Idag är värmepumpar för såväl rumsvärme som varmvatten så billiga och energieffektiva att man kan fråga sig om de dödat de gamla solvärmesystemen. En investering i en värmepump ter sig som rejält mycket enklare och billigare än solvärme, och det är knappt att man kan hitta någon som levererar kompletta solvärmesystem längre.
Luft-luftvärmepump |
En värmepump får i praktiken sin värme från just solen, som ju står för uppvärmningen av såväl luft, jord som vatten eller berg även på bergvärmedjup. En värmepump är alltså på sitt sätt förnyelsebar solenergi, även om det krävs en relativt stor insats av extern elkraft.
En modern värmepump bör kunna ge 3-5x instoppad energi, dvs 1 kWh el blir 5 kWh värme.
Samtidigt kan man idag få en luft-luftvärmepump installerad och klar för ett pris i intervallet 20 000 – 30 000:- SEK, och den kan värma upp en hel villa, åtminstone i södra halvan av landet. Man får åtminstone ut 2-3x så mycket energi som man stoppar in över året, och om uppvärmningen innan låg på 15000 kWh så bör den efteråt ligga på 5000 – 7500 kWh. Värmepumpen ger alltså 7 500 – 10 000 kWh om året.
Det finns också värmepumpar som kan ge varmvatten till din varmvattenberedare, och system som kan ge både värme och varmvatten, men kostar förstås mer.
Solvärmesystemen blev populära under 70-talets gröna våg, men har aldrig riktigt tagit fart. Jag installerade soltappvarmvatten i min förra villa, vilket då 2003 gick på runt 30 000:- SEK. Den anläggningen gav då ca 2 000 kWh varmvatten om året. Även utan inflation så är det en rejält mycket sämre kalkyl än att installera en värmepump, även om värmepumpen inte håller för evigt utan serviceåtgärder.
Och idag är det svårt att googla fram solvarmvattensystem och installatörer. De verkar i stort ha försvunnit, medan det för 15 år sedan fanns en lång rad firmor som levererade och installerade solvärme. Enskilda komponenter och specialiserade lösningar för pooler eller off-grid där man inte har strömförsörjning för en värmepump finns. Men det finns numera också prisvärda värmepumpar till din pool, och de flesta nyare poolinstallationer jag sett verkar köra värmepump idag, inte de utrymmeskrävande solvärmesystemen, som dessutom inte fungerar vintertid.
Solvärmen verkar helt enkelt konkurrerats ut av värmepumpar. Enda fördelen solvärme möjligen har är att den är tystare än en luftvärmepump, men min minnesbild var att solvärme susade på rätt bra i rören när den gick igång.
Och antagligen är värmepump bland de vettigaste och första energieffektiviseringarna man ska göra på sin villa, åtminstone om man har bytt till moderna fönster och i övrigt har rimlig till modern isolering av huset. Men de allra flesta nybyggda hus har redan någon form av värmepump för uppvärmningen, t ex frånluftsvärmepump.
57 kommentarer
Solen? Jag trodde att det var CO2 som stod för uppvärmningen.
Enligt Mp. Ja. Haha
Fast bergvärme är inte solvärme, annat än möjligen indirekt. Värmen kommer inifrån jorden från radioaktivt sönderfall och kanske kvarvarande värme från jordens skapande. Varmare ju djupare man går. Så bergvärme kan kallas kärnkraft! Det ni MP:are!
Forna solar isåfall, alla grundämnen tyngre än järn, dvs de radioaktiva ämnena i jordens inre har skapats i diverse supernova där de bildas under de…extrema förhållanden som råder under själva supernovaexplosionen.
Från wiki. "På de relativt ringa djup som används vid nyttjandet av bergvärme håller berggrunden samma temperatur som grundvattnet. Grundvattnet har i sin tur ursprungligen värmts upp av solen i den allra översta delen av jordskorpan, vid markytan och i de översta delarna av jordlager och berg när samma vatten befann sig vid jordytan. Vatten i närliggande hav och större sjöar som värmts upp av solen bidrar också till grundvattnets temperatur."
Solvärme kommer väl också från kärnkraft i solens fusionsprocesser.
Solvärmesystemen hade ofta driftsproblem såsom läckage och gav dålig effekt när de behövdes som mest.
Ungefär som solceller.
Skillnaden var att solvärme var enbart besparing, solceller är av någon missriktad miljötanke subventionerat och slösar därmed bort resurser som kunde gjort mer nytta annanstans. Ex som bidrag till elbesparande åtgärder.
Kalkyl finnes.
Precis. Merparten av elen som skapas av solceller går till uppvärmning. Det är en ganska onödig omväg, eftersom solens energi i grundformen är värme.
Tyvärr har politikerna inte förstått att det faktiskt skulle gå att subventionera även solvärmesystem. Nackdelen med dem är att det inte går att sälja ut överskottet och man måste då ha en ackumulatortank. Det är den som förstör kalkylerna. Själva solpanelerna har en ganska rimlig payofftid.
Har bra kontakt med ett företag som fortfarande inte gett upp hoppet om solvärme, men att genomföra ett projekt har visat sig väldigt svårt. Hade jag haft en högre varmvattenförbrukning skulle jag inte tveka på en installation här hemma.
Tyvärr så har även luftvärmepumparna dålig effekt när de behövs som mest, dvs. då det är kallt ute. Bergvärme ell sjövärme fungerar bättre på vintern men är dyrare att installera.
Sant. Den perfekta kombinationen skulle vara bergvärme och en luft-vattenpump kombinerad med solvärme i gemensam ackumulatortank. Bergvärmen är ju egentligen inte effektiv på sommaren i jämförelse. Min ger som mest 12 grader på brinevätskan och om det är varmare ute är en luftpump mer effektiv.
Alla bergvärme anläggningar och liknande toppar med el för det blir helt vansinnigt överdimensionerade värmepumpar om man skall ta toppeffekten.
Eller så får man ha en rejäl accumulatortank.
Here we go again. Det finns ingen universell best of-lösning utan man får utgå från fastighetens förutsättningar. Kör själv berg-luft-kamin för att de synkar bra med olika egenskaper. De som hävdar att tex bergvärme, lutfvärme eller fjärrvärme är bäst yrar i nattmössan. Det finns ingen energikälla som är bäst.
Sent svar, men jag ser ingen som påstår att endera systemet är bäst. Bara en massa kommentarer om brister i befintliga system.
Bor i tegelhus från 1955 på drygt 145 kvm. Gör av med 37.000 kWh för hushållsel, fjärrvärme, varmvatten (i elen ingår dock pool, spabad, värme garage och friggebod).
Gillar dock att fjärrvärmen är tyst. Föräldrarna satte nyligen in luft/vatten värmepump. Kostade drygt 100kkr netto.
Skulle behöva konvertera några ytor till vattenburen värme som idag har direktverkande el om man ska kunna räkna hem en investering.
Bor också i tegelhus från 1955. Ej tilläggsisolerat. 1,5 plan ca 140 kvm. Vattenburen värme i hela huset, inkl begränsad värme i källaren. Elförbrukning ca 15.000 kwh/år (inkl hushållsel) med luft-vatten pump.
Dock utan pool, spabad, uppvärmt garage och friggebod…
Och visst låter värmepumpen lite ibland, men under utomhussäsongen så är den ju igång minst. Under vinterhalvåret är man inte ute på samma sätt och störs knappt av den. Inomhus är den knappt hörbar (med ny fläktmotor och tätlister i fönstren…)
I södra Sverige ska kanske tilläggas
Jag installerade en luftsolfångare från SolarVenti på söderväggen för ca: 15 år sedan.
Den storleken jag har, ger ca: 1kW och ger ett bra tillskott till värmen under vår och höst.
Men såklart måste solen skina ;-)Dessutom klarar den elavbrott, då den är självförsörjande på ström till fläkten.
https://www.solarventi.se/shop/
Fast den händige kan bygga en själv för några hundralappar
Då har du inte räkna med kostnaden för ölburkarna…
Blåser den bara in soluppvärmd luft i huset, eller gör den nåt mer?
Nej, den blåser bara in varmluft, inget annat. Men det är ju det jag har bett den att göra, så det är jag nöjd med 🙂
Pay off på en sådan är ganska kort, även om den inte ger så mycket Nov till Mars, så ger den en del under andra svalare delar av året. Jag har funderat att sätta en sådan på förrådet för att sänka fukthalten. Och frostskydda.
Altså kostnaden för ölburkarna ingår i konstruktionen, åtminstone i denna 2kW sol luftvärmefångare, byggd av ölburkar. Förmodligen det bästa sättet att återvinna ölburkar.
https://www.brunzell.com/projekt/solfangare/
Klaravik auktionsfirma har nästan alltid sådana inne för en låg penning.
2 st luftvärmepumpar(avlångt enplanshus i vinkel) båda från Jula, installerat själv för c:a 10000:- styck. Den äldsta har 10 år på nacken nu och betalat sig själv flera ggr om. Kyler dessutom skönt på sommaren. Total elkonsumtion c:a 15-17000 KWH per år, men dock med väsentlig vedeldning när det är som kallast.
Har haft min luftvärmepump i 1,5 år nu (bor utanför sthlm i villa byggd 1991). Totala elkostnaden har gått ner från 22MWh/år till hälften, precis som prognosticerat. Har direktverkande el-golvvärme, men har bara haft på den i badrummet för att hålla golvet ljummet. Övriga huset har värmts av denna enda luftvärmepump (ger 7kW värme max). Återbetalningstid ca 2 år på insparad el vilket också var helt enligt prognosen.
Jag valde den tystaste jag kunde hitta med tillräcklig effekt. Kör normalt fläkten på halvfart, så man kan urskilja ett visst sus när det är tyst i övrigt, men inget störande.
Moderna luftvärmepumpar är också programmerbara via app vilket kan vara praktiskt. Dessutom kan man få ut mycket rolig statistik, etc.
Kyla är förstås bra när det är för varmt ute. Kostar någon krona per dygn att hålla dräglig temperatur inne när det är för varmt. Det är som vanligt skillnaden mellan ute och inne som avgör hur mycket el den drar. Är det 30C ute och 24C inne är skillnaden 6C som skall kylas bort. Det syns knappt på elförbrukningen för luftvärmepumpen.
Jag har precis köpt vattensolvärme som ska kopplas till befintlig ackumulatortank. Trots att jag gör allt själv kommer jag att ha lagt över 25 000 på allt.. gillar solel, men vem vet när subventionerna försvinner, det är fortfarande ganska dyrt…
Sen är det säkerheten. Blir det fel på solcellerna brinner huset ner. Blir det fel på solvärmepanelerna får jag 5 liter vatten i konstruktionen..
Köp växelriktare från Solar Edge. Om AC-spänningen till SolarEdge växelriktaren bryts blir likströmsspänningen enbart 1 volt/optimerare. Med en slinga på 30 stycken paneler blir då likströmsspänningen från slingan 30 V vilket är ofarlig ur personsäkerhetsynpunkt. Det underlättar vid installation, underhåll och för brandmän vid en brand.
Låter rimligt. Tyvärr har lösningen andra bieffekter https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2020/augusti/solaredge-om-storande-solcellerna-systemet-ar-kanske-inte-kallan/
Bland det bästa jag köpt är luftvärmepumpen, framförallt för att den kyler på sommaren också
Samma här. Min värmepump går från maj till augusti som kylanläggning. September till april står den still. Anledningen är att den sitter i sovrummet och i sovrummet ska det vara kallt. Köpte huset 2003 och då stängde jag av värmen i nämnda rum. Har varit avstängt sedan dess.
Visst är det så. Fick aldrig ihop kalkylen för berg- eller jordvärme (ej solvärme) när jag skulle byta pump för några år sen. Blev en ny frånluftsvärmepump från Nibe. Den har smeknamnet "jordvärmedödaren". Poolen har en egen värmepump med verkningsgrad på upp till sex gånger i gynnsamt väder.
Både solvärme, jordvärme och bergvärme får se upp.
Vi har både solel (installerad 2019, på nästan platt tak) och solvärme (installerad 2008 av tidigare ägare, i 60 graders lutning sydligt).
Solelen producerade i år knappt 150 kWh(el)/m2 och solvärmen ca 425 kWh(värme)/m2.
En värmepump skulle då ha behövt ha ett COP-värde på 2,8 för att göra samma mängd värme för samma mängd yta, vilket inte verkar orimligt.
Ska man jämföra äpplen och äpplen genom att räkna om solcellernas årsproduktion till förväntad produktion med samma lutning som solfångarna så är man nere på att COP-värde 2,2 skulle räcka.
Jag ser det som ännu ett dyrt system som ska underhållas. Visst är värmepumparna bra. Men en vettig värmepump installerad av proffs med garanti kostar minst 100 000 kr. Går något sönder ska ett proffs komma ut och titta och det kostar minst 5000 kr per gång. Sen ska man ju ha solcellsanläggningen också. Lägg på 70-80 000 kr. Så total investering är 180 000 kr.
Min solvärmeanläggning är byggd och underhålls av mig, kostade drygt 25 000 kr i inköp.
Om vi sen räknar med att solvärmen ger 2500 kwh värme/år i 10 år blir det 1 kr/kwh
Om vi tittar på solelen så ger den 2500 kwh el/år som med en värmepump med cop 4 blir 10000 kwh/år. Efter tio år har din värme kostat 1,8 kr/kwh.
Har man då tur så fungerar både värmepump och solceller utmärkt – efter ytterligare tio år är de break even och efter 30 år totalt så var det lönsammare att ha solceller. Det vill säga om de statliga subventioneringarna, skattefriheten och elbolagens vilja att köpa solel finns kvar i ytterligare 30 år..
Nu är solanläggningen 4 gånger större. Men det är svårt att få en bra jämförelse. Solelanläggningen blir inte så mycket billigare för att man gör den mindre..
Sen har jag ett ess i ärmen – nu kan jag motivera att skaffa pool.. vilket varit totalt uteslutet tidigare….
Från vad jag har hört av vad olika husägare betalat för sina solelanläggningar är det i alla fall i kr/kWp goda skalfördelar, så att om man har plats på taket för det dimensionera solelanläggningen lite större är en förhållandevis liten kostnad på marginalen.
I vårt fall finns redan värmepump men den står stilla så fort solen skiner ordentligt eftersom solvärmen då laddar acktanken istället, särskilt nu sen inomhuspoolen som solvärmen ursprungligen främst installerades för inte längre är i drift och allt därmed går till acktanken istället. Solvärmeanläggningen har för det mesta tuffat på, men fick kosta på den ett par besök av röris och mer värmebärare efter en läcka häromåret.
Det lockar dock att sätta in en luft-luftvärmepump som man med hemautomationsträsk-assistans kunde styra till att kyla ordentligt när solelen slagit i taket för vad huvudsäkringen klarar 😉
Interssant ny vinkling på solceller:
https://midsummersolarroofs.se
Clipsmonterade paneler som passar till vågiga takpannor.
Det verkar vara en intressant lösning om man vill ha solel men inte vill kompromissa allt för mycket med det estetiska (eller bor i ett hus som kommun/länsstyrelse tycker inte får "förvanskas" med fyrkantiga paneler på taket)
Tror dock tyvärr kalkylen åtminstone ännu så länge inte ser så bra ut jämfört med "traditionella" 1,6×1 m glaspaneler…
Alla kanske inte värderar verkligheten som du.
Har bergvärme sedan 10år,drar obetydligt mer el på vintern,har aldrig använt tillsats el under dessa år.
mellan Sverige ca 160m2 1980-talsvilla alltid minst 22C inomhus. Sänkte den totala elförbrukningen från 25000KW till 14000KW/år
Samma här, jag har kört en Nibe i 15 år som precis blivit servad med ett nytt slangpaket(interna slangar i pumpen). Kostade 3000 kr, frågade reparatören vad han trodde om livslängd, han gav den minst 5 år till men kan hålla 10 år (kompressorn). En sådant byte kostar ca 30.000 kr så då blir det en ny men får då 20-års tekniks utveckling på köpet. Ett gammalt hus med dålig elpanna. så det gick från totalt 35000 kwh till 15000 kwh. Mycket nöjd med denna investering helt enkelt som varit väldigt bekymmersfritt.
Drar obetydligt mer på vintern? Hur är det ens möjligt om du inte typ bor på Gran Canaria.
Har alltid flera plusgrader i borrhålet trots att värmepumpen går lite mer på vintern så skillnaden i elförbrukning är ganska marginell
Förutom att luftvärmepumpen ersatt solfångaren har väl solcellerna också ersatt dem. Bättre att producera el av solen för att värma vattnet.
Stödet till solvärme försvann 2011, kan också ha något med saken att göra.
Installerade solvärme, vacuumrörsvarianten, 2005-2006. 60 rör på taket, pumpenhet och ackumulatortank ihopkopplat med befintlig pelletsbrännarinstallation. Gjorde all installation själv. Ändå kostade det drygt 15000:- med 12 års (eller var det 15år, kommer inte riktigt ihåg) avskrivning.
Inga bidrag då det endast var arbete som kunde dras av på den tiden och den kostnaden var redan noll.
Har bytt 2 vacummrör sedan dess. Inget annat. Utan vetenskapligt test hävdar jag att systemet tappat 20% i effektivitet sen nytt. Har även lossat alla rören och kletat på mer värmepasta.
Anläggningen ger mest effekt för värmen genom att jag kan elda mindre i början och slutet på säsongen säg 2 månader om året. Sen ger den nästan allt varmvatten under sommarhalvåret.
I dagens läge hade jag fyllt taket med solel istället och satt in en högeffektiv pelletspanna istället.
Man skall aldrig sluta elda i ett gammalt hus med murstock och källare då det ingår i ventilationen.
Och värmen behövs för att inte murstocken skall frysa sönder och kallvinden ruttna upp.
Ventilationen är nog det lätta att lösa med några friskluftsventiler, om de ens behövs då gamla hus ofta är så otäta att det drar genom. Eller nng fläkt i badrummet
Mät fukthalten inomhus, enkelt och ger bra svar
Ja där har du nästa inköp. Luftfuktare för att hålla luftfuktigheten runt 45 vintertid. I källaren regleras luftfuktigheten av en avfuktare.
Solel är ett ponzie-schema. Det man sätter in kan man bara få ut när de inte behövs. Dessutom förfulande.
Fungerar utmärkt i soligare länder. I Sverige kan det däremot inte bära sina egna kostnader utan bidrag.
Bidrag och skatter kan ändra alla förutsättningar.
Tyskland har tex 16% moms,rätt markant skatteskillnad mot här.
Jag avsåg bara nordliga enklaver såsom Sverige. Att det förhåller sig annorlunda I Afrika är uppenbar.
Solceller är faktiskt tämligen optimalt i Sverige, då soligare länder också är varmare, men solceller gillar inte alls värme och får markant sänkt verkningsgrad och kräver kylning för att fungera då.
Det är väl snarare priser som sätter käppar i hjulen i Sverige. Arbetskostnad, skatter, godkännande och ett befintligt lågt elpris ur ett internationellt perspektiv.
Tomten. Nu hittar du väl ändå på gällande tämligen optimalt?
Är det snyggare i Afrika?
Visst är det intressant att den teknologin som inte har subventionerats en krona av staten är den som gjort absolut mest för att minska energiförbrukningen.
När jag läser kommentarerna här blir det för mig än mer obegripligt varför så många svenskar vill bo i småhus. Så fruktansvärt mycket jobb och höga kostnader.
Anledningen till att det är billigt att bo i småhus och BRF är att det finns personal (småhusägare/styrelse) som i princip arbetar gratis. Vill du bo bekvämt utan att röra ett finger finns det hyresrätt eller hotell.