Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som gjort min solkraftanläggning.
Det kan vara dags att börja planera din installation av solenergi, då leverans- och ledtiderna att få en anläggning inkopplad kan dra ut på tiden. Regeringen har föreslagit att installationsstöden ändras till skattereduktioner från årsskiftet, och det är inte osannolikt att detta genomförs som en del av höstbudgetens satsning på grön omställning.
|
Det kan ta några månader från beställning till en solkraftanläggning är färdig för inkoppling. Själva arbetet går för en villa på runt en arbetsdag när panelerna och övrig utrustning kommit, och byggnadsställningar är på plats. Sedan tillkommer en dag för elektrikern, men det som tar tid är för elnätsbolaget att byta elmätaren och godkänna anläggningen för inkoppling, vilket kan ta månader.
Helst vill man att anläggningen ska börja producera el skarpt när solen återvänder i februari, då det är ganska trist att sitta med en installerad anläggning som inte får köras när det börjar skina på ordentligt i mars – april. Det kan alltså vara lämpligt att ta tag i planering och beställning redan nu.
Ett osäkerhetsmoment är att solcellstöden har frusits sedan i somras, i väntan på nya stöd, vilka är föreslagna ska ske i form av en skattereduktion.
Förslaget innebär förhoppningsvis att man ska slippa vänta på besked från Länsstyrelsen om tilldelat stöd, genom att istället likt för ROT/RUT ska få en skattereduktion enligt fakturamodellen, där pengarna istället dras från fakturan och betalas av Skatteverket till entreprenören. Enligt promomeorian ska man kunna få en skattereduktion på upp till 50 000 kronor per beskattningsår, och denna ska ligga på 15% av de debiterade arbets- och materialkostnaderna i fallet solceller. För energilagring av egenproducerad elenergi eller installation av elbilsladdare så blir skattereduktioenn 50%.
SOL-avdraget kan vi räkna med kommer med i höstbudgetens budgetproposition, givet det som sagts om stimulans av konsumtion och grön omställning, men det är alltså inte säkert just nu. Det är dock positivt att man som köpare ska slippa ligga ute med pengarna i upp till över ett år, som det varit historiskt, utan nu ska få reduktionen omgående. Den har dock minskats till 15% istället för 20%.
Taket på 50 000:- SEK innebär att man maximalt kan få avdrag för en anläggning som går på 333 000:- SEK. Till det priset får man antagligen uppåt 20 kWp, eller mer än huvudsäkringen (20000/230/3=29 Ampere) på de allra flesta villor. Generellt är det inte värt att säkra upp villan för att kunna ha en större solcellsanläggning, då kostnaden för den större huvudsäkringen överstiger värdet på elen. En normal 16A eller 20 A huvudsäkring sätter gränser på ca 11 respektive ca 14 kWp. Dock är kWp ett teoretiskt värde vid viss temperatur, och det går att få högre produktion här i svala Norden – (förenklat så innebär högre temperatur att cellerna värmeexpanderar och utrymmet mellan atomerna blir då större, så fler fotoner kan slinka igenom utan att ge energi, så svala solceller ger mer energi vid samma solinstrålning). Oavsett bör 11-14 kWp klara sig väl inom maximalt skatteavdrag.
Hur detta ska hanteras om man vill installera solceller på en jordbruksfastighets ekonomibyggnader och inte bara på bostadsbyggnaden är oklart. Dock är ju en installation på ekonomibyggnaderna fullt avdragsgill i företagets verksamhet, inklusive momsen och skatteavdraget kan därmed anses vara motsvarande för jordbruket. Fast sedan ska istället elen bokföras som en intäkt och eget uttag i den enskilda firman och beskattas (något förenklat, kontrollera exakta skatteregler för jordbruksfastighetsägare själv).
Den som vill installera solceller tar lämpligen tag i förberedelserna för detta nu, för så fort beskedet kommer om vad reglerna blir från årsskiftet kan det bli trångt hos leverantörerna, särskilt om man vill ha ett system inkopplat innan mars.
Min egen anläggning ser ut att ha producerat mer energi i år än förra året januari – augusti, drivet av bra mars, maj och augusti månad. Återkommer om det i separat inlägg.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som gjort min solkraftanläggning.
17 kommentarer
Vad har Herr Bloggaren för huvudsäkrning? Jag upptäckte till min förvåning att vår villa har 25A, trots att det är en vanlig villa (byggd -90) på en vanlig villagata.
Herr bloggaren har 20A. Inget problem med vare sig elbilsladdning på 10 kW eller numera dubbla värmepumpar (de senare på olika faser). Kunde ibland få huvudsäkring utlöst förr när pump+varmvattenberedare+ugn+torktumlare låg på samma fas. Fixat till detta nu, plus att solcellerna kan dämpa det där lite.
Positivt att man sänker stödet rent monetärt då det är ett rent skattebidrag till de som har råd att installera solcellsanläggningar med mycket liten miljönytta.
Rönnbär är sura.
Det är en momssänkning får 25% till 6%, men med ett tak på 50000.
En minskad intäkt är inte en utgift. Inte ens när det gäller skatter.
Jag är också sura varje gång vid solcellsreklam och skattebidrag till detta. Precis som bloggaren skrev i inlägg om studien från tu eindhoven är sveriges co2/kwh mycket bättre än solcellernas livscykelkostnad av 41g co2/kwh. (https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/bilaga_1_lagg_om_vaxeln_utslappsnivaer_fran_olika_energislag.pdf)
Hur sjutton ska skattebetalare betala bidrag till nånting som är mycket värre än vad Sverige redan har haft.
Och dessutom behöver gas/vatten/olje/kärnkraft/superdyra energilagerfiktioner… om det inte finns nån sol.
Kan man förfula hus mer än med solceller?
Styrkekram.
Har sett reklam på FB för vågformiga solpaneler som följer takpannornas form och sätts fast med clips på takpannorna. Har man svarta takpannor syns de knappt. Vet dock inte mer om detta. Torde vara billigare än de stora panelerna.
Torde knappast vara billigare än de stora panelerna eftersom du behöver kablar och kontakter mellan varenda en som är specat till 1000VDC, minimum. Du får dessutom sämre kylning med semi integrerade som du tar upp, och än värre med helintegrerade som ersätter takpannorna. Det kostar I form av mindre elenergi och kortare livslängd.
Så jag tror skall man ha det är det för att man tycker det är snyggare.
Då måste man betala mer än 50 000 i skatt?
Jag tror inte så mycket på att sälja el. Men att kunna klippa sladden genom ett energilager skulle spara in abonnemangskostnadenvilket är det som kostar mest i vårt energisnåla hus..
Angeläget med egen elproduktion om man vill slippa frysa om vintern i södra Sverige, hur mycket solceller på taket hjälper vet jag ej, men säkra upp med varma kläder och filtar är på sin plats när Norrland inte har ström till övers för leverans söderut.
Orsaken är att basindustrin i norr ställer om till fossilfri gruv- och stålproduktion som i sin tur kräver stora mängder el.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/mindre-el-till-sodra-sverige
Resultatet av försöken till minskad användning av fossil bränsle i norr kan bli kompenserat av import av fossil kraft i söder.
Har en liten åker precis neranför laggårn som jag tänkta ha solcellerna på. Då kan man lättare snöröjja de på vintern.
Cornu,
Har du kopplat bort dig från elnätet?
Vissa säger sig klara det med batterier installerade, truckbatterier eller purposebyggda batterier.
Tror vi diskuterade någongång att en anläggning inte ger hela årsbehovet?
Är ju elnätskostnaden som är den stora kostnaden.
> Tror vi diskuterade någongång att en anläggning inte ger hela årsbehovet?
Det går inte att bygga en sådan anläggning i Sverige. Man skulle behöva ett batteripack för varje vinterdygn, tömma ett batteri per dygn under vintern. Det ger sig själv att det skulle innebära enorm miljöskada utöver det lilla problemet att man ska ha ett hundratal batteripack installerade någonstans i villan – ett dubbelgarage fullt.
@Cornucopia Hur ser du på solceller i Sverige ur andra aspekter än de rent ekonomiska?
När jag funderar på det blir jag bara bedrövad.
– Högre utsläpp av CO2 i livscykelanalys än el från elnätet
– Man måste fortfarande ha elnätskopplingen
– Man måste ändå bygga andra kraftverk som ska klara av att lämna el när solcellerna inte gör det. Dessa kraftverk kommer stå avställda när solcellerna ger som mest. Det gör att deras fasta kostnader måste tas ut på de månader när solcellerna är meningslösa, ger inte det högt elpris på vintern när vi förbrukar som mest el?
– De dubbla anläggningarna ger dubbelt behov av energi för tillverkning, installation, återvinning. Egentligen behövs bara de nätanslutna kraftverken för att klara av effektbehovet och det är de kraftverken som verkligen krävs för att klara av elförsörjningen – så är motivationen bakom att installera solceller enbart att förbättra sin ekonomi med olika avdrag samtidigt som man bidrar till snabbare förstöring av planeten?