Nu ska jag avslöja något för de som vill ha sommartid, eller någon speciell tid alls permanent. Dygnet får inte fler ljusa timmar oavsett vad vi sätter för tidszon. Problemet är att det finns de som tvunget måste hålla fast vid att klockan ska visa en viss siffra när de går upp eller när de går och lägger sig. Du kan faktiskt organisera ditt dygn efter eget huvud, även om du har ett jobb utan möjlighet till flextid, helt utan att ställa klockan.
Bä |
Även med fasta skoltider och arbetstider så är det upp till dig hur du disponerar dygnet i övrigt. Tycker du att normaltid “inte ger soltimmar på sommaren” så beror det på att du väljer att följa klockan istället för solen.
Inget hindrar dig och ditt hushåll att ställa in dygnet på att gå upp 04 på morgonen, få fyra timmars solljus på sommaren innan det är dags att vara i skolan eller på jobbet, fyra timmar ni kan bada, klippa gräset, spela datorspel eller vad ni nu vill. Och äta lunch innan ni går till jobbet. Sedan lägger ni er 20 på kvällen.
Enda anledningen att följa den gamla ej ifrågasatta rutinen 07-23 är om man fortfarande ser på linjärteve och de önskade teveprogrammen går sent på kvällen. Varför måste du börja dagen med att gå till arbetet, med all den stress det innebär? Varför inte gå upp 04 och ta det lite lugnt, ha lite härligt mysig kvalitetstid utan stress innan det är dags för jobb?
Du kan faktiskt lägga barnen sju på kvällen och gå och lägga dig själv åtta. Du bestämmer faktiskt över ditt eget liv, undantaget arbetstider och skoltider.
Dessutom handlar man väl online numera, så öppettider i butiker spelar ingen roll. Endast uthämtningstiden för maten du handlar online påverkar, och den brukar man kunna välja fritt mellan 08 och 18, eller rent av 06-22 i vissa butiker. Och Netflix, SVT Play, Barnkanalen Play eller vad ni nu tittar på kan ni titta på på tider ni själva väljer, om ni nu tvunget ska inruta ert liv runt en dum burk.
På kontinenten gäller särskilt vid Medelhavet helt annan dygnsrytm. I Spanien tar man siesta mitt på dagen, i Frankrike öppnar inte restauranger förrän sent på kvällen, och barnfamiljer är ofta ute vid 22, när det är mörkt och svalt.
Det finns inte hugget i sten att man måste ha sitt dygn 07 – 23. Särskilt inte för de som dessutom har flextid. Dessa kan t ex jobba 06 – 14 om kärnarbetstiden tillåter det – själv har jag jobbat 0630 – 1500 när jag var IT-konsult, för att helt slippa bilköer. Och det var för 15 år sedan under linjärtevens tid.
Men sitt där och kräv att siffran på klockan ställs om och tro att det ger dygnet fler soltimmar. Det är jordaxelns lutning mot solen och din geografiska placering på jordklotet som avgör soltimmarna, inte en siffra på din klocka. Eller ett politiskt beslut.
Dessutom räcker det att du ändrar dina vanor en enda timme – vilket knappast är socialt omöjligt – så kan vi ha normaltid året runt.
Ja, det gäller även om du har småbarn – dessa går och lägger sig och vaknar utifrån den dygnsrytm ni som föräldrar har valt. Inte utifrån klockan. De kan inte ens läsa klockan, normalt. Just dina barn lärde sig förstås klockan vid ett års ålder, men ni är en anekdot, jag diskuterar hur det är generellt.
Dock har jag full respekt för att hjärnan slutas utvecklas vid 25 års ålder, och många därför inte klarar av att tänka nytt, utan tror att det är en naturlag att det vakna dygnet måste vara 07-23.
46 kommentarer
"Dygnet får inte fler ljusa timmar oavsett vad vi sätter för tidszon."
Det är sant. Men jag uppskattar att det är ljust lite längre på kvällarna.
På morgonen åker väl de flesta iväg till jobb eller skola. Spelar ingen större roll om det är mörkt. På kvällen 1 timma längre ljust. Skönt på sommaren och alla dess aktiviteter.
Alla kan inte heller styra tiden på det sättet. Man har ju ändå jobb som för många är fasta tider. Man kanske har kunder som inte vill komma till en kl 05 00 på morgonen. Vissa har säkert jobb ffa konstnärer som inte påverkas något av andra. En tavla kan ju målas vilken tid på dygnet som helst. Men kanske inte en läkare eller en lokförare som är mer tidsstyrda.
Du menar att du skulle uppskatta om skolan började en timme tidigare?
Går säkert att få med sig sina kollegor och facket på att byta arbetstider om man nu har fasta tider. Både permanent och temporärt under sommaren om man så önskar.
Ano.
Nej. Jag vill ha fast sommartid. Tidsomställningen märks väll rätt tydligt här på måndagkvällen, dagen efter. Mörkt tidigt.
Inge.
Inget problem på små arbetsplatser ex kontor. Men när arbetet kopplas till en massa andra människor ex stort företag blir det konstigt att blanda arbetstid hur det passar än själv. bara det blir 8h. Tror jag inte många arbetsgivare gillar.
Undrar varför inte argumentet "du kan ju välja själv när du går upp och lägger dig" bara används mot de som vill ha sommartid.
Borde funka minst lika bra mot de som vill ha vintertid, eller?
Ja, alltså är det enda rätta svaret att vi kör UTC.
Jag arbetade för ett antal år sedan för en arbetsgivare som under sommarmånaderna hade sju timmars arbetsdag och vi började en timma tidigare. Under höst och vinter arbetade vi åtta och en halv timma. Då kan man prata om sommartid utan att någon försöäkte ändra på tiden
Har haft liknande, men tror att vi bara jobbade 15min extra på vinterhalvan. Fungerade bra för alla tror jag.
Corona kanske gör att valet mellan vinter/sommar-tid spelar mindre roll. Har man begränsade sociala kontakter och jobbar hemifrån på egna valda tider så kan man lätt ställa om sig. Är det istället så att man vill umgås med vänner och måste vara på jobb/skola vissa tider så påverkar detta valet för mig. Tror inte att särskilt många kommer att ställa om sig efter solen istället för klockan nämligen även ifall detta vore ett mer sunt val.
Men-tänk-på-barnen-argumentet, Socialstyrelsen rekommenderar osv. Ursäkta mig, att barnen (och vuxna för den delen) är för det mesta stillasittande kommer främst av alla mobiler, bildskärmar, monitorer, datorer och liknande prylar. Vridande av klockan kommer knappast att hjälpa här.
Att flytta arbetstider efter solen låter väl rimligt.
Men ideén med att ha en sommartid, som alla i samhället kan förhålla sig till, gör det enklare att umgås även med de som inte kan omdisponera sin arbetstid.
Håller med i princip. Men en viktig faktor är interaktion med andra. Jag kan välja att vara vaken nattetid men kommer få svårt att ta en öl med någon när det passar alla. Går jag upp tidigt så blir det trist om jag vill gå och lägga mig när vänner vill vara ute sent. Troligen blir jag inte roligaste killen på gatan om jag börjar bygga altan kl 5 på morgonen. Det finns faktiskt fördelar med gemensamma tidsramar och ungefärlig dygnsrytm inom vänkrets och närområde….
Vadå ska man inte ens få borra i betongväggarna kl 03.30. Jag känner mig kränkt som nattuggla.
De som påstår att det blir fler timmar av att ställa om klockan har ju så klart fel. Men givet att man inte kan flexa hur som helst och bestämma när på dynget saker måste ske, så leder sommartid till fler timar med ljus SOM DU ÄR LEDIG PÅ. Alla argument för vintertid tycks vara att individer ändå kan göra som de vill och strunta i klockan, men så är det ju inte för alla.
Vi borde ha en folkomröstning, där personer som kan välja sina arbetstider fritt (alternativt är pensionärer och saknar arbetstider) inte kvalificerar att deltaga – då de inte berörs av beslutet. Resten, dvs vanliga arbetande i arbetsför ålder, får sedan rösta om de vill ha ljust på vinterhalvåret när de är lediga eller ej.
Det är kolsvart okt-mar vid 17 oavsett vinter eller sommartid.
Uppe vid polcirkeln, ja.
Att ändra klockan för att passa ditt liv är för mig som att ändra på vågen för att gå ner i vikt.
Klockan är klockan. Den är ett mått på tiden som förflyter under ett dygn.
Om vi kan ändra öppettider och arbetstider 2 dagar i veckan när helgen infaller, varför kan vi inte ändra öppettider och arbetstider 26 veckor om året när sommaren infaller?
Detta är ju bara en löjligt provocerande fråga.
Vem tror att det blir fler timmar av att ändra klockan. Just det ! Ingen alls.
Sommartiden med alla dess fördelar kommer vinna till slut. Ni rationella är alldeles för få! Och om man inte kan förstå att det blir mer ljus fritid för gemene man får man tänka ett varv till och se till helheten inte bara till sig själv.
Sommar- eller vintertid spelar nog ingen större roll. Det är själva växlingarna som ställer till problem. Har man t.ex en mjöjlkbesättning där korna följer invand dygnsrytm (dom kan inte klockan nämligen) så blir det problem med arbetstider för anställd personal, bl.a övertid och liknande.
Daggen ställer också till det vid vallskörd, det går inte att komma på med hövändning mm lika tidigt och arbetet drar ut på kvällen med nämnda problem.
Då får man väl köra på kvällen helt enkelt?
Samma sak med landets bartenders, de jobbar också mestadels kvällar.
Majoriteten av befolkningen får fler vakna timmar i dagsljus sett över hela året med ständig sommartid, och det tycker jag är ett helt avgörande argument. Det är ju inte bara linjär-TV som styr dygnet, utan arbetstider, öppettider, skol-/förskoletider, grannsämjan, sedvänjor och andra sociala strukturer..
Personligen uppskattar jag om det inte är nattsvart när jag skall gå upp och åka till jobbet klockan 6 på morgonen. Det ger mig en känsla av att jg inte behöver gå upp mitt i natten. Därför föredrag jag vintertid året om.
På sommaren är det ljust 06 på morgonen oavsett, och på vintern är det mörkt klockan 06 oavsett. Om du inte kan gå upp trots att det är mörkt kan jag tipsa om en wake-up light 🙂
Ja men man får några ljusa veckor till.
Det är inte det att jag inte kan komma upp.
Det är det att det är deprimerande att masa sig iväg när det fortfarande är mörkt.
Tjänstemannaarbetstider ska inte underskattas som statusmarkör. Kontinentala arbetstider är ännu finare. Givetvis vill man ändå ha hela kakan och sol 247.
Känns ganska inbubblat och elitistiskt att tro att ingen längre tittar på "linjär-TV", att alla kan välja arbetstid själva eller vill ha dygnsrytm som en asketisk mjölkbonde på 1800-talet.
Då jag är mer av en kvällsmänniska så skulle jag föredra permanent sommartid, men jag lär inte dö av normaltid heller. För att slippa ställa om klockan två gånger om året så tar jag vilket som.
Fast numera ställer ju klockan om sig själv, åtminstone på datorn och i mobilen.
'Bästa tiden på dygnet är på morgonen innan grannarna öppnar fönstren', lär en äldre farbror ha sagt. Men, det var nog innan jag var född.
Jag jobbade några år från 1430 – 0000, mån – tors. Visst, jag brukade gå upp runt 0900, äta frukost, greja och sedan träna. Men det var fortfarande stressigt att bli klar så att man kom iväg till jobbet i tid. Inte speciellt lugnande att ha hela dagens göromål begränsade av ha en absolut avbrottstid. För att inte tala om problemen med att träffa vänner och bekanta på veckodagar, alla andra jobbade…
Nu vaknar jag, jobbar, och efter jobbet har jag bara en flytande "sängtid" att hålla. Om jag drar över någon dag, så kan jag sova lite längre på helgen. Och på kvällarna kan jag även träffa mina vänner och familj, vilket även det är ett plus.
Ni som vill införa permanent låtsastid, varför begränsar ni er till endast en timme fel?
Varför inte två eller tre timmar "fler lediga ljusa timmar"?
Whataboutism? Har någon här sagt något om att begränsa sig eller inte begränsa sig till en timme? Nej, just det. Med det sagt gäller väl diskussionen vinter- vs. sommartid, och vilken som är bäst om vi måste välja. Och i den diskussionen har sommartidanhängarna argumentet just "fler lediga ljusa timmar", medan vintertidanhängarna:
1) inte tycker att tiden spelar någon roll, för man gör som man vill med tiden ändå (varför man då ändå ska ha en stark åsikt i frågan är för mig ett mysterium), och/eller:
2) Det ska vara som det var för, antingen syftandes på enbart vintertid eller hur människor levde på medeltiden. Båda dessa är ju icke-argument då det inte är bättre som det var för per se, eller att vi fortsatt lever som på medeltiden och ska ha samma tid som då trots att vi inte lever så.
3) Det blir ljusare på morgonen istället; men har man en normal arbetstid (inklusive flex, som vissa inte ens har) är man på jobbet för länge sedan när solen kommer över horisonten. Således verkar argumentet vara att man vill ha sol när man är på jobbet, och det förstår jag bara inte. Det är väl bättre att ha den när man är ledig?
Du har nog missuppfattat "whataboutism", men det är en annan fråga 😉
Det finns redan en normaltid som logiskt följer solens rörelse på himlen.
Tiden bör såklart stämma med solens läge. Normaltid är därför att föredra. Forskning visar även att människor i gemen mår bäst av det.
Tid är en illusion, precis som din uppfattning om verkligheten
Det är deprimerande att titta på klockan och inse att det är mörkt redan 15:30.
Precis låt de mer intellektuella kvällsmänniskorna bestämma att sommartid är det enda rätta.
Det kanske mest världsfrånvända, elitistiska inlägget jag sett på länge. Tyvärr. Alla arbetar inte individuellt och kan välja sina arbetstider fritt. Det finns för många ett behov av att ha likartade arbetstider för att interagera. Med denna inställning så kommer du landa i fel slutsatser.
Det här är em pseudo-diskussion.
Då jag är aktiv inom en idrott som är beroende av det naturliga ljuset på träningarna då det inte fungerar med fasta lampor på stolpe (orientering) så kan jag säga att med permanent normaltid/vintertid så kan vi lägga ner träningarna för de yngre eller alla dem som inte har pannlampor redan i september. man ser inte vad som står på kartan i skogen helt enkelt
Börja träna tidigare kanske någon tycker. Ja men då arbete, skola osv troligen inte kommer att tidigarelägga sina tider (alla har inte fria arbetstider) så är det inte möjligt att börja tidigare
Varför inte träna med pannlampa kanske någon tycker, Ja, de äldre kan göra det men man måste ha uppnått en viss kunskaps nivå för att klara av det. Det är STOR skillnad att orientera på dagen och på natten även om dagen pannlampor är bättre än än förr
Så innan spektaklet med sommartid infördes år 1980 så kunde inte barn orienteringsträna i september? Tillåt mig tvivla.
Tror inte det fungerar bra att alla går efter egen klocka så att säga. Även om det bara är en timmes skillnad. Vi är vanemänniskor och inrutade, det ger problem socialt.
Jobbat på BUP. Dagis och skola är inte flexibla. Katastrof för barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar två gånger per år.
Om man har fritidsaktiviteter som är beroende av solljus och att de genomförs efter arbetsdagens slut samtidigt som man har fasta arbetstider så har det betydelse. Exempelvis om man vill kunna åka ut med båten i skärgården på fredag em/kväll innan det blir mörkt vid 18-tiden på kvällen mot hösten så är det viktigt med tiden..