Efter fredagens föreläsning för Företagarna i Norrköping har jag dragit några erfarenheter, som kanske inte är helt överraskande. En av dem är att föreläsningar online gör att både ditt utseende som föreläsare, såväl som åhörarnas, blir viktigare än vid fysiska föreläsningar, eftersom man kommer väldigt nära varandra.
Från min föreläsning på Älvsjömässan och Bredbandsdagarna 2016 |
I fredags eftermiddag höll jag en föreläsning via Zoom för Företagarna i Norrköping. Antalet åhörare var cirka 20, varav de flesta valde att delta med bild. Trots allt är föreningen som sådan en nätverksförening, och att delta anonymt motverkar kanske det syftet.
När man håller en föreläsning online kommer åhörarna dig betydligt närmare än när du uppträder inför en fysisk publik. I praktiken sitter åhörarna alla bara en meter ifrån dig, eller hur långt bort du nu har kameran. Du behöver således både tänka mer på ditt eget utseende, såväl som klädsel och bakgrund. Ljussättning och vinkel på kameran är förstås också viktigt. Naturligtvis ska allt sådant provas ut i förväg. En del kring detta finns i videon nedan.
<iframe width=”640″ height=”360″ src=”https://www.youtube.com/embed/FHsqkkVe8tA” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
Du behöver som föreläsare förstås även ha en kontrollerad miljö utan störningar. Släng ut husdjur, barn, familjemedlemmar, samt se till att dessa under inga omständigheter stör. Stäng om dig, stäng ner alla notifikationer från alla apparater, stäng ner alla programvaror på datorn som inte har med föreläsningen att göra.
Du kommer i praktiken blir närmare granskad än någonsin annars.
Det samma gäller för övrigt åhörarna. Som föreläsare kommer du se dem tydligt, om de inte stängt av sin videoström och de visas på skärmen.
Man har alltså åhörare som sitter i sitt sovrum, andra på en bra arbetsplats, någon i soffan med barn och familjemedlemmar som rör sig i bakgrunden. Klädsel är minst sagt varierande, liksom frisyrer. Och på en fredag eftermiddag förtär en del förfriskningar. Allt detta syns tydligt för dig som föreläsare. Det kan bli väldigt privat, och återspeglar kanske att alla inte har en bra miljö för distansarbete. Så som åhörare klä dig för jobb, om du inte stänger av videoströmmen.
Mest påtagligt är att man på skärmen själv har åhörare som bara verkar sitta en meter bort. I vissa fall är rutan ansikte som stirrar rakt på dig och alltså upplevs att komma väldigt nära.
Detta är förstås hanterbart om du är van föreläsare, men det blir betydligt fler möjliga distraktioner än vid en fysisk föreläsning, där på sin höjd någon somnar, pillar med mobiltelefonen eller lämnar lokalen.
Mina farhågor att man inte får kontakt med publiken infriades inte. Tvärt om får man mer kontakt med publiken via onlineföreläsning, när man kan se minsta detalj hos de åhörare som visas på skärmen.
Själv har jag tre olika kameror – en extern Logitech Brio ovanpå skärmen, en inbyggd i min LG UltraFine Mac-skärm, och en i den bärbara datorn. LG-kameran upplever jag som bättre än Logitechen, men som åhörare väljer jag ändå Logitech-kameran då den är inställd på maximal vidvinkel och därmed gör att jag kommer längre bort, och inte blir lika personlig.
Fyra olika inzoomningar och belysningar nedan. Tagna med webkamerorna.
LG-kameran med föreläsningsbelysning, dvs mörk bakgrund. Tyvärr svårt att göra något åt reflektionen från skärmen i glasögonen. |
Ljus bakgrund med LG-kameran. Kör den på konferenser eller intervjuer, där jag alltså inte är föreläsare. |
Logitech Brio-kameran. Här som åhörarläge. Både enklare kläder och kommer längre bort och blir därmed mindre personlig. |
Ska man sedan framträda officiellt som föreläsare eller i en intervju, så ska man förstås avsiktligt placera ut olika saker i bakgrunden.
31 kommentarer
Har verkligen föreläsaren energi över att detaljstudera åhörarnas rum?
Jag trodde fokus låg primärt på ens egen uppgift.
Kan inte tala för andra.
Sitter du när när du har föreläsning digitalt?
Jag står alltid när jag jobbar så är kanske skev i min uppfattning, men det känns som att det hade gett ett mer… Föreläsningsmässigt intryck om föreläsaren stod upp?
Hade hellre stått upp, men jag har ingen kontrollerad miljö där jag kan göra det för att köra live inför publik.
Du kanske kunde byggt upp en snajdig studio i den nyrenoverade ladan? 🙂
Maskinhallen än så länge.
Överväger att inreda ett konferensrum i övriga ladan när renoveringen fortsätter. Skulle duga även som scen för framträdanden online.
Helt off topic men vill framföra tack för länken till ”Häggström hävdar”.
Nulli secundus
Har samma bekymmer med glasögon spegling, provade lite olika vinklar men inte hjälpte det 🙁
Jag lägger mycket tid på att se till att sitta i en representativ miljö när jag har zoom möten.
Det är förvånande hur många som inte har lyckats ordna med vettigt kamera, ljud, ljus och bakgrund trots att vi är 9 månader in i pandemin. Även "dyra" professorer som föreläser och tar 50kkr för en timme står i ett stökigt arbetsrum med ofördelaktig belysning och billig mikrofon.
Lär er av youtubers som fixar ett proffsigt slutresultat med prylar för någon tusenlapp
Skillnad att streama något live och spela in det med högklassig upplösning och ladda upp på Youtube. Vill jag ha bildkvalitet för sånt har jag riktig kamera med sjuttioelva miljoner pixels upplösning, olika objektiv och skit, men de fungerar inte för streaming live.
Räcker ju att ta en selfie med mobilen så är bildkvaliteten oändligt mycket bättre än en streamingkamera.
Många streamers på Twitch som kör med Sonys A6000 serie som webkamera. Skulle gissa på att det är en av de mer populära lösningarna. Blir väldigt bra kvalitet. Däremot komprimerar Zoom och Teams sönder videokvaliten oavsett källa när man man närmar sig tiotalet simultana videoströmmar i ett möte. Inte så mycket att lägga ner energi på med andra ord. Enda som kan vara värt är uniformt ljus och minska ljusinsläpp från solen.
Har ju en A6400, så möjligt att den går att koppla. Inte tittat på det, men det skulle onekligen bli en sjuhelsikes kvalitet, särskilt vid val av rätt objektiv. Ska testa.
Tror också att det är en bra idé om man vill ge ett riktigt professionellt intryck att ha en kamera med större sensor, om inte annat för att få ett bättre dynamiskt omgång. Även om många program börjar bli bättre på att byta bakrund (om än med intressanta effekter där kroppsdelar eller annat försvinner och sen dyker upp igen) ser ju den verkliga bakgrunden lagom ur fokus med en stor bländare nog bättre ut ett tag till.
Även om det sedan komprimeras sönder har man ju ett bättre råmaterial att komprimera i alla fall.
Färgtemperaturen på olika ljuskällor kan väl också vara värt att matcha (om man inte medvetet väljer olika av nån anledning?), även om det kan vara lite utmanande att göra något åt skärmens ljus.
Blänk i glasögonen minimeras väl lämpligast med att ha så ljussvagt material som möjligt på skärmen.
Investera i en sådan här och du kan koppla de flesta videokällor/kameror till datorn, https://www.elgato.com/en/gaming/cam-link-4k
Ett leende på bilderna hade också gjort susen. Haha!
Vadå? Jag ler ju.
"Ljus bakgrund med LG-kameran" är nog bäst av alla ovan, både som föreläsare eller åhörare imho.
Kamera är viktigt…..men ännu viktigare är bra audio/mikrofon. Vet inte hur många videokonferenssamtal som blivit sänkta av dåligt ljud senaste året.
Prova att sätta ett polarisationsfilter framför kameran så blir du kanske av med reflexerna.
Olikfärgade stolar på Älvsjömässan. Najs.
Bra tips!
Är på kurs i veckan över Zoom. Försöker få till att använda min Sony Rx100 II som webcam. Det ska tydligen gå.
När jag har Teamsmöten sitter jag i kalsonger och skiten t-shirt. Som tur är kör vi inte videomöten.
Ju längre man arbetar hemifrån ju mer ser man ut som en hemlös.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Skulle säga att bild 2 ser bäst ut men har lite för mycket belysning på bakgrunden. Kör ibland presentationer för ledningsgrupper (oftast 5-15 personer) och det slår mig att de oftast saknar en policy för hur man ska bete sig på online-möten. Det är t.ex. mindre roligt när alla kopplar bort sina kameror och man sitter och pratar in i en tom skärm utan någon möjlighet att se någon som helst feedback från åhörarna. Här finns stort utrymme för förbättring i företagen.
KAn enkelt tona ner belysningen (Hue) om så behövs. Den varianten är dock för teveframträdanden etc där jag vill att bakgrunden ska synas.
Bild 2 är avgjort bäst, i mina ögon.
Skaffa elgato streamlink. Plugga in systemkameran på en tripod. Köp någon form av foto-belysning, minst 2st källor. Köp en enkel green-screen, för att sen kunna välja lämplig bakgrund som passar forumet.
Minsta möjliga krav IMO om man tar betalt för föredrag.
alternativ till green-scren är att att stylea din bakgrund, men troligen behövs proffs-hjälp givet hur det ser ut nu.
och nummer 2: skaffa en enkel lavalier-mikrofon. För ändamålet rekar jag RØDE Wireles GO + RØDE Lavalier GO.
Lars – kör Zoom och välj en artificiell bakgrund. Det gör alla som undervisar vid Universitet osv. Där finns tom funktioner att förbättra bilden av dig själv. Och/Eller switcha till share screen med din ppt enbart direkt under föredraget, och du blir en liten bildruta i ett hörn där huvudskärmen är din ppt. Generellt är stark allmänbelysning bra. I mindre möten får folk svälja att man tittar på storskärmen istf laptopkameran och att glasögonen blänker… Föreläser man kommersiellt tycker jag ett stå-upp-bord för din laptop, med 2-3 m distans till kameran är rimligt.