I två vändor hämtades även talltimret igår. På grund av en släplös C-väg (eller vad det heter numera) så blev den andra vändan nattetid, för att spara tid på omlastning.
![]() |
Lastning av andra halvan nattetid. |
Numera kallas det kanske inte C-väg utan någon form av sifferkombination, men innebörden är i alla fall att det inte går att köra timmerbil med släp och vända på vägen, vilket innebär ett litet avdrag på priset på grund av behovet av att kroka av släpet inför hämtning, samt eventuell omlastning efteråt.
![]() |
Lastning av första halvan. |
Då det finns andra hämtningar i området var det antagligen effektivare att inte lasta andra vändan direkt genom en omlastning, utan hämta resten när framvagnen på lastbilen var tom nästa vända och sedan i övrigt lasta från andra vältor för släpet. Ett alternativ är annars att man direkt lastar om till släpet nere vid släpväg och sedan hämtar andra vändan uppe på C-vägen, men omlastning tar onödig tid om man ändå ska tillbaka till området.
I övrigt är som bekant kapitalkostnaderna rätt höga för timmerbilar, som inte heller körs särskilt många år på grund av intensivt körande och tunga laster. Således brukar man köra i flera skift med olika chaufförer, rent av dygnet runt, vilket minskar kapitalkostnaden att ha bilar som står stilla större delen av veckan.
Nu återstår fortfarande en liten trave av massaveden, som tydligen inte fick plats igår.
Någon inmätning har inte skett ännu, utan det kan ta en del tid innan så sker nere på Värö, där även talltimmer hanteras på Södra Wood Värö.
6 kommentarer
Min kompis har lastbilsfirma (timmerbilar) och alla bilar har alkolås, "Men till vilken nytta med alkolås, vi startar bilarna endast efter att vi tvingas stänga av dem vid service,en förare ut och en in vid skiftbyte"(citat ägaren till åkeriet). Så ja bilarna slits nog rätt hårt och med tanke på att det inte är E4 standard hela tiden…
Kompisen Jar-Jar Binks jobbade som trappsnigel (=brevbärare) och hade alkolås på nyckelskåpet på postkontoret för uthämtning av postcykeln. Det känns nästan som överkurs.
I min ungdom jobbade jag som konduktör på ett lokaltåg och där fanns det berusade tågledare samt berusade eller hasch-påtända lokförare, brovakter och konduktörer. Jag vågade inte anmäla någon av dem; det ansågs väldigt impopulärt och direkt farligt.
På den tiden skulle missbruket bort, men inte människan och det blev bara tre mån. omplacering. Numera ska människan bort, direkt, om någon luktar det minsta alkohol och många får blåsa i alkometern. Haschet känns ofta på lukten och syns i ögonen, i alla fall kunde jag ofta upptäcka det.
Håller med om mycket av vad du skriver. Men bara för att förtydliga min poäng med alkolås på timmerbilar är mest en referens till bilarnas kapitalkostnader och hur man måste kompensera för det, dvs köra dygnet bilen dygnet runt, inte ens stänga av bilen och snacka lite skit, och då är den uteblivna alkoblåsningen mitt anektodiska "bevis" för det.
Appropå standarder av vägar.
Uppgraderade själv min skogsväg i höstas och ville ha högsta standard, så nu efter vad jag förstår är det klass 1, 2 och 3 som gäller.
Just nu görs inget avdrag för klass 1 och 2 men klass 3 ger avdrag och nu har faktiskt höjt avgiften för omlastning som klass 3 ger.
Skillnaden mellan klass 1 och 2 är att klass 1 är att deäven kommer att vara godkända utan avdrag även för de nya 25,25 m lastbilarna. Klass 2 fungerar med 24 meters ekipage. Men ej så länge ingen skillnad.
Det finns de som använder begreppet lunna när lastbilen tar ner timret till släpet som står på en större väg. Även om lunna egentligen är att dra fram stockarna ur skogen.
Lunna är för mig att släpa ut stock. Antingen via vajer eller klämbank.
Hade väl varit mer logiskt om man använt termen skota. Att med skotare köra ut timret från skogen till avhämtningsplats.
Men jag kanske har missförstått något.