Samtliga elmätare i landet ska bytas ut fram till senast år 2025. De nya mätarna ska bland annat kunna fjärrstyras bättre, samtliga ska kunna hantera småskalig så kallad mikroproduktion av el utan att behöva bytas ut, timmätning av elen och även ha ett kundgränssnitt. Det senare innebär att det blir en standardisering på P1 och RJ12-uttag för inkoppling av egna mätare av elen, t ex till ditt hemautomatiseringssystem. Man bör alltså vänta med att skaffa sådant tills elmätaren bytts ut.
Innevarande generationens timmätande dubbelmatande elmätare, utan kundgränssnitt. |
Killgissningsvis handlar bytet av alla elmätare om en EU-regel, då byte redan sker i bland annat Nederländerna och Belgien. Alternativt är det lyckad lobbyism från elmätarleverantörerna kontra enskilda länders regeringar, vilket verkar mindre sannolikt.
De nya elmätarna kommer alla stödja timdebitering, dvs mätning av energiförbrukningen per timme om man vill ha helt rörligt elpris (eller om detta blir ett lagkrav framöver för att även hushållen ska bry sig om att spara ström vid högförbrukning morgon och kväll), samt mikroproduktion, dvs kan mäta elen i bägge riktningar och skilja på denna så man kan få betalt vid nettoförsäljning. Idag behöver elnätbolaget byta ut elmätaren om man skaffar mikroproduktion, vilket försenar installationer. De nya elmätarna ska även kunna brytas respektive slås på på distans av elbolagen, så om man inte betalar sin elräkning kan strömmen brytas utan att någon linjemontör behöver åka ut.
De flesta elmätare har idag en optisk utgång, där en lampa blinkar för att visa energiförbrukningen. Ovanpå denna kan man limma fast en läsare som för över elförbrukningen, men den gör t ex ingen skillnad på vilken riktning elen går – har man solceller som mikroproduktion och säljer 10 kW ut på nätet kommer det framstå som 10 kW elförbrukning.
De nya elmätarna ska ha ett kundgränssnitt, en fysisk inkopplingspunkt för kundutrustning som ska kunna få ut mätvärden var tionde sekund. Vid aktivering från elbolagets sida, vilket maximalt ska ta ett dygn från begärans.
Energiföretagen har enats om en branschrekommendation om P1-gränsnitt (P1 Companion Standard version 5.0.2 IEC 62056-21 Mode D) på de elmätare som ska installeras. Det blir därmed en RJ12-port, dvs som ett telefonuttag, som ska kunna leverera data för mätarställning, aktiv effekt, reaktiv effekt och per fas, samt hur mycket man säljer respektive köper in och detta var tionde sekund.
Detta kommer vara betydligt bättre än dagens optiska läsning.
Den som vill skaffa en elmätarkoppling till sitt hemautomatiseringsträsk bör alltså vänta tills elmätaren bytts ut, så man kan få riktig digital mätning med data var tionde sekund.
Idag finns det få produkter för denna koppling, men det bör komma när miljontals mätare installeras. Tibber har idag en produkt för den norska marknaden, som dock verkar ha RJ45-uttag. Nederländska Plugwise verkar ha en enhet för P1-standarden och fler lär komma. Plugwise verkar idag inte vara integrerat med Home Assistant dock. BeNext verkar ha också. Det finns även RJ12-USB-sladdar, men det kräver att en dator med rätt mjukvara finns nära elmätaren. Plugwise stöder istället ethernhet och wifi, vilket är oändligt mer praktiskt.
Annars är förstås realtids elmätare önskvärt för hemautomatisering, där man t ex kan stänga ner vissa system vid hög förbrukning och därmed implementera en form av lastbegränsning, eller styra färgad belysning som indikator på elförbrukning eller vad man nu vill göra. Annars kan det räcka att automatisera utifrån elpriset – själv drar jag t ex igång elbilsladdningen om elpriset går under 10 öre per kWh även om det inte är natt med sedvanligt lågpris – så länge huvudsäkringarna orkar med behöver man ju egentligen inte lastbegränsa om det inte vore för elpriset.
Ja, naturligtvis är det du som elnätkund som via din elräkning kommer betala för en ny elmätare även om du inte ser behovet. Du kommer bara inte märka av det. När fem miljoner elmätare ska bytas ut (igen) så ger det i alla fall lite jobb. Arbetet har redan påbörjats, och Ellevio har t ex vald elmätare från Sagemcom. Eftersom din elnättjänst kommer bli bättre, så kan du trösta dig med att den ökade kostnaden för detta innebär sänkt inflation när det kvalitetsjusterade priset för ditt elnät sänks, eftersom nätbolaget nu kan stänga av din el utan att behöva besöka dig.
14 kommentarer
Har länge efterfrågat en app eller något sådant från min leverantör där jag kan se min förbrukning i realtid.
Jag vill att det ska stå typ 2,23kWh/timmen och när jag slår på spisen så ska det stiga till den nya förbrukningen efter högst 1 sekund.
Jag vet inte om det bara är jag men jag vill se hur mycket förbrukningen stiger direkt när jag kopplar in det extra kylskåpet i garaget på sommaren.
Då kan du använda tjänsten från Watty, som är en dosa du själv kopplar på vid elskåpet och som känner av olika elförbrukare. En ganska cool tjänst faktiskt.
Det har funnits länge om du har en elmätare med blinkande diod. En sensor känner av blinkningarna och skickar till en mottagare som antingen är helt fristående utan möjligheter att spara data, såsom Ikeas variant eller mer avancerade modeller not telefon, internet, dator eller whatever. Eftersom de flesta elmätare ger 1000imuplser per kWh mäter du med hög upplösning i tid och effekt(energi) så det går att se enstaka apparater. En gammal 60W glödlampa är nog på gränsen men större förbrukare, definitivt.
Kör appen Greenely som hämtar datat från vattenfall, dock med 1-2 dygns fördröjning. Men det är ändå lätt att se per timme och identifiera olika saker som gått på, åtminstone på sommaren då ingen uppvärmning behövs. Vanligen ser man en puckel på Lördag och Söndag då det går lite mer el. Sen per dag när man slår på spisen, och på kvällen med TV o tvättmaskin etc. Har legat på ca 12 kWh/dygn fram till nu över sommaren. Har börjat slå på luftvärmepumpen nu när det börjar bli lite svalare ute så förbrukningen kommer långsamt att stiga till ca 1600kWh/Månad framåt Dec-Feb. Således i huvudsak uppvärmning som drar el på vintern, medan övrigt bara är lite brus på toppen av kurvan.
Zigbee/Home Assistant-kompatibelt uttag med inbygd mätare, visar och loggar(via HA) effekt med sekundupplösning – https://www.webhallen.com/se/product/279790-Innr-Smart-plug
Sen kan dom ju ta betalt för reaktiv effekt. Det är vad som egentligen driver bytet.
Att mätaren även klarar reaktiv mätning har väl varit rätt standard sen förra utrullningen (2008 ish), så det borde vara få mätare i Sverige som inte redan kan det.
Detta är ett led i det som kallas smarta elnät . När det inte blåser eller solen inte är uppe så skall elen kanske kosta 20 kr/kwh i syfte att minska konsumtionen . En form av modern ransonering i stället för seriös elproduktion .
Troligen vad det egentligen är efter.
Är det redan idag möjligt att dra el från elbilens batteri till hushållets förbrukning eller är det ännu en utveckling som kvarstår att nå? Om t ex ett visst amerikanskt elbilsbolag skulle utveckla denna funktion på sina fordon skulle värdet på deras produkter öka. Ladda vid lågpristid och hämta tillbaka vid högpristid. Eller ladda med egen mikroproduktion. Skulle fungera som effektfördelare över dygnet. Samma elbilsbolag har ju redan Powerwall som har detta syfte men som är omöjligt att få ihop en besparing på. Ett fordon måste ju många ha och om det dessutom kan sänka kundens kostnad för hushållsel borde försäljningsargumentet finnas där.
Tack för ett intressant inlägg! Jag har fått nya elmätare till två fritidsfastigheter och tror mycket på att lastbalansera (sänka effektuttag) med hjälp av data från elmätarna. Det jag spanar efter är en tjänst som automatiskt kopplar från (och till) laster för att undvika effekttoppar, fjärrstyrning av temperaturer och enkel app för övervakning samt inställningar. Som option gärna smartare styrning med AI-funktioner som optimerar energianvändning med hänsyn till prognoser för elpriser och väder. Lösningen bör betalas av sänkt huvudsäkring. Jag vill kunna köpa "paketet" som tjänst. Finns sådant på marknaden?
Problemet är att elen oftast är dyrare mellan 05-20 (-ish) och då är sällan elbilen inpluggad vid hemmet (förutom då fortsatt Cornona-tillstånd) råder…
Jag har alltid bilen inkopplad när den är hemma, oavsett tid på dygnet.
Jag med. Men majoriteten har nog dock primärt en (el)bil för att ta sig *till* ett jobb. Sen kanske man laddar gratis där, men betalar då i regel förmånsbeskattning för parkering(en)