I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att “ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”. Därtill bedömer Mus att “risken har ökat för att små eller medelstora länder som Sverige ska utsättas för kraftfulla påtryckningar”, samtidigt som hotbilden mot landet blir både bredare och mer komplex. Det militära hotet utesluter inte gråzonshoten mot svensk ekonomi, teknologi, infrastruktur och demokrati.
![]() |
Ryska flaggan med försvarsledningscentret på Frunzenskaja i bakgrunden |
Ord och inga visor från Must, vars årsöversikt för 2020 nu finns publicerad online hos Försvarsmakten som PDF.
Must trycker också på hotet från Kina och trycker även på att den pågående pandemin ger långsiktiga följder med social och ekonomisk skörhet, och att de trender som långsiktigt påverkar Sveriges säkerhet har förstärkts och inte ändrat riktning. Både Ryssland och Kina pekas ut för att de “genomför antagonistiska aktiviteter riktade mot svenska intressen” och använder sig av “hela spektret av samhällets resurser för att nå sina målsättningar”.
Ej från Must: För övrigt skedde det i dagarna omfattande flygspaning med både svenskt och Nato-flyg runt den ryska exklaven Kaliningrad, där uppenbarligen något av mycket stort intresse tilldrog sig. Bland annat tankade Nato spaningsplan i luften för att kunna dröja kvar längre i området. Vi kan nog vara rätt säkra på att Försvarsmakten vet vad som orsakade intresset, men det kommer inte spridas till allmänheten, åtminstone inte via svensk media. Däremot brukar man inom några veckor få se nyheter i utländska media om vad som skett, t ex att nya vapensystem eller anläggningar är på plats i det allt mer militariserade fd Ostpreussen och fd Köningsberg.
Must skriver även att Kina genomförde påverkansoperationer för att framställa Kinas hantering av pandemin som lyckad och solidarisk.
Tio punkter för hotbilden mot Sverige listas och de är en försvagad internationell ordning, breddad hotbild, mer komplex hotbild, dolda och förnekbara tvetydiga metoder, icke-linjära hot i alla konfliktnivåer, väpnat angrepp mot Sverige från specifikt Ryssland kan inte uteslutas, samhällskritisk infrastruktur är ett central mål, ekonomi och teknologi, högt hot från främmande underrättelseverksamhet och våldsanvändning i fred. Gällande våldsanvändningen i fred pekas specifikt Ryssland ut, inklusive mordförsöket mot en oppositionell bloggare i Gävle förra året.
Ställföreträdande chefen för Must säger:
“Ett vänpnat angrepp är det allvarligaste hotet, men de troligaste angreppen är hybrida och icke-linjära. […] Vi kartlägger och motverkar hybrida hot mot Sverige varje dag.“
Militärt överintresserade personer (“MÖPar”) varnas specifikt i rapporten för att kartlägga skyddsobjekt, fotografera, dokumentera och spara eller sprida information om dessa och Must påtalar att det är två års fängelse som straff för detta och att det är ett artbrott, vilket det ska ge fängelse oavsett straffvärdet. Åklagaren i säkerhetsmål har överklagat de villkorliga fängelsedomarna som dömts ut.
Klarspråk från Must, helt enkelt.
28 kommentarer
Angående rysk materiel: Armeniens PM tyckte Iskander var helt värdelösa i kriget mot Azerbajdzjan. Om de exploderade gjorde de kanske bara med 10% styrka.
Såg detta. Ja, som jag skrivit förr – mycket av Rysslands försvarssatsningar på nya vapensystem handlar om att dränera statskassan på pengar som går till olika oligarker och mellanhänder. Det saknas ännu några moderna ryska vapensystem som faktiskt verkar fungera som avsett. Iskander får väl läggas till listan.
Intressant, det kände jag inte till. Men hur står det till med det ryska luftvärnSsystem, som Turkiet satsade på (till USA:s förtret) – är inte det effektivt?
I de fall ryskt luiftvärn har varit aktivt i krigsområden har det effektivt nedkämpats av motståndarsidan. Det har dock visat sig vara effektivt när man vill skjuta ner civila passagererflygplan.
Palle: FOI verkar inte vara imponerade.
https://www.foi.se/en/foi/news-and-pressroom/news/2019-03-04-russian-a2-ad-capability-overrated.html
@Sebastian och Mikael A: tack för svar!
@Palle: till exempel i Syrien har ryskt luftvärn fått stort pisk och inte ens kunnat skydda sig självt
Iof har ju ryskt luftvärn visat sig effektivt i att skjuta ner civilt passagerarplan..
@Palle: jag läste någonstans att Turkiet har problem med S-400 som inte fungerar som det ska. Hittar dock inte länken längre…
Har också noterat kraftig flygverksamhet i Östersjön och över Baltikum. Flera tankplan vid Bornholm, sigint-plan över havet och även våra egna Argus och Korpen har varit uppe dagligen. Samt drönare från Sicilien som flyger över Litauen och Lettland på 16 000 meters höjd för att sen flyga ner över Ukraina där dom tydligen törs flyga även över ockuperade östra Ukraina om än på 17 000 meters höjd. Imponerande flygetyg som kan vara upp över ett dygn utan pissepaus…
Var hittar man denna info?
Flightradar24 t.ex. visar alla flyg som har ads-b transponder på. En hel del plan på NATO-sidan har transponder (dock inte jakt-och liknande) liksom Svenska spanings- och transportplan. Den lede fi visar sällan vad man håller på med…
Kör USA med transponder på sina Global Hawk? Låter nästan tokigt.
Det är lugnt. Vid ett ev. Angrepp ansöker vi om medlemskap i Nato.
Ja funkar på samma sätt som bilförsäkringen. Skit i den tills du krockar och ansök om den efter att olyckan är framme.
Senaste WIRED skriver mycket intressant om nästa världskrig. Författaren Elliot Ackerman och Admiral James Stavridis tänker till om hur politik och teknologi kan samspela och trappa upp läget. Båda har god bakgrund i vad de gjort och WIRED blev så tagna att hela numret blev mesta av boken.
En världskarta med olika platser utmärkta inleder och sedan startar varje kort avsnitt med som först 14:57 mars 12, 2034 (GMT+8) South China Sea.
Acerman har stridit i Afghanistan och i Vita husets korridorer så en hel del känns klart realistiskt.
9:e mars kommer en något längre version i bokform. Men redan denna version som tar upp allt utom lite reklam i tidskriften är imponerande. För att avslöja lite så finns många kvinnor på höga poster 2034 och rullande avbrott i internet och el kommer tidigt utan några kända explosioner.
Kollar vår el och just nu exporterar vi till alla grannländer och producerar redan mer vindel än kärnkraft. Tror det gällt hela eftermiddagen. Om någon stänger av betalsystemet har jag lite kontanter om det nu går att handla för dem i någon butik. Klagade på min fru som nyss köpte mer kaffefilter för de var inte vita, om nu den färgen får sättas på pränt. Kaffe finns åtminstone för närmaste året här och på lantstället. Borde köpt mer för kaffe kan nog bli ett värdefullt betalmedel när banksystemen lägger av längre än de timmar det verkar bli allt vanligare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den vindkraft vi nu producerar exporterar vi och får mindre betalt än den verkliga produktionskostnaden. Vi har genom diverse mer eller mindre dolda avgifter tvingats betala för snurrorna. "Vi har varit naiva".
Nu var du oförsiktig. Ny vindkraft är lönsam och byggs snabbt ut. Äldre vindkraft har obetydlig driftskostnad men likt den mesta kraftgenerering mycket stor kostnad för byggnad. Vattenkraft sparas så mycket det går just nu. Bäst av allt nu är att kol stängs ner i Tyskland, Finland, Litauen och polen. Stora mängder koldioxid släpps inte ut när vi, Sverige Norge och Danmark, exporterar el.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ny vindkraft är lönsam (på pappret) då Kinesiska bolag står på kö för att bygga dom "gratis"
Intressant Stefan kan du ge någon källa till detta?
Vänliga hälsningar
Nanotec
"..kan man tänka att den här typen av ägande går att använda som påtryckningsmedel"
https://sverigesradio.se/artikel/7408486
Vad ny vindkraft verkligen kostar finns det delade meningar om och faller utanför vad som kan diskuteras här så oförsiktigeheten kan nog fler dela på i så fall. Frågan är rejält komplicerad för att uttrycka sig försiktigt, greenwashing hos finansiärer är en del t.ex. Ja, Norge som har en mycket större förmåga att lagra vatten i magasin än vad vi i Sverige har skrattar hela vägen till banken när dom kan sälja till ett högre pris senare.
Nanotec: Lite mer info
https://www.fplus.se/darfor-ar-svensk-energi-pa-kinas-radar/a/GGm5Vx
19:12 förespråkar du CO2? Ja Norge tjänar en hel del på sin elexport men vi tjänar också på vår handel med Norge. Ja jag tjänade bra på tidig investering i vindkraft men bytte till andra företag som behövde kapital. Har kvar några få vindkraftaktier för att det roar mig. Med bättre modernare kablar mellan norra och södra Sverige får vi också bättre lönsamhet för vattenkraften. Om några år kommer det också att tidvis gå mer el från syd till norr.
19:13 ska läsa din länk Stefan, tack.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Stefan 19:11 och 19:13 var intressant. Gratis kapital verkar det inte vara och ganska begränsat med 321 nya vindkraftverk och 13 miljarder i investering till 2022. Eftersom nya vindkraftverk är lönsamma utan subventioner sedan en tid så kommer de nog tjäna pengar på investeringen liksom vi som bor i Sverige samt främst tycker jag är att det tvingar bort CO2 i grannländerna.
Utpressningsrisk med detta tycker jag är låg. Helt annat om de kommer in i kärnkraft. Att USA har en konflikt om kunskapsstöld är en annan fråga. Anser att vi i princip ska ha ett växande utbyte av varor, tjänster och kapital med andra länder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Doggers Bank kommer producera lika mycket el som Olkiluoto. Båda kostar något under 100 miljarder.
Skillnaden är att det finns fler dagar när det inte blåser, även till havs. Och det saknas reglerkraft kapacitet.
Att bygga import och export ledningar till ryska kärnkraftverk löser inte heller problemet.
Vindkraften är lönsam endast så länge det inte krävs investeringar i reglerkapacitet.
Det är ganska nära nu i Sverige att ytterligare vindkraft inte kommer vara särskilt lönsamt.
Rickard det finns dagar då Olkiluoto inte producerar någon el. O skulle startat 2009 och sedan år för år samt näst senast i mars i år fast nu gäller 2022. Om O startar 2022 kommer rektorn inte att ständigt fungera varje dag under sin livstid. Reaktorn kommer nog aldrig bli lönsam.
Vinden blåser för det mesta och ger el.
I den bild jag har av närmaste åren kommer elpriset att fluktuera mer och denna skillnad kommer att ge utrymme för många företag att minska toppar och dalar samt tjäna pengar på detta. Modern elektronik och AI kommer ha en stor roll.
Vi behöver mer el och vi behöver minska utsläppen av CO2. Batteridrivna fordon kommer öka allt snabbare i antal de närmaste åren. Priset i inköp för dessa fordon kommer bli lägre än de fossila 2024. Elektrolysörer blir effektivare och kommer börja ge mer betydande mängder H2 från 2025 kanske vidareförädlas det mesta till mer lättlagrade molekyler.
Kostnaden för el från vind och sol har fallit dramatiskt på tio år och det fallet fortsätter. Nya energiformer kommer också.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Min gissning är fortfarande att Gotland ligger sämst till. Som tidigare så är Gotland en strategisk viktig punkt för ett visst postkommunistiskt land. Om man vill ta makten eller utföra påtryckningar mot dom ga baltstaterna så är Gotland perfekt. Så håller man NATO på avstånd samtidigt. Med ett närmande ihop USA mot Kina så är från om USA längre kommer skydda oss. Men vi har ju våra gamla avtal om hjälp med kärnvapen sedan 50-60 talet