Demoskop, betald av Schibsted/Aftonbladet, rapporterar att Moderaterna nu är det största partiet i den senaste politiska opinionsundersökningen. Orsaken beror på ett kraftigt ras för Socialdemokraterna. Någon förbättring av det parlamentariska läget är det dock inte tal om då V och MP går fram liga mycket som S tappar, och MP inte längre åker ur riksdagen.
Nej, det blir ALDRIG tjatigt att lägga ut foton på Liberalernas samtliga väljare i Almedalen |
S backar 2.0 procentenheter till 23.0% i sin fortsatta resa mot under 20% i opinionen när till slut bara sistagångsväljarna finns kvar för partiet, de som “hellre dör än röstar på något annat än sossarna”.
Därmed har M seglat upp som största parti på oförändrade 23.2%.
S tapp innebär dock en försämring av det parlamentariska läget, eftersom V går fram med +0.6 procentenheter tioll 9.9% och MP med hela +1.4% till 5.0%.
Därmed räddar MP sig kvar i riksdagen. En naivt förenklad analys visar alltså att S tappar till sina vänstervänner inom MP och V.
Enda glädjeämnet är att Liberalerna tappar ytterligare 0.5 procentenheter och med 2.3% av väljarstödet med all säkerhet åker ur riksdagen. Kanske ger detta ett stöd för M, då de stödröstande M-sympatisörer som lägger sina röster på L nu överger partiet. När en röst på Liberalerna blir en röst på S, så har inte heller partiet längre något existensberättigande och frågan är närmast om man kommer under 1.0% i nästa riksdagsval?
C backar med 0.2 procentenheter och KD går fram med 0.2. SD backar med 0.1 procentenheter till 19.5%.
Stora och meningslösa vinnaren är Övriga, som stiger med +0.7 procentenheter.
Mandatfördelningen skulle således bli som följer:
V 36 mandat
MP 18 mandat
S 84 mandat
SD 71 mandat
C 33 mandat
M 85 mandat
KD 22 mandat
Detta +/- ett mandat som kan hamna lite olika beroende på hur man avrundar. Detta enskilda felavrundade mandat påverkar inte det parlamentariska läget annat än mellan en rent socialistisk eller rent borgerlig regering, som ändå får för få mandat för att vara ett alternativ. Bloggen strök ett mandat från C.
Socialisterna får alltså 36+18+84=138 mandat.
Borgerliga får 22+85+33=140 mandat.
Nuvarande regeringsunderlag får 36+18+84+33=171 mandat.
Brunkonservativa får 84+71+22=177 mandat.
Kort sagt finns det ett enda säkert regeringsunderlag med detta opinionsunderlag och det är de brunkonservativa.
Liberalernas exit från svensk politik kan också ses som säkerställd, glömda av alla och saknade av ingen.
Demoskops opinionsundersökning genomfördes 29:e december – 11:e januari och baserar sig på 2 095 respondenter. Det betyder att effekterna av Löfvens, Andersson och den övriga politikeradelns brott mot sina egna påbud ingår i resultatet. Kanske var det orsaken till att väljare gick från S till V och MP?
41 kommentarer
349 mandat är det (inte 149 som i texten). Hälften är 174,5. Krävs 175 för majoritet. Du skriver att brunkonservativa får 177 men fortfarande inte majoritet. Hur räknar du?
Fel. Jag räknar fel.
Suck, jag vill verkligen ha Mp ut ur riksdagen då deras klimatpolitik är en katastrof om man både vill förbättra miljön och ha ett fungerande land att bo i. Vill man ha sämre miljö och ett illa fungerande land i hopp om en kollaps är de dock ett kanonval.
Så jag borde engagera mig mera i att förbättra M:s miljöpolitik. Människor som är oroliga för framtiden behöver lösningar som fungerar och inte bara känns bra.
Men det enda jag just nu har i pipelinen är ett förslag på incitament för att minska den generella kontrollbyråkratin.
Att minska kontrollbyråkratin är ett hedervärt mål som jag önskar dig all lycka till med.
Utmärkt definition du summerade av
signalpolitik = det känns bra (men har inga eller direkt negativa konsekvenser)
realpolitik = lösningar som fungerar (i verkligheten och över tid)
Svensk politik har förändrats över tid med MP som trendsättare i att hitta på profilerande signalpolitiska utspel som dess väljarkår suger i sig men som ger negativa effekter. Att de dessutom har en vågmästarroll gör att januaripartierna fungerar som en loudnessförstärkare av riktigt dåliga idéer.
Exempel är att driva fram förtida nedläggningar av kärnkraftskapacitet som ger ökad kolkraftsanvänding i Polen och Danmark för att förse Sverige med el. En grundlös idioti som försvårar och försämrar klimatarbetet. Huggtänder i sin egen rumpa.
Främsta anledningen till MPs oproportionerligt stora makt är den enorma andelen journalister som röstar MP. Inom public service har de egen majoritet med god marginal.
Intressant hur olika opinionsmätningar kan visa ändå. Såg redovisning av en annan undersökning på TV i förrgår (tror jag) där S var märkbart större än M och låg över 25. Så mätmetod och urval verkar kunna påverka utfallet en hel del. Och den enda "riktiga" opinionsundersökningen sker ju tredje söndagen i september vart fjärde år…
Var troligen SVT och Novus. 28,5% för S och 21,8 för M där. Annars gillar jag http://pollofpolls.se/
Det stämmer nog, 28 för S känns välbekant. Och med en skillnad på 5,5%-enheter, eller runt 20% i utfallet undrar man ju hur de statistiska konfidensintervallen ser ut på de respektive undersökningarna…
Kollar man på sammanslagningen i pollofpolls så verkar Demoskop systemtatiskt framförallt överskatta M och C och underskatta S och V. Novus ligger har liten avvikelse för samtliga partier där http://pollofpolls.se/poll_img/house_effect.svg
Tror dock inte att sossarna endast består av sistagångsväljare, växer starkt bland våra nya förstagångsväljare…
Exakt, det är ju dessa som främsta väljarbas för både s och v. Dessa partiers yngre politiker visar detta ganska tydligt.
Visa gärna fakta på det.
Tittar man på valu ser det inte ut så.
Där har S fallit från 30% år 2002 till 20% år 2018 i kategorin 18-21.
V har fallit från 18% till 12%.
MP har fallit från 10% till 6%.
C har stigit från 7% till 12%.
L har fallit från 13% till 5%.
M har stigit från 13% till 21%.
KD har stigit från 5% till 7%.
SD har stigit från noll till 13%.
https://www.svt.se/special/valu2018-valjargrupper/
Precis, väljarstödet i olika demografiska grupper ser förhållandevis stabilt ut när man tar hänsyn till förändringarna i väljarstödet i stort (med några enstaka undantag).
Glöm nu inte att sossarna är stora bland invandrarna, en aldrig sinande källa att ösa ur. https://bulletin.nu/ledare/all/invandrarpartiet-socialdemokraterna
S, V och MP har tappat 20%-enheter i ålderskategorin 18-21 år sedan 2002.
Vet inte om man kan kalla det förhållandevis stabilt.
De har också tappat nära nog 15% enheter över huvudtaget. Så jo, ganska stabilt.
Magnus. Vad är nytt med det?
Sedan var ju frågan socialdemokraterna och där har de tappat 10%-enheter 20-21-åringar och 12%-enheter väljare i stort
Så du tycker alltså att "växer starkt bland våra nya förstagångsväljare" stämmer eftersom du skriver "Exakt"?
Re. Östergren
Du missförstår nog vad han avser med "våra nya förstagångsväljare".
Nej, jag missförstår inte. Stödet för S har alltid varit stort bland de du åsyftar.
Arbetade i sjukvården på 80-talet med många utrikesfödda. Alla röstade på S eller V liksom resten av personalen så det är inget nytt under solen.
Vad gäller journalisternas sympatier har du de här:
https://research.chalmers.se/publication/518198/file/518198_Fulltext.pdf
Östergren: nytt? Inget nytt. Jag motsätter mig bara bloggarens åsikt om att S snart försvinner i takt med sina gamla väljare. S är inte intresserade av att folk skall klara sig själva, kunna försörja sig. De är intresserade av att folk skall vara beroende av de bidrag de så vackert skänker, av andras pengar.
Magnus. Bloggaren måste provocera. Skulle han inte göra det skulle han ha typ noll kommentarer.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utlandsfodda-valjer-rodgront
Något daterade uppgifter… men bekräftar "min" teori.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tyvärr Anton, det där stärker inte din tes öht.
För det första åsyftar artikeln utlandsfödda som grupp och inte förstagångsväljare.
För det andra ser du att stödet för de rödgröna bland utlandsfödda minskat från 2002 till 2010.
Den trenden har accelererat sedan 2010 då SD har växt bland utlandsfödda på bekostnad av de rödgröna.
Jag syftade givetvis på invandrade förstagångsväljare. Som du kanske noterar är stödet för S rätt starkt i den gruppen.
Så, då är frågan har den gruppen (i antal) växt eller minskat sista decenniet?
Väljarstödet räknas i procent och där kan vi anta att stödet har minskat i gruppen.
Även om S stödet i gruppen, utomeuropeiska, minskar bidrar dem till att S inte imploderar totalt. Så deras andel, i gruppen S väljare, torde växa pga att sistagångsväljarna avstår att rösta.
En fundering ang liberalerna, finns det möjlighet att deras väljare helt lämnar skeppet och går till parti (c?), eller att de gör som kd gjorde på 80-talet för att komma in i riksdagen; valtekniskt samarbete med c?
L har säkert en eller flera nödplaner framarbetade sedan ett tag tillbaka.
Om de vid någon lämplig mätpunkt i lagom tid innan nästa val ligger illa till så kommer de att tillkännage det ena av två olika scenarior:
1) valteknisk samverkan med C
2) Valteknisk samverkan med annan (Annan kan då vara tex M, men det kräver ett bryt med januaripartierna inför nästa val och att man officiellt är beredda att medverka till att en regering bildas som tar någon form av parlamentariskt stöd av SD). Det gäller ju att se vad de sista trogna L-anhängarna kan tänkas acceptera samt väga mot om man över tid kan locka tillbaka mer procent om man överger de rödgröna.
Att L kommer att vilja gå till val på egen hand med nuvarande sympatisörskara torde vara uteslutet. Dock kan det bli så ändå om tänkbara kandidater inte ser någon fördel och ser det som en möjlighet att rensa i riksdagsrabatten.
Jag skulle nog misstänka att L går fram med ”business as usual” 2022 och hoppas på att ”vi når ut med vår politik” och taktikröster (förutsatt att folk vet vilket block den rösten i så fall ligger på dock…?)
Men om man åker ut så är det nog troligt att man försöker sig på ett samarbete 2026. Till skillnad från de nyare partierna KD och MP har man ju ingen tradition i modern tid att verka utanför parlamentet, så incitamenten att komma tillbaka in i den parlamentariska stugvärmen kommer nog vara mycket stora.
Åker man ur riksdagen 2022 så existerar inte partiet i egentlig mening 2026. Det finns säkert några entusiaster, men de kvarvarande karriärpolitikerna/sakkunniga/kommunikatörer etc. har då lämnat sedan flera år tillbaka och den sista kritiska massan som finns nu är borta.
Jag ser inte att de kommer att ta den risken.
Inte förutsatt att man vet vilket block rösten kommer gå till, för det "visste" man efter löften om Alliansen, utan snarare vilket block man tror de kommer att ge sitt stöd till.
Du skriver "brunkonservativa". Du menar allvarligt att du tycker SD är nazister?
Jag skulle säga ungefär lika nazistiska som vänsterpartiet är kommunistiska. D.v.s. historisk koppling men de har ändrat inriktning samtidigt som många sympatisörer och ett flertal företrädare håller fast vid ideologin i hemlighet.
Problemet är ju att SD varken är klassiskt blå eller röda egentligen, man måste välja en annan färg. Avseende "grönt" för MP är det kanske en självvald beteckning men det ligger ju nära till hands att välja brunt för invandrarkritik och folkhemsromantik egentligen, även om det inte är helt rättvisande.
Centern, under sitt förra namn Bondeförbundet var ju både "rasvärnande" och bondefolksromantiskt nationalistparti, som tidigare på 2000-talet lovade att syna och göra upp med sitt förflutna, men det blev liksom inte av.
Bidragsväljarna står nog kvar hos S och med en verklig arbetslöshet på nästan 20% så är det nog den allra lägsta botten för S
Eftersom /S har språkskolor och inte någon större vilja att strypa bidrag får de många nya röster för varje val. De inriktar sig mot de vi tar in och de tänker i sin tur inte bita den hand som föder dem. Därför är kommande val avgörande för Sveriges framtid.