Efter att den nordamerikanska prärien återigen har påmint som sina särskilda väderförhållanden har den amerikanska delstaten Texas drabbats av rullande strömavbrott på grund av en snöstorm och för delstaten extrem kyla. Förutom det ökade elbehovet så har vindkraftverk frusit ihop, men det ska ses ur perspektivet att man inte räknar med snöstorm i Texas och inte i sig ett utdömande av vindkraften.
Vindkraftverk i Jämtland-Härjedalen syns mot horisonten |
Redan under the Dust Bowl knäppte prärien de amerikanska bosättarna på näsan. I princip talar vi om ett öppet slättlandskap hela vägen upp till Arktis, med ett extremt inlandsklimat med stora temperaturskillnader över året, och även återkommande tromber (eng tornado). Tar vinden väl fart över prärien, så kan det blåsa. Och med blåsten så kan varm luft blåsa upp från Karibien långt upp i centrala Kanada. Eller som nu så kan iskylan från Arktis blåsa hela vägen ner till Texas.
Det är intressant att se hur man nu tillämpar rullande strömavbrott i delstaten, då det saknas kraft. Dels är efterfrågan hög på grund av för delstaten rekordkylan – en del uppger att det nu är kallare i Texas än i Alaksa – och dels har stora delar av kraftproduktionen slagits ut av snöstormen, framför allt vindkraftverk som isat ihop.
I Sverige eller för den delen längre norrut i USA och Kanada har man inte samma problem, då man har såväl kraftproduktion som värmeproduktion och även vindkraftverken anpassade för ordentligt vinterklimat. Vilket man inte har i Texas.
Så nu är några miljoner texasbor utan ström som ett resultat av bortkopplingar från elnätet några timmar åt gången. Tyvärr har det regionala stamnätet Ercot blockerat oss i Sverige från att titta på läget på deras websajt ercot.com, sannolikt pga GDPR. Om någon läsare kommer in får ni gärna maila mig skärmdumpar på eventuella grafer eller statusuppdateringar. Tydligen brukar Texas ha 80 GW kraftproduktion. Just nu har man bara 45 GW tillgängligt. Lite trist stämning givet vädret.
Motsvarande snöstorm skulle antagligen inte ge samma resultat i Sverige. Vi har bättre isolerade hus och en stor del av vår värmeproduktion sker utan el, t ex inom fjärrvärmen där kraftvärmeverken istället producerar mer elkraft när värmebehovet ökar. Däremot kan snötyngda träd orsaka lokala strömavbrott ute på landsbygden. Vilket förstås bara ger mer elkraft tillgänglig för staborna.
Vi har inte heller samma naturgeografiska klimatförutsättningar utan ett stabilare väder än man har på prärien, t ex pga Golfströmmen, men också för att det aldrig är klimatmässigt särskilt långt till närmaste hav på den Skandinaviska halvön. Inlandsklimatet i Härjedalen är ingenting mot det som finns i Nordamerika. USA är helt enkelt alltid värst, så är det bara.
En annan konsekvens av snöstormen att fundera över är vad detta kan göra med inflationen och matpriserna. Det är inte bara Texas som drabbats av köldknäppen, även om de som längst i söder är sämst förberedda. Hela USA:s kornbod har fått en käftsmäll och det påverkar skörden i år. Särskilt (socker)majsen är nog rätt känslig för kyla.
Tillägg: Här finns en amerikansk site som visar strömavbrotten. Av 12.5 miljoner kunder saknar nu 3.8 miljoner ström. Givet jämt fördelning kunder/bostäder så innebär det att cirka nio miljoner texasbor i skrivande stund är strömlösa. Eller nästan lika många som bor i hela Sverige om man så vill. Minst strömavbrott är det i de nordligaste delarna, som kanske är bättre anpassade för vinterväder, eller så är det bara så strömmen prioriterats just nu? Ute mot kusten vid Galveston och inåt Austin är det upp till nästan 100% som saknar ström.
48 kommentarer
ERCOT has issued an EEA level 3 because electric demand is very high right now, and supplies can’t keep up. Reserves have dropped below 1,000 MW and are not expected to recover within 30 minutes; as a result, ERCOT has ordered transmission companies to reduce demand on the system.
This is typically done through rotating outages, which are controlled, temporary interruptions of electric service. This type of demand reduction is only used as a last resort to preserve the reliability of the electric system as a whole.
In these situations, each utility is required to lower the demand on its system based on its percentage of the historic ERCOT peak demand. While each utility is responsible for determining how to implement the required demand reduction, most utilities use rotating outages for this purpose. Rotating outages primarily affect residential neighborhoods and small businesses and are typically limited to 10 to 45 minutes before being rotated to another location.
Conservation Tips
ERCOT is asking consumers to conserve energy to help lower electric demand. Consumers can help by taking the following steps, especially during peak demand periods:
Det är lugnt, Elon Musk har ju nyss flyttat till Texas, han fixar detta! 🙂
Våra vindkraftverk kan nog kärva ihop de med, när det inte blåser använder man ju el för att hålla dem snurrande, långvarig kyla, kombinerat med vindstilla och strömavbrott kan potentiellt ställa till det…
Men USA är alltid värst, och texas värst av alla, allt blir stort där, deras trafikolyckor involverar hundratals fordon, vilket hände häromdagen i texas.
Walking Tall.
Nej. "Svenska" vindkraftverk är INTE anpassade för vintriga förhållanden. Ett problem är att Sverige INTE har någon industriell tradition eller historia att tillverka vindkraft. Många tror att vindkraften "står stilla pga att det inte blåser". Såå kan det vara, men det kan också bero på att varm och fuktig luft i övre luftlagren orsakar isbildning på bladen som orsaker obalans och kast av is som gör det fullständigt livsfarligt att befinna sig i närheten. På de nya verken med över 70 meter långa blad är banhastigheten längst ut över 300 km/h så isen kan kastas väldigt långa sträckor. Dom nya tornen som är 220-230 meter kan ha en temperatur på låt säga -20C i marktemperatur samtidigt som det kan vara +5 längst upp i luften då bladspetsen passerar maxhöjd ca 300 meter upp. Finns det däremellan fukt i ett luftlager isar bladen/verket ihop väldigt fort.
NIBE har ett system att stanna verket och blåsa varmluft i bladet men det kräver enorm mängd energi att värma/smälta isen men är ändå ganska värdelöst för då man sätter igång verket igen isar det ihop igen på väldigt kort tid
Jag har bott i norra Texas. Det är inte bättre anpassat för kyla, eftersom det sällan blir kallt där heller. Vårt hus var i princip helt oisolerat, med stora otätade englasfönster.
Vi hade luftburen gasvärme, så effekten av elavbrott hade eventuellt varit lindrigare.
Din gasvärmare i Texas behöver ström för att fungera. Men i princip kan du nog lösa det med lite egen reservkraft. Sedan tappar du trycket i gasnätet efter ett tag om inte det finns reservkraft hos gasterminalerna.
Brukar väl räcka med en pilotlpga, kräver ingen ström gasvärmen. Däremot terminalerna.
Det behövs ström för fläkten till luftburna gasvärmen. Dock, har man gas indragen har man i princip alltid även "gas logs" (fake öppen spis) som funkar utan el.
Cirkulationen, Helge.
Fläkten. Gasen behöver luft.
Givarna och styrningen.
Om det inte är en sådan där hål i golvet varmluftspanna som ungarna gömmer sig i filmerna. En sorts plåt-kakelugn ala Texan.
Fläkten till den luftburna delen stannar förstås när det är elavbrott, men som har nämnts här har man även delar av systemet som fungerar utan el. I vårt fall i form av ett litet gaselement i vardagsrummet. Gaselementet var på 30 000 BTU/h, eller ca 10kW, så helt kallt blir det inte.
Dock kan det bli rätt fuktigt om det är dålig ventilation. Det blir som bekant både CO2 och H2O när gasen brinner.
Hade en gasspis i en dåligt ventilerad lägenhet på söder i tidernas begynnelse, och det blev speciellt på vintern kondens lite överallt i köket om man lagade mat längre än några minuter.
Enligt CNN har 170 miljoner amerikaner drabbats av snö sträng kyla, på senare år har man haft flera mycket stränga vintrar. Värt att notera är att Texas ligger på samma breddgrad som Marocko. Det har i år snöat i Sahara, södra Spanien (snökaos i Madrid), sydvästra Saudiarabien (samma breddgrad som centrala Sahara) samtidigt som rekordlång kyla har rått över norra Europa med mera.
Tänk vilken lömsk gas koldioxid ändå är!
Klimataktivister har redan identifierat köldvågen som framkallad av koldioxidutsläppens klimatförändring. Flera förespråkar (våra "största tänkare" som USA:s klimattalesman John Kerry uttryckt det) att corona-nedstängningarna skall avlösas av Klimatnedstängning för att rädda situationen.
Vi skall alltså fortsätta att vara inlåsta, oavsett om det är varmt eller kallt.
Kan detta ha något med att vi just nu är inne i en grand solar minimum fas?
Nej, det har att göra med att barriären som håller kylan i Arktis har kollapsat.
The wall?
Kommer vildingarna snart?
Följda av döingar och vita vålnader. Var har jag lagt mitt svärd i drakglas?
Det kan omöjligen vara solen som ställer till det. #AGWRules #HellGreta
"The winter is coming"
Kan det vara solens energi som har hållit barriären tidigare?
Men nu med grand solar minimum så orkar inte solen?
Bara en tanke.
Förut var varje värmebölja klimat och varje köldknäpp väder. Nu har det gått till att varje värmebölja och varje köldknäpp är klimat.
Det som talar för Sverige är dom passiva skydden Utan el fungerar inte Fjärrvärmen i Sverige heller Styrventiler DUC Pumpar behöver ström för att fungera Inget värme system installerat tidigare än 40 talet fungerar Kallas själv cirkulation kräver grövre rör då den termiska drivkraften är låg några enstaka pascal En modern radiator system ligger i trakterna av 10000 pascal Ett ström avbrott i Sverige under en köldknäpp mer än en vecka så skulle det mesta frysa sönder både värme och vatten Och lämna husen obeboeliga
Skönt att fler ser detta problemet. Var på ett möte angående reservkraft för några år sedan, där frågan om hur en större byggnad skulle förses med el under ett långvarigt strömavbrott. Reservkraften räckte gott åt byggnaden så problemet fanns inte, tills jag frågade hur de skulle värma upp fastigheten.
Detta skulle tas i betänkande (politiker) och jag har inte hört något sedan dess.
Räknade ändå för eget nöjes skull ut att de hade behövt ungefär tio gånger den befintliga reservkraften för att klara uppvärmning också. Fjärrvärme är en falsk trygghet.
Som vi noterat tidigare i ett inlägg så är har alla förbrukare med större effekt än 5MW automatisk frånkoppling (AFK), vilket innebär att industrier och storförbrukare kopplas ifrån stegvis först, vilket i sin tur betyder att småkonsumenterna blir kvar till sist. Således har systemet en inbyggd gradvis nedstängning vilket torde göra att det är väldigt osannolikt att man behöver ta till manuell nedstängning av hela områden. Däremot får man väl hoppas att samhällsviktiga funktioner som vattenpumpar och liknande är undantagna från AFK.
Det verkar vara 25% släckt i storstaden Dallas. Dålig stämning där gissningsvis. Houston verkar klara sig lite bättre med ca 15%.
Det har varit ganska kallt och missväxt i USA flera år på rad nu.
Ni behöver inte oroa er matpriserna är redan på väg upp.
Egypten, till exempel, har tackat nej till att köpa spannmål på grund av för höga priser.
Andra länder har infört exportrestriktioner.
Dags för Riksbanken att undanta mat från inflationsbegreppet då.
Riksbanken roterar ju innehållet i matkorgen.
I med jordgubbar på våren, behåll dem fram till mitten av Juli.
Lägg i apelsiner i oktober och ta ur dem i februari.
Färskpotatisen läggs i matprisindex från maj fram till midsommar.
Paprikor från april till oktober.
Svenska äpplen från juni till och med november.
Hummer ligger i korgen från hummerpremiären till sista november, så inte nyår och jul ska dra indexet åt fel håll!
Garanterat alltid färsk matkorgdeflation enligt Riksbanken! 🙂
Blir det kallt startar spetspannorna som används för lite för att motivera elturbin. Således ökar inte elproduktionen från fjärrvärmenäten vid kall väderlek.
Ju mer fjärrvärme som produceras, destom mer eldas i pannorna och desto mer energi kan tas ut ur turbinen om det är ett sådant verk. Men de flesta kraftvärmevärk har en minimal turbin, optimerad för ett driftscenario i nivå med hösten och inte kallaste vintern som inte är så ofta eftersom turbinsystemet fördyrar pannan extremt mycket jämfört med ren värmeproduktion. Även om värmeproduktionen ökar till det dubbla om det är riktigt kallt ökar inte elproduktionen. Samtidigt ökar elförbrukningen i fjärrvärmenäten när mer varmvatten skall pumpas ut.
Så netto blir det inte så stort tillskott. Det ser man också, kraftvärmetillskottet ligger rätt stadigt mellan 1300-1600MW under januari / februari.
För övrigt ger den framtidsräddande vindkraften just nu ca 500MW av 9000MW installerat och Sverige importerar ca 900MW eftersom all tillgänglig normalkraft går på max.
I ett wurst käse fall hade vi importerat ca 5000MW.
Eller gjort en Texas.. Om inte störnings och beredskapskraften är redo. Det är 2000MW som är bra att ha.
Det slår också ut raffinaderier, ca 30% av kapaciteten i golf-staterna är nu nedstängda och möjligtvis också raffinaderier i Mexico som är beroende av el från USA/Texas. Så det slår utanför den lokala elmarknaden – bensin och dieselpriser också i Sverige kan påverkas om det blir varaktiga avbrott. Nu har nog raffinaderier lyckats stänga ned i tid, men UK hade ett som var av i flera månader i 2019 efter stor blackout som ödelagde enheter.
Texas ska ha ett eget typ av elnät också, som är mer separerat från de andra delstaterna.Jag kommer inte ihåg varför, om det är pga lagar eller om det är för att de just är Texas. Men de har begränsat med ledningar som korsar delstatens gränser.
Texas nät är vad jag vet inte synkroniserat med resten av Nordamerika, så det behövs likströmsöverföringar vid gränsen mot grann-näten. Inte helt olikt det skandinaviska nätet, men med skillnad att jag tror att de flesta anslutningarna till Texas är av typen back-to-back där likriktare och växelriktare är på samma plats istället för med tiotals mil kabel mellan.
Eller så bygger man AC kopplingar och tar tjuren vid hornen och släpar sig ikapp 🙂
Sjöförbindelserna är DC med bräckvattenretur eftersom man annars måste lägga ner två väldigt dyra AC ledningar som dessutom har stora reaktiva förluster trots att de måste läggas långt isär, vilket skapar en stor botten yta som försvinner för praktiskt bruk. Även man man såklart gräver ner kablarna en bit.
Sjöförbildelser kan vara olika utformade, och det blir allt svårare idag att få tillstånd för elektroder för retur genom vatten/mark. SwePol byggdes med en tunnare metallisk återledare och nuförtiden byggs de flesta nya DC-förbindelser med plus- och minuskablar, antingen som en symmetrisk monopol eller som en bipol. Det senare är givetvis dyrare men ger extra redundans eftersom man kan köra på halv effekt med ena polen ur drift och den andra kabeln som metallisk återledare (eller obalanserat om man faktiskt har en elektrod)
För en back-to-back har man oftast inte det problemet dock, då gäller det ju istället att dra AC-linjer från respektive nät fram till stationen. För övrigt är DC aktuellt i vissa fall av andra skäl, eftersom det ju ger en styrbarhet i effektflödena vilket man ju inte får på samma sätt med en AC-förbindelse. Det finns faktiskt t o m exempel på back-to-back som ”kran” inom ett och samma synkrona nät.
Jo, det blir svårare med enkelledare och jordretur /havsretur eftersom man inte vill klorera havet i onödan, störa navigationssystem hos fisk/fågel/farkoster eller korrodera sönder alla vattenledningar inom en mils radie från stationerna.
Oftast läggs kablarna parvis med den ena på säg +300 kV och den andra på -300kV och sedan ett jordnät vid 0V som helst inte skall ha någon ström.
När det blir kallt i sydöstra (typ inkl Texas) så får man ibland vad man kallar "ice storm".
I princip har man temperatur under 0 och 100% luftfuktighet eller regn. När regnet träffar något (vindturbin, träd, bilar, vägar) så fryser det direkt till is.
Allt täcks av is, det kan vara flera cm is. En väg kan bli som en nyspolad skidskobana, bilar är helt täckta av nån cm is, du kan inte få upp dörren utan att hacka runt dörren. Varje liten gren på träd är täckta av is, smågrenar som är mm i diameter blir nu 3-5cm i diameter. Det mesta elen är luftburen och träd bryts av och faller över elledningar.
Det är svårt att beskriva om man inte sett det.
https://poweroutage.us/area/state/texas
Just nu 4,1 av 12,5 miljoner abbonenter som är strömlösa.
Verkar barqa bli värre då¨det var rekordkyla imorse (minus 15)
4,4 miljoner utan nu
Det är mig veterligen inte rullande avbrott utan nedsläkta områden
Man slog rekord i förbrukning samtidigt som en tredjedel av kraftgenereringen föll bort. Dettta gjorde att kapaciteten var tvungen att riktas till de områden där kritisk verksamhet finns (sjukhus).
Det som är mest spännande är att det kommer en till storm imorgon onsdag som kan orsaka större störningar
Vädermässigt är detta tydligen vad man kallar ett "tail event" som man nog inte kan beskylla att man saknar beredskap för.
Det finns onekligen underliggande infrastrukturskulder lite här och var runt om i världen.
Hur ofta tror du det är under 10 minus i hala Texas…. Och hur mycket tror du det kostar att bygga för ett väder man inte har mer än en på 100 år?
Kanske inte så ofta i Texas, jag reflekterade mer generellt baserat på dels detta inlägg, dels senaste tidens diskussion kring svensk elförsörjning och dels baserat på en dokumentär jag såg om amerikansk infrastruktur generellt (broar, järnväg, stationer, vägar mm). Men det sista kan ju du inte veta så jag kunde kanske ha varit mer specifik kring det.
Dock kan det ju vara en idé att t.ex. gräva ner elledningar då orkaner är frekventa i området och rimligen påverkar vilket också skulle ge ett bättre skydd mot isregn.
Tydligen är en stor del av problemet att differenstryckgivare (tryckskillnader får inte vara för stora eller små i turbinen) fryser ihop på gaskraftverk och gasturbinerna trippar på det. Så det är folk ute och försöker tina och isolera dessa nonstop.
Enligt Finacial Times i morse ligger elpriset när det är igång på $9000/mWh.
90 kr/kwh, då blir man ju svettig av att titta på elmätaren, så värmen kan stängas av.
Här på Teneriffa har vi trygg fossil energi, vi kan ju inte utbyta energi med fastlandet. Vi har litet sol- och vindenergi men det stör inte så mycket. Senaste strömavbrottet inträffade i en substation som är anslutet till just vindkraftparkerna.