“Kom ihåg att när regeringen delar ut pengar så kommer de från din plånbok.” – jag
Akademikernas Erkända A-kassa (AEA) meddelar nu att de på grund av regeringens höjning av ersättningen från a-kassan nu höjer avgiften med 27.3%. Så tacka inte regeringen för höjd a-kassa för arbetslösa, då det är du som står för pengarna. Som vanligt.
Du betalar |
Regeringen har höjt den högsta ersättningsnivån i a-kassan till 1 200:- SEK per dag sedan i mars, för att dämpa effekterna av coronakrisen. Det är en höjning med 31.9% från den tidigare nivån på 910 kronor.
Som vanligt är det någon som ska betala, och det råkar vara du som medlem i a-kassan. Åtminstone om du är akademiker och ansluten via ett Sacoförbund till AEA.
AEA skriver i ett utskick:
“Bakgrunden till avgiftsjusteringen är att taket för högsta dagpenning höjdes från 910 kronor till 1200 kronor i mars. Syftet med det höjda dagpenningtaket var att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin för individerna och samhället. Många har valt att gå med i a-kassan och vi har nu över 747 000 medlemmar. Avgiftshöjningen beror alltså på att majoriteten av våra arbetslösa medlemmar nu får högre ersättning, och att vi därför behöver betala in mer som delfinansiering av statens kostnader för a-kassan. Den andra delen finansieras av arbetsgivaravgiften och företagarnas egenavgifter.”
Så ett stort tack till regeringen som plockar politiska poäng för att de bestämt att du och din arbetsgivare ska betala mer till arbetslöshetsförsäkringen.
I övrigt kan man konstatera att höjnignen bara är 27% trots att ersättningen höjts med 32%. Akademikerna verkar alltså inte drabbats särskilt hårt av arbetslöshet än så länge, vilket kunde dragit upp avgifterna mer än höjningen. Samtidigt är förstås många ingenjörsakademiker anslutna till a-kassan via Unionen (fd Sif), så AEA ger inte hela bilden.
Du betalar alltså, men höjningen på 30:- SEK kanske inte drabbar någon fattig med tanke på akademikers löneläge. Och de som blivit arbetslösa klagar nog inte på höjd ersättning.
För att förtydliga så ser jag inte att det är fel att a-kassan höjs tillfälligt under coronakrisen, vad jag vänder mig mot är att regeringen framställer detta som något regeringen ska hyllas för, då det är du som a-kasseansluten som får betala. Rimligt hade istället varit att a-kassan sätter sin egen ersättningsnivå och med det även avgift, istället för att tvingas finansiera någon annans beslut.
18 kommentarer
Nej man får väl ställa upp om det är 30 sek i månaden…
Dock höjdes nyligen avgiften i Sveriges ingenjörer för att finansiera ökade kostnader för lönegarantin. Om nu a kassan betalar ut mer så borde ju kostnaden för lönegarantin minska motsvarande kan man tycka. Så kanske blir ett nollsummespel i slutändan för oss.
Men det visar ju en intressant sak med försäkringar. Dom funkar bara sålänge knappt nån nyttjar dom…
Nu var väl argument för att höja avgiften för inkomst försäkring att den har använts.. Så inte direkt kopplat till detta. Men tycker nog man tänkt fel om man måste höja premien på en försäkring så fort den behövs man borde ta höjd för en konjunktur cykel i alla fall.
Sen är det väl a-kassorna som redan ligger på max avgift. Där är det ju regeringens pengar (dvs jag igen.. ) som betalar höjningen!
Unionen höjde från 112kr till 170kr den första juli.
Not. Arbetsgivarens del av finansiering av a-kassa tages ur arbetsmarknadsavgiften inom arbetsgivaravgiften och omfattar därmed också delar av löneutrymmet för ej a-kasseanslutna anställda.
Samt då att sambandet mellan försäkringspremiens storlek, oavsett den enskildes egen avgift eller del ur arbetsgivarens avgift, och totala uttaget ur försäkringen är en självklarhet som får förmodas vara allmänt känd.
There is no such thing as free lunch…
Hela systemet är feltänkt.
Det vore hederligare och mer transparent om ersättningen var låg, lika i kronor för alla, oavsett om man alls jobbat eller inte; matpriserna är ju desamma.
Sedan kan ju de som vill ta frivilliga inkomstbortfallsförsäkringar. Löntagare är ju trots allt vuxna, myndiga människor med ansvar för sina handlingar, däribland ekonomiska.
Att spara lite av månadspengen fick man ju lära sig som liten.
Det är ju precis så det är i dag…
Ja, det finns viss egenfinansiering, men nog kommer statens utgifter också att öka.
Och hur kan de öka sina utgifter, tro? Antingen höjda skatter, eller lån (vilket i förlängningen innebär högre skatter fast en annan gång). Oavsett får vi nu solidariskt skjuta till mer pengar då både stat och kommun supit bort de pengar de redan konfiskerat, och slösat på diverse meningslösa kulturprojekt och kamelcenter. De pengarna borde använts för att stärka finanserna och samhällets motståndskraft, men nu får vi alltså skjuta till mer.
Så blir det. Den höjda a-kassan är ett feltänk.
Inlägget är ganska missvisande för den direkta kopplingen är inte glasklar. Arbetsgivar- och egenavgiften har inte höjts för att finansiera höjningen och a-kassornas självfinansiering utgör bara en mindre del av dess kostnader.
Hur liten del kan jag inte hitta. Jag har för mig att Anders Borg sade att staten stod för 85 % av utbetalningarna eller om det var av totalkostnaden?
I slutändan betalar vi såklart det offentliga gemensamt.
Apan: Enligt utredning i ämnet från TCO så har a-kassan varit överfinansierad via arbetsgivarnas avgift och medlemsavgifterna med i storleksordningen 20 miljarder kronor årligen … detta då innan covid-19.
Arbetsgivaravgiften är synligt överfinansierad med runt 1/3-del eller 10% av lönen.
Alla även låginkomsttagare slantar typ 10% i Statlig skatt genom den ospecade delen i arbetsgivaravgiften, sen genom takbegränsningarna så finns en gräns där lön över den gränsen där är HELA avgiften en ren Statlig inkomst, återbetalas inte direkt till arbetaren pga. takbegränsningar, typ tror 8,05% av nått basbelopp i ATP:n, tak i a-kassan, tak i sjukpengen.
Vänta nu, slantar jag in i a-kassan via arbetsgivaravgiften men får inte ta del av den alls eftersom jag inte är med i a-kassan? Vad är det för jävla bullshit. Vi har socialbidrag i Sverige om man hamnar på pottkanten, varför ska jag sponsra ex massa arbetslösa lata akademiker som vill dega i soffan mellan anställningar?
Ja, a-kassan får primärt sin finansiering via arbetsgivaravgiften. Men betalar du själv inte din avgift privat får du inte ta del av den försäkringen.
Dollarn över 9 Sek
Intressant att priset nästan alltid justeras när någonting blir dyrare men sänks om det blir billigare.
Ja det var ju dessutom inte bara taket som höjdes, utan alla som aldrig varit med i a-kassa / fack bjöds ju in att gå med via ett snabbspår. Tycker ärligt talat den delen var mer fel, eftersom folk som aldrig varit intresserade av att finansiera A-kassa eller fack nu nyttjar dess fördelar.
Syftet med snabbspåret in i a-kassan är ju även det att rädda statens skinn.