Den amerikanska dollarn noterar en ny lägstakurs sedan 2018 samtidigt som det uppges förhandlas om ett nytt ofinansierat räddningspaket om 900 miljarder dollar i den amerikanska kongressen. Guldpriset stiger och håller därmed emot den gula metallens pris i svenska kronor.
Snart priset på choklad |
Den amerikanska statens utgifter var redan innan coronakrisen till ungefär hälften ofinansierade och lånas alltså upp, i stor del via centralbanken, men ändå pratas det nu om ett nytt räddningspaket för coronakrisen. Denna gång ska det röra sig om 900 GUSD, och bland annat inkludera direkta utbetalningar på 600 – 700 USD till den amerikanska allmänheten, plus en höjd arbetslöshetsersättning om ytterligare 300 USD i veckan.
I övrigt ska 325 miljarder gå till småföretag, varav 257 miljarder dollar för att betala de anställdas löner och därmed hindra formell arbetslöshet. Detta enligt Politico.
USA delade ut pengar till medborgarna även i våras, och som en svensk arbetslös vet är enbart tillägget på 300 USD i veckan nästan lika stort som svensk a-kassa efter skatt. Även om det saknar finansiering är den summerade arbetslöshetsersättningen per person större i USA än i Sverige. Å andra sidan måste man ju betala för sin egen sjukvård.
Dollarn faller, vilket visar att delar av finansmarknaden fortfarande fungerar och att man ännu inte kommit på hur man ska kunna trycka pengar genom att låta centralbanken köpa amerikansk statsskuld, utan att försvaga växelkursen.
I skrivande stund är dollarn nu på 8:33 USDSEK.
Guldet håller dock emot även i svenska kronor och kostar 500:- SEK per gram just nu.
Börserna i USA steg marginellt med S&P-500 på +0.18%, och i Stockholm gick OMXSPI +0.24%.
Uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna med ASX 200 +1.06%, Hang Seng +0.08%, Nikkei 225 +0.16% men Straits Times faller med -0.49%.
11 kommentarer
Enligt min erfarenhet så har det fysiska guldet sjunkit sedan början på November.
Ja, det stämmer. Guld i SEK har gått ner sedan början av November. Det som jag upplever hänt är att dollarn absolut har fallit, mot det mesta andra. Guld har också fallit, men inte lika mycket, så det här med att guld hålla emot är ju ungefär lika mycket som att säga att "Dollarn faller, men den s.k. storbanken Swedbank håller emot" eftersom den inte fallit lika hårt.
Den s.k. kris-panik-bloggen Cornucopia lyfter däremot gärna fram att guldet håller emot och swedbank dyker pga FBI-utredningar. Även om båda som sagt fallit 😉
Erik, morgonens börsinlägg är dagsuppdatering. Man kan annars välja ett godtyckligt tidsintervall och säga vad man vill om en tillgång. På 12 månader är guldet upp, exempelvis. Du valde något annat intervall, och då är det ner. Och jag tycker att en ändring från 501 igår till 500 idag är "håller emot" när dollarn faller hårdare än så.
Du har rätt. Jag blandade ihop det du skrev och den kommentar jag svarade på och kom fram till något som absolut förtjänas att bemötas enligt ovan. 🙁
Bitcoin håller också emot duktigt. 🙂
Köpte lite (under 1000 kr) certifikat förra gången bitcoin nästan stod som högst – slutet av 2017. Sen vet ju alla vad som hände. Bitcoin krashade för sista gången och försvann.
Trodde aldrig jag skulle få se mina hundralappar igen men idag har positionen gått upp 30% sedan köp.
Bitcoin XBT förmodar jag. Även om priset i dollar kommit ifatt och passerat kostar ändå förvaltningen extrema 2,5 % årligen.
Ett alternativ är nylanserade Bitcoin Zero utan förvaltningsavgift (just nu). Courtage och spread tillkommer och prospektet lämnar en hel del att önska men ändå.
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/1164452/bitcoin-zero-sek
https://www.nordnet.se/marknaden/ovriga-certifikat/17397224-bitcoin-zero-sek
Kanske ska flytta över min tusenlapp då.
Jag köpte mest som en extrem chansning och sen var det väl lite FOU "Fear of missing out".
Tänkte att om det går upp till 200.000 dollar per bitcoin så kan jag iaf köpa mig en kul grej.
Vad är det med bitcoin och juletider btw?
Har varit extrema uppgångar runt juletid 2013, 2017 och nu 2020.
Amerikansk förklaring, oron har minskat på finansmarknaden då söker placerarna högre avkastning i mindre mer spekulativa valutor.
Bitcoin – 100k nästa, om inte du har köpt så… have fun staying poor.
Det är en vanlig missuppfattning att sociala skyddsnätet i USA är dåligt och att man får betala sjukvård själv, eller åtminstone en dyr försäkring.
"A-kassan" är ungefär i nivå med Sverige.
Upp till en inkomst för en familj på runt $35,000 (netto=brutto pga grundavdrag) får man "Food Stamps", typ socialbidrag som bara kan användas till mat m.m.
Upp till den inkomstnivån är oxå sjukvården gratis pga subvention.
Inkomster över det minskar subventionen och vid ca $125,000 är den 0 och man får betala hela sjukförsäkringen, vilket är runt $2,000/mån om man vill ha standard. De flesta har dock försäkring genom jobb och betalar inte själv.
Jämföra köpkraft i USA och Sverige är lite svårt, men säg att $35,000 motsvarar ungefär 500,000kr, netto alltså. Så motsvarande Svensk familj ska ha en inkomst på 800,000kr brutto, och har då ungefär samma sociala skyddsnät/kostnader som i Sverige.
Först på inkomster över det får man börja betala skatt, sjukvård, osv.
I Sverige betalar man ju ganska mycket mer kan man säga…
Så myten om Joe som tjänar $3/h och måste betala $3000/mån i sjukvårdsförsäkring är helt enkelt bara en myt och vänsterpropaganda.