Kraschen på teknikbörsen Nasdaq fortsatte i USA igår, efter att handeln återigen kommit igång sedan ledigheten under måndagens Labor Day. Utmärkande för kraschen var förstås det kraftigt övervärderade Tesla som kraschade med 21.06%, samt jätten Apple med -6.73%. Nedgångarna fortsätter i Asien.
Dagschart Tesla. Ej logaritmisk skala. |
Kraschen i Nasdaq-index med -4.11% för Composite och -4.77% för Nasdaq 100 spillde delvis även över på de bredare amerikanska börserna. Indexet S&P-500 föll -2.78% och det allomfattande Russel 3000 gick -2.85%.
FAANGST-aktierna föll med -6.73% för Apple, -4.39% för Amazon, -4.09% för Facebook, -3.64% för Google, -1.75% för Netflix, -3.30% för Spotify och alltså -21.06% för Tesla.
Att Tesla utmärker sig beror på att S&P-500 av okända anledningar ratade aktien mot att tas in i index, trots att den till synes uppfyller den vanligaste kvalificeringen med ett antal kvartal med vinst. Det är dock mer komplicerat än så att tas in i index, och med tanke på övervärderingen av aktiekursen så var det nog en fördel att index inte plockade in bolaget i det här läget.
Tesla har nu fallit 33.73% sedan högsta börsstängning förra veckan. Eller med en dryg tredjedel om man vill vara sån. Ändå är det i princip bara augustiuppgången som är borta än så länge, och kanske kan man anta att det finns ett visst stödområde runt julinivåerna på 300 USD efter spliten.
Nedgångarna fortsätter nu i de asiatiska tidszonerna, med t ex Australiens ASX 200 på -2.51% och Nikkei på -1.40%.
Dollarn fortsätter stärkas mot kronan och guldpriset kostar därmed 548:- SEK per gram. Ingen större dramatik. Mer dramatiskt är det för t ex NOKSEK, där norska kronan på några dagar gått från 99 öre till 96 öre. Ja, rörelserna på valutamarknaderna är små relativt börserna, så definitionen på dramatik är lite annorlunda.
10 kommentarer
Varför splittas aktier?
Är det bara av praktiska anledningar – dvs en aktie ska inte vara för dyr. Dock så är det ju fullt möjligt att köpa andelar.
Eller är det av psykologiska skäl man splittar – om en aktie har gått från 200 kr till 1500 kr på kort tid. Sen splittar man på 5 och aktien är nu värd 300 kr. Nu upplevs aktien inte lika stor.
Andelar av aktier är ju inte något som ger dig röstberättigande, utan mer som att äga en aktie via kapitalförsäkring, dvs via ombud.
Det är förstås psykologiskt i övrigt.
Enligt Avanza: "Det här gör man i syfte att få ned aktiekursen (split) eller höja aktiekursen (omvänd split), så att den blir mer attraktiv och lättare att handla med."
En aktie på 3kr känns som en skräpaktie, och en på 1000kr börjar bli besvärlig att göra småaffärer med.
Om bolaget har få aktier/hög värdering så blir det svårt att handla mindre poster, vilket minskar likviditeten i aktien.
Om bolaget har många aktier/låg värdering så blir upplösningen i värderingern när man handlar dålig, eftersom man normalt har 1 cent/1 öre som minsta steg på börsen. Om aktien är värderad till 0.02 kr så blir det enorma fluktationer vid varje handel.
Börserna brukar ha regler om i vilket spann aktierna skall ligga. Om de faller utanför måste man så småningom göra split eller omvänd split.
@Svinto: varför skulle ett företag bry sig om småaffärer? Visst tråkigt om lilla Pelle inte kan köpa en aktie för sin ihopsamlade veckopeng. Men det lär betyda absolut noll för omsättning eller kursutveckling på börsen för bolag med betydande börsvärden.
I Nordamerika kan aktier under t ex 1 USD inte köpas av vissa institutioner och kan heller inte belånas. Den nominella gränsen varierar beroende på tillämpning, börs, etc.
Elon har för att driva aktiekursen insisterat på att tesla absolut inte är en biltillverkare utan ett "teknikbolag". Eftersom teknikbolagen är kraftigt överviktade i S&P så fick man inte plats. Surt sa räven.
Elon Musk gick back $16 billion igår.
Elon har förvisso själv sagt att aktien var övervärderad och det till en lägre kurs än nuvarande, (titta på P/E talet.)