Hotell- och restaurangfacket HRF varslade igår om strejk och blockad, med ordentlig fingertoppskänsla för konjunkturläget inom besöksnäringarna. Strejken inleds den 17:e november om arbetsgivarorganisationen Visita och HRF enas.
H23 tas ut i strejk, så ingen … |
Likt Handels varslade strejk i butikshandeln har man alltså verkligen känslan för konjunkturläget. Man lägger också en blockad mot nyanställningar, inhyrning av personal och mer- och övertid inom hela avtalsområdet. Som att hotell- och restuarang satsar på övertid och nyanställningar efter att sjuttio procent av landets befolkning nu omfattas av de hårdaste coronarestriktionerna någonsin.
Även HRF kräver lika stora löneökningar i krisbranschen som inom industrin, som numera generellt går rätt bra. Man menar också att personalen riskerat liv och hälsa under pandemin:
“Visita har uppvisat en anmärkningsvärd tondövhet för den ordning som gäller enligt den svenska modellen. Anställda i besöksnäringen, som burit besöksnäringen med risk för egen hälsa under pandemin, måste få tryggare anställningsförhållanden och löneökningar i nivå med övriga på arbetsmarknaden.”
Strejken är på modernt optimerat vis förstås inte allomfattande, utan man väljer ut några enskilda arbetsgivare som ska få ta smällen.
Bland annat blir det restaurangen på Forsmarks kärnkraftverk och en handfull av Compass Groups ca 450 restauranger i Sverige, mestadels i Södertälje ser det ut som.
Den 19:e november tar man sedan ut de tunga spelarna. Svenska Mässans hotell Gothia Towers tre restauranger, samt hela Grand Hotel i Stockholm, samt ett Clarion-hotell och ett Scandic-hotell.
… mer räkmacka De Luxe. |
Det är antagligen lite trist för de drabbade hotellen och restaurangerna, som kanske riskerar konkurs i en redan svår tid, men det känns inte direkt som att HRF har ett starkt förhandlingsläge utifrån att vi antagligen kommer behöva ha coronanedstängning fram till sommaren, även om regeringen inte medgett det en utan bara pratar om tre veckor. Just den 19:e ska nedstängningarna hävas (men kommer förlängas) så datumet är förstås inte slumpmässigt valt av HRF.
Kanske tänker HRF att det inte spelar någon roll – massor med restauranger och hotell kommer ändå gå i konkurs, så man kan lika gärna nyttja läget och hoppas att krisande ägare sätter press på Visita att gå med på stora löneökningar.
Eller så kommer partnerna överens innan strejken. Eller så ser arbetsgivarna möjligheten att slippa betala sin andel av permitteringarna och lockoutar de permitterade istället.
För svenskar utanför branschen så är förstås strejken positiv, då det minskar möjligheten och lockelserna att bryta mot coronarekommendationerna. Så på sitt sätt tar HRF ett nationellt ansvar här.
För övrigt – sympatiserar du med HRF och hotell- och restaurangpersonalen så går det utmärkt att ge frikostig dricks till personalen – du kan alltså själv bestämma hur dyr in upplevelse ska vara och låta din solidaritet gå momsfritt och oavkortat direkt till personalen.
23 kommentarer
Vad gäller årets löneförhandling verkar det helt dött. Har inte hört något alls för oss i ingenjörsbranschen. Vanligtvis brukar det vara löst så här sent på året och pengarna trillar in retroaktivt, men i år verkar inget alls hända. Inte ens utvärdering av föregående års prestation har gjorts. Det brukar normalt göras på våren.
Håller med. Har inte hört ett knyst från chefen om det än… vet inte vad dom tänker.
Just vårat bolag klarar sig igenom krisen vad der ser ut som iaf även om vi nog var lite nervösa i våras.
Nu tror jag minsann att den tvålade stålullen har sovit över.
https://www.sverigesingenjorer.se/avtal2020/allt-om-avtal-2020/
Inget retroaktivt men 2,8% från månadsskiftet å ytterligare 2,2% om ettåetthalvt år. Dessutom en slatt på 0,4% till deltidspension
Fd Chaffisen, tack för infon. Noterar bara att inget hänt lokalt på företaget. Man brukar t.ex. utvärdera för att veta hur man skall fördela procenten. Förövrigt brukar jag inte hålla koll då det bara handlar om någon procent nu för tiden, rätt ointressant.
Tvålullen: Har du pratat med din fackliga klubb. De förhandlar antagligen med arbetsgifaren nu kring den lokala processen.
Lokala förhandlingar pågår för de (oss) som jobbar hos nåt av teknikföretagen. Kolla med din lokale fackperson.
Ganska väntade siffror, och att retroaktiviteten inte blev nåt känns som en grej man gav upp pga "det är kris, vi kör en 0%-period för att kompensera så får ni mer sen" vilket var precis vad det blev.
Lokalt kan man tänka sig lite på toppen av detta, eller åtminstone engångsutbetalningar, för de företag som fortsatt gått ganska bra.
Ingenjör här, vi hade lönesamtal som vanligt i maj, 5% och några semesterdagar, inget snack alls om corona. Sen är vi inte kollektivavtalsanslutna så det kanske beror på det. Fattar inte hur man kan vilja ha kollektivavtal som privat tjänstemän, då används ju avtalen för att hålla nere lönerna snarare.
Det kan finnas både för och nackdelar. Avgifterna i tjänstemännens kollektivavtalade tjänstepensionslösningar är rätt låga, till exempel. Hur ser ditt företags pensionslösning ut? Hur mycket sätts av och vad ligger avgifterna på per år?
Min arbetsgivare tröttnade på kommunisterna i facken som inte kommer överens om märket och slängde 5% på lönen redan i augusti, retroaktivt självklart från och med oktober. Snart är det dags för nästa års ökning!
Personligen tycker jag det är väldigt bekvämt med kollektivavtal. Var väl säkerligen enklare i coronatider att bli permitterad och inte uppsagd.
Kollektivavtal är väl inget som begränsar, vet företag som gett löneökningar i somras retroaktivt sen i April.
Personalen (som fortfarande har turen att ha jobbet kvar) har väl sin lön oavsett, så det är väl ägaren som ska dricksas om man ska rädda restaurangen från konkurs.
Sen är ju fackets agerade hål i huvudet. Snarare borde man teckna ett ettårigt nollavtal (blir ju från april iår till april 2021 med retroaktiv 0% ökning också såjlart antar jag) och utvärdera läget till sommaren.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Äsch. HRF och Visita bjuder på teater. Alla vet att det inte finns något att hämta för någon när allt är sagt och gjort. Branschen är vad jag förstår i upplösningstillstånd om man inte har lagt alla ägg i take-away korgen…
Tror att det absolut handlar om att bägge parter inser att här finns det billiga poänger att ta utan att behöva ta några faktiska konsekvenser; HRF får posera lite och köra sin strejk, och Visita kan skylla på strejken och försöka använda den för att bli av med personal.
Alltså, vad tänker HRF och Visita att detta skall kunna ge? Ska HRF strejka bort kunder som inte finns? Skall Visita lock-outa arbetsplatser som ändå står still?
Är förvånad att både fack och branschorganisation inte snarare resonerar över "vad kommer att överleva?" och utgår från det…innan ringarna på vattnet efter corona blåst över så finns det risk att det inte kommer att finnas en bransch att vara organiserad i…
Skattefritt… Det ska väl ändå skattas för dricksen
Dricks ska man alltid betala med kontanter, inte som påslag på notan man betalar med kortet, just saying…
Och dricks i kontanter är skattefria. Och hamnar bättre där de ska. Frågan är vem som har kontanter idag?
Skaffa en utbildning istället för att gnälla på lönen du får för att bära tallrikar från punkt A till B och misslyckas med att se till att kunden har dryck i glaset…
Niklas: Dricks är alltid skattepliktig inkomst för den som tar emot den. Det är ytterst få branscher som har lyxen att få skattefri inkomst utan tuffa granskningar från SKV.
Sant, man får ge det som en gåva i kontanter.
Vore jätte bra med strejk. då betalar facket lön till sina medlemmar under tiden. En hotell ägare tycker nog det vore bra i några månader, slippa lönekostnaden för sina anställda.
Hotellägaren har nog i regel redan sagt upp flertalet av sina anställda. Titta på Scandic t ex.
Med tanke på hur HRF brukar bete sig mot oskyldiga företagare så är det väl inte otippat att dom agerar utan eftertanke även denna gång?