du bry dig om vad andra tycker om dina investeringsval i bolag, huvudsaken är ju att du är nöjd.
Nu skriver ju faktiskt bloggaren att han inkasserat utdelning som ledtråd. Inte speciellt svårt att lista ut vilket bolag och sektor det är.
Strömavbrott här i söder om Stockholm på morgonen. Tack Miljöpartiet
Haft turen att investerat i vätgasaktier och portföljen är upp 17% i år. Tanken är mycket långsiktig men visst kliar det att ta hem vinst. Svårt då framtiden för vägas knappast än börjat. Vad är rätt värdering för något som kan bli precis hur stort som helst?
Sålde mina Powercell för under femman. Men vätgasballongen kanske är oändlig?
Jag tänker att vätgas borde vara en mycket stor del i omställning till en renare värld. Grön vätgas/bränsleceller. Idag finns väl knappt någonting och mest testanläggningar. Tillväxten borde kunna vara astronomisk om fordon, flyg och en massa annat kan drivas med det. Siemens har ju redan kommit långt med vätgasvind- turbiner. Visst idag är det dyrare att framställa än sk vanlig el men priserna sjunker vartefter och sjunker ännu mer när volymerna ökar.
Samtidigt får väl vi alla räkna med lite dyrare energi om vi menar allvar att rädda vår planet.
https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/01/13/siemens-vatgas-fran-vindkraftsturbin-blir-levebrod-fran-2025.html
Återigen. Vad är rätt värdering? Det finns väl mängder med bolag i alla möjliga sektorer som har stigit med tusentals procent genom åren utan att för den delen vara övervärderade. IT, telekom, spelbolag, medicin etc.
Om produkten/tjänsten går från noll till att bli var mans normalitet finns väl potential. Jag tror att just vätgas är nästa det.
Rätt värdering? Inte en aning.
Som jag minns det forskade Volvo ca en halv miljard gällande Powercell. Bolaget sattes på börsen och fick en värdering på ca 0.3 miljarder. Inte en jävel brydde sig om bolaget. Nu när bolaget har ett börsvärde på 22 miljarder tycker helt plötsligt alla att vätgas är intressant.
Det kanske är nu, 20 år senare som det verkligen slår igenom?
Jag har en post i Fuelcell. 2001 stod aktien i över 500USD. 2015 och 16 nära 100USD.På senare år har den sladdat riktigt lågt för att nu passerat 20 USD.
I slutändan tror jag Powercell kommer att landa i en värdering liknande Siemens P/S 2.
Det innebär att de bör komma upp i en omsättning på 11 miljarder SEK för att motsvara dagens värdering. I dagsläget omsätter de 92 miljoner SEK på rullande årsbasis. Omsättningstillväxten Q1-Q3 har varit 64%.
Oavsett om det gäller Fluidcell, Powercell eller Siemens är det kassaflödet som kommer vara intressant. Ingen kommer att vara intresserad av ett bolag som inte genererar stålar på lång sikt.
Jag har lite svårt att än se vilka vinnarna är när det gäller vätgas och har därför ännu begränsad investering där. Har annars principiellt sett vätgas som en viktig framtida del av vårt samhälle sedan 70-talet. När det gäller bilar ser jag batterier som helt överlägset de närmaste åren. Kommer att fördjupa mig i vätgas under året. Kunskap är värdefullt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Uranaktier har annars typ dubblats senaste månaderna. Gammal är äldst?
Här lite simpel info från SVT
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vatgas-ska-radda-klimatet