Inflationen som definierad av KPIF faller återigen tillbaka och fortsätter den fallande trend som gällt sedan 2018, efter deflationen under coronakrisen. Man ska komma ihåg att ekonomin redan var på väg att sakta in före pandemiutbrottet. Graf nedan.
![]() |
Inte så mycket mindre värda det senaste året. |
KPIF i tolvmånaderstakt föll till 0.5% för den underliggande varukorgen, och följer därmed en i princip linjärt fallande trend sedan 2018, om man ignorerar dippen under den mest stressade fasen av coronapandemin.
![]() |
KPIF 199901 – 202007. Data: SCB |
Det som drog upp priserna senaste månaden var priset på grönsaker, drivmedel och framför allt biluthyrning, som steg nästan 40% i pris. Gissningsvis kopplat till ökad efterfrågan pga svemester. Av ökningen på 0.5 procentenheter stod biluthyrningspriserna för 0.2 procentenheter. Den som inte hyrde bil upplevde alltså betydligt lägre inflation under månaden.
KPI landade på samma nivå som KPIF, men sedan Riksbanken börjat skita i KPI så anses det indexet vara mindre intressant. KPIF-EX, dvs utan energipriserna steg till 1.5% i årstakt, så det gäller att bränna av ordentligt med el och bränsle för att uppleva icke-inflationen, medan den som bor i en lägenhet i ett lågenergihus och inte har egen bil, utan cyklar till jobbet har alltså kostnadsökningar som är ännu högre. Särskilt om man dessutom hyrde bil i sommar.
Siffrorna är förstås mer osäkra än vanligt, eftersom coronakrisen innebär att konsumtion av vissa segment i princip helt upphört, och en del varor och tjänster inte existerat, så har man imputerat (=stoppat in fiktiva eller mer eller mindre välgrundande värden) för t ex bio, idrottsevenemang och utrikesresor.
26 kommentarer
Dags att sänka räntan lite igen för att få igång ekonomin och därmed inflationen?
1 miljon bor ensamma i småhus större än 100 kvadratmeter. Inför ett tidsbegränsat tillfälle att sälja småhus utan skatt och vi får fler i lämpligt av dem själva önskat boende samt säkert fart på en hel del pengar.
Ge en kortvarig skrotningspremie för de värsta fossilerna (bilar givetvis). Höj samtidigt skatten på fossilerna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Se till att utlåningen till bostäder blir hållbar (ser ut som att FI helt gett upp de ambitionerna) så finns det snart inte någon större mängd skatt som faller ut när den där 1 miljonen säljer av sina hus. Eller, det blir tvärtom trångt i dörren för att få förmånen att betala så mycket skatt som möjligt. Annars flyttar folk ihop, skaffar barn och dör i samma takt som tidigare så det där med att sälja hus behöver inte bero så himla mycket på skatter.
Tror inte på skattehöjningar, folket är redan trötta på det. Då landar man som Macron i att tappa sitt mandat från folket 6 månader efter att man tillträtt som boss och får spendera resten av tiden med att se viktig ut samtidigt som de andra ledarna hånflinar i smyg på fin-middagarna. Bättre att minska på den sjuka mängden onödiga utgifter och sänka skatten på elbilar, kanske avskaffa momsen på dem under en period eller gör hela köpesumman avdragsgill mot inkomst, så släpper folk sina fossilbilar med ett leende på läpparna.
Sänkt ränta har noll eller nästan noll betydelse för annat än fortsatt bobubbla.
Som nu kanske inte är en bubbla, planen ritades om. Men nästan ingen startar produktion för att man sänker räntan från 1-2% till 0,5-1%
Skruvar bankerna ned kalkylräntan ytterligare, så ökar priserna. Alt. att amorteringskravet slopas permanent. Passerar man bankens krav bor man i regel väldigt billigt jmf med motsvarande hr (ett 5 miljoners lån kostar under 3000kr/mån, medan banken räknar på drygt 18000kr/månad). Arbetslösheten verkar i motsats. Jag sätter mina slantar på att bopriserna fortsätter uppåt. Psykologin av "evigt" ökande priser har ristat synapser likt motorvägar hos vissa.
Nanotec, håller inte med avseende skrotningspremien.
Sveriges personbilsindustri är väl utsåld så tillverkningen av nya bilar ger säkert mindre fördelar för Sverige idag än förr även om en del jobb ännu så länge ligger kvar här och lobbyorganisationen är säkert forfarande rätt vass.
Vad gäller gamla bilar tror jag inte på det då många av de värsta fossilerna numer är andra- eller tredjebilar med få rullade mil per år, min enda förstabil från -94 rullar 300 mil per år, men jag behöver den verkligen och hyra är inget alternativ. Och den går att laga själv med enkla delar. Laga är politisktinne så varför inte bilar.
Har svårt att se miljövinsten för min typ att köpa ny bil eller för äldre personer som behöver åka fram och tillbaks till affären ibland.
Man kan säkert bli av med många bilar men det ger inte så många sparade miljömil. Låt folk köra slut på sina gamla fossiler istället för att lägga resurser på att tillverka nytt. Förr sa man att en nytillverkad bil motsvarade ca 10 000 mil i utsläpp innan den ens rullat sin första mil.
Ibland undrar jag varför ingen ger sig på gamla 2-taktsmotorer, finns massor med gamla båtar som släpper ut oförbränd bensin rätt ut i sjön. En teori kan kan vara sämre lobbyorganisationer.
@Trollet, jo gamla dieselbilar är smutsiga. Anledningen till att många tillverkare ger upp dieselmotorn är att den blir för dyr att rena. Diesel hör hemma i arbetsfordon där varvtalet är hyfsat konstant. Miljö o diesel rimmar inte tyvärr. En bensinbil subventionerar dieseln, blir liksom bägge rester vid oljeraffinition. Nä, just nu är el det bästa alternativet för de flesta, så höjd skrotpremie känns logisk. Appropå Volvo, har du någon referens till ditt påstående att jobben försvinner? Det går ju köpa aktier i Geely. Jag tror själv på slakt inom bilbranschen och nya kanske oväntade samarbeten. P2 piskar just nu TM3 vilket är såklart roligt. Hade nog inte gått ifall de inte haft Geely och Google i ryggen.
Niklas. Hur smutsiga dieselbilar är har ju åsikterna varierat om genom tiderna. Men nu var det gamla bilar vi pratade om generellt och för det är gamla bilar och inte dieselbilar man vill ha bort, om de så gick på gas. Det ger inte så många miljömil.
Vidare anser jag att om vi ska satsa stora skattemedel på att subventionera industrin så vore det bra om vi gynnade Svenska företag i första hand. Personbilstillverkningen äger inte Sverige längre, utan såväl tillverkningen av Volvo och Saab ägs utomlands eller har väl upphört. Ska politiska miljöpengar kastat efter företag så ser jag helst att de hamnar hos Svenska företag, inte Kinesiska. Volvo kan mycket väl ha lika många anställda i Sverige som innan de köptes av Kineserna men det är en annan sak.
Sen kan man fråga sig om det ens går att lita på uppgifter om hur rena nya bilar är .VW skandalen visar ju att bilindustrin inte är att lita på. Greenwashing förekommer alldeles säkert.
Niklas. Du angav en räntekostnad (efter avdrag antar jag?) på 3000kr/månaden för ett lån på 5 miljoner. Om jag inte räknat fel så innebär det en räntesats på 1%. Är inte det ett lite väl optimistiskt antagande att folk i gemen kan få en så låg räntesats?
@Joa: Min kompis sa igår att han hade 0,89% i rörlig bolåneränta. Räntekostnadnetto blir alltså 0,623%. Rätt bra att låna 1 miljon för ca. en 500-lapp i månaden. Nu vet jag inte om det stämmer men 1,25% har ju en hel del jag känner (räntekostnadsnetto på 0,88%) vilket också är bra. Vi går mot 0 så snart infriar sig dom politiska lovorden att alla ska ha rätt till tak över huvudet. 🙂
SBAB's räntesats är 1.34%
https://www.sbab.se/1/privat/vara_rantor.html#/rantor
Deras rörliga ränta är den jag tänker folk i allmänhet får. Men du menar att SBABs ränta är "ovanligt" hög alltså?
Ja SBABs ränta ligger i överkant för den med ett 5 miljoners lån. Högre lån ger lägre ränta. Vår förening har 0,78%.
Ok visst. Men för diskussionen då så tycker jag ändå att du i ditt narrativ gällande billiga lån för bostadsköp får skruva upp siffran 3000kr/månaden till 4000kr/månaden (efter ränteavdraget). Det är en rimligare siffra när det handlar om den utgift "vanliga dödliga" kommer ha i ränteutgift. En privatperson är inte en förening t ex.
På sidan jag länkade på SBAB så kan man dynamiskt ändra lånebelopp, och om man ändrar till 5M från startläget som är på 2M så ökar räntan i dom flesta fall. Den ökar med mer eller mindre beroende på totalt värde på bostaden. Men för t ex 7M totalt värde så ökar den till 1.44%. Så att räntan minskar stämmer inte heller. Iallafall inte med SBAB som låneinstitut, vilket jag tror är väldigt vanligt för "vanliga dödliga" privatpersoner när det handlar om bostadslån.
Det du påstår stämmer inte om SBAB, du missade nog att justera belåningsgraden. 7 miljoner ger en listränta på 1,24% (grönt bolån, hyfsad belåningsgrad). Men visst nöjer man sig med listräntan, trots bra inkomst och hög säkerhet så visst. "Idag ligger bankernas genomsnittliga bolånemarginal på 1,37 procentenheter. Det kan jämföras med 0,2 procent för tio år sedan." – finansportalen.
Niklas. På den här sidan https://www.sbab.se/1/privat/vara_rantor.html#/rantor
Under rubriken "Få fram din bästa boränta direkt", finns en online-kalkylator.
Jag anger:
Bostadens värde: 7 000 000
Önskat lånebelopp: 5 000 000 kr
I tabellen under för "3 mån" står då:
Aktuella boräntor: 1.74%
Din räntesats: 1.44%
Räntesats med Grönt Bolån: 1.34%
Min uppgift jag nämnde ovan är då den 1.44%. Så det är då 1.34% om man skulle ha energiklass A,B eller C på bostaden.
Ja, jag utgick ifrån 1%. Men det är ganska strunt samma. Jag ville mest visa på hur mycket kalkylräntan styr vad man blir beviljad att låna. Efter boendet är betalt ska där i regel finnas 20-25kkr kvar för en standardfamilj att leva på.
Jag ser hur räknat. Du får sänka din belåningsgrad, så sänker modellen din ränta till som mest 1,24%
Senaste året har t ex SBAB, för vi just har dem som exempel sänkt kalkylräntan i två steg ifrån 7-6.5-6%. Vilket lett till att låneutrymmet ökat 10-17% (beroende på amorteringskrav). Medelklassen kan alltså köpa ett hus för 500k-1M mer än för ett år sedan ifall de lånar hos SBAB.
Hidden secrets of money episode 7. Folk kommer nog “spara” ett tag till, sen kommer allt på en gång. Att singelhushållen i villor skulle sälja sina villor skattefritt (som nano föreslår ovan) skulle nog påskynda den effekten.
Tror att sunfleet har hållit nere priser på bilhyra, de bytte ju nyligen varumärke och höjde priserna. Numera M.. Bil hyra brukar annars vara billigare när färre affärsresenärer är på språng. Helgpriser tex..
tro fan att inflationen faller.. bide ju ingen lönepåslag i år, alltså behöver företagen inte höja sina priser för sina tjänster eller varor …
Är det sant? Jag trodde bara revisionen var uppskjuten. Men jag har dålig koll faktiskt.
Jaså har inte ni heller fått en löneökning än. Vi har inte hört något på min arbetsplats. Men vi får se hur det blir.
Har ju fått hyreshöjning och allt annat som ja prenumerar på har höjts i pris men någon löneförhöjning har det inte blivit.
Samma här, det blev något avvaktande meddelande om att lönerevisionen skjuts på framtiden i våras, oklart vad det kommer att utmynna i. Har ännu inte hört nåt alls…