I natt uppmätte min väderstation -12.0 C och den kallaste temperaturen sedan februari 2018 med sina -14.1. Tack och lov är det söndag så elpriserna håller sig någorlunda i schack, men det väcker frågan vad gör du för att rädda Sveriges elsystem just nu? Några tips nedan.
Väder. |
Lagom krispigt ute, och välbehövligt för att torka ut ekonomibyggnaderna, mörda mördarsniglar, utplåna fästingar och andra effekter av de pågående klimatförändringarna. Speciellt som det tunna snötäcket om bara en centimeter inte isolerar mot marken, utan ger en ordentlig utplåning av onöskade varelser.
Redaktionsmedlemmarna kom in i morse med is i morrhåren och och örontofsarna. Det var en syn att se, men dessvärre var jag inte snabb nog med mobilkameran för att dokumentera dessa underverk innan de snabbt skakades bort i stugvärmen.
Min Netatmo väderstation mätte upp -12.0 C som kallast i natt, det kallaste sedan februari 2018 med -14.1. Vägsensorn mätte upp -13.57 grader, men har ett annat mikroklimat och saknar historiska data. Bland annat hamnar den i solen dagtid och hade 5.77 C som varmast igår, medan Netatmostationen är placerad så den har skugga dygnet runt, men under ett utskjutande taknock, som kan dämpa det värsta dränaget av värmeenergi rakt ut i den tomma världsrymden.
Värmepumpen tuggar på fint och ger facit på hur den fungerar vid de här temperaturerna. Temperaturerna i huset har varit stabila under natten även om jag förstås eldade igår. Och även nu. I maskinhallen håller samma modell av värmepump också ställningarna. Dock varierar temperaturerna mer särskilt under kylan nattetid i maskinhallen, som trots allt har en oisolerad sockel och bakre nedre granitvägg. Kan ordnas genom att dra upp temperaturen, men målet är att ha det torrt och inga minusgrader, inte att ha det nakenvarmt.
Men frågan är vad gör du för att rädda Sveriges elsystem just nu? Det är kallt och vindstilla. Det som räddar oss just nu är att det är helg med lägre förbrukning hos arbetsgivarna.
Själv eldar jag. |
Själv eldar jag i kaminen. Timpriset på elen är över 40 öre där priset i praktiken ligger för värmen från veden i jämförelse med totalpris på värmen via en värmepump.
Sverige ligger just nu även på gränsen till att behöva importera el, trots att det är helg.
Det finns olika sätt att bidra till att rädda elsystemet för dig som privatperson, utöver självklarheter som att späka sig själv och minska elkonsumtionen och sänka värmen.
Har du t ex fjärrvärme från ett kraftvärmeverk så kan du dra på fjärrvärmen på max. Det kommer göra att det kan produceras mer el från kraftvärmeverket än annars – både för att du som fjärrvärmekund förbrukar mer, så mer el kan fås ur eldningen, och dels för att du skickar tillbaka kallare vatten – elen från kraftvärmeverken är beroende av temperaturskillnaden på vatten och eldningen. I övrigt är detta en anledning till att allt fler kraftvärmebolag har börjat installera ackumulatortankar för sitt varmvatten.
Acktanken vid Rya Fossilgaskraftvärmeverk i Göteborg |
Förenklat producerar ett kraftvärmeverk säg 40% el och 60% 25% el och 75% värme. Har man ingenstans att göra av värmen för att fjärrvärmekunderna snålar så kan man inte producera mer el när priset är högt. Detta kan man komma runt med gigantiska acktankar, som man kan dumpa varmvattnet i för att leverera senare när elpriset är lägre. Denna nutidens arkitektoriska motsvarighet till forna tiders gasklockor blir allt mer vanliga, och t ex ska centrala Göteborgs skyline få en sådan fallossymbol framöver.
Således kan du vara solidarisk med Sverige, svenskarna och elsystemet att som fjärrvärmekund dra upp temperaturen vid sådana här tillfällen. Om leverantören kör kraftvärme alltså.
Om inte annat ackumulerar du på så sätt värme i huset och har lite större motståndskraft och några timmars mer värme i huset när strömmen går när elsystemet havererar.
I övrigt bor enligt stora läsarundersökningen 44% av bloggläsarna i egenägd villa och 6% på en egenägd gård och har alltså inga ursäkter för att inte ordna sitt värmesystem flexibelt med flera olika värmekällor. Det är garanterat både billigare i investering och en större besparing per kWh att installera en kamin för stöd- och nödvärme än att joxa med batterilagring av el för att hantera pristoppar. Släng in en pinne i brasan istället om priset sticker iväg på elen. Så slipper du även den danska, tyska eller polska kolkraften utan kan värma med förnyelsebar hederlig svensk skog.
Det andra du kan göra är att gå över till timmätning av elpriset, och helt enkelt avstå från energislukare när elpriset är högt, t ex istället maxa värmen nattetid när elen är billig och sedan låta huset svalna ner till normal temperatur när elen är dyr dagtid. Använd huset som din egen omvända acktank som du fyller på när det är billigt.
Att helt enkelt köra torktumlaren, tvättmaskinen och diskmaskinen nattetid kommer vara betydligt lönsammare än att köpa ett enormt litiumbatteri för 100 000:- SEK och kostar noll i investering. En vända med denna trio kanske drar uppåt 10 kWh och enklast är att slå på dem när du lägger dig, alternativt med timer vid 01:00 när elpriset dippar på allvar. Kör du bara en torktumling om dagen kan du med lätthet sätta upp det hela i hemautmatiseringsträsket och dra igång torktumlaren när elen är som billigast på dygnet.
Elmätarna byts just nu ut i hela Sverige och alla mätare kommer ha timmätningsförmåga, samt en terminalutgång för att leverera realtids elförbrukningsdata. Välkommet för statistiknördar, och gör det även enklare att byta till timavtal, vilket tidigare krävt byte av mätaren.
54 kommentarer
Dina värmepumpar. Är båda luft-luft eller kör du luft-vatten i boningshuset?
Luft-luft
Hur gör du med kondensvattnet från Heron i kylan?
Sitter väl ett dräneringsrör, annars droppar det väl rakt ner på marken vid defrosting av utedelen verkar det som.
Inte tänkt på det, sett att det finns lite is på marken under, men kan ta en koll hur det verkar fungera i morgon.
Hade själv problem med att is byggdes på under utedelen vintern 10-11 tror jsg det var. Vi hade frysgrader konstant från slutet av nov till mitten av december och ingen riktigt bra avrinning. Efter att gått lös med hacka och spett så skaffade jag ett murartråg i plast att ställa undertill. Sen var det bara att vända det upp och ner och med en välriktad spark så ramlar isblocket ur. Antar att man kan bygga en igloo om vintern är tillräckligt lång. 🙂
Ah, is från marken och uppåt. Najs. Inte tänkt på. Brukar gå att räkna dagar m minusgrader på raken på ena handen här.
Sist jag var till bibblan för att byta böcker stod bibliotekarien utanför och saltade ymnigt på den stora isfläck som bildas framför ingången, under airconditioningen på våningen ovanför i det kommunala huset, sedan utloppsledningen har rationaliserats bort helt. Mycket kondens kan det bli. Bäst att oskadliggöra!
Dottern bor i radhus, och deras granne har en värmepump som ett tag avvattnade rätt ner i den gemensamma krypgrunden. Sånt kan lätt ge tråkig stämning.
Här var det nog vintern 09-10 som var fimbulartad, sex veckor med tvåsiffrigt minus. Vattenledningen frös för grannarna. Entreprenören kom och satte igång en jätte-barbecue längs gatan för att tina upp så man kunde gräva fram rören och isolera bättre.
Fluffig snö som yrde runt och byggde upp manshöga drivor bakom hörnet. Måste skotta fram fönstren så att inte krukväxterna skulle dö av mörker. Turligt nog kom snön från framför ytterdörren, så där var rensopat av gud. Men en närboende måste evakuera genom källardörren.
Mer spännande än teve nuförtiden — inte för att klaga! 😉
En lång, kall långkalsongsäsong kunde man säga. 😀
Är ju skåning så vintern 10-11 var tuff. Att det är kallt så länge här är extremt sällsynt
Var väl iofs enstaka dagar med tö men inte mycket. Kändes som man att skottade snö var och varannan dag. Nybliven husägare då också det var 'trial by fire'.
De stora Luft-vatten (8kW och uppåt)släpper ifrån sig en del vatten vid avfrostning , så det är en god idé att beakta position på utedelen(höjd) samt avrinning(särskilt om man har källare eller krypgrund). Murbalja, pulka mm är populära lösningar men skulle rekommendera ett ordentligt kondensvatten tråg och termostat styrd värmekabel i dräneringsslang/rör om man bor där det är minusgrader mer än 1 vecka per år. Även tillämpligt för Luft Luft pumpar såklart men dessa är generellt mindre även om Toshiba och mitsubishi mfl har pumpar upp lot 8 Kw
Drog upp ett rör från dagvatten ledningen från stuprören, uppvärmd dropplåt och lite värmekabel o isol på röret ovan mark
Dräneringen är inget problem, plus att källaren är oinredd med en meter granitväggar från 1800-talet så vatten är inget problem heller. Kanske bara lägga dit en värmekabel på några watt under dekorstenarna under värmepumpen, och koppla till styrning med en switch hos hemautomatiseringsträsket när det är minusgrader. Ska titta på det i morgon, får se hur mycket is det blivit.
Här var det enligt vår termometer endast -1,6 inatt. -10 igår dock. Vi har ett välisolerat hus alltid något…
Jag har för mig att flera av de stora fjärrvärmevärken stängde ned sina mottrycksturbiner då elen därifrån skulle straffbeskattas. Eller var det bara ett hot när miljöpolitiken kom med ännu ett klimatfientligt utspel?
Många fjärrvärmenät kan behöva komma att stänga ner elproduktionen för att öka värmeproduktionen om kylan håller i sig i flera dagar. Av både ekonomiska skäl och för att det ser bra ut för miljöarbetet har många oljeeldade reservpannor lagts ner.
I ett land som anser sig ha råd med beredskap hade vi i stället haft elproducerande gasturbiner med avgaspannor för fjärrvärme som spetsproduktion i de större fjärrvärmenäten.
Första instinkten är att dra sitt strå till stacken med att rädda systemet från överbelastning. Å andra sidan ser jag inget slut på trenden att fortsätta montera ner reservkapacitet och tänja allt till det yttersta. Det kan vara bättre att det havererar nu och energipolitiken justeras efter verkligheten än att det havererar senare när det är ännu svårare att återhämta.
Rent mekaniskt är Ringhals 1 och 2 räddningsbara men juridiskt är de slutgiltigt stängda, det skulle typ kräva utlysande av klimatnödläge likt ett krigsläge för att rädda dem. Jag misstänker att ingen har köpt och fraktat bort svårersättlig utrustning från Öresundsverkets gaskraftverk men jag vet inte hur det är. Effektreserven försöker man lägga ner årligen och den skulle kunna utökas med fler kontrakt. Det går att ordna gasturbiner till nästa vinter osv.
Så en möjlig åtgärd är att om man har elvärme eller värmepump höja temperaturen fem grader, slå på bastun vid halv sextiden, sätta på en kanna kaffe, rosta bröd och steka äggmacka och duscha länge och basta. Sedan kan man sitta i stearinljusens sken och äta bröd, ev rostat med stekt ägg och kaffe. Frågan är då om elen kommer tillbaka innan villan fryser och det är surt för dem som inte har preppat med reservvärmekälla.
Undrar hur många som kommer att dö av att elnätet säckar ihop? Min killgissning är några enstaka då jag inte har något minne av stora katastrofer vid tidigare storstörningar pga fel i elnätet. Men det var ett bra tag sedan och då var man kanske bättre bemannade i de tekniska organisationerna? Det fanns i alla fall mer produktionskapacitet tillgänglig.
Nu skall jag toppa upp laddningen i batterierna för att driva värmesystemspumpen för fjärrvärmen och bredbandsroutern med en inverter, undrar om stadsfibernätet har reservkraft? Jag har ännu inte haft råd att skaffa riktig reservkraft.
Och nej det blir ingen äggmacka för mig och jag har ingen bastu men jag kommer att jobba övertid med att se till att ca 400 fastighetsvärmepumpar och dussinet elpannor alla fungerar och går på nödvändig effekt som lär vara max ty kundernas lönsamhet ligger i att hålla nere maxeffekten på fjärrvärmen. (Visst alla har inte garanti kvar, en del anläggningars drift har tagits över av partners men likt förbaskat brukar det hamna i mitt knä bara för att jag oftast begriper hur man får det att funka när det krånglar.)
Tja, Covid-pandemin och Rysslands upprustning var ju det som fick Sverige att få upp ögonen för samhällets dåliga krisberedskap så förbruka som fan för att visa på behovet av ordentlig baseffekt. Ang kärnkraft skulle två st gen3-reaktorer kunna ersätta den förlorade effekten i Oskarshamn och ringhals och ändå ha rum för ett par gen4 i framtiden för att öka effekten och ta hand om avfallet.
Min pied-a-terre fick fiber indragen via stadsnät, och då skröt man med att det minsann fanns backupkraft. Men jag fick inget svar på hur långt in i fastigheten denna sträckte sig — om anslutningspunkten slocknar är det ju inte mycket glädje me't, och den är hårt låst pga skadlig laser så jag törs inte kika i skåpet. Annars kunde det ha varit idé att sätta ett batteri för "modemet" uppe i lägenheten.
Antagligen är det på liknande sätt här där vi bor fast. Hittills inget stort problem dock.
Fornstora tiders kopparnät hade ju en pålitlig batteribackup, 48V, med massor av bly i varje skrubb. Numera skrot.
I Sverige har jag fått känslan att politiker inte agerar eller reagerar förrän saker helt skiter sig trots att vägen dit är uppenbar.
Så jag tror att det absolut kan vara en fördel om problemen kommer nu och inte senare så man får börja arbeta på lösningar.
Att inte behålla det gamla kopparnätet intakt som en backup, var dumt på riktigt.
Håller med Peter!
Värmen i huset satt till frostfritt i hela huset utöver badrum där det är satt på 17 grader, är själv iväg på tjänsteresa i södra Europa och njuter av värmen!
Tråkigt om det blir strömavbrott och du knappt har någon värmebuffert i huset. Tar inte många timmar innan vattenledningar fryser.
Ibland måste man våga leva lite!
En bekant fick lov att en annan smällkall vinter rycka ut till svärföräldrarnas hus (de hade rest till sydliga nejder) när deras fjärr-app visade att elförbrukningen rusade upp till toppklippning, stadigt. Orsak: ett rör till vattenutkastaren hade frusit och sprutat vatten både inne och ute. Det stod flera decimeter högt på nedersta våningen, så golvvärmen gick på maxeffekt. Hifin flöt omkring. På utsidan hade bildats en meterhög isvall. Huset sanerades och såldes enligt min "källa". 😉
Åker man på långsemester stänger man av vattenventilen. Man kan tom be VA bolaget stänga i gatan om man vill och har egen ledningsservis. Man kan tex dränera systemet något, så får isen plats ifall det fryser men det måste göras försiktigt för det blir tillväxt.
Det sägs att vattenledningarna i plast kan frysa utan bestående skador. Men jag är inte den som vill pröva. Stänger också alltid av vattenservisen när vi åker bort mer än någon dag. Känner också en som varit med om samma som Lessmog.
Det skulle jag också göra, alltså stänga av vattenventilen, om man reser bort på vintern.
Men vattenmätaren som är den dyrbara och som man bara hyr av kommunen, är väl fortfarande lika sårbar och kan spricka? Huvudventilen vid vägen har en järntallrik, som man behöver lokalisera under snön, gräva fram, ta av tallriken och stänga ventilen med en vanlig skiftnyckel. Jag behöver markera tallriken bättre, pga att snölagret kan vara tjock.
Väntar man sig arktisk kyla så skulle man kunna lägga en större antal frigolit eller extruderad cellplast runt husgrunden, utom vid ventilerna. Jag har en lastpall med sånt hemma.
Viken mardröm, vet en som "glömt" att stänga av vattnet i fritidshuset, ett rör sprack i samband med ett strömavbrott. Sen kom strömmen tillbaka och det sprayade ut vatten i flera månader… allt var grönt av alger och det blixtrade och sprakade i tv mm när någon tillsist undersökte varför det var en enorm kaka av svallis utanför huset och ner mot vägen… 🙂
Minus 22 här inatt, direktel + luft-luftpump. Genomsnittlig effekt runt 6 kW och 130 kWh per dygn nu. Med 16A huvudsäkring har jag tak på ca 11 kW om någorlunda balans mellan faserna men skåpet sitter ute i kylan och smältsäkringar tål mycket mer under kort tid så hitintills har det gått bra.
Håller med Magnus R ovan att ju förr det brakar samman ju tidigare kan pantskallarna till politiker komma till någon slags insyn att något måste göras vilket tyvärr tar många år. Själv undrar jag hur många promille av riksdagsledamöterna som förstår skillnaden mellan effekt och energi.
Hoppas att Stockholm först slocknar eller åtminstone Södermalm. För övrigt är det tydligen skakigt även på kontinenten med kyla och lite vind vilket ju gärna sammanfaller.
Ska vi bestämma oss för att dra på allt elektriskt vi har samtidigt kl 07:00 imorgon a la r/wallstreetbets?
Beroende på "krisdelegationsbesättning" i riksdagen torde promillena av 349 röra sig om sådär modulo-3 promille. I grova yxor räknat.
Min luft-luft-pump värmde och en mysbrasa värmde hela huset under gårdagens dygn, pumpen inställd på 25C, och drog 36kWh vid ca -14C ute. Att den är inställd på 25C är bara för att det tar en stund för värmen att sprida sig, och då blir det omkring 22C i de delarna av huset som ligger längst från pumpen.
Det är rätt praktiskt att justera värmen. Vill man ha lite lägre temp i sovrummet är det bara att dra igen dörren så blir det kallt och bra sovtemp.
Har mer än halverat elförbrukningen sedan jag installerade pumpen.
40% el 60% värme är inte siffror för ett kraftvärmeverk i fjärrvärmenät. Mer 20-25% el och resten värme. Att öka värmeförbrukningen extra när det är kallt påverkar inte elproduktionen då spetsproduktionen oftast är från pannor som bara producerar värme och ingen el.
För att svara på frågan: Vi kör eldriven, vattenburen golvvärme från bergvärmepump. Funkar kanon, sällan elavbrott numera (och då är det aldrig nätägarens fel :)) men vi har även en vedkamin som står laddad, gott om strategiskt placerade stearinljus och tändare samt en Trangia med bränsle. 4G-puck. Mobilerna kan laddas i bilen vid behov, men det skulle ju vara bekvämt med en powerbank.
Känner numera mindre ansvar själv för rikets elförsörjning och har blivit rätt så prisokänslig. Sitter en bit ovanför sjön, så att säga.
Elda med ved minskar förbrukningen. Kort dusch hjälper väl också till. Jag tycker diskussionen har fel fokus. Vi borde arbeta för att ha ett välfungerande och stabilt elnät. En sak som förvånar mig är att Finland är så beroende av import av el. De brukar ligga långt före Sverige på alla områden…
Det där med att köra tvättmaskin, diskmaskin eller torktumlare på natten är förkastligt ur brandsäkerhetssynpunkt. De flesta bränderna i hemmet orsakas av dessa.
Kör våran direktverkande el som vanligt på telldus-schema, dock kommer primärvärmen från mycket eldande just nu så förbrukningen hålls nere ganska bra ändå. Eldar i Jötul järnkamin, Husqvarna köksspis samt två kakelugnar dagligen. Vissa dagar blir det två omgångar i kakelugnarna. Lagar även en del av maten på köksspisen när den ändå är igång typ hela kvällen så man slipper starta elspisen. Med fint väder i helgen eldades det till och med för kråkorna, en vedbrasa utomhus under pågående friluftsdag.
Bra skridskoåkning nu, äntligen rejält med is på sjön. Måtte minusgraderna hålla i sig någon vecka till.
Jag vill ha ett djupgående inlägg gällande hur man tänder sin ved från toppen effektivast, hur mycket mer energi som sparas samt hur mycket miljövänligare det är.
Har inte sett någon effektivitetsstudie, men för många år sen såg jag hur man ordnar en snabbtänd kaffebrasa t ex: Ta en skaplig kubb, motorsåga tre snitt från ena kortändan nästan ner till den andra. Packa med på turen.
Tändning: Tälj ner lite spån i snitten och tänd. Snart brinner det skapligt och du kan ställa kaffehurran oppepå.
Visades både på en skidtolkad järvspaningstur och på Skansens julmarknad.
Ingen djupspaning, men kanske en tändande gnista 😀
Vi fuskar med tändved från Jula och stearin-kuddar "Burners" och sedan tar vi gamla lokaltidningar och skrynklar och tänder.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Frågan är när vi kommer få se MSB skicka ut masssms till invånarna om att vi ska minimera strömförbrukningen och typ ha tvättmaskin och kaffekokare avstängda, dra ner värmen och istället behålla lusekofta och långkalsonger på inomhus. Det kan bli dålig stämning. Är det några apparater i hemmet som kan ta skada av störningar i elsystemet, kanske värmepumpen? Skulle villa/hemförsäkringen täcka sådana skador, eller skulle en sådan händelse klassas som force majeure?
Ser fram emot att poppa popcorn när diverse regeringsföreträdare fastnar med skägget i brevlådan, då det avslöjas att de kört flertalet eldrivna apparater, inkl laddat teslan, i flagranta brott mot de egna rekommendationerna. Enligt vad jag hörde är inte detta en utopi, utan kan vi se fram emot att få intelligenta el-avläsare installerade som med god precision vet vad vi gör i våra bostäder, t ex om vi slår på kaffekokaren, eller laddar eltandborsten. Varje pryl har sitt "unika" frekvens. Du sköna nya värld, på steroider.
Jag sänkte temperaturen på värmepumpen en grad och stängde av elementet i sovrummet. :/
Sanningen är, att jag inte gör ett skit extra, för att rädda det svenska elsystemet.
Det jag gör extra, är för att hålla värmen i huset. D.v.s. eldar i spis och kakelugn, samt stödeldar lite med gasolkaminen. Tvärtemot, ser jag nästan fram emot, att de skall börja koppla bort områden och helst då Södermalm. Dessutom har vi snart nått taket för vad vi kan importera från DE, DK och LT till södra Sverige. Kvar är dock en överföringskapacitet på 600MW kolkraft från Polen.
Sannolikt kopplas du själv bort före Södermalm. Södermalm har ett sjukhus och kommer därmed vara en av de sista stadsdelarna i Sverige som släcks ner.
Urkopplingen av Södermalm kommer ju givetvis aldrig hända, mest ett önsketänkande 😉
Och att jag själv skulle bli bortkopplad, skrämmer mig inte så mycket, då jag förmodligen kan hålla igång min reservkraft i tillräcklig omfattning i minst en månad.
En någorlunda planerad rullande bortkoppling sker per transformatorområde och det blir nog först efter betydligt högre elpris. Inte bara sjukhus undantas.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Elpriset spelar ingen roll för rullande bortkopplingar. De kommer snabbt om vi just nu får tekniska fel på två 400 kV elledningar, 400 kV ställverk eller stora kraftverk. Om -10 grader eller lägre i södra Sverige pågår länge ökar vartefter det helt nödvändiga behovet av uppvärmning och det räcker med en stor störning för att få systemet ur balans och sedan ingen utan det säckar ihop med alla delar fungerande och då lär förvisso även elpriset ha hunnit bli väldigt högt.
Om det blir ett kärnkraftverk som stänger ner leveranserna pga en driftstörning och då blir det sista strået som knäcker systemet så antar jag att det kommer att framföras att den är opålitlig och skall bort. Samma logik som att misslyckad utryckning pga trasig brandbil är ett tecken på att brandbilar är opålitliga och bör undvikas.
En liten kul detalj är att Ringhals 1 och 2 är så gamla att man på den tiden inte kunde bygga per MW något billigare gigantiska turbiner och generatorer så de har två kompletta turbiner och generatorer och kunde köra vidare på halv effekt när de hade fel på det systemet.
Jag är fortfarande bitter över att vi har detta helt onödiga problem, det tar nog några år för den känslan att gå över, de år som behövs för att bygga bort problemet.
Hur kan ni klaga på lite lite ström när vi har fått in Facebook og Google i Sverige? Fattar ni inte at det kommer att skapas tiotals Silicon Valley i Sverige (eller i varje fall ett tiotals vaktmästartjänster). Tacka gud för våra framåtsträvande politiker (eller "fjamåt" som en av dem säger.
Vad händer med oss som bundit elpriset på fem år om de byter mätaren? Vi skulle kunna ändra parametrarna så att vi laddade akumulatortankarna med elpatorn-värme när priser är som lägst och skulle då förmodligen spara mer än att köra värmepumpen (luft-luft) när elpriset är som högst.