I natt ställdes klockan tillbaka en timme till sk normaltid, eller vad en del kallar vintertid. Det kan vara sista gången, beroende på vad som nu bestäms ska vara normaltid i Sverige när det är tänkt att man ska sluta med de otidsenliga tidsomställningarna, som tjänat ut sitt syfte i en modern värld.
Klocka |
Nu har väl de flesta automatiska klockor vid det här laget, eller ingen klocka alls utan använder mobiltelefonen, så numera hanteras mycket sådant här automatiskt.
Debatten om normaltid eller sommartid som permanent lösning är förstås intressant, särskilt de som hävdar att klockan är si och så på riktigt, dvs att klockan ska vara tolv enligt normaltid.
Men så är det förstås ändå inte.
Solen står nämligen inte exakt högst klockan 12 i hela Sverige. Centraleuropeisk tid, som vi har i Sverige baserar sig på den 15:e meridianen och Göteborg ligger minus tolv minuter, medan haparande ligger plus 36 minuter. Äkta normaltid har man t ex i Tällberg, Grängesberg, Motala, Boxholm och Tranås.
För andra EU-länder är tidsfelet absurt stort, t ex Frankrike som vägrar köra den för dem mycket mer korrekta GMT, eftersom britterna gör det. För att inte tala om Spanien, som rent till större delen ligger väster om Storbritannien, men låtsas att solen står högst samtidigt som i svenska Motala.
Det är dock praktiskt att ha samma tid i så många EU-länder som möjligt, men Sverige tillhör undantagen som faktiskt ligger placerat runt den centraleuropeiska 15:e breddgraden.
För svensk del skulle normaltid alltså vara relativt sett korrekt, men det gäller knappast de flesta andra länder i EU
Risken är nu att det blir ett gytter av olika lösningar istället för att det som idag bara är Portugal, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Bulgarien och Grekland som har en avvikande tid inom EU.
Det enklaste sättet är istället att justera öppettider och liknande. Sätt samma tid inom hela EU året runt, och öppna istället skolor, arbetsplatser och butiker på olika tider i olika länder. Vi kan rent av välja GMT som tidszon, så blir alla lika förbannade utom icke EU-landet Storbritannien.
33 kommentarer
Kan inte tänka mig annat än att sommartid blir det nya normala framöver. Vintertiden känns fel (för mig) på alla sätt och vis. Att bli av med sommarkvällen en timme tidigare skulle vara tungt. Den som lever får se. Man kanske får går upp en timme tidigare på sommarledigheten istället.. Är ganska intressant att se vilken typ av människor som förespråkar vintertid, oftast såna jag inte vill umgås med privat. Kanske de kan ha en egen tidszon istället?
Som systemutvecklare så ser jag helst att vi kör någon hybrid och dessutom går ifrån +1 och istället skapar en egen tidzon, t ex UTC+00:30 eller UTC+00:45 som Indien eller Nepal.
SÅ MYCKET JOBB!!!! 🙂
+1 på den, förbereder säljmaterialet för att anpassa alla gamla system.
Som parantes så finns det en utmaning att plotta en kontinuerlig kurva över tid av mätdata då klockan ställs om från 3.00 till 2.00, blir en extra timme i grafen på 24 h dygnet. Likadant i loggar då samma tidsstämplingar förekommer dubbelt om systemet inte använder utc-tid i vissa system.
Hmmm, logga ALLTID i utc och konvertera till lokal tid vid visning
Sommartid är att föredra, vad har man för nytta av solen går upp en timme tidigare under sommaren och det är ljust kl 03? En timmes extra ljus på kvällen gör en enorm skillnad i april, september och oktober, eller alla månader egentligen.
Vi har troligen sedan vi uppstod som människor betraktat mitt på dagen som när solen står högts och i söder. Kloka personer har sedan beslutat om en gemensam tid i hela landet men därefter har klåfingriga politiker trott att man kan vrida jorden lite då och då för att några behöves stiga upp tidigare. Nej vi har normaltid det är det enda vettiga sluta med KP tid. Sedan kan var och en som tidigare bestämma med sin arbetsgivare när men skall börja eller sluta dagen utan politikers inblandning. Jag kan tänka mig att bara utredningarna om detta har kostat många tusen arbetstimmar till stora kostnader och med permanent KP tid kommer frågan att ligga kvar.
Helt naturligt med normaltid hela året.
Ja. Och intressant nog har troligen tidpunkten då solen stod som högst också varit mitt i vår vakna tid, historiskt sett. Dvs vi anpassade vårt sovmönster efter solen på ett annat sätt än vi gör idag.
Idag är snarare 12-slaget mitt på arbetsdagen för de flesta. Efter jobbet åker vi hem och är lediga/vakna ytterligare några timmar innan vi går och lägger oss. Så solen står nu istället som högst någon gång under början av dygnet, sett till vår dygnsrytm. Antar att det är därför som vissa förespråkar att sommartiden blir den nya normaltiden, så det finns väl en viss logik i det. Men egentligen handlar det om att den moderna människan har förskjutit sin dygnsrytm i förhållande till solen. Detta uppstod som en kombination av industrisamhället, där vi jobbar utanför hemmet och elektriskt ljus som möjliggör att vi är uppe fast det är mörkt.
För min del kan man gott hålla sig till en tid, bara man bestämmer sig. Hade jag inte sett detta blogginlägg hade det tagit många timmar till innan jag fattat att vi ändrat inatt. Tror man kommer vänja sig snabbt om vi tar bort sommartiden. Det är glömt om 5 år att vi nånsin haft nåt annat.
(Hur är det med Irland i listan ovan? Har de verkligen samma som oss?)
Håller med. Själv förespråkar jag att vi kör på normaltiden, men det är egentligen en icke-fråga.
Bara vi bestämmer oss för något och håller fast vid det. Vore egentligen bra om vi kom överens med övriga EU om saken så det inte blir ett lapptäckte av tidszoner. Sen kan var och en gå upp och lägga sig när det passar dem eller komma överens med sin arbetsgivare när arbetsdagen börjar och slutar. Bör knappast vara en politisk fråga.
Cypern också 🙂
Och Irland
Varför inte UTC över hela världen. Så mycket enklare i dagens globala värld.
Ja det är verkligen hopplöst att boka möten med folk i olika tidszoner, särskilt när vissa dessutom har sommartid och andra inte.
När vi ändå ändrar, varför inte en decimalklocka med 100 minuter på en timme och 100 sekunder på en minut? Bussen kommer om två kilosekunder – jag menar centidygn.
(Fast det är klart, 100 dagar på ett år kan ju bli svårt att fixa…)
Det måste inte tvunget vara 4 årstider per år!
Vill minas att jag läst att införandet av sommar och vintertid hade att göra med energiförbrukning att göra. Utnyttjandet av dygnets ljusa timmar och spara på det artificiella ljuset.
Komiskt nog är ju detta en fråga som är lika aktuell nu som då.
Jag struntar i klockan, jag jobbar på distans och har fria arbetstider. Många av oss är slavar under klockan och spenderar för mycket tid på att titta på klockan, sekunder som stjäls från ditt liv, varje gång ni tittar på klockan i onödan. Min väggklocka har stått på 12:00 i flera år och besökarna blir irriterade. Jag har aldrig ställt in kockan på min urgamla mobiltelefon. Mitt armbandsur har stått stilla utan batterier i minst 10 år. TV:n och datorn har klocka, det räcker väl?
Jag använder inte ens någon väckarklocka, utan går upp när jag vaknar. Jag jobbar ofta hela natten när jag har deadline, pga att jag är tidsoptimist eller låter någon annan komma in emellan och störa mitt arbetsflöde. Jag har läst att det är nyttigare för hjärnan utan väckarklocka.
Låter religiöst. Nog för att jag inte är så noga med tiden om det inte behövs, men regelbundenhet är nyttigt, och utan klocka går det inte att synkronisera med andra människor i samhället, och en massa tid går till spillo. Att jobba på natten pga klockfrihet blir ju kontraproduktivt. Fånga dagen!
Jag tycker systemet med sommar och vintertid är rätt bra egentligen. Tänk på alternativen: 1. Normal/vintertid året om och du tappar möjligheten att sitta utomhus ljusa/varma sommarkvällar i Aug/Sept/Apr/Maj. 2. Sommartid året om är snäppet bättre men väldigt mörkt på mornarna på vintern. 3. Man skall korrigera 1000000 tals tidtabeller, öppningstider för affärer, anställningskontrakt, hemsidor etc under året för att det skall passa ljus och mörker vilket väl är den sämsta varianten och lär inte hända.
Som någon skrev ovan, de flesta klockor ställer ju om sig automagiskt numer så man behöver knappt tänka på att göra det = läget som det är nu är bra för oss. Vi har mycket mer nytta av sommar/vintertid än medelhavsländerna!
Du tänker fel. Det är arbetstiderna som (ska) ändras, inte klockan.
Dessvärre ser det ut att ta åtminstone ett par år till innan EU kan bestämma sig för något. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tidsomstallningarna-svarlost-fraga-for-eu
"Det är riksdagen som avgör om Sverige ska ha sommar- eller normaltid, men frågan är just nu inte prioriterad. Enligt infrastrukturministern har den också svalnat på EU-nivån. Han tippar att det kan dröja åtskilliga år innan frågan aktualiseras igen."
Självklart ska sommartid gälla. På sommaren spelar det ingen roll – det är ljust hela tiden ändå. På vintern är argumentet från normaltidskramarna att det blir för mörkt på morgonen med sommartid. Fast det är ändå kolsvart fram till 9 när de flesta med normala jobb senast börjar. Men med sommartid (året runt) så kan man få njuta av någon timmes extra ljus efter jobbet när man faktiskt kan vara ute och ta del av den, även på höst & vår. På vintern är det ändå kolsvart utanför normal kontorstid.
Jag tycker mig ha bemött det det enda vettiga argumentet för vintertid (=ljusare på morgonen, om än när man ändå jobbar eller är inne och förbereder sig för att jobba).
Det enda andra argumentet jag hört är att "Men du hör ju att Normaltid är det som ska vara Normalt, det är ju en del av namnet, och så var det alltid förr" som är ett icke-argument. Det är inte bättre för att det var så innan, eller för att det heter det som det heter.
Har jag missat något? Varför är det alltid massa normaltidsfrälsta personer som får mediatid vid tillfällen som detta?
Du menar alltså att om du åker till ett land utan sommartid så njuter du mindre av sommaren?
Jag tror sommartidskramarna har blandat ihop sommartid med sommaren. Det är väl ändå inte klockan som bestämmer när solen går upp eller ner.
Vad sägs om argumentet att klockan ska spegla dygnet, och inte spegla när du vill dricka rosé på altanen efter jobbet.
Vad är ditt argument för att det ska vara en timme förskjutning men inte t.ex. fyra timmar? Med fyra timmar så får du ju ännu fler ljusa timmar efter jobbet.
Just så. Har egentligen aldrig förstått det där. Visst, klockan visar en annan siffra när solen går ner. Men det påverkar ju inte den fysiska verkligheten.
Eftersom de flesta läsarna är tjänstemän eller egenföretagare gör man helt enkelt så i så fall att man förlägger sin arbetstid på lämpligt sätt för att maximera sin "sol efter jobbet"-tid om det är det viktigaste (de flesta tjänstemän torde kunna ha någon sorts flexibel arbetstid eller förtroendearbetstid som gör att man kan ta den där solpausen på eftermiddagen).
Extra enkelt nu med jobba-hemma-direktiv.
Exakt! Man behöver inte vara slav under klockan, om man inte är tvungen, t ex om man måste synkronisera sig med den övriga familjen. Människor är vanedjur mycket mer än vad djuren är. T ex när vi adopterade en 5 år gammal Dalmatiner, som var mycket väluppfostrad och lydig. Det tog honom bara en vecka hos oss att inse, att han inte blev straffad för olydnad och slutade lyda när han inte ville. Men han blev nog en lyckligare hund hos oss än hos sin tidigare familj.
Jag tolkar de flesta av era svar som att man inte ska bry sig om vad klockan är. Att man ändå kan välja när man kan jobba så att man kan njuta av solen efter jobbet, eller för den delen dricka rosé på altanen efter jobbet. Har man den valmöjligheten alternativt ändå verkar kunna skita i vad klockan är, så tycker jag inte man ska argumentera för att klockan ska vara på ett visst sätt. Kul för er, men alla har inte den valmöjligheten och måste bry sig om vad klockan säger.
Vi som har ett jobb med flex, så innebär det ofta att komma mellan 07 och 09 på morgonen, och gå mellan 15:30 och 17:30. Innan 09 är det som sagt mörkt oavsett, så där spelar det ingen roll. Men på vintern, med sommartid, är det inte mörkt 15:30. Det är det däremot med vintertid.
Mitt argument är alltså, för att kunna vara utomhus/ledig efter jobbet när solen fortfarande är uppe, även på vintern så att man kan få någon timmes riktigt solsken och ljus, genom att nyttja flex, så behöver det vara sommartid. För att klara motsvarande med vintertid hade jag behövt sluta vid 14:30 och det är inte görbart utan att folk tittar snett och klagar på arbetsplatsen.
För övrigt hade jag gärna sett dubbel sommartid (2h från vintertid) året om, eller kanske 3. Mer behövs inte iom att man då ändå kan få lite tid utomhus och sluta vid normal tid på ett normalt jobb.
Ja, precis så. Du börjar 07 och slutar därmed 1530 eller nåt sånt. Eller argumenterar med kollegorna för att börja 06 och sluta 1430, så länge du gör det jobb som förväntas. Går säkert att komma överens med något som funkar för alla. Kanske rent av fler kollegor ser det fina i att sluta tidigare?
Givetvis inget som funkar för alla, men efter årets distansarbetesexperiment tror jag mycket av detta kan luckras upp en del.
Klockan är ett mått på solens cykel, inte arbetets cykel. Erik och många andra har gått vilse.
Detta vore en mycket positivt effekt av pandemin, så som Joakim påpekar.
Tycker det är vädigt trist att åkat till jobbet i mörker och återvända hem efter jobbet i mörker under stora delar av vinterhalvåret. Nu bor vi ju där vi bor, men om vi kör sommartid året runt så är det åtminstone någon tid längre som det är ljust på eftermiddag.
Kanske man slapp åka hem i mörker i november och februari. Jag fattar ju samtidigt att andra har annan arbetstid, men många är väl typ 8-5 bundna.
Precis. Alternativet är om man, med ett vanligt jobb / arbetstid, ska få 0h ljus på ledig tid eller kanske 1h. Normaltidsförespråkarna röstar för 0h av någon märklig anledning, och kommer eventuellt med krystade "anledningar" som att man ändå kan välja att sluta tidigare / flexa. Det är ju inte en anledning att ha normaltid, utan vad någon i så fall skulle tvingas till vid normaltid – inte ett argument för normaltid i sig.
Pratade om fenomenet med två boomers igår. På dem lät det som att tidsomställningen var en förutsättning för att solens ens ska visa sig på sommaren.
Sverige måste göra upp med sin stats- och skattedyrkan.
En av dem var lantbrukare och nämnde att det var bra när man tröskade.
Vad får säger man i såna lägen liksom?
Ja, visst är det konstigt? Att tro att tiden klockan visar på ens tidsmätarenheter påverkar hur man ska organisera sitt dagliga liv?