Höns och andra fjäderfän för hobbybruk har varit fria från att registreringskrav hos Jordbruksverket. Från mitten av april blir det registreringsskuldighet om man så bara har har två höns (höns är sociala djur). Detta öppnar också efter registrering för de obligatoriska djurskyddskontrollerna som kostar tusentals kronor, även om anledningen till kraven uppges vara smittskydd.
Är du nykläckt, lille vän? |
Hönsägare har sedan i höstas varit medvetna om fågelinfluensaepidemin, vilket inneburit olika restriktioner i hållandet av fjäderfän, t ex att de inte får utfodras utomhus utan skyddande tak. Detta för att undvika att djuren får i sig avföring från smittade vilda fåglar. Det finns även fler restriktioner.
Jordbruksverket uppger att registreringskravet för fjäderfäbesättningar handlar om smittspårning vid sjukdomsutbrott. Kraven på registrering utvidgas nu till alla fjäderfän även för personligt bruk.
“Nya regler för registrering av fjäderfän
Den 21 april 2021 börjar nya regler gälla för registrering av fjäderfän.
De nya reglerna innebär att du som har fjäderfän, oavsett hur många, ska registerna din anläggning hos oss. Kravet på registrering gäller även för dig som har fjäderfän för personligt bruk, till exempel hobbyhöns.
Du som har 350 eller fler värphöns ska ange värphöns som art vid registreringen.
Du kan redan nu registrera din anläggning i e-tjänsten Registrera anläggning. Där kan du också läsa mer om de nya reglerna.”
Höns är populärt hos såväl boende på landet, som hos sk preppers, och är relativt enkla att hantera, utfodra och ordna utrymmen för. Djuren ska ha vatten, sittpinnar för nattvilan, ingen trängsel vid fodertrågen, men har låga utrymmeskrav i storleksordningen nio höns per m2. För hobbybesättningar brukar hönsen dessutom i princip alltid gå ute och då med utrymmen som är långt bortom eventuella lagkrav i storlek, rent av frigående utan voljär. Det finns exakta millimetersiffror på t ex sittpinneavstånd, cm2-utrymmen per höna osv. Hobbybesättningar har antaglgein sällan problem med detta, medan det med en millimeter eller kvadratcentimeter för den kommersiella industrin med hundratusentals djur handlar om reda pengar på sista raden.
I utbyte mot mat och plats producerar de ägg och kött på ett småskaligt kretsloppvis. I teorin kan höns leva enbart på hushållets matavfall och förädla detta till högvärdigt protein i form av ägg, och sommartid i princip försörja sig själva på det naturen och gräsmattan har att ge. I praktiken ges de dock antagligen även värpfoder, och det finns förstås djurskyddskrav på utfodring även om det kan handla om matrester.
Registret kommer garanterat också användas av länsstyrelsernas djurskyddsinspektörer för att göra kontroller av hobbybesättningarna. Dessa kontroller får man som djurhållare betala själv och ska vara självfinansierande, vilket brukar betyda ett antal tusenlappar per besök. Det är nog få hobbybesättningar som utgör några djurskyddsproblem – de flesta hobbyhöns får som sagt gå ute, ofta fritt utom nattetid, och mår därmed antagligen förträffligt jämfört med ägg- och broilerfabrikernas höns. Men det hindrar inte att det blir inspektioner, vilket kommer kosta stora pengar för hobbyhållarna. Vad gäller inspektioner så brukar de missbrukas och överfaktureras enligt någon schablon som i verkligheten inte har ett dugg att göra med faktiskt nedlagd tid. Kanske kommer en hobbybesättning med tre hönor och en tupp få betala lika mycket som en broilerfabrik med 100 000 djur. Är det vad som står att det ska kosta, så är det vad det ska kosta. Det kommer göra hobbyhöns till extremt dyra ägg. Och med det kommer kanske syftet uppnås – att bli av med hobbyisterna.
81 kommentarer
Hur blir det med barnens undulat.
sätt inga griller i huvudet på myndigheterna.
Fåglar ska väl inte sitta i bur? De ska vara frigående. Alla ägg jag köper är märkta frigående samt ekologiska. Nutella använder jag för att pannkakorna inte ska gå iväg.
Jag tror min användning av frigående och industrins användning av frigående på paketen är lite olika. Frigående inomhus är väl 9 höns per m2, och utomhus 7 höns per m2. De sitter inte i bur, nej, Lex Lindgren. Det betyder inte att de har gott om utrymme.
Det finns små trevliga mellanting…. vaktel. Stora som en kraftig undulat och lägger ätliga ägg… (var hamnar dom?)
Omfattas av reglerna om registreringsplikt.
Dina höns har säkert det bättre.
Ifrån svenska ägg angående EKO-äggen. Nu verkar det som om dioxin-nivån i dessa sänkts med annat foder.
"Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Beläggningen är något lägre än i övrig frigående produktion, d.v.s. max 6 höns per kvadratmeter tillgänglig yta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Minst en tredjedel av golvytan ska vara täckt av ströbädd. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar, när vädret så tillåter. Minst 95% av fodret ska vara ekologiskt odlat."
Astrid ja, hon var klok hon. Fick betala en ordentlig Sosse-skatt dock.
Barn som växer upp med husdjur och djur överhuvudtaget på landet är mer empatiska än genomsnittet – så kan vi givetvis inte ha det längre i denna socialistiska tidsålder då alla skall drivas in i likvärdiga förortsboenden.
Ang undulater så hade den från E Medusas universum kände Torsten Bengtson, ansvarig för sysyemets lördagsstängning, även motionerat i riksdagen för förbjudande av just burfåglar.
Varför inte samma kontroller och register på hundar, katter, kaniner, marsvin, etc???
Uppfödare ska registreras om de har mer än X antal djur. Typ att om du har fem katter och en av dem blir dräktig måste du vara registrerad. Förr var siffran 10 djur, men det har antagligen sänkts.
Blir matkanininer framöver då.
Gränsen går vid 9 djur av varje slag… Utöver det så måste man ha tillstånd av myndigheterna. (Utom angående lantbruksdjur, där även numera häst ingår). Så man kan ha 9 getter, 9 åsnor, 9 strutsar, osv..
Hundregister finnes… kattregister kommer… marsvin… hmm.. inte än?
Gargamel> Hur får du kaninerna att lägga ägg? 🙂
Jaså. 9 djur säger du. Kaniner blir fort många. Ska detta verkligen vara nödvändigt? Tar inte en sån byråkrati väldigt mycket resurser i anspråk? Vad är den hållbara miljötänket i dessa frågor. En cirkulär ekonomi kan knappast innebär infälldnad av byråkratiska omvägar
@ Gargamel: Cashen skall in – det spelar ingen roll för finansfögderier om det är sunt förnuft bakom ett beslut eller inte.
jag tror att det beror på de olika stammarna av fågelinfluensan, som sprider sig i världen.
Avgiften för några höns är 50 kr. Fast jag tror att man lurar folk att registrera sina pullor, för att sedan chockhöja avgiften. Man får bli "svart" höns-farmare, med en hemlig äggfabrik i skogskanten, där jag bor. Tre km skog bakom huset och långt till vägen. Coronan gör att man ändå inte har lust att resa nånstans, så det behövs ingen hönsvakt alls.
När man väl är registrerad hönsfarmare kanske man har större juridiska möjligheter att skjuta statens älskade rovfåglar. Så här i ett brokigt odlingslandskap så är det mycket svårt att ha höns lösgående utan att bli av med några i månaden
Vår hönsgård hade bär-nät ovanpå, så att inga vilda fåglar kunde ta sig in där. Eftersom de åt upp gräset i hönsgården väldigt fort, hade vi även flyttbara inhägnader i form av ett lågt staket, som man placerade runt väldigt stora prydnadsbuskar i trädgården, t ex en Schersmin. Där kunde hönsen gräva efter maskar i jorden och mumsa, utan någon risk att bli upplockade eller uppätna av rovfåglar, eftersom de syntes så lite under lövverket. Jag kunde bära bara en höna i taget, medan exet lärde sig snabbt att bära två normalstora höns på vardera sidan.
I grunden är det väl bra med förstärkt djurskydd men det är ju inte hobbyhönsen som är problemet med stora sjukdomsspridningar, det är snarare det industriella utnyttjandet av fjäderfän i storproduktion inom ägg- och hönsindustrin som är en del av orsaken här.
När man trycker ihop stora antal djur på liten yta som enbart utfodras med foderpellets så blir det problem när sjukdomar får fäste, det är onaturligt för djuren att leva på det viset.
Redan när den "nya" djurskyddslagen kom 1988, så ingick ett "löfte" om att burhönsen skulle förbjudas… En produktionsteknik som då funnits cirka trettio år… har burarna försvunnit? Nej! Utan alla djurskyddsregler har fokuserats på att slå ut det småskaliga jordbruket, och då framöver rena självhushållningsverksamheter och hobby. Att man överhuvudtaget får fixa sin egen foring framöver blir nog ett "demokratiskt" problem som ingen kommer att notera i en "reset"…
Där står på den länkade sidan att följande gäller:
"De arter som du måste anmäla är ankor, duvor, fasaner, gräsänder, gäss, höns av arten Gallus gallus (inklusive slaktkyckling), kalkoner, pärlhöns, rapphöns, strutsfåglar och vaktlar."
Gallus gallus är röd djungelhöna.
Jag tolkar det som att det då inte gäller övriga arter av höns.
Gallus gallus inkluderar undergruppen gallus gallus domesticus, dvs tamhöns.
Ha ha vaktlar blir ju roligt att anmäla med den korta livscykeln dom har. Blir många inloggningar på Jordbruksverket
Våra Leghorn-höns blev som mest fyra år gamla, men vi var för mesiga för att nacka dem och koka hönssoppa av dem. De värpte ett ägg om dagen från 16 veckors till ett års ålder och efter det hade vi bara höns-pensionat. Köp inte Leghorn, om ni inte kan vrida nacken av dem när de slutar värpa. Det blir lite väl mycket ägg och därmed kolesterol om man inte har grannar att ge ägg till. Äggen är väldigt färska i egen produktion, så de blir väldigt svårskalade när man kokar dem.
I Nordkorea får man inte ha egen matproduktion alls,så gnäll inte.
Degen ska in…
Hej,
Nu kan säkerligen förfarandet medföra mer kostnader på sista raden, men:
Länsstyrelsen tar inte betalt för djurskyddskontrollerna såvida inte brister påvisas (https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/djur/skotsel-av-djur/djurskyddskontroller.html).
Det som kan hända är att kommunerna börjar göra kontroller utifrån miljölagstiftning, de har en tendens att vara lite godtyckligt prissatta.
Därför säger alltid inspektörerna att det finns någon brist, typ "ströbädden behöver bytas". Smack, 2000:- kronor.
"Smutsigt dricksvatten" är annars standardfrasen.
"Därför säger alltid inspektörerna att det finns någon brist"
Fast 'alltid' är inte riktigt sant, vi fick ingen anmärkning på hur våra får och lamm bor och lever.
Tur att jag bor nära Granngården, där finns det balar med strö att köpa och köra hem. Förut producerade sågen intill mycket sågspån, som vi hämtade med skottkärran till hönsen.
Därför bor man långt ut, utan farbar väg fram till huset, finns inte i några register och utger sig för att vara nån annan när man skapar konton på internet!
"Smutsigt dricksvatten" är nog ett vanligt problem och man behöva byta vattnet dagligen. Man har oftast en hängande vatten-automat i hönshuset, men hönsen sprätter hejvilt och smuts (=bajs) hamnar i vattnet. Rinnande vatten är svårare att åstadkomma i ett hönshus. Efter det kommer kanske bajs på diverse ytor i hönshuset, vilket gör att man behöver fundera lite extra på hygienen, lätt-spolade ytor typ form-plyfa och ruv-reden av plast, som är som liggande plasthinkar med halm i, stoppade i några hål i en träskiva.
fjäderfän… så om jag ger mina agent orange så de tappar fjädraran borde de gå som bara fän…
Blir antagligen billigare att hävda att dina fjäderfän identifierar sig som (infoga ofarligt frigående skogsdjur här).
Ickebinär?
Sluta fåna er. De enda som blir löjliga av det där är ni själva. Era förfäder stormade fienden rakt på tills man såg dem i vitögat, och ni ironiserar om personer som inte känner att förenklade normer passar in på dem.
Läste "personer ni inte känner " trodde de hundratusentals människor som dödades eller skadades av US kemiska krigföring för första gången fick ett erkännande/omnämnande på den här delen av internet:)
men finns uppenbarligen människor (?) Som är mer förtjänta av ett erkännande
Staten gillar inte självförsörjande och fria medborgare.
Efter att ha läst lite om The Great Reset och Agenda 21/2030 lutar även jag åt denna tolkning. Kombinera det med: blyförbud i ammunition för att få bort jakt som företeelse ; skatta bort bilism osv. Det är inte konspirationsteorier eftersom de finns publicerade.
Stor humor. Grannen har 4 höns. Som har en inhängnad gård på 10.000 kvm att gå runt på (tillsammans med lite fårskallar och andra djur).
De djuren har det bättre än människorna som bor där 🙂
Men det är djuren som är det viktiga ur myndighetsperspektiv…..
Rovfåglarna är jätte-intresserade av höns, så man får kanske räkna med att det saknas några höns på kvällen, när det är dags att ta in dem och stänga hönshuset. Vi hade dem bara i inhägnader runt ett prydnadsträd med ett stort lövverk, så att rovfåglarna inte såg dem så bra. Trädet i fråga fick väldigt bra gödning och växte enormt mycket efter det.
Vi hade bär-nät ovanför inhägnaden av samma orsak plus mot döda och sjuka vilda fåglar. Katten brukade klättra upp på bärnätet och lägga sig och sova, som i en hängmatta.
Rävens framfart måste stoppas genom att gräva ner mycket stenar längs kanterna. Plus att stänga hönshuset på kvällen.
Ett problem är att när man väl har skaffat sig höns så är det svårt att få höns-vakt till dem (som kan byta ut vattnet dagligen!) eller ge bort pullorna till någon annan granne, om man tröttnar på dem.
Dessutom har höns ofta mycket sjukdomsalstrande mikro-organismer på sig och i sig, så det är bäst att skaffa någon motståndskraftig sort "lanthöna" och inte Leghorn, som är "äggfabriks-höna".
Med tanke på att 20% av mjölkgårdara försvunnit mellan 2016-2020 så behöver jordbruksverket söka sig till nya marknader?
Att det är tamfåglar som sprider sjukdomar är kvalificerat bulls**t.
Det är i samtliga fall vilda fåglar som har spridit fågelinfluensan till bosättningarna.
Besättningarna ska det vara, inte bosättningarna.
Vi ska inte ha djurhållning. Det går emot det framtida veganska miljötänket.
Slår man ut småskalig produktion så blir det lättare att skatta ihjäl den storskaliga senare.
First they came for the Minks..then the HENs
När det är dags för dig finns du antingen tyst kall och ihjäl svulten eller så ber du att få sättas i arbetsläger för vardagen är så beige…
Förslaget om totalt blyförbud går ju hand i hand med detta. Ingen större skogsägare kommer vilja tillåta stålhagel på sina marker, bly går bort. Återstår jakt med somliga kalibrar som kan ta t.ex. kopparkula.
Det mesta sportskyttet försvinner.
Det är nästan så att man kan tro att Stockholmsbyråkrater- och politiker inte vill ha kvar landsbygden.
Vildsvinsjakten går bort först om det blir blyförbud.
Det ska bli intressant att se vad skogsbolagen tycker om det.
För att inte tala om vad gönsaksodlarna säger när de inser effekterna.
Vildsvin är det inga problem att skjuta med blyfritt så länge du har en passande bössa med lämplig kaliber. För den som jagar med nationalkalibern 6.5×55 (vilket jag gör) så finns det med nuvarande regelverk ingen blyfri kula som klarar klass 1.
Det finns inga problem med nuvarande lagstiftning kring blyammunition, det är begränsat till sjöfågel osv där det möjligtvis kan finnas problem. Skjutbanor etc är inget problem. Det metalliska bly som hamnar i vallen är oproblematiskt. Finns inga bra alternativ till bly i 22lr, 32 lwc, 38 swc mfl. Där blyammunition är mindre bra är vid skytte inomhus, där finns ju (dyra) alternativ för t.ex. 9X19.
All denna överreglering är illa, inte nog med påhitten från EU utan det vi själva hittar på dessutom, likt inlägget ovan.
Att ett litet fågelbestånd för husbehov skulle kunna vara en allvarlig hälsorisk håller jag väldigt osannolikt. Hönsen här på landet har en riktigt fin tillvaro och det största hotet mot dem är räven. De går så gärna in på kvällen och myser i hönshuset och räven får ge sig av med oförrättat ärende.
Vad är straffet om man glömmer anmäla innehav?
Det bör nog kollas upp. Ska vi gissa på kontrollavgift plus djurförbud?
I min kommun Värmdö krävs inget tillstånd om man håller maximalt fem höns och inte har någon tupp. Höns-avföringen måste läggas i en tät latrinkompost och fodret måste förvaras så, att det inte drar till sig råttor. Lukten eller ljudet från hönshållningen får inte vara störande för omgivningen.
Ytterligare synpunkter från kommunen:
OM HÖNS/TUPP
• Är hönsgården inhägnad? Ja Nej
• Kommer de få gå fritt på tomten? Ja Nej
• Om ja, är tomten inhägnad? Ja Nej
• Är hönshuset ljudisolerat? Ja Nej
• Är hönshuset utrustat med automatisk stäng-/öppningsanordning?
Numera är elen väldigt dyr, så hönshuset behöver vara välisolerat för vintern, inte bara väggarna, utan även golvet och taket samt dörren. Ytorna behöver vara lätta att rengöra, t ex av form-plyfa, som man kan spola med vattenslangen.
Dessutom behövs även en värmare och ljus till höns. Det blir dyra ägg! Men man får mycket hönsgödsel på köpet.
Vi hade Leghorn-höns, men de är avlade för äggfabriker och de började lägga ägg när de var 15 veckor och fortsatte sedan ett helt år, därefter – ingenting! Då är det dags att koka hönsgryta och NYREKRYTERA, som det står i hönsboken.
Det finns färdiga reden av plast, som är hygieniska och praktiska. De ser ut som liggande plasthinkar, som är instoppade i runda hål i en lång planka. Man lägger halm i dem.
Hönsen behöver rent vatten dagligen, gärna från hängande vattenbehållare.
Räven vill gärna komma in och ta sig en middag. Man behöver gräva ner stenar längs hönsgårdens kanter runtom.
Hönsgården behöver ett nät upptill, för att hindra att vildfåglar sprider salmonella.
Vår katt som var en storvuxen halv Maine Coon försökte fånga en höna en gång, men gav upp fort.
En naiv fråga men hur gjorde bonnfolket för i tiden då det varken fanns elvärme och lyse i hönsgården?
Ja du, kanske hade dem inne i huset i köket? Eller så hade man en ordentlig gödselbädd och mockade inte ur, så det skapades värme av att hönsgödslet brann (härdade). Idag ska det vara torrt och rent, så värme måste tillföras. Och lantraser kanske var lite tåligare mot vinterklimatet.
Eller så accepterade man på den tiden att höns och tuppar fick förfrysningsskador. Det gör man inte idag av förklarliga skäl – vi vet bättre idag och kan undvika det.
Jag tror att man hade åtminstone några av djuren inne i huset om det var kallt ute.
Min mamma växte upp med jordgolv i en liten, fallfärdig timmerstuga, där de tre nedersta stockarna var mögliga, tills hon var 12 år.
Då skänkte det lokala "lantmännen-sällskapet" virke, en kakelugn och en vedspis och byggde en lite större stuga med ett kök och två sovrum. Rökbastu fanns på gården (=ingen skorsten), helt kolsvart inuti. När hon var 16 år gammal, åkte hon till Helsingfors och blev piga hos en familj under ett år och sedan blev det jobb på porslinsfabriken.
Mamma hade en liten griskulting i sin egen säng, när det var kallt. Senare, när den växte till sig, såldes den till någon lokal bonde. Några fåren och kon var i stallet, där det fanns halm på golvet, men ingen värme-källa.
Där placerades även de döda människorna på vintern, när marken var för hård för grävning. De fick ligga på en hylla lite högre upp för att inte bli uppätna av rovdjur.
Man hade ju både kor, får och kanske en häst eller två i ladugården. Djuren alstrar ganska mycket värme så hönsen klarar sig, och man hade väl lite tåligare höns.
Torpen hade ju ibland sammanbyggd djurstall och huvudbyggnad. Färre djur men med spillvärmen från bostaden så klarade man sig, alternativt fick man ju ta in djuren i huset när det blev för kallt.
Veklingar som jag och exet bör avstå från höns, eftersom det var så svårt för oss att nacka dem när de slutade producera ägg. Vi fick därmed driva ett äldreboende för hönsen i flera år. När de blev sjuka, vred exet nacken av dem och försökte kremera dem i en tunna. Inte roligt!
Låter farligt med en partner som vrider nacken av en ifall man blir krasslig.
Ni har väl inte missat att läsa Ung man söker kärleken, klassikern av Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer? Där kan man bl a läsa om huvudpersonens förtjusning över älskarinnans (?) förmåga att plocka en höna och ta ur inälvorna på den. Låter som ett vettigt kriterium för att sålla agnarna från vetet på Tinder. Fast, omvänt så gäller väl att ingen kvinna ska acceptera en man som inte klarar av att nacka höns, eller vad säger du Marjatta?
För övrig behöver man inte kremera höns när de trillat av pinnen. Bäst är att bara gräva ner dem i grönsakslandet, förslagsvis med nåt som hindrar typ råttor att kalasa på dem. Detta ger en kraftig vitamininjektion och rikare skörd för grönsaker, bärbuskar och även fruktträd.
Heh heh, jag är singel sedan jättelänge, det är svårt med kärlek i en verkstad, som jag bor i, det är inte populärt med en massa verktyg och apparater överallt. Om inte karlsloken blir arg, så blir hans föräldrar det garanterat. Det får liksom inte se ut som det gör här.
Dessutom vill jag vara utomhus och fixa i trädgården och simma en så stor del av sommaren som möjligt. Exet var en jobbig typ, en "schemaläggare", som hade planerat min fritid i minsta detalj, t ex vart vi skulle åka under en solig dag, när jag ville stanna hemma och simma och sola eller åtminstone njuta av naturen och fågelsången. Ingen mer "schemaläggare" i mitt liv! Kvinnor brukar annars vara ganska duktiga "schemaläggare" för sina karlar och då är det bäst att lyda!
Nik Nej, jag gillar inte veklingar särskilt mycket. Nej, jag är inte på Tinder. I min ungdom dejtade jag några "spån-drullar", som kompisen Jar-Jar Binks (bor i det andra huset) brukar kalla dem, tills de och deras mammor ville att jag skulle sköta sonens hushåll: handla, laga mat och städa. Jag försökte ett tag, tills jag fick nog. Naturen och poolen vann. Alla killar ville till stan, utom Jar-Jar, som blev kvar för gott, han blev kär i fastigheten!
Jag funderar på en vår/höst "plunge"-pool, var passar den? Jag har redan val ut en modell, 3 kubiks vattenvolym. Hur integrera med huset? Vilket väderstreck?
Har varit registrerad flera år pga försäljning av vaktelägg. O således oxå haft se nummer. Ingen avgift än så länge mer än reg avgiften som kommunen kräver för tillstånden. För o ha dem (lokala föreslrifter) . Så för våran del blir det på västfronten intet nytt…
Vad är straffet för att inte registrera sina höns?
Vadå DINA höns? Du har ju en inneboende som ÄGER hönsen, han betalar hyra delvis med ägg….. Du matar hönsen för att du tycker synd om dem.
Undrar hur det kommer gå för alla bevaringsvärda lantraser och sånt?
Tror många hobbyister som valt dem kommer att stoppa dem i grytan istället.
Det finns hönsbytardagar två km från mitt ställe på somrarna. Nora gård, Värmdö.
Det finns ett sommarcafé med hembakat på samma ställe och gårdsloppis. Populär utflykt och en möjlighet att köpa lokalproducerad saft och sylt mm. Lantlig miljö med mycket hästar.
Lantraser är ofta tåliga och värper lite glesare men under en längre tid än
Leghorn. De är ofta tåligare mot sjukdomar än Leghorn. Om jag skulle skaffa höns idag, så skulle det definitivt bli någon lantras. Numera finns ju Granngården i närheten med hönsfodersäckar och diverse attiraljer, fast jag tror att det redan finns en hel del i förråden sedan förut.
därför bor man långt bort, utan farbar väg, registrerar ingenting i sitt riktiga namn och håller myndigheterna på avstånd.
I Finland var det förut en räddning för de boende utan farbar väg. Ryssarna kom i regel längs farbara vägar och mördade folk, t ex spetsade folk levande på vässade staket-stolpar. Det förekom under tiden Finland tillhörde det ryska Storfurstendömet under 1809-1917.
Lösning: Låt bli att registrera dem.
Förut fanns det mycket hembränning på Värmdö, t o m några av mina grannar höll på med det. Nu blir det alltså svart hemhönseri med "moonshine chicken and eggs".
Det kan finnas ett visst värde ur prepping-synpunkt att kunna slänga ihop ett välisolerat hönshus med värme och ljus samt en inhägnad, förstärkt med stenar nertill.
En större, låsbar dörr för människor som sköter om hönshuset och en mini-dörr för hönsen.
Skaffa foder, strö och gärna färdiga värpreden som är hygieniska.
Jag har nog allt material härhemma, det har blivit över mycket från bygghantverkarna.
De hönshus som säljs överallt är ofta dåligt isolerade eller helt oisolerade.
Det krävs både värme och ljus.
Lite automation är också bra: rinnande, färskt vatten, styrt med klockströmbrytare skulle jag också skaffa till dem, så att de håller sig friska.
De har nämligen en förmåga att sprätta omkring med strö, så att det hamnar i vattenautomaten.
T o m en del av bajset råkar ibland hamna i vattenautomaten, det är äckligt.
Hur mycket sådan här överadministration finns det egentligen som kväver det småskaliga jordbruket?
Hade det inte varit bättre att betrakta allt under 4 dussin djur som husdjur och istället för att hålla på med kontroller straffa folk för djurplågeri om de uppenbart missköter sina djur?
All administration är överadministration.