Kommer ni ihåg ungdomsarbetslösheten, den som den regering som vann valet 2014 automatiskt skulle lösa för att det helt enkelt blev färre ungdomar. Det visar sig nu att samma regering lyckats med konststycket att skicka upp svensk ungdomsarbetslöshet till tredje högsta inom EU mfl länder. I juni var ökningen också den näst snabbaste inom unionen, så det är inte på väg åt rätt håll heller.
Ungdomsarbetslöshet i EU mfl länder juni 2020, säsongsjusterat. Data: Eurostat |
Den svenska regeringens strategier för coronakrisen är alltså en ren katastrof för ungdomsarbetslösheten, eller så var politiken redan en katastrof innan. Sverige har nu tredje högst ungdomsarbetslöshet inom EU, och även när man tar in de övriga länder som rapporterar data till Eurostat, inklusive Turkiet.
Den som vann valet 2014 skulle automatiskt lösa ungdomsarbetslösheten, helt enkelt för att babyboomens kullar från runt 1990 slutade räknas som ungdomar. Men inte ens det lyckades man med. Tvärt om har samma regering nu skickat upp svensk ungdomsarbetslöshet så att bara krisländerna Grekland och Spanien är värre. Sverige må ha klarat skuldkrisen, till skillnad mot dessa två, men vi har inte klarat av arbetslösheten.
Ökningen är också den näst högsta i EU mfl länder utifrån de som i skrivande stund rapporterat in datat för maj-juni.
Förändring ungdomsarbetslöshet i EU mfl länder maj-juni 2020. Data: Eurostat |
Endast skuldkrislandet Portugal hade en snabbare ökning maj-juni. Att Sverige sparat i ladorna har uppenbarligen inte hjälpt.
Uppenbarligen är den svenska regeringens ekonomiska strategi för coronakrisen en ren katastrof för ungdomsarbetslösheten.
Regeringen Löfven har totalt misslyckats med straffsparken på öppet mål att kraftigt sänka ungdomsarbetslösheten, och istället maximerat åt andra hållet. Avgå alla!
Men inte bara det. Bloggen återkommer kring den totala arbetslösheten, där Sveriges S+MP-regering med stödpartierna C+L kämpar för att Sverige ska inta toppositionen. Och det var innan stödåtgärderna för svenska företag nu vid månadskiftet upphörde.
32 kommentarer
I år 2020 har svenska regeringen lovat att ha Europas lägsta arbetslöshet
Lugn, fortfarande fem månader kvar till succé/avbön.
De kommer skylla Ola Ullstens minioritetsregering 1978.
Det verkar som att ha höga skatter på arbete gör att jobben flyttar nån annanstans – lite som finansiella transaktioner på 80-talet .. man kan ju hoppas att insikten väcks hos våra politiker vad som funkar och inte funkar
Den nivån hade vi nog haft oavsett, men eftersom coronapandemin är en extrem situation så kommer nog sittande politiker komma undan med det.
Löfven måste vara en av de mest misslyckade statsministrar i modern tid. Han har misslyckats med flyktingpolitik, integration, gängkriminalitet, arbetslöshet, energipolitik och nu senast pandemin.
Kan ju vara för att han är såsse?
Det enda han lyckats med är att behålla Regeringsmakten, till vilket pris som helst.
Själv tycker jag att regeringen har lyckats parera den galna politiken Ruinfeldt införde och sossarna har arbetat efter på ett bra sätt, räknade med ett betydligt sämre utfall,
Hur har han misslyckats med flyktingpolitiken, den har väl flutit på.
Ja han är inte bra men det är ju som M.Miggs skriver utan tvekan Reinfedt som är värst genom tiderna.
Vem bryr sig om arbetslöshet nu för tiden? Det är väl bara att trycka pengar och ge dessa till ungdomarna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag litar inte på statistiken.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Employment_statistics/sv#Syssels.C3.A4ttningsgrad_efter_k.C3.B6n.2C_.C3.A5lder_och_utbildningsniv.C3.A5
Sysselsättningsgraden för personer 15-24 år i EU är 35,4%.
I Sverige är den 44,7%. I Tyskland är den 47,2%.
Samtidigt påstås det att arbetslösheten för personer 15-24 år i Sverige är 28,7% men bara 5,6% i Tyskland.
Det är bara 5 länder i EU (Österrike, Danmark, Tyskland, Malta och Nederländerna) som har en högre sysselsättningsgrad för ungdomar än Sverige i hela EU.
In before "men man räknas ju som sysselsatt om man bara jobbar en timme i veckan så det är ju bara massa som jobbar en timme i veckan som drar upp snittet".
1. Cornu har själv bevisat i tidigare inlägg att det är en försvinnande liten andel som jobbar mindre än typ halvtid.
2. Det är samma för alla länder.
Varför inte se till att begreppet arbetslöshet blir relevant, något man kan leva av.
Vill inte tro att våra politiker vill lura befolkningen med statistik, eller?
Att så många i den åldern studerar förvränger statistiken
Folkets minne är kort, speciellt vad gäller vallöften. Därför är det väldigt viktigt att media och andra som den här bloggen påminner om det.
Svinto: Som sagts vid tidigare tillfällen i detta ämne i denna blogg så är där en väsentlig skillnad mellan målsättning och löfte.
Mål skall vara mätbara och möjliga att uppnå. I det här fallet har de ju misslyckats kapitalt, så det tål att påpekas. Men du kanske tycker att det är okej att politiker aldrig uppnår sina mål?
Svinto: Vi är ense om att mål skall vara mätbara, vilket här är fallet. Vi är också ense om att de bör vara möjliga att uppnå, vilket också här får anses vara fallet givet förutsättningen möjligheten att driva en politik för ändamålet … vilket det senare blir beroende av ett antal faktorer som exempelvis parlamentarisk situation, internationella konjunkturer etc.
Att S inte lyckats uppnå denna sin målsättning bekymrar mig mindre eftersom min åsikt är den att givet utgångsläget 2014 har tendensen varit positiv i önskad riktning. Detta dock naturligtvis inte innebärande att jag inte skulle vara bekymrad över arbetsmarknadsläget men jag är av övertygelsen att ingen annan Regering av de på nuvarande parlamentariska underlag skulle ha lyckats bättre … eller ens i närheten …
Samt att jag ser väsentlig skillnad mellan löfte och målsättning.
@Chief Om man har politiska sympatier åt endera håll, är det då möjligt att återge en objektiv och opartisk bild av sakernas verkliga tillstånd?
Observer: Objektivitet och opartiskhet existerar inte i det avseende Du nämner. Politisk åsikt baseras på grundläggande världsbild och tolkning av vad Du kallar "sakernas verkliga tillstånd" blir beroende därav.
Därför Kants Das Ding an sich eller Rankes Wie es eigentlich gewesen ist ouppnåeliga kategorier.
@Chief "Objektivitet och opartiskhet existerar inte i det avseende Du nämner."
Jo, det existerar, dvs. om du inte stoppar vid Kants "Das Ding an sich" och drar en definitiv gräns. Vad "tinget i sig" är kan vi inte veta, enligt Kant. Det är ett okänt X. Men det är möjligt att få en viss föraning om vad det är. Kant drar en knivskarp skillnad mellan "tinget i sig" och "tinget för mig", men det gör inte jag. Den gränsen är visserligen väldigt skarp, men inte knivskarp. Kant funderade egentligen inte över verkligheten som sådan, utan över verkligheten som vi uppfattar den (i form av t ex politisk åskådning). Det är en väsentlig skillnad.
Observer: Ja det är precis det jag säger!
Varför ligger Luxemburg så högt?
Läste igenom kapitel 4 i Arbetslöshetsrapporten 2020 rörande ungdomsarbetslösheten publicerad av SACO på statistik från bl.a. SCB.
Där framkommer en mer detaljerad och nyanserad bild i ämnet än vad som framgår av Wilderängs artikeltext härovan.
Därför finner jag ingen som helst anledning att någon skall avgå …
Därför att …
Sjunkbomben: Därför att det ur politisk synvinkel, d.v.s. den synvinkel från vilka politiker på central och regional nivå äger styrinstrument i form av arbetsmarknads-/utbildnings- och socialpolitik, är mer relevant att mäta ungdomsarbetslösheten som definierad av NEET (Not in employment, education or training) och ungdomsarbetslösheten i Sverige enligt detta mått inom åldersgruppen 15-24 ligger på cirka 5.6%.
Samt att frågan kan resas huruvida relevant att med tanke på sveriges utbildningssystem med obligatorisk Grundskola med åldersgrupp 15-24 vilken i stället borde räknas som 18-24. Det senare också med taget i beaktande att person under 18 är omyndig och med ett försörjningsansvar från förälder/vårdnadshavare.
Intressant. Men borde inte NEET och Eurostat visa ungefär samma siffror?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sjunkbomben: Raderade min replik eftersom den var bristfälligt formulerad och replikerar:Nej eftersom beräkningsunderlaget skiljer i så måtto att NEET baseras på hela befolkningsundelaget i den aktuella åldersgruppen medan däremot Eurostat baseras på arbetskraftsgruppen i den aktuella åldersgruppen och tar därför inte hänsyn till det faktum att 60% i den aktuella gruppen som bedrev heltidsstudier samtidigt som de var arbetssökande.
Kan tänka mig att det var en hel generation som gick ut högskolan/gymnasiet nu i sommar och de får troligtvis det tufft att hitta ett arbete, ungdomsarbetslösheten kommer troligtvis att öka ännu mer.
Ska bli intressant i höst/vinter att se hur konsumtionen blir och julhandeln, blir julhandeln dålig så kommer även det att bli kännbart för de många köpcentrumen. Jan,feb,mars brukar inte vara jätte roliga månader för konsumtionen. sedan kommer ju det ut en ny kull ungdomar till sommaren 2021. kommer bli svårt för regeringen att gömma undan arbetslösheten