Nu ska jag anmäla avvikande åsikt i moralpanikens 2020. Det är svårt att döma någon för att resa på semester (utomlands eller inom Sverige) under coronapandemin. UD avråder inte längre från att resa till ett 30-tal länder, och många av dessa innebär rent av lägre smittorisk än att stanna i Sverige. Dessutom får man förutsätta att turister följer de lokala föreskrifterna, som ofta är hårdare än i Sverige. Plus att det nu under hösten är lågsäsong och tommare på många turistorter – både pga säsongen och coronapandemi – än hemma i Sverige. Och vem ska döma den sjukvårdspersonal som inte fick ta semester i somras för att de nu reser på välförtjänt semester?
Saint Tropez i somras |
I de skärpta rekommendationerna för berörda län i Sverige ingår inte en reseravrådan. UD avråder inte heller längre från att resa till alla andra länder, utan ett 30-tal är numera okej enligt de svenska myndigheterna. UD skriver:
“UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till följande länder inom EU/EES-området och Storbritannien: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.”
Därtill är det ofta hårdare krav i andra länder, t ex masktvång, obligatorisk coronatestning för att få resa in i landet, feberkontroller inför bordning på flygplan, aktiv smittsspårning, inreseblanketter som anger var och när man ska bo, blanketter för att borda bussar och färjor för eventuell smittspårning, och förstås hygienkrav och social distansering. Serverings- och butikspersonal med engångshandskar och andningsskydd med mera.
Och i många av dessa länder är det inte bara glest med folk ute, dessutom är det lägre smittspridning än i Sverige – du löper alltså lägre risk att smittas där än i mataffären i Sverige. Och framför allt är det översittarfasoner att döma andra människor som följer regelverken.
Mycket sjukvårdspersonal hindrades från att ta ut semester i somras, och har nu under hösten fått begränsad möjlighet att ta ut tre veckor. Vem ska döma den som kämpat med coronapatienter på övertid hela våren och sommaren från att få ta lite välförtjänt semester? Och då inte med att sitta framför Netflix i soffan hemma.
Enligt uppgifter till bloggen säger en del sjukvårdspersonal upp sig nu, eftersom de inte får ta ut semester. Därmed kan de ta övertidspengarna och de pengar de fick för att inte ta ut semester i somras och ta en månad ledigt på de pengarna. Sedan kan de söka ett nytt jobb och antagligen få höger lön, och det kommer nu när smittspridningen ökar igen i Sverige antagligen inte bli svårt att få jobb igen.
Oavsett så vet du inte varför någon väljer att resa utomlalnds. Och om du inte gillar att bli dömd själv för att följa regler, så kanske du inte ska bidra till en fördömande atmosfär genom att döma andra.
Följ regelverk och rekommendationer, och ta därigenom ansvar. Stanna hemma om du är sjuk. Svårare än så är det inte. Passa på att ta den där utlandssemstern innan reseavrådan återinförs – det är lågsäsong, det är billigt på grund av krisen, och den som är introvert kan nu få en hel strand för sig själv…
Men flyg förstås inte med SAS. Ta tåget till Kastrup, så finns det andra alternativ utan att behöva byta flyg. Smittotrycket är dessutom lägre i Danmark än i Sverige, och Kastrup är i princip tomt på folk numera.
27 kommentarer
Tummen upp för den sjukvårdspersonal som säger upp sig. Bra om de sätter lite tryck på de värdelösa offentliga arbetsgivarna.
Rent skattemässigt är det oerhört rationellt att göra det i Sverige. De övertidspengar de skrapat ihop drabbas av brutala marginalskatter, inte bara för läkare utan även många sjuksköterskor. De bör alltså säga upp sig nu och ta ledigt resten av året. I januari (nytt beskattningsår) kan de lätt hoppa på ett nytt kneg.
Vårdpersonalen, som har tvingats jobba extra mycket under covid-pandemin och som fick bara tre veckors semester, behöver absolut tänka på sin egen hälsa och t o m säga upp sig, för att åka utomlands på solsemester och komma i form inför vinterns covid-kris i sjukvården. Många vårdanställda från välbärgade familjer har även tidigare sagt upp sig i maj för att få ledigt juni-augusti, för att återigen söka jobb till hösten. Då kan de vara med sina barn på sommarstället och njuta av hela sommaren, medan maken jobbar i stan.
Man ska spola toaletten med locket stängt, eftersom virus från porslins-innerväggarna i toastolen virvlar upp i luften annars. Samma rekommendation gäller för både coronan och vinterkräkisen.
Marjatta. Försök att nå fram med den informationen på valfri herrtoalett.
Stefan Östergren, det är ett icke problem. Män spolar inte när de varit på toa.
Är det inte (minst) lika ofta ett problem på damtoaletten? Varför annars detta tjat om att fälla ner sitsen?
För mig är det en obegriplig fråga eftersom båda könen ska fälla ner locket.
Män sitter ner och kissar. Bara pojkar som står. Men ibland kan man ju lämna locket uppe för pojkarnas skull.
Nej, de som sitter och kissar är mer hen. Män kan sikta.
Hur hamnar kisset på golvet då? Trodde det var för att de som står och kissar är nybörjare/svaga i sinnet men de är alltså bra på att sikta?
Eller är det en sådan där "inte alla män"-grej?
Bloggaren blir sakta ett instrument för snusförnuftiga paranteser för att han har insett att bloggen sakta blir en maktfaktor i svensk nutidstolkning. Men du behöver inte låtsas, eller försvara dina egna utlandsresor mitt under pandemin, med att komma med sådana här transparenta mellanmjökspredikningar.
Kom igen nu Lars. Lite anarkokapitalism är det väl kvar i dig ? Visa det då..puss 🙂
Vill inte låta alltför negativ. Men man ska faktiskt undvika kollektivtrafiken i vissa regioner, vilket kan medföra svårigheter att kommer till Kastrup med tåg. Hursomhelst unnar jag dem som inte fått någon semester i soliga somras, att nu får komma iväg. Dock tror jag många ifrån vården avstår. Själv skulle jag aldrig sätta mig på ett fullsatt plan, risken är ganska överhängande att fastna på ett hotellrum dessutom. Tegnells sammanfattning "det är lugnare att hålla sig hemma just nu".
Arbetar inom vården och det finns inte på kartan att åka på semester.
Sen ryktet att personal säger upp sig tror jag är kraftigt överdrivet. Folk behöver en lön.
Flygplan har väldigt effektiva HEPA-filter som renar luften ordentligt från viruspartiklar, men om man råkar få en sittplats bredvid någon med covid-infektion, så kan man bli smittad ändå. Eller när man går på toa under flygningen, om en covid-sjuk har varit där tidigare.
Någon har rekommenderat att man har med sig en liten spray-flaska med sprit, väteperoxid eller klorin (klorin bleker tyvärr färger och går ej att blanda med många andra kemikalier) och öppnar dörren på glänt, sprejar i luften därinne och stänger dörren. Efter någon minut kan man gå in och använda toaletten. Samma procedur kan fungera bra i allmänna toaletter på stan och i köpcentra etc. Vet dock ej om det räcker, men jag skulle göra så.
Jag har varit utomlands rätt nyligen. Följde naturligtvis alla rekommendationer. Känns som att flygresan är flaskhalsen i det hela och där smittrisken borde vara störst. Samtidigt verkar det inte vara så mycket smittrisk på planen ändå. Det är ju rätt enkelt att spåra smittande om det vore vanligt.
Ja, HEPA filtrerar i runda slängar bort 99,97% partiklar som inte behövs _av_ den luft som passerar där. Varför handsiktsmasker är essentiella. Hur dessa fungerar när sprit- och matvagnen kommer lämnas som en övning. Kaffevagnen är dock skrotad.
Lätta att spåra? Nja, i förstahandsledet ja, sen blir det snabbt tuffare när dagarna går.
Marjatta, vad tror du händer om du drar fram en sprayflaska med 70% etanol ombord på ett flygplan, om du öht får med den?
Köp en FFP3 helskyddsmask, det är ok så länge man sitter ner hela flygresan.
Jag har pyttesmå sprutflaskor som får plats i fickan, t ex den som följde med rese-strykjärnet. Köbildningen utanför muggen kan göra det svårare att ta en minut för att sprejen ska verka. Jag har FFP2-masker hemma sedan tidigare, men är det både varmt och fuktigt kan det bli för kvavt att bära mask länge.
Problemet med flyg är att byte av filter kostar en slant därför byts de sällan ut i tid med kända konsekvenser.
Hur håller man social distans till människor man normalt inte träffar är den stora frågan. Hur man spritar toaletten på flygplanen spelar verkligen ingen roll, när man redan blivit kontaminerad och smittad sen tidigare och senare.
Gällande att säga upp sig och ta återanställning inom vården för att få upp lönen så fungerar det inte så bra då de olika arbetsplatserna inom regionen ju är för samma arbetsgivare. Dessutom har du en ganska väl tilltagen period av karantän under vilken du blir återanställd på samma gamla villkor, men efter den avklarats så visst – då kan du nog förhandla till dig en högre lön.
Sen kan man ju alltid byta mellan kommunal/regional/privat arbetsgivare där andra regler gäller för att trimma lönen.
Många svensk-turkar reste till Turkiet på höstlovet. Vilken resväg väljer de?
UD avråder ju från resor till Turkiet sedan mars 2020.
Att man inte följer rek. eller avrådan får väl inga konsekvenser dock. Händer något kan det dock bli problem med försäkringar.
Vi, bägge i riskgruppen, har i åratal gjort fyra resor om året. Den första i år pågick när coronan blommade ut. Den andra ställdes in och återbetalades av arrangören. Den tredje ställde vi in av säkerhetsskäl och offrade anmälningsavgiften på tio procent. Den fjärde bokade vi om till i februari.
Få se om den blir av.
Satt i värsta bilkö på E4 vid Tönnebro utan annan orsak än att två plus ett vägen inte kan svälja toppar i semestertrafik. Det visar sig att under Coronatider åker svenskar till fjällen under lovet bara för att få miljöombyte. Men tänkte på den ena fläkten blåser ut och den andra suger in. Eventuell smitta sprider sig vida omkring. Ingen vet sen när toppen kommer varifrån smittan kommer. Det kan vara nått FHM bortsett från.
Fakta konsensus är alltså att man är väldigt oansvarig ifall man åker utomlands idag. Sen får bloggaren tro eller tolka rekommendationer som hen vill. Men nä, det är inte förenligt med rekommendationerna att flyga. Tyvärr
Hoppas inte detta blogginlägg går emot att följa rekommendationer genom att flyga. Men det lämnas som en rekommendation hur man håller social distansiering på ett fullsmockat flygplan med spritvagn. Som sagt det är nog en bildningfråga, som Uppsala/Linköping o Norrköping visade.