Aftonbladet startar nu en börspanel med tre privatpersoner och amatörer, varav två är under 30 år och aldrig varit med om en större börsnedgång. Kort sagt är vi tillbaka på år 1999 när alla skulle tjäna pengar på börsen, så börstoppen är nu nära, kanske inom 12-18 månader?
Börsexperter |
“Vill visa att alla kan tjäna pengar.” – Aftonbladet
Börspanelen på Aftonbladet består av en “börsentusiast och sociala medier-profil”, en tandläkare och småbolagsfantast och en socionom som gillar utdelningsföretag. Börsentusiasten är 28 år och socionomen 27, och har alltså aldrig varit med om en omfattande börsnedgång likt år 2000 – 2003 eller 2008 – 2009.
När börsen är i en starkt stigande trend, så är förstås alla börsexperter. Tills de inte är det längre.
Känslan är väldigt mycket 1999 nu och med börspanelen kan man nog säga att bubblan går från den andra fasen till den tredje maniska fasen när småspararna kastar sig in med full kraft så smarta pengar och institiutionella investerare får någon de kan sälja till, och få ut sina vinster från.
Därmed är alltså inte sagt att inte börsen ska upp, utan istället innebär Aftonbladet här som indikator att vi kanske får se börstoppen inom 12 – 18 månader.
Eller så stiger börsen för evigt uppåt och alla som läser Aftonbladet blir oändligt rika, och uppnår modebegreppet FIRE med pension vid 30 år fyllda och ekonomiskt oberoende för resten av livet. Att sedan 2-5-10-20-50 miljoner kronor inte räcker till 15% insats på en bostad vid det laget pratar vi inte om.
Efter att ha varit på börsen sedan 1992 så tillåter jag mig att tvivla lite. Efter minst fyra allvarliga ekonomiska kriser och minst sex börskrascher under perioden så säger jag bara lycka till åt FIRE-gänget. Jag vet att jag trots snart trettio år på börsen inte lärt mig ett skit annat än att det garanterat kommer trendvändningar och att man inte ska blanda ihop tron på den egna förmågan med att ha tur i marknadstrenden. Men kör hårt ungdomar. När man är ung är man osårbar, om inte annat för att man inte bränt sig 3-4 gånger än.
FIRE away!
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer. Kan Aftonbladet kan jag.
74 kommentarer
Kan enbart hålla med. Mycket 1999-känsla nu.
FIRE/ekonomiskt oberoende är såklart fullt teoretiskt möjligt för den som orkar, beräkningarna bygger ju på historik på aktie- och räntemarknaderna och t ex senaste 30 åren hade den typen av strategi fungerat helt OK med lågt årligt uttag. Men det är lite motsatsen mot att spekulera i enskilda aktier, utan ett förespråkande av tex 75/25 aktier/räntor (aktiedelen i breda indexfonder).
Ända in i kaklet!!
Och i bakhuvudet ljuder Gotabankens härliga reklamlåt:
Låna hos oss
Låna hos Götabanken
Låna hos oss
Låna hos oss
Låna hos oss
Låna hos Götabanken
Låna hos oss
Som en som jobbar mot FIRE själv, så tar man ju åt sig, men i mitt fall så innebär det att sysselsättningsgraden vänder vid cirkus 55 år. Om det blir en eller tre dagars jobb efter 55, det hänger mycket på hur marknaderna utvecklar sig. Kommer då att ha arbetat kontinuerligt i 40 år då jag började arbeta som femtonåring (minst en dag i veckan på högstadiet, betydligt mer på gymnasiet och så har det fortsatt). Redan innan jag blev femton så delade jag och min bror ut reklam tre dagar i veckan året runt.
Skulle jag hitta ett sätt att jobba med något som jag är passionerad över, så skulle jag så klart kunna jobba längre (kanske skriva klart manuset till 'Vänervikens manufaktur' innan jag helt glömmer bort det).
FIRE för mig är dock att möjliggöra att leva mer av livet, medan jag livet har än att bli "rik". Alla har olika värderingar och perspektiv men när föräldrar dör innan de fyller 60 så kan perspektiven lätt förändras.
Håller dock med bloggaren om att det är ett orostecken när "alla" ska bli rika på börsen. Tyvärr finns det ju inte längre så mycket alternativ till en viss del på börsen (i någon form) om man vill ha någorlunda realavkastning.
Ja just precis så. Det är inget magiskt med att spara långsiktigt, utan det möjliggör som du är inne på mer flexibilitet på äldre dar. Sen finns det de som kör extremt och i teorin kan tänka sig leva som studenter hela livet som då inte behöver jobba från säg 30 år, men det representerar knappast majoriteten.
Det blir skakigt nu ett tag framöver vilket kan vara trist för den som är långsiktig, men men. Vi har sett det här förut.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Införa socialavgifter i sverige!
Det finns väl massor att göra när man är ledig! Segla, bygga saker, vandra, läsa böcker…
@Östergren, han säger ju att han ska jobba 1-3 dagar i veckan. Sedan är det helg. Vad gör du själv på helgen?
Är det inte roligare att använda stålarna när du har ungdomligheten och hälsan i behåll? Annars kanske du blir 55, sitter där på en hög pengar men är sängliggande i gikt och kan inte göra ett piss med pengarna mer än sitta och spela bingo på nätet, då inser du att du försakat dig själv hela livet för vaddå? Ungarna bor hos mamma och hennes nya man fd tennistränare Patrik, de fick nog efter 20 års mamma scans köttbullar med röda lappen och semester i tantolunden.
@Tim, Siktar man på FIRE vid 55 så har man hunnit spendera ganska hårt ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ska köra ett blogginlägg utifrån den stora läsarenkäten. 1.1% uppgav "dilletant, lever på kapital" som sysselsättning. Men av dem som svarade så hade de flesta angett fullgod (hög) inkomst av tjänst. De som faktiskt hade noll i inkomst av tjänst och hade angivit "dilletant" som sysselsättning var 2 promille av bloggläsarna. På en ekonomiblogg. Så många lyckas med FIRE bland bloggens överintelligenta läsare…
Klart att FIRE funkar, man ska dock inte stirra sig blind på börsen eller passiva inkomster. Passiva inkomster funkar sällan.
Har man flera ben att stå på, börsen, hyresfastighet och egen firma där man kan syssla med något skoj som ger inkomst men kanske inte tillräckligt att leva på så är man nog rätt safe.
Sen är det ju "retire" som kanske ser olika ut för olika personer. För mig är det att inte behöva gå till jobbet om jag inte vill och där har ju bloggaren redan lyckats enligt min mening, han gör det han brinner för på eget bevåg och det betalar sig.
Men, göra det man tycker är kul är väl målet med att spara lite extra, vare sig det är att resa till Thailand eller Åre varje år och jobba till 70 eller leva gott i vardagen och få ett överskott.
Det beror mer på hur man är som person och det går inte säga att det ena eller det andra gör en lyckligare
Och gissa medelåldern på dessa. Den yngsta var 44, medelåldern var 50 år.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kom ihåg målgruppen dock, bloggens läsare är medelålders högutbildade män med överintresse för bland annat ekonomi och börs. Det är knappast 2 promille av befolkningen i stort som når FIRE.
Man kan som sagts sätta andra mer modesta mål. Ett exempel, du har en partner som är äldre än dig själv och som du vill gå i pension med samtidigt. Då kan en del av tänkandet kring "FIRE" vara användbart under överbryggningsperioden för att jämna ut inkomsten innan påbörjat pensionsuttag. Så man kan ju se det från det hållet också — antingen högre pension permanent, eller möjlighet att gå i pension något eller några år tidigare och få fler friska lediga år. Eller att bara gå ner i arbetstid lite.
Ptja, det beror väl till stor del på att FIRE är ett snuskigt uttryck för vårat moderna välstånd. Något mycket främmande för många människor som behöver ingå i någon form av socialt sammanhang. Oavsett om det är en anställning på ett verkstadsgolv eller att driva blogg och författa böcker.
Även om de säkerligen existerar där ute så är det nog få människor som genuint vill leva på utdelningar resten av livet. Men mer eller mindre ekonomisk frihet för att starta eget företag eller liknande är ju full förståeligt att folk vill uppnå. Jag är dock inte förvånad att bara 1,1% av läsarna har valt att leva på kapital vid 50 års ålder.
De som gått i pension tidigt (61+) kanske kan räknas som FIRE, men även de har pensioninkomst av tjänst i enkäten. Tror dock inte att FIRE-gänget tänkte att de skulle jobba till 61 och att det var definitionen av RE, utan alla ska ju bli ekonomiskt oberoende vid 30.
När man är ung kan man tro att man vill gå i pension vid 55, men sedan blir man äldre och då ändras vad man vill och tycker i snart sagt alla frågor, och vad man tycker är roligt. Exempelvis så tyckte jag när jag var ung att det bara var ett jävla slit och stress att jobba. Nu tar jag det lugnt, blir aldrig stressad, och gillar mitt jobb.
När jag undersökte saken för något år sedan så insåg jag att jag nu vid 60 kan gå i pension om jag vill och få en hyfsad pension resten av livet. Men det vill jag inte. Förmodligen så kommer jag att jobba till 65 eller längre.
Får tacka facket som förhandlat fram avtalen och arbetsgivaren som betalat in en massa tjänstepension enligt avtal genom åren.
Iaf, jag ska lyfta detta till ett separat blogginlägg, finns många tankar kring detta.
Iaf kul att sitta med lite rådata.
Det finns dock betydligt fler som har kapital nog för FIRE, men folk väljer alltså att jobba ändå.
Vi är alla olika, få personer skulle vilja leva som jag lever. Glad att höra att man är "den yngsta" för en gångs skull.
Just så, blir man äldre och mer erfaren akademiker kan man ha ett rätt gött jobb och då kanske man inte känner för att gå i pension förrän senare. Den som är urless på sitt jobb eller trött på sina dagliga rutiner borde försöka ändra på den situationen på annat sätt än via pengar i första hand.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders, om det är du som är 44-åringen kan du väl maila mig om du vill dela med dig lite av dina livsval och omständigheter.
Östergren, rätt tråkigt att ha levt på FIRE i 5-10 år och därmed bränt sin tidigare karriär och bli av med kapitalet.
@Östergren: Det finns en del diskuterat kring detta. Kortfattat tar man en titt på varje 30-, 40- eller 50-årsperiod och undersöker hur olika breda tillgångsslag har klarat av ett uttag på inflationsjusterat 3-4% per år.
Då kan man säga att år 2000 var ett mycket dåligt startår, till exempel. 2008 mer oklart. Annars får man backa till t ex 1917 eller 30-talet för att hitta fallerande fall enl denna strategi.
Jag ritade lite diagram på detta för en stund sedan.
Förklaring av diagram, olika avkastningar, 75% aktier och 25% räntepapper, Sverige, 1870-2016
3% uttag, 100% aktier
3% uttag, 75% aktier, 25% räntor
4% uttag, 100% aktier
4% uttag, 75% aktier, 25% räntor
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Östergren Ja målet om FIRE vilar mycket på antaganden att historien upprepar sig och att det inte är annorlunda den här gången heller. Oavsett minusränta och andra unika fenomen i modern tid.
Men allt som oftast har ju optimisterna rätt när man tittar i backspegeln…
Ja, jag tror t ex inte 2021 är ett bra "startår".
Notera att 3% uttag innebär att man buffrat upp 33 årslöner, så man klarar en period med låg eller negativ real avkastning för det mesta (bra exempel: 70-talet). Men vid en skarp nedgång eller hög inflation blir det inte kul, t ex om vi skulle få tilltagande inflation, höjda räntor och kraschad ekonomi under 2020-talet så är det inte bra att gå i pension nu.
Det gäller även personer som går i pension på det vanliga sättet.
Rättning: "Årsutgifter" såklart, inte "årslöner". En av hörnstenarna bakom en sån här strategi är ju låga utgifter och högt sparande för att ens göra det möjligt att bli ekonomiskt oberoende.
Skrev ett långt inlägg men det blev TLDR. Blir lite för identifierbart med alla detaljer.
Tur att det finns olika sorters människor. Far längtade till pensionen där han skulle köpa sig en finare bil (långpendlade varje dag och ville inte slita på drömbilen), köpa sig en båt och fiska med barnbarn osv. Han dog som sagt innan han fylla 60, några år senare dog mor (också innan hon hann fylla 60). Det är genetiskt predisponerade sjukdomar, så hur någon kan ifrågasätta att man vill trappa ner vid 55 finner jag svårt att förlika mig med.
Som Joakim skriver där ovan: det är inte främst de stora inkomsterna som är nyckeln, det är små utgifter. Kan man leva på 50% av sin disponibla inkomst utan att försöka ett bra liv så köper man sig ju ett års "FIRE" varje år, då de resterande 50% räcker till ett framtida års utgifter så länge man kan bevara köpkraften i pengarna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför tror ni att man kan titta på historiken i en värld där klimatet håller på att kantra och tillgången till billig energi kommer ta slut när man gör en bedömning som ligger till grund för Fire?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Östergren: OK. Mycket konstigt, de fungerar här. De illustrerar i alla fall hur det kan se ut med olika stora uttag av kapital givet olika fördelningar aktier/räntor i Sverige. Om man exempelvis hade 8 miljoner investerat i 75% aktier, 25% räntor den första januari år 2000, och sedan vill ta ut 240 000 kr per år inflationsjusterat, så skulle portföljens utveckling se ut så här:
Slutet 2000: 7 315 736
Slutet 2001: 6 098 494
Slutet 2002: 4 303 239
Slutet 2003: 5 561 662
Slutet 2004: 6 061 241
Slutet 2005: 7 562 561
Slutet 2006: 8 757 638
Slutet 2007: 8 040 720
Slutet 2008: 5 875 319
Slutet 2009: 7 809 309
…
Slutet 2016: 12 630 187
Det vill säga, även ett uttag på 3% av kapitalet med ökning pga inflation verkar ha stått emot börsnedgångarna under 2000-talet, även om man då började ta av kapitalet precis när börsen stod på sin topp.
Bilderna illustrerar samma sak, fast grafiskt, för alla möjliga perioder sedan 1870. Med 3% uttag går det för det mesta bra, undantaget 1895-1917 (börsnedgången efter WW1 var mycket brutal i Sverige). Även pensioneringar under 70-talet gick bra, trots att inflationen käkade upp en del köpkraft. Och det ser ut som om det år 2000 också gick bra, så långt.
4% uttag ger då, som man kanske kan vänta sig, fler scenarier där kapitalet tar slut, för att inte tala på önskedrömmar om att kunna ta ut 5% eller mer av kapitalet.
Människor verkar värdera olika saker.
Jag har avtalspension från 58 år (minst 30 år i tjänst)
Men får/skaffar jag ändrade arbetsuppgifter är jag inte omöjlig att jobba vidare. Men det är över 20 år kvar…
Enketerna är kluriga att svara på för oss som inte "är normala". Räknar mig inte som FIRE men bästa beskrivningen är ändå att jag lever på kapital, eller kanske rättare sagt delvis eller skulle kunna. Men, har ändå en del tjänste/näringsinkomst, som även det räcker att leva på. Många jag känner som har byggt förmögenhet genom att bygga företag jobbar fortfarande delvis som rådgivare/konsult/styrelse m.m. Ibland mycket, ibland lite, det genererar (kanske) inkomst, men man har möjligtheten att göra det man vill, och kanske är det att jobba.
Oseriös tidning med oseriösa skribenter. Inte många rätt hos Aftonbladet
Aftonbladets jobb är att bidraga till att skjuta på börsen fortsatt uppåt fram tills den tredje söndagen i september 2022.
Åt vilket håll de sedan kommer att skjuta från och med första måndagen efter tredje söndagen i september 2022 beror helt på om deras egna uppdragsgivare sitter kvar i regering eller är på väg ut i opposition när de vaknar bakis efter valvakan natten däremellan.
Har inte varit med lika länge som bloggaren utan började handla först runt -96. En anekdot från vintern 1999/2000 är hur taxichaffisen och garderobiären på en känd nattklubb i Stockholm inte riktigt hade tid för sina sysslor för de var så upptagna med att prata om sina fantastiska aktieaffärer. En annan anekdot är en vän som fråga vad man skulle köpa för aktier i början på 2000. Honom lyckades jag avstyra med att beskriva att om han som aldrig förut handlat aktier trodde det var läge hur var kvar som ännu inte köpt för alla pengar de hade. Tyvärr så hade jag inte själv lärt mig att stänga igen som tappade själv runt 80-85 % av portföljvärdet kommande året efter den händelsen. Men killen jag då jobbade med då hade ju suttit på inlåningen på finansbolaget nyckeln under våren 1990 så han hade lärt sig att sälja. Han visste faktiskt redan vid lunchtid att nyckeln skulle ställa in betalningarna samma dag. men det är ju en annan historia…. Nuförtiden har jag inte haft en krona på i aktier sedan oktober 2019 så nu är jag lite tidigt att sälja. Men gjorde ändå ca 12 % 2020 så man hankar sig fram. Däremot har jag slutat gå på nattklubb. Men det är också en annan historia. Allt gott och FIRE away!
I FIAT kan ju börsen absolut stiga väldigt länge. Fördelen för dom som har höga löner och kan vara med i spelet är ju att man får mer FIAT att röra sig med den dagen man ska konkurrera med övriga om samma bostäder.
Ja du Goofy. Jag säger som jag brukar säga, det enda som är billigt i Sverige är boendet.
Stockholmare tjänar mer än Hong Kong-bor, ändå är priserna i HK nästen 3 ggr högre än Sthlm. Sen har vi även den lilla detaljen att bostadsräntorna är högre i HK. 10-åringen i HK står i 0.75%. I Sverige står den i 0.05%.
Ja Östergren. Boendekostnad är inte det samma som boendepris. För att kunna få förmånen att bo billigt måste man först ha råd att köpa dyrt. I annat fall hade alla flyttat till en lyxvilla i Djursholm. Varför väljer folk att frivilligt bo i en dyr hyresrätt i annat fall?
Och låt oss ignorera kapitalkostnaden på den egna insatsen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Goofy. Har du flyttat utomlands? Mindes det som att du bodde i en billig hyresrätt med A-läge.
60 tals standard i Kabul med en månadskostnad som motsvarar en räntekostnad för en 7 miljonerkronorsvilla.
För oss som gillar att borsta är FIRE en dålig ide…
Borsta?
Antagligen något sexuellt. Kanske inte så jättemånga i barnalstrande ålder som är intresserad av en person som är "ekonomiskt oberoende" med 9000:- i månaden i inkomst och bor i en etta.
Kröka.
Ordvalet avslöjjar kanske att FIRE är för sent för mig 🙂
David. Du har en poäng. Det bästa med arbetet är att det håller en borta från ölen. Det bästa med fritiden är att man har tillgång till ölen.
Själv misstänker jag att jag är allergisk mot alkohol. Varje gång jag får i mig 10 öl blir jag röd om kinderna och känner mig snurrig. FIRE kanske är något som hade funkat för mig mao.
Skakigt på börsen nu. Sålde 50 procent av aktierna när Biden tillträdde förra veckan. Funderar på att dumpa resten nu.
Vad tror ni andra om marknaden. Vad kan driva kurserna framöver? Själv ser jag mest nedsida. Lite negativa vaccinnyheter av nåt dlag är väl allt som krävs för en körare nedåt?
Jag har slutat att tro att jag vet något om marknaden. Överlämnar det till experterna.
Mohammed verkar ju fått sin första kalldusch iaf:
"– Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar, säger Mohammed Salih på Aktiespararna."
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/reddit-trad-okade-aktiekursen-pa-bolag-med-flera-hundra-procent
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Haha, komik!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite O.T.
Det kan vara intressant att spana in vissa råvaror i stället.
Jag vet inte hur vi ska rubricera det?
Kina dammsuger marknaden på vete?
Egypten har inte råd att köpa spannmål?
Ja ni kan ju dra era egna slutsatser.
https://www.ja.se/artikel/2227783/Spannmalspriserna-oppnar-aret-starkt.html
Yup det är mycket som talar för en börsbubbla. Inte minst att ungdomar på gymmet står och snackar aktier
För att spekulera lite, vi har en börs som räknar med att en liten spruta vaccin löser alla ekonomiska knutar under Q1-Q3 2021, det är redan i prisat samtidigt som vi har ett mutationsbenäget virus med mycket stor spridning som utsätts för ett starkt selekttionstryck tack vare denna omfattande vaccination.
Selektrionstrycket innebär en hög risk för att mera smittsamma och rent av farligare varianter dyker upp. Eller mindre sådana.
Just den extrema spridningen i världen ökar mutationstakten enormt.
Just sayin'…
Till er alla:
Hur agerar ni?
Jag håller med om att det är en bubbla men vet inte vart jag ska placera mina pengar.
På banken? I aktier? I bostad?
Just nu har jag ca 75%aktier och 25% cash utöver min bostad. Men vet inte riktigt hur jag ska agera just nu.
Lätt att säga att börsen är uppblåst men borde jag kliva ur? Har lång sparhorisont.
Är det inte alltid en bubbla och något att oroa sig över?
Vad lönar sig, att oroa eller inte? 🙂
Att analysera och agera rationellt brukar vara mer lönsamt än att låta känslorna styra.
Visst finns det folk som stortorskar men det är ingeting man läser om i dagspressen. Det beror på att det är fyllt av skam att förlora mycket pengar på kort tid.
Göran Persson sa 7'e Mars 2000 att aktier aldrig kan bli övervärderade. Vi är inte riktigt där än, men nära.