Oktober 2020 var den minst dödliga oktober någonsin per capita, och månaderna januar – oktober 2020 är det näst minst dödliga året i svensk historia än så länge. Dödstalen har dock börjat öka igen i november enligt SCB:s ännu inte fastställda siffror.
Dödsfall per 100 000 invånare under januari – oktober åren 1860 – 2020. Data: SCB |
År 2020 var alltså till och med oktober det näst minst dödliga året i svensk historia, sett till befolkningens storlek. Trots de tragiska dödsfallen med smitta av Covid-19, så var alltså det svåra influensaåret och värmeböljans 2018 ett dödligare år.
Tittar man bara på oktober månad så var månaden den minst dödliga oktober någonsin i förhållande till befolkningens storlek.
Dödsfall per 100 000 invånare i oktober 1860 – 2020. Data: SCB |
Med oktober börjar man se effekterna av spanska sjukan 1918, som syns som en tydlig spik i oktobergrafen ovan och även kan anas i summeringen januari – oktober överst. Den spiken kommer antagligen bli tydligare när även november och december är med i grafen.
Det finns säkert mycket man kan välja att kritisera Sverige för, men dödstalen var alltså värre så sent som 2018.
SCB uppge nu att dödstalen stiger i november, än så länge preliminärt eftersom datat släpar efter upp till två veckor innan det är komplett. Siffran för dödsfallen tidigt i november ska varit de högsta sedan maj. November 2020 får nog antas inte vara något rekord åt det positiva hållet, men det vet vi när siffrorna är definitiva mot mitten av december.
Alla dödsfall, oavsett orsak, är förstås en tragedi för drabbade anhöriga och en påfrestning för personalen inom sjukvård och blåljusmyndigheter.
24 kommentarer
Bra journalistik mitt i masspsykosen.
Jätteintressant
Vet någon vad de första spikarna berodde på?
Kolera?
Och varför verkar dödligheten ha stigit efter mitten på 50-talet?
Jag antar trafik, rökningen coh den borttagen motboken är helt otillräckliga som förklaringar?
Killgissar (=orkar inte kolla upp) att det beror på babyboomen på 40-talet och tidigt 50-tal. Fallande födseltal gjorde att dödligheten per capita steg när det inte längre föddes lika många barn, som pressade siffrorna.
Plus förstås trafik, rökningen, motboken, inflytt till städerna när industrin tog fart, föroreningar i städerna, miljögifter exploderade i takt med moderniseringen fram till Tyst vår fick miljörörelsen och medvetenheten om farorna med gifterna att ta fart.
Men framför allt tror jag på upphörd babyboom.
Men vad hände 2018, minns inga överfulla intensivvårsavdelningar och krisavtal inom vården. Dog folk obemärkt?
Ja. I det område jag bor dog de äldre och svaga pga värmen i sådan omfattning att det helt plötsligt fanns en massa lediga platser på de kommunala korttids- och äldreboendena.
Världen stänger ner för att friska människor med tjänstemannayrken ska kunna sitta hemma och ha videomöten, med full betalning.
Allt medan personer med yrken där man ofta träffar andra människor tvingas till arbetet.
Något är skevt i de insatser som viruset bemöts med.
Att folk(tjänstemän)jobbar hemifrån och får betalt ser jag inte som ett problem. Däremot att tusentals permiterade "går hemma" ned 80-90% av lönen tror jag kan leda till att de som fortfarande jobbar oavsett geografisk position blir rätt kinkiga då dom liksom alla förvärvsarbetande kommer få vara och betala kalaset/permitteringar/stimulanser…
Det är ett problem om friska människor som inte är i riskgruppen sitter hemma.
Det är dessa människor som möjligör att butiker och restauranger går runt.
Men vi kanske inte behöver affärer efter att coviden klingat ut?
@least, bara för att något är viktigt, innebär det inte att det är välbetalt, eller att man får bra villkor.
Ironin är dessutom att många som klagar på dåliga villkor/löner osv, oftast väljer billigaste alternativet när hen själv ska handla.
Dom jag träffat som sitter hemma (tjänstemän på volvo, ericsson osv), jobbar effektivare än nånsin. Så ser inte problemet med att dom sitter hemma, tvärt om så är jag glad att jag slipper dom ute i trafiken varje dag, mindre köer.
Hur skulle det gjorts då menar du? Tjänstemännen cyklar till jobbet och bussförarna och läkarna är hemma?
Är väl bra för alla ifall de som kan arbeta hemma gör så, allt för att undvika ökad trängsel och smittspridning. Känns inte så skevt, snarare ett janteargument.
@least. Dem flesta affärer och restauranger klarar vi oss utan, ja. Och varför skulle inte affärer/butiker och restauranger kunna startas/öppnas igen "efter covid"? Eller vad menar du?
@lest
Det sker bara en naturlig balansering. Om butiker inte går runt om många sitter hemma (och uppenbart klarar att sitta hemma utan att gå till butikerna / restaurangerna) kommer helt enkelt en drös med onödiga butiker och restauranger gå under. Men det finns inget egenvärde i att ha massa onödiga butiken som ju då bevisligen inte behövs. Bättre att dessa människor jobbar med något som behövs. Kanske skola om sig till dagisfröken eller webbshoppspackare?
Det dör alltid mindre folk i lågkonjunkturer, framför allt mindre stroke, hjärtattacker osv, så är det även denna gång.
Med den förbrukningen av sprit, tvål o papper under värsta risken, så borde döden knuffats lite bortåt, det pratas ju om att dålig hygien var den största dödsorsaken i fattiga områden, så varför då också inte i ofattiga, vi har väl tvättat och spritat bort vanlig influensa och sånt.
Att titta på överdödligheten, kräver såklart betydligt längre intervaller, ifall vi nu ska nämna Corona i sammanhanget. Då sjukhusapparaten missat väldigt mycket screening som kunde räddat många liv framöver. Blir nästan lite fantigt i det korta perspektivet förstås, lite som att kalla Corona masspsykos som ovan. Jaja vi får se hur överdödligheten faller ut framöver, men borde förstås följa den sjunkande trenden. Annars har vi relativ överdödlighet.
SCB har det övergripande ansvaret för att sammanställa och rapportera befolkningsdata
I juli publicerades resultaten för första halvåret 2020 och i januari 2021 kommer motsvarande för andra halvåret eller hela 2020.
Första halvårets dödstal jämfördes med nådens år 1869 och överdödligheten var anmärkningsvärd enligt SCB.
Tror tyvärr inte att andra halvåret kommer att bli så mycket bättre eftersom det finns en stor eftersläpning i rapporteringen av dödsfall. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/statistiknyhet/befolkningsstatistik-forsta-halvaret-2020?fbclid=IwAR3L6ZwdRl4DpbGdXUmm28ZHk_EEegkUeK553Kn3he9sHeRuFXiD1zhNDOw
Men det är typiskt att folk som vill förminska pandemin alltid publicerar grafer som ska indikera motsatsen.
Eller oxå refererar man till säsongsinfluensa eller svältande barn i Afrika osv osv.
Så hur stor eftersläpning är det på Cornus underlag uppskattar du? Blir siffrorna dramatiskt annorlunda efter korrigeringarna? De parametrar som scb lyfter fram känns iaf inte mindre tendensiösa än Cornus. Bilden vi får är att vi hade två nattsvarta månader. Men att sett över en 10 månadersperiod är det ingen katastrof.
Hobbystatistiker i all ära men jag överlåter åt SCB att göra dessa slutsatser.
Vad är syftet med detta – att leda i bevis att Covid19 inte är något att bry sig om? Bara en flunsa bland alla andra.
Påminner om den svenske kände kriminologen som alltid bemötte alla fakta om ökande kriminalitet och våldsbrott i Sverige med att rensat för socioekonomiska faktorer var det ingen skillnad mot förr i världen.
Eller för alldel den kände historikern som hävdade att bränder, bomber och skjutningar i Malmö inte stod i paritet med hur det var på 1600-talet. Så det finns inget att hetsa upp sig för.
Det finns inget att se här – move on!
Håller inte med om jämförelserna. Du nämner att det finns en stor eftersläpning i rapporteringen. Allt hänger ju på den. Kommer den ändra på Cornus upptäckt att 2020 är det näst minst dödliga jan-okt någonsin? Det faktumet säger givetvis inte allt om den här tragiska pandemin, men ändå ganska mycket.
SCBs statistik är förnämlig och jag använder den ofta.
Vad som saknas i den, och som tas fram i artikeln, är att de inte redovisar andel döda över tid. Vi blir ca 100-150000 fler per år, men dödstalen på ungefär samma nivå.
Fel, de redovisar även statistiken per 100k inv… Finns en flik för det.
Människan är av naturen social. Det skrivs här på bloggen att man är mycket mer effektiv när man jobbar hemmifrån, man slipper kontorslandskapets buller, kan fokusera bättre etc. Men jag menar att detta endast gäller de som har haft sitt jobb 10+år. Då kanske det stämmer, men för en ny medarbetare är det inte alls lika lätt. Har man jobbat 10+ år så kan man sköta jobbet lite med vänsterhanden och alla vet vad man går för, dessutom har du hela ditt kontaktnät som kan backa upp om du har en dålig dag på hemmajobbet. Tänk då att som ny måste bevisa vad han eller hon kan, det är inte lätt, på ett kontor visar du ju åtminståne att du är på plats, nu behöver den nya medarbetaren också ha ångest och känna att man ska bevisa att man gått ur sängen.
När Corona är över tror jag att arbetsgivarna vill ha tillbaka medarbetarna på kontoret. Det är inte hållbart på sikt (inte ens för de som jobbat 10+)
Aldrig har så få dött i Svearike. Ändå behövs drakoniska åtgärder. Krävs rejäla förståndshandikapp för att inte fatta att agendan är av helt annat slag än det som uppges.