Angående diskussionen kring Sveriges elförsörjning och olika argumentationsfel kring detta, så är det inte normallägen, medel eller ens median som ett samhälle måste ha krisberedskap att hantera. Utan det är avvikelserna som utgör faran, som måste kunna hanteras och som behöver uppmärksammas för att identifiera problem så man kan undvika dem.
Behöver knappast hanteras |
Jag har fått massor med skit för helgens 49.8 Hz-inlägg, och oftast bemötts med argument i stil med “att just nu när jag kommenterar så exporterar Sverige el”, “strömmen fungerar fint här hos mig” osv.
Men det är inte normalfallen som utgör ett hot eller problem. Att något är som det är i 99% av fallen är inte en nyhet.
De flesta hus brinner inte just nu, och kommer aldrig heller brinna. Ändå har vi en räddningstjänst (“brandkår”) för att kunna hantera bränder när de dessvärre inträffar. Ändå har vi ett aktivt brandsäkerhetsarbete, både med information, tekniska hjälpmedel som brandvarnare, och ett omfattande regelverk för hur man utformar byggnader och bostäder ur brandsynpunkt. Allt för att minimera avvikelserna och när de väl sker minska skadan.
Det är alltså aldrig fel att uppmärksamma att det var nära att brinna, men att det hindrades och den rykande fimpen släcktes innan det alls blev en brand. Det är på det viset vi blir bättre och får ett bättre, säkrare och tryggare samhälle, något alla tjänar på.
Det gäller även mänskligt beteende. Alla tjänar på ett tryggare samhälle. Därför har vi polis, trots att de flesta inte utsätts för brott. Därför pågår aktivt arbete mot exempelvis våld i relationer, även om de flesta förhoppningsvis inte upplever en sådan livssituation. Bara för att du som anekdot är ett föredöme, så betyder det inte att alla andra är det. Din egen situation är alltid en anekdot och inte ett argument.
Farliga avvikelser behöver uppmärksammas, hanteras och det behöver även ske förebyggande arbete för att motverka att avvikelser uppkommer och att när de väl uppkommer blir skadorna så små som möjligt och hanteras skyndsamt.
På elnätsidan går det alltså inte att argumentera att “men det fungerar ju oftast”. Det är inte oftast som är problemet, utan det är sällan som kan orsaka problem och stora skador.
I södra Sverige är medeltemperaturen kanske runt tio grader på året. Det betyder inte att vi kan strunta i att ha uppvärmning vintertid.
Medel och median är normallägen, men normallägen är inte en kris, utan något som samhället är konstruerat för att hantera till vardags.
Man kan här se vilka som har en utopisk syn på verkligheten, antagligen baserat på den egna snäva problemfria livssituationen, anekdoten. Då behövs ingen krisberedskap, det behövs inget försvar för det är inte krig, det behövs varken reservkraft, kärnkraft eller för den delen poliser.
Tills det gör det.
Och då måste det finnas på plats innan krisen.
77 kommentarer
Mycket väl formulerat. Om alla politiker hade läst (och förstått) detta blogginlägget, skulle jag känna mig betydligt lugnare.
Det är ju faktiskt så enkelt som det just beskrevs. -Tänk före.
Agera istället för att reagera.
Hoppas att detta, och dylika, budskap når våra beslutsfattare.
Ännu tydligare och aktuellare exempel: En pandemi är varken medel- eller medianläge, och vi såg ju för ett år sedan (och har sett kontinuerligt sedan dess) hur illa förberedd en regering och ett land kan vara för sådan, hur lång startsträckan är t.o.m för att producera något så enkelt som ansiktsmasker, när man von-oben har glömt att förbereda sitt land för ett läge utanför medel.
@Peter Andersson: Korrekt, men det är faktiskt ännu värre än så – vi hade en krisberedskap på plats i form av vårt försvar. Då syftar jag på totalförsvaret dvs förutom det militära även civilförsvaret, det ekonomiska försvaret och det psykologiska försvaret. Det krävdes således aktiva beslut att avveckla dessa (Reinfeldt-alliansen gjorde mycket av detta men med instämmande från S, V och Mp) – därav den bjärta kontrasten mot vårt grannland Finland, som inte gjorde något dylikt.
Notera att samtliga dessa delar av försvaret ofta kan utnyttjas även vid "civila" kriser.
En sak som har irriterat mig i debatter på nätet är miljövänner som i ena andetaget kräver "klimatnödläge" och i nästa påpekar att vi ändå exporterar så mycket el och gör så mycket klimatnytta att Ringhals 1 och 2 inte behövs. Hela samhället skall revolutioneras för klimatet men vi skall samtidigt akta oss för att ta bort onödigt mycket CO2 om det görs med medel som ogillas.
Det är trots allt väldigt märkligt att MP som skall vara bland de bäst utbildade inte kan förstå skillnaden mellan effekt och energimängd. Med deras resonemang är det helt ok att stänga av strömmen helt tidvis så länge som exporten är positiv i slutet av året.
Att S nu går i deras ledband är kanske ännu oförklarligare. Ygeman hävde ur sig samma resonemang igår på TV, obegripligt.
S verkar att helt ha tappat den inre kompassriktningen och försöker ta över andra partiers politik i ett sista försök att motivera sin existens inför nya väljare när deras traditionella väljarbas dör av.
Sjunkbomben sa…
MP+S har orsakat enorma kostnader i Vattenfall med ägardirektiv. Ett enda kolkraftverk i Tyskland kommer kosta 27 miljarder att lägga ner och det är svenska kunder som får stå för notan och svenska skattebetalare via uteblivna utdelningar. Så gå inte på argumentet att nätavgiften måste höjas för all elnätet är eftersatt. Det är en ren lögn. Tänk också på detta när vissa vill höja skatter, det beror på inkompetenta politikers misstag.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kolkraften-kostar-sverige-miljarder-1
https://omniekonomi.se/vattenfalls-nya-nuon-skrivit-ner-27-miljarder-i-varde/a/aPGb5A
Om den el som Ringhals 1 producerat under sin livstid skulle producerats med kolkraft, hade det gett 200 miljoner ton koldioxidutsläpp. Försett ett område motsvarande Göteborg med el kontinuerligt.
Min poäng är inte kolkraft utan affärsmässig vanskötsel. Naturskyddsföreningen har publicerat en studie som visar att storskalig vattenkraft skapar mer CO2 än om fossilabränslen används. Så enda alternativet är kärnkraft.
https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/2006_klimat_en_ulv_i_faraklader.pdf
Fel Sjunkbomben, vattenkraft i Sverige ger lite CO2. Du har knappast läst vad du länkar till. När man dämmer över stående skog, främst i tropikerna och Kanada, har man fått mycket metan.
Än värre anser jag är att tro på ett enda alternativ.
Tack för att du påpekar de 27 miljarderna för kolkraft i Tyskland och glöm inte de vansinniga köpen i Holland. Finns nog flera partier som gett dåliga ägardirektiv.
Återkommer senare idag med vad som bör göras nu och imorgon istället för vad som borde gjorts för länge sedan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har en bekant som är ganska bra exempel på detta. Saknar sekundäruppvärmning i huset med tanken:
"Det är sällan kallt här och vi har aldrig haft ett längre strömavbrott, sannolikheten att båda dessa skulle inträffa samtidigt är väldigt låg."
För egen del så sover jag betydligt bättre med vetskapen om att vi har murspis med insats, honda-elverk och fotogenkaminer. Skulle dock vilja ha fler eldstäder (inklusive elspis) och ett mer kraftfullt elverk som klarar mer än lite belysning, kyl och frys och tillfälliga laster såsom micro/airfryer etc.
Vad menar du med inkl elspis? Jag har hela båtens batteribank hemma och kan driva ventilation och belysning i flera dagar om det skulle behövas 🙂
Vedspis skulle det vara 🙂
I normalfallet behöver man ingen hemförsäkring. Men sen brinner huset ner och det är lite trist behöva tigga i lokalpressen.
Jag tycker 49.8 artikeln var bra. Lena Mellin tycker inte att nedläggning av kärnkraften är problemet "Avvecklingen av kärnkraften har inte med saken att göra – fast vissa önskar det"
Vissa personer är så genuint okunniga så de inte förmår att inse sin okunskap och därför inte förmår att skämmas över att offentligt avslöja sin okunskap.
Det är väldigt mycket Karlsson på taket
över henne. Finns det något ämne hon inte behärskar?
Mycket bra inlägg Lars! Jag håller med. Krisberedskapen måste finnas på plats innan krisen och vi måste acceptera prislappen.
Jag skulle gå ett steg längre och säga att allt vi sett hittills är normalt. Topplasttimmar, tioårsvintrar, geografiskt utbredda köldknäppar med lite vind osv är ju helt förväntade situationer mer man med decennier av statistik vet kommer att uppstå. Elsystemet måste dimensioneras efter extremfallen, annars är man på hal is.
Det onormala som vi egentligen borde ta höjd för är att vi i ett höglastscenario samtidigt får ett tekniskt fel på en huvudkraftledning eller ett kärnkraftverk. Det skulle troligen inte sluta särskilt väl i dagsläget..
Med tanke på det akuta klimatnödläget som annonseras har våra beslutsfattare utgått från att tioårsvintrar och geografiskt utbredda köldknäppar tillhör det förgångna.
Nu har det väl inte heller varit några problem. Men som du säger så har man troligen inte kapacitet/redundans att hantera andra problem samtidigt med hög förbrukning.
Väl skrivet! Det är precis det här det handlar om!
En del av lösningen är att ha mer lagring och reglerkraft. Vätgas och batterier förs fram och diskuteras ofta i media idag. Men varför inte pumpkraftverk? Pumpkraftverk borde fungera väl tillsammans med sol och vind.
Måste man inte ha ganska stora höjdskillnader och ytkrävande dammar då??? Var hittar du de i södra Sverige??
Eller du kanske menar att man ska göra som i kommunistiska länder, att militären ska tvinga bort folk som bott på plasten i generationer för man ska bygga en kraftverksdamm? Dessutom är topografin flack i södra Sverige där det blåser mycket och jämt så det torde vara omöjligt
Det finns ändå en helt del höjder i södra Sverige som skulle kunna användas. Cournu själv förslog en sådan plats i inlägget om tyska nedstängingstrategin. Egentligen skulle man kunna använda en befintlig sjö som magasin och fylla och tömma…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hört talas om Hallandsåsen? Vattnet kanske kan tas ifrån Västersjön? Finns fyra andra större åsar i Skåne. Kan man borra tunnel i dem så borde detta gå
Argument som "just nu när jag kommenterar så exporterar Sverige el" och "strömmen fungerar fint här hos mig" säger mest om de som framför dem. Jag undrar hur läget hade sett ut nu om vi hade haft torrår med vattenbrist i magasinen?
Fyllnadsgraden i våra vattenmagasin hittar du länkar till här. Det kommer en veckouppdatering under dagen.
https://www.energiforetagen.se/statistik/kraftlaget/
Ja, ser att vi ligger runt 65% vilket är över snittet. Men hur hade läget varit idag om vi hade legat rekordlågt, som ser ut att vara nedåt 20% fyllnadsgrad?
Vattenkraften är mycket viktig för Sveriges elpriser.
Vem minns inte vintern 2003 när elbolag gick i konkurs på ej säkrade kontrakt när spotpriset var runt 1 SEK. Spiken i elpriset berodde på låga nivåer i vattenmagasinen i kombination med kyla. Ingen vild gissning att vi hade trendat över 1 SEK nu om låga nivåer i magasinen.
Jag tycker mej se att fyllnadsgraden 2021 sjunker snabbare än tidigare men den startade från högre nivå, har vi redan haft en del av vårfloden i november och tövädret ?
Tillrinningen för exakt ett år sedan var högre än nu, nu som är lägre än föregående och t.o.m. lägre än median, hur ser det ut i April till vårfloden, kommer juni att visa median-fyllnad , då får vi inte ha ett 'föregående' vad gäller elförbrukningen vintern 2021, men i snitt är det inte -20 så sparar vi sommarens hetta i minnet och levererar dom minnena till vinterns kyla så . . blire ett snitt där ingen fryser ihjäl.
Lite kul, Ygemans-intervjun, slutsatsen borde bli att ju fler reaktorer vi lägger ner desto mer oberoende av import blir vi då vi ju var mer beroende då vi hade alla reaktorerna kvar 😉
V 7, kommer innevarande passera föregående ?
Kan vi låta individen bestämma sitt öde själv? Elabonnenter bockar i de kraftkällor de känner sig bekväma med. En vindstilla vinterkväll blir det dyrt eller kanske tom blackout för den som valt fel.
Så fungerar det redan idag. Flera elleverantörer erbjuder grön-el eller motsvarande. Det är dock bara en fråga om vem som elhandlaren betalar pengar till när de skriver sina kontrakt och eftersom el är el så är kostnadsskillnaden i princip 0.
Den elektromotoriska kraften är gemensam i elnätet och det går inte skilja på kraften som tillförts från kärnkraftverken i Frankrike eller solcellen på grannens tak. Det är inte som att pumpa vatten i den mån att elektriciteten faktiskt kommer från något ställe.
Jodå, det är konsekvensfritt att välja "grön el" idag, jag vill införa konsekvenser. Att fjärrstyra en elmätare till lokal blackout är högst görbart, och differentierat pris beroende på val av leverantör likaså. Det blir flera marknader i ett elnät.
Bensinstopp är normalt aldrig ett problem, då det bara inträffar när tanken är tom.
Bra skrivet bloggaren! Det gäller inte bara enskilda personer eller preppare. Även ett land måste ta höjd för händelser utöver det vanliga. Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta.
Om jag kör bil i 1500mil/år kommer det ta 350 år innan jag är med i en dödsolycka. Alltså behövs inga trafikregler!
Två fel i texten. Ett argumentationsfel kring kris. Eftersom vi inte behöver alls så mycket el i en kris för att driva samhällsviktiga verksamheter. Ett prioriteringsfel. Varför skrivs det så mycket om MHz när det verkliga krisproblemet är Bristen på kcal, verkligt och virtuellt försvar vid en kris?
Väl skrivet! Ser att det idag på sr finns artikel om att det ska byggas mer vindkraft i landet.
Jag tycker hela energipolitiken är en ekvation som är inte går ihop. Enorma kostnader ska läggas ner på att utöka överföringskapaciteten mellan norr och söder men även lokalt på många håll. Detta främst pga utbyggnad av vindkraft och nedläggning av kärnkraft. Kostnaden för detta bör därför läggas i kalkylen för vad vindkraften kostar. Annars en enorm subvention och inte alls "billig vindkraftsel". Med ny/livstidsförlängd kärnkraft i söder skulle det inte behövas på samma sätt och pengarna hade gott och väl räckt till om de lades på det istället. Dessutom tar det 10-20 år att bygga ut kapaciteten mellan norr och söder men kärnkraft läggs ner i förtid nu. Det rimliga hade väl varit att vänta med nedläggning tills kapaciteten finns att utnyttja överskottet i norr.
Nu bedömer man i regionen i norr att man från 2027 inte längre kommer att ha ett elöverskott längre utan till och med ett importbehov. Och då är inte ens ledningarna färdigbyggda. Enorm kapitalförstöring?
Att framställa stål och järnprodukter koldioxidfritt kommer ta mer än en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktion. Samtidigt som samhället ska ställa om till eldrift och det är fler storförbrukare på gång i norr utöver LKAB och SSAB. Ska vindkraftsel användas till sistnämnda? Vad ska elen komma ifrån när det inte blåser i så fall?
Förutom att vindkraft förfular och är dyrt så ger det stora koldioxidutsläpp under framställningen av den och under livscykeln med bl.a. avisning i norr med energi från oljeuppvärmt vatten som helikoptrar använder. Bara framställningen av metall och betong och transporter från olika håll i världen ger stora utsläpp. Sedan motsvarande för utbyggnad av överföringskapaciteten, som främst behövs för vindkraften, och det som frigörs när skog tas ner för att bereda plats.
Finns det någon som tar ansvar för helheten?
Om helheten är en önskan om nedväxt och avindustrialisering så tas det fullt ansvar för att lotsa oss dit.
Bra skrivit. Det har inte på decenier funnits någon som tagit ansvar för helheten beroende på att vi under lång tid har haft inkompetenta politiker. Säga vad man vill om Sträng men han hade koll på debet och kredit. I slutet av veckan skall det bli ännu kallare och nästan ingen vind. Gäller att ha fyr i braskaminen.
+1 på detta Cornu
Förmågan eller till och med oviljan att inte kunna/vilja planera för eller i vissa fall ens reagera på en kris som inte inträffat förr är väl det man normalt benämner "normalcy bias" och det verkar ganska utbrett generellt i Sverige idag så på sätt och vis är det du beskriver i inlägget inget oväntat.
Man kan ju bara titta på alla intressanta tidningsartiklar där först 30 var det nya 20, sen 40 det nya 20, sen 50 det nya 30 och var är vi idag 80 är det nya 30? Om människor är så in i helvete rädda för något så naturligt som att åldras, bli gamla och dö hur ska vi då begära att någon ska kunna fundera på att elen eventuellt försvinner?
Och om man inte ens klarar av att tänka på situationer som kris, krig, svält och elände hur ska vi då begära att någon ska kunna sätta av medel för att mitigera detta då det finns så mycket annat nonsens att lägga pengar på som dessutom säkerställer att "jag som politiker får ha jobbet kvar efter nästa val"? Vi föredrar uppenbarligen att krisen, även om vi kan förutse den, slår oss med full kraft i ansiktet vs. att lyfta upp den, diskutera lösningar och implementera dessa med tillhörande kostnader istället.
Bill Maher "We're to stupid as a society to survive" och Iron Maiden "…as soon as you're born you're dying".
Välformulerat Lars.
Varför har vi fallskydd på byggarbetsplatser?
Varför finns resevkraft på sjukhus?
Varför finns efterlysande markeringar i utrymningsvägar?
Flera av oss har troligtvis ställt upp en simpel riskanalys i excel där, även sannolikheten för det inträffade är väldigt osannolik, behöver risken ändå beaktas eftersom ett utfallet av den osannolika olyckan är så allvarlig…
(Känner mig för övrigt som Tage Danielsson efter att ha knypplat ihop denna mening)
Jag önskar bara att de styrande kunde se detta!
Utan tvivel är man inte riktigt klok…
Det tvivlar jag inte på. Eller gör jag?
Intressant. Mer reglerkraft i form av vattenkraft i södra Sverige känns som en god idé. Vindkraften kan ju driva pumparna när det blåser
Vad kan vi göra? Vindkraft byggs snabbt ut just nu och solceller på tak här i Sverige. Internationellt gäller detta också i de flesta länder. Vi har gott om el i norr främst i form av vattenkraft. I mars skulle en stor reaktor Olkiluoto 3 startat i Finland och vi har länge haft en massiv export dit av el. Nu dröjer det ytterligare ett år enligt besked i december men när denna reaktor som började byggas 2005 väl är igång kommer mycket mer vatten än normalt spillas förbi turbinerna och elpriset i norr bli extra lågt.
Nu genast kan "vi" träffa avtal om möjlig kortvarig bortkoppling av stora elanvändare med olika förvarningstider från 0 till dagar. Ja det kostar.
Regering och riksdag måste kunna snabba upp lagstiftning rörande kortare beslutsprocesser. Man kan stifta lagar som inte är perfekta och förbättra dem senare. Varför har tex byggnad av vägar och vatten bättre lagar än att dra el? Varför kan man inte utreda parallellt istället för i serie?
En civil beredskap sägs vara på gång. Lager är nödvändig men också förberedelser för att ställa om industri och tränad personal för det sällsynta. Just nu kan Sverige långsiktigt låna till nära noll i ränta på 30 år.
Kommer igen en annan gång med vad jag bedömer som möjligt på lite längre sikt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Oavsett vad man tycker om kärnkraft kommer det bli en stor lättnad när Finland äntligen blir klar med sitt kärnkraftverk.
Fast den då oexporterade elen blir ofta till spillt vatten. Men en kraftfull snabbare utbyggnad av kapaciteten, helst högspänd likström, mellan norr och söder kommer ge stora inkomster för export till Europa och billig el när det blåser där eller solen skiner lagom. På lång sikt behövs mycket el i norr för all vätgas som planeras. Utgår från att det blir lönsamt med solceller på dammar också inom några år.
Min prognos för elpriset är fortsatt lågt närmaste åren. Ja givetvis en del höga toppar under kortare tid.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Finlands kärnkraftverk har varit ett lika stort fiasko som Berlin Brandenburg.
Med 6 nya kraftverk i Polen så kommer de bli en energistormakt i Östeuropa, kanske till och med Europa.
Det är väldigt långa cykler. Kärnkraften ska börja tas i drift 2033 och kolkraften ur drift 2049 vilket är ett best-case-scenario.
Finlands kärnkraft behöver iaf inte 100% backup av andra kraftverk, som skulle vara fallet om de satsat på vindkraft istället.
Nu kan finnarna värdesignalera och bygga vindkraft i trygg vetskap om att elen ändå kommer från kärnkraften. Det kanske går att hitta nåt avlägset ställe längst norrut där vindkraftverken kan stå och snurra utan att vara inkopplade och sabba elnätet.
Ett fiasko är ett fiasko. Bygget har kantats av stämningar och skit och skulle stått klart 2009.
Signalvärdet är att Tyskland och Finland inte är i närheten av sin påstådda briljans.
Faktiskt helt otänkbart att något liknande skulle kunde hända i Sverige.
Förhoppningsvis går det bättre för Polen som kommer att liera sig med USA i bygget.
Jag kommenterade på twitter att vi exporterade el nästan på samma gång som vi 49.8 noteringen. Detta var dock inte menat som kritik utan en ärlig undran hur det kan komma sig. Handlar allt om att "kabeln" från norra sverige söderut inte räcker till? Dvs Norrland har överskott och exporterar till grannländerna men inte till södra Sverige som har underskott. Om ngn har lust att förklara hur det hänger ihop vore det schysst.
Summan av kraftledningarna klarar 7300 MW i maximal normal drift, de är uppe och nosar på maxgränsen.
Magnus N , den där svackan gällde inte Sverige utan Norge -Tyskland (N +DE-LU) men genom hopkoppling så 'smittade' den, har för mej att det blåste friskt, så 'Doggers bankar' levererade så pass att Jylland skänkte bort strömmen så jag konspirerar utifrån att Norge importerade,
Norge tappade 1,4GW vilket smittade av sig på Skandinavien +Finland då dom är massivt hårt ihopkopplade ,
Sverige drog ut 'handgasen' på vattenkraften tror 400 eller 700 MW o värmekraften nån 80, alltså runt hälften, nu kan en del av ökningarna skett genom att spänningen sjönk i N o DK vilket då gör att det liksom blir sug i svenska kraftledningarna enl. dom matematiska grejerna,
Så jag gissar att exakt millisekunden efter bortfallet (ljusets hastighet alltså) så 'sögs' (helt enl. matematiska grejerna), mer kraft ur vår produktion och då dom 'bryggkopplade Darlington-kopplade' BC107-transistorerna hos Svk kände av spänningsavvikelse så vart dom 'hysteriska' och dom skickade signal upp till kontrollvakterna uppe i Kilforsen som hade dom sladdarna i kalsongerna och då kallingarna vart strömförande spratt han rakt upp slog skallen i spaken för skovlarna som då styrde vattnet effektivare mot turbinen ev. också öppnade tillrinningen lite.
Sen satte nog telefonerna o Message igång i Nordpol om vem som hade rätten att leverera och göra slant på det som fattades, gissar att Nordpol inte har 1,4GW kontrakterad reservkraft och när den går så måste det ju till ny reservkraft då ju reservkraften är just reservkraft o inte till för normal drift.
Så naturligtvis ökade exporten hos alla som inte redan hade 'plattan i mattan', det försvann ju 1,4GW.
Guud va jag saknar BC107 i plåtkapseln, den small så kul och gjorde brännmärken i tungan, plastkapslasrna bara snärtar juu.
"Mängden el som kommer från vindkraft kan behöva fyrdubblas jämfört med idag, om vi ska nå klimatmålen. En omfattande utbyggnad kommer att behöva göras i alla delar av landet, det rapporterar Klotet i veckans avsnitt."
På radio idag. Det kommer ju knappast att hända. Hur mycket vindkrafverk finns dit i Stockholm och Mälardalsregionen, där kraften behövs. Många vill ha men inte här och det överklagas, försenas och blir inte av. Att tillverka vätgas av billig el ex sommartid när elen är nära gratis eller tom att man kan få betalt för det man köper vore nog bra.
https://sverigesradio.se/artikel/kraftig-utbyggnad-av-vindkraft-vantas-i-hela-landet
https://www.holmen.com/sv/energi/vindkraft/holmens-vindkraft/var-vindkraft/
Enda parken i området skulle jag säga, svär varje gång jag ser den tur nog bor jag inte precis brevid. Enda fördelen med vindkraftverk är att de märks ut på sjökorten så man kan navigera efter dem.. Finns enstaka verk här och där med av lite olika storlekar.
Intressant att ingen längre pratar om vattenkraft som förnybar energi.
Verkar som att vind- och solkraftmaffian vunnit mediakriget på knockout.
Östergren: och det är konstigt på vilket sätt? Follow the money.
Östergren: Vattenkraften ska läggas ner. Glöm inte alla miljarders miljarder i turismintäkter vi får från laxfiskare…
Östergren varför räknar du inte mig? Jag anser vattenkraft förnybar. Men den stora utbyggnaden nu i Sverige är vind.
Vänliga hälsningar
Nanotec
EU har ju dömt ut vattenkraften som långsiktig klimatneutral
Jag kommenterade på twitter att vi exporterade el nästan på samma gång som vi hade 49.8 noteringen. Detta var dock inte menat som kritik utan en ärlig undran hur det kan komma sig. Handlar allt om att "kabeln" från norra sverige och söderut inte räcker till? Dvs Norrland har överskott och exporterar till grannländerna men inte till södra Sverige som har underskott. Om ngn har lust att förklara hur det hänger ihop vore det schysst.
Priset var högre i grannområdet då flödar el dit inom samma synkrona nät. Lite förenklat. Sannolikt om nivån sjönk ytterligare så kan det säkert vara så att SvK stänger export för att rädda det svenska nätet.
Magnus N den där noteringen på 49,8 var kortvarig. Ja kablarna från norr är inte nog ofta. Ständigt försörjs södern med el från norr och varje vecka 2020 hade Sverige större export än import. Korta tider importerar vi från Eu och för det mesta från Norge. Ibland blåser det mycket i Danmark och då köper vi billig el, men över året exporterar vi mest till alla länder utom Norge.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Inom samma synkrona nät är frekvensen alltid samma. Vi är ihopkopplade med Norge, Finland, Danmark, Balticum och Åland, och har alltså samma frekvens som dem, även om det förekommer brist i t.ex. söndra/norra Sverige eller i något av dessa länder.
Det som hände häromdagen var att en HVDC länk mellan Norge och Tyskland på 1400 MW trippade, så vårt synkrona nät tappade helt plötsligt 1400 MW. Frekvensen började sjunka pga detta men vattenkraften skruvades snabbt upp för att kompensera.
Ett säkert tecken på att S ser kritiken på allvar är att Melin på Aftonbladets opinionssida redogör i detaljer för hur allt egentligen hänger ihop och konklusionen är som sagt att det i snitt inte är ett problem.
Vanligt att Melin brukar slarva till sina inlägg och bara hitta på (hon tror tex att folk tömmer och skurar linerpooler) så verkar det vara någon som serverat en lång förklaringsmodell om hur bra det egentligen är just nu.
Undrar om jag vågar dammsuga?