Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg över Sverige. I Ljungby kommun höjs slamtömningsavgiften för enskilda avlopp med 23% i år, efter en höjning på 9% förra året meddelar en läsare.
Toftaholms herrgård ligger i Ljungby kommun, tillika … |
En läsare rapporterar att verderbörandes slamtömning av dennes enskilda avlopp i Ljungby kommun nu prishöjdes med 23%, från 1078:- SEK till 1 323:- SEK. Då får ändå inte kommuner ta ut överpriser på vatten och avlopp, utan ska nöja sig med kostnadstäckning. Möjligt att det inte gäller just slamtömning.
Året innan var prishöjningen 9%, från 988:- SEK till 1078:-. I historiken finns ett överklagande av den kommunala upphandlingen av slamtömningen. Frågan är vad det hade kostat istället, om den tidigare vinnaren av upphandlingen fått det hela, då de rimligtvis var dyrare eftersom de i slutändan förlorade.
Men någon inflation har vi förstås inte i Sverige, om nu någon trodde det. Du får helt enkelt inse att kvaliteten på slamtömningen höjts med 24%, så egentligen har det blivit billigare. Eller så får du substituera mot priset på vuxenblöjor och sluta använda toaletten så inser du att det inte alls skett en prishöjning. Av blöjor.
… Sveriges kanske vackrast belägda Tesla Supercharger. Kaffet eller lunchen är dock ståndsmässigt prissatt. Kanske för att betala för slamtömningen av Toftaholms avlopp? |
43 kommentarer
1100kr låter billigt. De har nog haft allt för låg nivå tidigare.
Vad är alternativkostnaden ?
Extremt billig. Som jag skriver nedan. Utkörning av en stor slamsugarbil. Tömning och deponering av avfall som ska hanteras på särskillt sätt.
Billigt! Vi på Värmdö hade den taxan för tio år sedan.
Slamtömning är en sån där irriterande sak. Om man har jordbruksmark så borde man få sprida den på sin egen mark (eller skog) istället för att skiten (bokstavligt talat) ska köras på lastbil en massa mil för att sedan deponeras på en gammal gruva i norrland.
Tror inte det är nån som kör slam till norrland och en gammal gruva. Nu har du börjat dricka för tidigt igen.
@paul Sprida ut mänsklig avföring i skogen? Nej tack, det skulle fördärva för både människor, miljön och djur.
Det deponeras inte heller i en gruva i Norrland. Fick inte du besöka ett avloppsverk i skolan?
Slam deponeras bland annat på Aitik gruvan.
https://www.svensktvatten.se/vattentjanster/avlopp-och-miljo/kretslopp-och-uppstromsarbete/slamanvandningsmetoden/
http://www.stockholmvattenochavfall.se/globalassets/pdf1/restprodukter/slam/slam_faktablad_maj19.pdf
Varför skulle sprida ut gödsel i skogen fördärva? Folk har kommit så långt ifrån kretslopp att det är löjligt. Anledningen bakom att slam från reningsverk inte får spridas är tungmetaller vilka kommer från andra saker än det du äter.
Slam är en resurs i ett kretsloppsperspektiv vi aldrig borde kasta bort. Det handlar dessutom om mer än bara fosfor (fokus ligger ofta där) men även på andra kolföreningar vilka bygger upp jordens bördighet. Självklart ska man inte sprida mänsklig avföring på rotfrukter pga risken för olika smittor men att sprida det i skogen (människor äter inte träd…) eller tom på spannmål i början av växtsäsongen så är det riskfritt.
Ingen har problem med att man sprider koskit på maten så varför människoskit har något tabu numer är bara märkligt.
@paul Vem vill för det första gå i en skog full av skit? Förutom att det är äckligt så är det som du säger, det är fullt av tungmetaller, men även medicinrester och hormonrester från bl.a. preventivmedel vilket påverkar miljön och djurlivet negativt.
Dålig idé!
Ja, varför inte rakt ut i Bolmen? Mycket vatten att sprida fekalier i…
All skog och mark dränerar ut i vattendrag. Vattendrag levererar någonstans merparten av dricksvattnet.
Förbannat dum idee.
I Nordkorea använder man månskensgödning, dvs mänsklig avföring i brist på annat.
På landsbygden är en stor del av befolkningen smittad med diverse parasiter.
Avföringen skall först saneras innan den sprids. Koka din gödsel brunn eller pH justera den ordentligt.
Eller låt någon tömma den och skicka slammet till en rötkammare eller något.
"I Nordkorea använder man månskensgödning, dvs mänsklig avföring i brist på annat.
På landsbygden är en stor del av befolkningen smittad med diverse parasiter."
Samma i Mexiko.
De kunde nöja sig med att pissa på åkrarna, då är det ofarligt. Bajs måste försvaras i täta kärl med lakvattenbalja under minst ett år, för att bakterier och virus ska bli ofarliga. Vi har använt vår "björngödsel" endast till blommande buskar och träd och inte till matproduktion, som i Nordkorea. Men om toapappret ska försvinna behövs två-tre år och om man har använt tidningspapper till att torka sig i röven, tar det ännu längre tid att få det att förmultna.
Skulle inte bli förvånad om andra betalar både 2 och 3 gånger detta pris
Man kan gå över till latrinkompostering! Jag har ett skriftligt tillstånd till det från Värmdö kommun, kostade förut 0 kr. Vi använde billig planteringsjord, istället för dyrt strö. Istället för att spola, torvar man i tunnan. Ingen lukt. Dass-Isak insats för urinseparation och dubbla behållare för kisset utanför dasset, fyllda med torv och öppna längst ner för i princip vatten. Ingen lukt. Byte a torven med 3-6 månaders intervall växelvis och gödsling med torven till blommande träd och buskar. Ingen lukt. Bajstunnan tömdes vår/höst i en Biokub varmkompost för några års komposteringsbehov. Ingen lukt.
Har man en egen ö kan man sålunda utöka sitt lebensraum genom att fylla ut i vattnet och skapa mer land. Det var väl ungefär så delar av gamla stan i sthlm kom till.
Guldvatten är ett utmärkt gödning medel. En människas urin räcker till ungefär 200 kvm odlad yta(trädgårdsland) för årlig drift.
Urin är mestadels ett luktproblem men inte helt sterilt. Det är dock inte som avföring ca 50% bakterier.
@Svinto
Du mena alltså att men kan gräva bort hela ön och fylla upp utanför. Smart.
Nää, det blir ingen större ö, men många blommande träd och buskar och man slipper förhoppningsvis både se och höra grannarna, som kan vara ganska ljudliga (=ilskna). Med ett par års mellanrum beställer jag ett boggi-lass 0-8 kross till tomten, som ständigt sjunker neråt och det blir problem med Jar-Jar Binks sjösättning av segelbåten, när trailerns justerbara fyrkantsrör till stödrullarna skär djupt ner i grusgången. Tomten är alltså någon slags Bermudatriangel på mitten, vilket var anledningen till att tomten var svårsåld på 60-talet. Men förra ägaren hade åkeri och körde hit fyllnadsmassor.
1100 kr för en tömmning låter billigt, eller kräver personens anläggning täta tömningar?
1100 kr täcker ju knappt lastbilen fram och tiilbaka. För att inte tala om hanteringskostnaderna.
Extremt billigt. höjningarna verkar ju vara för att man haft dålig kostnadsstäckning innan.
Slamsugaren råkade ut för ett missöde en gång hos mig, så att flödet i pumpen gick åt fel håll. Lyckligtvis var badrumsdörren stängd, lyckligtvis var ingen hemma och tur att ingen satt på muggen, stod i duschen eller borstade tänderna framför handfatet. Det var också tur att slamsugaren hade utfört slamsugning på bara ett annat ställe före oss, tidigt på morgonen.
Skaffa utedass
Boende i gäststugan med Jar-Jar Binks har alltid varit hänvisade till utedass. Sedan kom kommunalt VA, som kostade 300.000 kr och som banken SBAB inte lånade ett öre till. Sedan blev Binks sjuk (dvs ännu sjukare än förut) och det krävdes en helrenovering och utbyggnad av hans hus plus ett rejält badrum. Binks tog sedan utedasset på 3 kvm till vedbod. Nu är det fiffiga latrinkomposterings-systemet standby, utifall att kommunaltekniken brakar sönder under ett långvarigt strömavbrott.
Prepping!
Vi har även en porta-potti till segelbåten och en annan toalett i plast som är bra för bajs. Personligen klarar jag av att bajsa i hundbajspåsar från Rusta som man trär över en tom blomkruka. Sedan finns "gissa bajset-paketen" inspirerade av Leksells djur-naturprogram i TV. Man tar tre sidor lokaltidningspapper och bajsar på mitten och lindar ihop till ett paket och stoppar in i latrinkomposten. Tyvärr så förmultnar inte papperet ens på tre år.
Att jämföra med Roslagen:
För minsta tömningen 1-3 kbm:
Årsavgift 1500
Tämningsavgift (volymbaserat) 500
Så som nån sa innan. Det handlar nog om att kommunen inte har haft kostnadsstäckning för de delarna innan. Är övertygan att Ljungby som södra roslagen har en del avstånd till de hushåll som ska tömmas med.
Med tanke på att bilen kommer ut till mig. Man tar hand om något som ses som "farligt avfall".
Så är det rätt billigt jämfört med kommunalt VA
Varför inte ha både och? Är det vackert väder ute och man beundrar den fina trädgården, så kan man gå på utedass eller slå en drill i närmaste prydnadsbuske. Varför fylla septitanken i onödan? Ni är som Stockholmare, som ska äta ute och skita inne!
En del saker/tjänster kanske har varit för billiga innan, men det kan ändå vara kännbart för en konsument. Helsingborgs kommun har t ex varit generösa med sina avgifter för hjälpmedel och hälso och sjukvårdsinsatser innan. På 2 år har man nu justerat upp priserna för innehav av hjälpmedel från 0 till 65 kr i månaden. Och för insats av sjukvård i hemmet från 100 till 500 kr i månaden. En 400 % ökning. Det kalllar jag inflation.
Jag vet ingen som har slamavskiljare (som det förefaller att handla om här) som samtidigt ingår i verksamhetsområdet för den allmänna spillvattenanläggningen. Således är Lagen om allmänna vattentjänster inte tillämplig här. Det som populärt kallas "slamtömning" hanteras faktiskt av renhållningstaxan, hur märkligt det än kan verka för den oinvigde. Det är dock sannolikt den mest rimliga placeringen med nuvarande väl etablerade lagstiftning inom områdena.
Ett stort problem som uppstod här under de sista åren före kommunalt VA, var att slamsugaren kom flera veckor efter beställningen, som gjordes genom kommunens växel. Man fick knipa ihop skinkorna rejält och avstå från fiberrikt bröd i flera veckor, när septi-tankens trafik-ljus slog om till rött och man inte fick spola toaletten längre. Man brukar beställa slamsugning, när ljuset slår om från grönt till gult. Några av mina grannar brukade pumpa ut halva tankens innehåll till kärret bakom huset och det luktade hemskt mycket skit ute. Det är visserligen förbjudet och kan förorena grannarnas dricksvatten-brunnar. Några grannar tog varannan tömning svart, så att vi andra fick pröjsa deras slam-avgifter. Ett tag för länge sedan funkade systemet bra och när det blev många "gröna-vågare" med septi-tankar ute i skärgården, konkurrens-utsattes slamsugningen, så att flera entreprenörer började konkurrera om "det bruna guldet" och priserna höll sig på jämn nivå under några år.
Toftaholm får väl börja med mynttoalett, om inte förtäringen är tillräckligt dyr.
Lunch kostade väl typ 250:- SEK. Per person.
Inga andra alternativ på platsen heller.
Nej, jag har sett att det ligger väldigt avskilt för sig själv och naturskönt beläget. Länge var det väl enda superchargern i Mörkaste Småland (TM) men nu har det visst börjat förtätas så det finns andra laddalternativ för genomresande.
Det är mycket mynttoaletter på norra Värmdö, trots närheten till orörd natur. Hur tänkte dem? T ex macken i Stavsnäs? Man kan ta med sig sin "Pipinette" och om man har en klänning på sig så kan man luta sig mot bilen och stå stilla och strila i smyg och gå sedan till någon buske och tömma kannan.
Nacka höjde hemtjänst från 150:-/h till 300:-/h i år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nej Nano, omöjligt. Dock, tyvärr inte…
Varför har nån hemtjänst och inte betalar så mkt att kommunen får betala?
Kommunen utför väl inte sjukvård?
Kommuner i Sverige utför hälso och sjukvårdsinsatser. Har anställda sjuksköterskor och paramedicinare= Fysioterapeuter och arbetsterapeuter.
Så en ssk som går till en vårdtagare för en bedömning 15 minuter , kostar 500 kr istället för 100 nu.
Hela hemtjänsten på Värmdö är i gungning, allt ska privatiseras. Tryggheten försvinner för vårdtagare och personal. Man är hos en pensionär några minuter och stampar gasen i botten till nästa klient. Ganska ofta är klienten på rymmen nånstans och Hemtjänstföretaget får ingen ersättning för "kort återbud" som det heter eller körtiden mellan klienterna. Det finns som tur inga poliser härute längre. På sommaren jobbar personalen ofta dubbla pass och vid behov övernattar man på golvet utan madrass och täcke med kläderna på. Det har blivit unga killar med nytagna körkort, som tar dessa jobb och kör dubbelpass hela dagarna. De som har undersköterske-examen, får fast tjänst, resten är oftast timanställda het utan anställningstrygghet.
Nu ska även skolorna och äldreboendena privatiseras på Värmdö, plus att byggnaderna ska rivas och nya byggas upp istället.
Fick en icke annonserad höjning av kilopriset på lämnade sopor nu efter årsskiftet, från 1.20 till 1.36 sek.
Många bäckar små.
Då hjälper det inte att hoppa ner i soptunnan, som kompisen Jar-Jar Binks brukar göra. Dessutom tenderade soporna att fastna i botten av tunnan.
Vi sop-sorterar det mesta: plast, pappersförpackningar, papper etc. men det gör väl alla? Lokaltidningar av sämre papper sparas till eldningssäsongen, för att tända eld i kaminerna med. Soptömningen sker här bara varannan vecka, så man behöver komma ihåg att placera ut tunnan vid vägen. Numera har många dubbla tunnor, den ena en brun, perforerad kompost-tunna, som kostar 11 kr att tömma per gång.
Man har varit väldigt hård mot människorna på landsbygden angående enskiltavlopp, medborgare har fått bygga dyra anläggningar osv …. medans de större samhällena bräddar ut sin skit i vattendragen så fort det regnar eller sensorer känner av något som de ej vill få in i anläggningen.
Detta med att sila mygg & svälja elefanter.
Exakt, så är det även på Värmdö.