Svensk Handel konstaterar att modehandeln, dvs kläd och skobutiker, är extremt hårt drabbade av pandemin. Julhandeln blev en ren katastrof där exempelvis skobutikerna tappade otroliga 44%.
Tomma lokaler i Kungsmässan, Kungsbacka |
Julhandeln sägs vara den viktigaste försäljningsperioden på året, men klädbutikerna tappade 3-2.2% omsättning i december och skobutikerna -44.1% uppger Svensk Handel. För helåret 2020 var raset -19.5% för klädbutiker och -32.4% för skobutikerna, så julhandelstappet var ännu hårdare än helåret som dock kanske hålls tillbaka av att pandemin inte slog på allvar förrän i mars efter melodifestivalfinalen som SVT vägrade köra utan publik.
Raset fortsatte i januari även om rollerna bytte plats. Kanske fick vädret svenskarna att faktisk skaffa nya vinterskor trots allt innesittande?
I januari föll klädhandeln med -28.0% och skohandeln med -20.5% jämfört med januari 2020.
Många handlare uppger att “snittköpet per kund har stigit” men att kunderna fortsatt är för få.
E-handeln omfattas inte av detta index och väger oavsett bara upp en del av tappen för de butikskedjor som har både e-handel och butiker.
Kläder och skor har länge varit ett av de sista breda argumenten för köpcentrumöveretableringen, med föreställningen att man vill prova kläderna innan man köper dem. E-handel erbjuder dock idag alltid enkel returrätt av kläder.
Man kan också fundera på om klädhandeln totalt minskat när vi inte går till jobbet eller går ut och svinar i besöksnäringarna. Behovet av de senaste kläderna minskar kanske när man jobbar på distans, och slitaget på skor är definitivt mindre för de som kan jobba på distans. Vilket förstås inte är alla.
Framöver är det kanske bara optiker, tandläkare och massörer som vi kommer hitta i köpcentrumen – sådant som är lite svårare att hantera på distans.
Samtidigt kan en omsättningsminskning på 20 – 30% för helåret 2020 antyda att restriktionerna bara minskat antalet besökare till köpcentrum med just denna volym. Eller så är man mer fokuserad när man väl handlar.
Nästa fråga – vilket bloggen redan frågade sig i våras – är om allmänheten kommer återvända till tidigare beteenden efter pandemin. Ett år är lång tid, och tillräckligt för att permanent bryta tidigare vanor. Kanske kommer butikshandeln aldrig helt återhämta sig och vi har en enorm överetablering av köpcentrum och ett problem för fastighetsägarna framöver.
Konjunkturinstitutet menar dock att handelns omsättning ökar igen, och nu minsann är tillbaka på nvoembers nivåer. Detta gäller dock all butikshandel.
Man kanske kan tycka att 20-30% tapp för modehandeln är tufft, men Konjunkturinstitutet uppger att hotell- och restaurangbranschen har tappat 63% av sin omsättning.
38 kommentarer
Eftersom vi endast är ett väldigt fåtal på kontoret händer det att jag har på mig mina tio år gamla Graninge kängor med stålhätta till jobbet, de som jag behöver se representativ ut för ser ingen skillnad om det är en gammal sliten skjorta eller en ny genom Teamsmöten. Så ja har inte köpt ett klädesplagg sedan pandemin bröt ut, vare sig skor eller kläder, inte ens online.
Raka sig behöver man ju men inte klippa sig, Coronafrisyr har ju blivit ett vedertagligt begrepp.
Tala för dig själv, har inte varit så här skäggig sedan 1989 pga kylan.
Lifehack, stäng av kameran i Teams så kan man ha möte i morgonrocken.
Visste inte om att det fans ett katt filter, men nu när det har blivit vitalt så kliar det i fingrarna.
Har investerat i nya Hanwag kängor och nya polyver vinterstövlar efter nyvaknat vandringsintresse. Nya löparskor – har nu med hemarbete nära 2 timmar extra per dag så det blir mer tid till motion när man slipper resa till och från jobbet. Blir snart dags att uppdatera löparkläderna som börjar falla isär av all tvätt och torktumling. I övrigt slits kläderna varken mer eller mindre, har samma kläder som alltid, svart T-shirt och jeans.
@östergren, det kliar ju så förbannat, men det kanske går över om man bara står ut tills det nått en viss längd
Tack och lov ryker det i veckan med väderomslaget. Inte nog med att det ser för jävligt ut, folk kan ju dessutom tro att man är nån ängslig skägghipster.
Det är dyrt med kläder i Sverige och engelska siter erbjuder bättre valuta för stålarna.
HM och Inditex har för höga priser ut mot konsument i jämförelse med Primark så fortsatt prispress och lägre marginaler är att vänta.
handlar inte alls om detta då det upplevs som att folka aldrig haft så mycket pengar som nu. Att handla betydligt mer sällan gör nog att man kan köpa dyrare saker.
Men även om folk återgår till kontor 50/50 så har du ju ett helt annat behov av kläder.
Nu tror jag du misstolkar mig? Det var mer ett konstaterande att kläder är dyrt i Sverige och att branschen går mot ytterligare marginalpress. Har du en annan åsikt/analys så får du gärna delge den.
@Östergren: Det borde ju vara ett gyllene drag för Primark att öppna butiker i Sverige i så fall. Vi kommer ju tycka att allt är billigt. Konstigt att dom inte redan gjort det.
Kan det vara så att personalkostnader och fastighetshyror är så höga här att det ändå är mer lönsamt att sälja kläder billigare i andra länder?
Personalkostnaderna gör det dyrt i Sverige oavsett. Betänk att importpriset på en vara i butik kanske är 5-20% av vad den säljs för. Resten är svenska kostnader.
Goofy Cornu.
Det är som ni säger, höga hyror och personal gör det inte intressant för Primark med etablering.
Det är priset man får betala ifall man vill att personalen ska ha råd att bo i bostadsrätter och resa.
Inte konstigt det är folktomt i HMs butiker i Spanien då kläderna kostar som här och disponibel inkomst inte är i närheten av svenskens.
Sebastian. På tal om disponibel inkomst och att folk har mer stålar nu. Var hittar du de siffrorna? Som du kan se sjönk disponibel inkomst med 7.2% realt Q2 2020 för att studsa upp 0.7% realt Q3 2020. Har du färska siffror att tillgå?
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/hushallens-ekonomi/hushallens-inkomster/
@Östergren. H&M's kläder är alldeles för billiga vilket leder till en icke hållbar konsumtionav mode vilket i sin tur skapar en negativ belastning på miljön i form av vatten- och energianvändning.
@Östergrens: Är det bara HMs butiker som är folktomma i Spanien? Märkeskläder kostar ju lika mycket i Spanien som här hemma. Spanjorerna har väl sitt egna "HM" (ZARA). Amancio Ortega är ju deras Stefan Persson.
Mudden
HM har gått från att vara högmarginalbusiness till att bli lågmarginalbusiness.
Nu finns det konkurrenter som Primark som erbjuder liknande kvalitet till väsentligt lägre priser.
Sen håller jag med om att mode/klädbranschen borde vara lika hatad som oljeindustrin från ett miljöperspektiv.
Goofy
Har inte varit i Spanien på ett år pga pandemin. Pre corona var det bra drag i de flesta spanska butiker, undantag HM. Kolla länken nedan, den bilden stämmer bra med hur det sett ut i butik när man går förbi. https://ww.fashionnetwork.com/news/h-m-to-open-three-new-stores-in-spain-next-autumn,1001165.html
Gäller dessa siffror ALLA skor, eller är det bara vardagsskor?
Sportskobranschen har eventuellt (d.v.s ryktesvis) ett uppsving, framförallt eftersom löpning/jogging är en av de få sporter som fått många nya utövare när fotbollskorp och innebandyskorp och andra lagkorpidrotter fått ställa in sina serier.
Kollade in Ullareds besöks kamera.. öde relativt sett :-0
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Längdskidor går som smör, ganska tomt i hyllorna i butikerna och tydligen tomt hos leverantörer också. Har aldrig sett så många människor ute i skidspåren som i vinter så någon handel går i alla fall bra.
Vintersportutrustning är väl helt slut i nästan hela sverige.
Det har iaf varit stjärtlappsbrist sen snön kom i mälardalen.
"Stjärtlappsbrist" — Peak White Civilization!!!
Samma med hemmagymutrustning. Går knappt att få tag i en skivstång eller viktskiva. Jag förutspår fyndläge på Blocket om något år.
Små cykeltillverkare har svårt att få nav etc från de stora tillverkarna, de hinner inte med, och prioriterar förstås sina egna största kunder – har jag hört.
Det kommer antagligen ha gått 1,5 år från pandemins början till vi ser en möjlig återgång.
Det är antagligen tillräckligt lång period för att vi fått reellt förändrade beteendemönster.
Man märker ju i bekantskapskretsen att många faktiskt mår bra av den utökade livskvaliteten som kommit i och med den minskade hetsen.
Ju längre tid man arbetar hemifrån ju mer kommer man se ut som om man vore hemlös
Det där kan vara dagens bästa observation!
Historiskt sett så har ju solbränna gått från att vara ett fattigdomstecken till ett åtminstone medelklasstecken, och blek hy gått från att vara ett tecken på att man var överklass som hade råd att vistas inomhus.
O tempora, o mores!
En liten anekdot från skolans värld som fortfarande (delvis) håller öppet. Mina elever (16-19 år) får bara vara i skolan varannan vecka men när de väl är där är de uppklädda till tänderna och de kvinnliga eleverna är sminkade som att de skulle gå på bal. Jag märker en markant skillnad från såväl tidigare år som tidig hösttermin då eleverna var i skolan i normal utsträckning. Jag tänker att det visar hur hemarebete/hemstudier kan leda till en större skillnad mellan arbeta-hemifrån-kläder de kläder du har på dig när du väl måste vara på plats. Kanske kommer mellansegmentet (lite smådassiga skjortor och blusar) att vara de stora förlorarna och både kvalitets-segment och komfort-segment kommer att vinna mark. Detta förutsatt att ungdomarnas beteende nu säger något om hur vuxna kommer att bete sig i framtiden.
Regeringen föreslår "I budgetpropositionen för 2021 anges att regeringen avser att föreslå att en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor införs 2022 och att skatteintäkterna därför bedöms öka med ca 1 miljard kronor." så satsa inte på fastighetsbolag som äger stora gallerior.
Hur blir det med näthandel från utlandet? Skall dessa företag betala den svenska punktskatten då de skeppar till Sverige?
Kolla om du kan hitta det här: https://data.riksdagen.se/fil/0E7A615F-F678-470F-A5AC-0AD3B7830332
Ja, "Även distansförsäljning av varor, dvs. försäljning där varorna transporteras till
Sverige från ett annat EU-land av säljaren eller någon annan för säljarens
räkning och där köpet inte är yrkesmässigt för köparen, bör omfattas av
skatten. En sådan skatt bör kunna införas den 1 januari 2022"
Eftersom resten av världen inte har denna skatt så kommer förmodligen alla svenskar gå klädda av MP godkända vadmalskläder, jag antar att det kommer vara ett undantag för batik-kläder så att MPs egna väljare inte behöver ändra sina vanor.
Regeringen vet verkligen hur man skall skapa ett motstånd och till och med förlöjligar miljöpolitik genom att låta ett moraliserande prästerskap få för stort inflytande. Knappast något som gynnar miljön på lite sikt.
Handeln kanske ordnar till sig nu när folk verkar ha tagit semester ifrån Coronan. Utifrån egna anekdoter ser det rätt illa ut för många köpcentrum. 25% vakans + pop-up är inget konstigt på tidigare populära sådana.