Dags för lite fredagsmys igen. I brist på annat så har SVT sedan ett antal månader tillbaka börjat producera sextiosekunders nyhetssnuttar, som gömmer sig under nyhetsrubriker som sedan saknar text. Är det någon som faktiskt tittar på dessa? Själv har jag slutat klicka på länkar till SVT Nyheter alls, eftersom det numera vi 30-50-70% av fallen bara är en video med extremt låg bandbredd på informationen.
SVT |
SVT Nyheter på nätet håller alltså på att förvandlas till en svensk skattefinansierad Dumtub, där man måste genomlida sextio sekunder av extremt tunt informationsflöde för att ta till sig det rubriken lockar om.
Nu kanske andra gillar att titta på en filmsnutt, men själv har jag bara några sekunder att lägga på om något är intressant eller ej. Det går att göra med text, men inte med filmsnuttar. Filmsnuttar som dessutom måste tittas på igen och igen om man ska referera till dem.
Så är det någon av bloggläsarna som faktiskt tittar på denna extremt fördummande mediaform? Jag vet att många läsare gillar när någon talar tydligt till dem som om de är dumma i huvudet, så länge det är rörlig film, så kanske är det en succé? Eller så är det bara någon skattepengdiande chef på SVT som fått feeling och dragit igång detta idiotiska bruk av skattepengar för att motivera att man sitter med en massa filmproducerande anställda.
Ha ett fortsatt fredagsmys så länge.
30 kommentarer
Irriterar mig också på de nyhetsinläggen. Det är tyvärr en generell trend att information ska förmedlas med video inom alla områden.
Ska man vara positiv så ska ju SVT syssla med tv och inte konkurrera med tryckt media, vilket de uppfyller här.
Brukar scanna Omni och SVT till morgonkaffet, samtidigt som nyheterna är på. Klickar på ett fåtal rubriker. Omni har ofta vidare länkar som man kan klicka på och hamnar då ofta i utlandet, vilket jag uppskattar för att få lite andra perspektiv. Däremot SVT har numera inte sällan bara ett videoklipp under en rubrik. Extremt irriterande. Tiden att scanna en artikel, hitta det relevanta information och tillgodogöra sig det i skriven text handlar om några sekunder, vilket är kortare än det enerverande introt till klippet som i sig ofta sträcker sig över minuter. Det skall vara ett mycket lovande klipp om jag skall klicka på det, som att vildsvin bökat upp en hel tomt för någon under natten, eller något annat som är svårt att återge autentiskt i ord. Explosioner, vulkaner och flyghaverier passar också bra som klipp.
Japp jag brukar också scanna av Omni. Suveränt. Läste precis om rekordsmittan i Danmark och något om att Coronan är tillbaka !? Hursomhelst de inför nu tvång på munskydd i inomhusmiljö bl a. Ska bli intressant att följa de ekonomiska konsekvenserna denna gång.
Som svensk kan man utan större problem tillgodogöra sig skriven information från Norge, Danmark, och Tyskland. Med lite skolspråk i bagaget kan man dessutom tillgodogöra sig franska, spanska, Italienska och portugisiska. Så utrikiska i skriven form är rätt effektivt jämfört med talat språk i clip som ofta är obegripligt.
Kollar endast det mest viktiga, om en atombomb har exploderat av misstag eller ej … resten kan idioter ha.
Hatar videosnuttar. Dock kan jag ha ett visst överseende när det gäller just svt, eftersom de ju brukar syssla med film. Det är sen gammalt med dem.
Tror till och med att SVT inte får skriva för mycket text heller, eftersom de då snedvrider konkurrensen mot kommersiellt producerade tidningar – som just producerar sina artiklar i textform.
Jag hatar också dessa videosnuttar.
Dels för att den lilla information de lyckas få med ändå hade tagit bara 10 sekunder om jag istället fått möjlighet att läsa (vilket jag inte får, då de ofta saknar text som bloggaren lyfte fram).
Dels för att om man har någon micropaus antingen på jobbet, i kön på ICA, eller bara var som helst, så är det inte alls smidigt att behöva leta upp ett headset och fippla med sladd eller motsvarande. Fipplingen tar garanterat mer än dessa 60 sekunder (och definitivt mer än de 10 sekunder som nämndes ovan).
Det känns på något sätt mer socialt motbjudande att inte fippla med headset, och lyssna rakt ut i kontorslandskapet eller när jag står i någon kö, såatt precis alla andra också hör.
Dels, och framförallt, för att det ofta inte ens svarar på frågeställningen eller det som rimligtvis borde levereras baserat på rubriken. Jag har blivit besviken så många gånger av att tro mig få viss information, inse att text saknas, för att tillslut lyckas titta på videon och bli besviken att den också var "tom". Uppläggen i videona är oftast för att kunna tillgodogöras av lyssnare på en 12-årings nivå, möjligtvis dagens 15-åriga dumb-tubers vars attention span är maximalt 60 sekunder. Och titelsättningen är lika mycket click-bait som vissa andra större reklamfinansierade nyhetssidor. Skattefinansierade nyheter borde inte behöva click-bait-rubriker, de får ju lika mycket betalt oavsett hur många som läser (till skillnad från andra som får mer pengar på annonser desto fler som klickar).
Suck.
Surfa inte dit då. Problemet löst. Blockade SVT för flera år sedan, men tittar på nyheterna i efterhand, mest för gästernas skull. Resten är 100% förutsägbart.
"Surfa inte dit då", men jag har ju för f-n betalat för det. Någon j-_la ordning får det väl ändå vara, sa Löfven och bankade skon i podiet.
SVT nyheter,den var bra den.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ord-vi-minns-fran-citatmaskinen-ander-nystedt
Det här är bland det roligaste och konstigaste jag sett på länge av deras videoklipp. Alltså vad har hjärtljuden och pengaskramlandet med smittskyddsläkarens citat att göra.
På tal om nyheter..
https://backtojerusalem.com/government-orders-destruction-of-swedish-missionary-graves/
Läs svttext. Garanterat fritt från filmklipp. 🙂
Lika bra nu som när det kom på 1970-talet.
Tittar ej på några MSM-alster öht.
Nej. Föredrar youtube. SVT är passé
Så blir det i verksamheter som inte har krav på effektivisering och en näst intill oändlig kassa. Personalen börjar rättfärdiga sin egen existens och producerar saker som ingen efterfrågar. Kravlös verksamhet saknar prioriteringar och styrningar.
Givetvis finns det ett stort värde av att granska politiker m.m. men vad skulle man t.ex. kunna göra för 1 miljard kr (1 000 000 000 kr)? Det räcker väl till åtminstone några hundra journalister, tekniker, lokaler, utrustning och sändning över internet. 500 personer som får en fin lön på 1 miljon ink sociala kostnader kostar 500 miljoner, då finns det 500 miljoner kvar till driften och vi har sparat 85 % av skattebetalarnas pengar.
Precis
SVT och de stora tidningarna är konstant sent på pucken, vilket man märker om man följer internationell press och sociala media. Av gammal vana kollar jag in SR, SVT, DN och SVD, mest för att se hur de lyckas fulvinkla vissa ämnen, och ofta lyfter fram ämnen om t ex coronapandemin som dök upp redan i våras eller under försommaren. För att inte tala om bevakningen av valdebatterna i USA, där SVT t ex lade det mesta av uppmärksamheten av den intressanta vicepresidentdebatten på flugan som landade på Mike Pence huvud. Jämför t ex med Ben Shapiros bevakningen av valet.
Jag tycker inte heller om när det bara är video, men det är iallafall mer logiskt när SVT gör såhär än när tidningarna gör det (om man betänker deras respektive originalmedium).
Tittar aldrig på nyheter via video format. Det tar dem 30 minuter att förmedla något man kan skumma igenom på 30 sekunder i textformat.
Jag blir galen på olika filmsnuttar, svt använder jag endast vid typ partiledardebatter odyl.
Blir galen på dessa youtubevideos med. Rent skräp. Jag googlar något jag vill ha reda på. Ett exempel, hur byter jag batteri i min bilnyckel? Då är det flera youtubevideos som behandlar just detta. Istället för att direkt gå till ämnet så ska det pratas omständligt in i kameran i tio min.
Cut the crap! Jag har numera helt slutat titta på dylikt. Om jag klickar på en länk om det inte just är i syfte att konsumera rörlig bild så bara stänger jag ner om det dyker upp dylikt. Rent ofog.
SVT har förfallit under Jan Helin med clickbait-rubriker, tramsnyheter och sånt som detta. De har själva flertalet gånger lagt ner populära saker för att "satsa på en yngre åldersgrupp" och dessa klipp är nog ett led i det. Vilket är trist för jag tror inte ungdomar alltid vill ha klipp heller. Var mediaformat har sitt passande innehåll.
SVT Nyheter och nyhetsflöden… Det är ju en motsägelse att de levererar nyheter från statsmedia, flera miljarder i budget, men ingen granskning av regeringens politik, skjutningar och sprängattentat i massor men de kör vildsvinsbökande och andra nonsensreportage-gärna med fokus mot Trump i alla lägen (nej, jag gillar inte heller Trump, men jag är iaf inte röstberättigad i det amerikanska valet och jag känner mig inte tvingad att följa honom i allt).
För att se och kontrollera nyheterna får man gå på flera källor, där statsmedia definitivt inte rankar in som opartiska. Jag saknar gamla TV-nytt, 5 min nyheter med väder-mer behövs inte, statsmedias fördjupningar är endast för de anställda agendadrivna hjärtefrågor och då slår det så fel som det gör idag. AP brukar ha balanserade reportage, där har statsmedia en ledstjärna.
Deras totala brist för att kalla saker vid sin rätta sak, Daesh-terrorister blir IS-resenärer osv….
Lägg ner SVT/SR/UR och säg upp alla anställda, omforma det till en kanal TV och en kanal Radio, den nuvarande set-up:en fungerar ju uppenbarligen inte, deras clickbait med videosnuttar är ju endast irriterande.
SVT och SR får inte längre publicera nyheter på webben i form av text. Deras områden är bild och ljud.
Detta ändrades för några år sedan.
Precis
Vet du varför?
Statlig verksamhet (med oändlig budget) kanske blir en omöjlig konkurrent mot de kommersiella skriv-media?
Brukar ha morgonTV på i bakgrunden. Så fort man lyssnar småkräks man ju alltid lite och vill stänga av.
Kändes tvunget att klicka på det här. 😉
Men vart ä alla videosarna? :p
Slutat med svt.se — precis som du säger är det mest vilseförande och dessutom känns det om att sajten är väldigt tung och långsam. Till råga på allt går det ofta i cirkel.
Så det ska mycket till, en trafikolycka i min korsning t ex då man behöver info. Om grannen dog vill man ju veta, helst genast.