Tillväxtverket har gjort en analys av konsekvenserna av elbristen för Mälardalen och Stor-Stockholm, Skåne och Västra Götalands län. Regeringens nedstängning av kärnkraften och oförmåga att ordna fram överföringskapacitet av el från bland annat Norrland kommer till år 2040 leda till upp till 280 000 förlorade jobb i dessa tre regioner. Dessutom leder det till relativt sett minskad befolkning på grund av bostadsbrist eftersom nu bostadsområden inte kan byggas.
Ansvarig minister för elförsörjningen är Anders Ygeman (S). |
Alla prognoser talar för ett ökat behov och ökad efterfrågan av el i takt med växande befolkning och ekonomisk tillväxt. Samtidigt har regeringen stängt ner ett antal kärnkraftverk via olika åtgärder och ägarstyrning och även misslyckats med att bygga de nödvändiga förstärkningarna av stamnätskapaciteten, så elbrist upplevs allt oftare i synnerhet i våra storstadsregioner.
Myndigheten Tillväxtverket har nu tittat på det hela och gjort fyra analysscenarion fram till år 2040, och det är dyster läsning. Man har då bara tittat på effekterna i de utökade storstadsområdena, där Stor-Stockholm och Mälardalen, samt Uppsala går in som Östra Mellansverige, samt Västra Götalands län och Skåne län.
Enbart i Östra Mellansverige (Stockholm-Mälardalen-Uppsala) beräknas mellan 58 000 och 162 000 jobb förloras. I Skåne mellan 16 000 och 46 000 förlorade jobb och för Västra Götaland mellan 22 000 och 69 000 förlorade jobb. Ett spann från 96 000 till 277 000 förlorade jobb enbart i dessa utökade storstadsregioner. Samtidigt ökar alltså befolkningen, vilket normalt sett borde ge fler jobb. Till detta kommer effekterna på t ex Halland och Småland eller Värmland, givet att man antar att Norrland klarar sig tack vare att älvkraftens överföringskapacitet är överdimensionerad regionalt.
De tre storstadsregionerna får också en dämpad befolkningstillväxt på grund av bostadsbrist. Det går helt enkelt inte att bygga nya bostäder när det inte finns el för att försörja dessa. Befolkningen förväntades annars öka med 18% till år 2040 och då nå ca 11.5 miljoner människor. Var dessa ska bo är därmed skrivet i stjärnorna. Antagligen får de bosätta sig i Norrland där det fortfarande finns elnätkapacitet till nya bostäder. Nu finns det förvisso inget egenvärde i att en kommun ökar sin befolkning, men för de som tillber paradigmet “större befolkning, bättre befolkning” är detta småtrist.
Kanske är det egentligen inte negativt, och en stark konkurrensfördel för den norra rikshalvan som grupperas ihop till det överslätande Norrland. Elbristen har en möjlighet att stärka den delen av landet, och i sin tur göra elbristen i södra Sverige ännu mer allvarlig när välståndet från vattenkraften stannar kvar norr om Dalälven.
Allt som saknas är någon form av norrländsk frihetsgrupp som stimulerar tillväxten i Norrland genom ingrepp mot stamnätets förmåga att flytta el från norra Sverige till södra Sverige.
Oavsett så kommer alltså triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö att tappa i konkurrenskraft och förlora 100 000-tals jobb som ett resultat av regeringens kompetensnivå och politik. Vill du etablera ett större företag i Sverige, gör det norr om Dalälven, där marken är billig, elen finns och det är möjligt att bosätta sig för de anställda, och än så länge till lite rimligare priser.
Tillväxtverkets rapport hittas som PDF här. Siffrorna om arbetslösheten är lästa ur grafer och kan skilja något enstaka tusental från det faktiska sifferunderlaget. Därav avrundning till 280 000 i rubriken. Siffrorna jobb är relativt vad som hade funnits utan elbristen och handlar om ökad mängd arbetslösa i antal.
37 kommentarer
"Kanske är det egentligen inte negativt, och en stark konkurrensfördel för den norra rikshalvan som grupperas ihop till det överslätande Norrland. Elbristen har en möjlighet att stärka den delen av landet, och i sin tur göra elbristen i södra Sverige ännu mer allvarlig när välståndet från vattenkraften stannar kvar norr om Dalälven." Just så – och inget fel med det.
Avregleringen av elmarknaden får ges rätt stor del av "skulden" för detta.
Men som sagt, på det stora hela är det bara bra.
Hmmm …
Norrland, ca 100 personer kontrollerar 50 % av Sveriges yta. Industriell utbyggnad står inte högt upp på deras lista.
Varför skulle det vara bra att sveriges tillväxtmotor stannar av? Tror knappast företagare eller kompetenta experter kommer flytta till Norrland i någon större omfattning. Troligare då flytt utomlands.
Kan du utveckla varför avregleringen bär skulden? Mig trott var det statens ledningar som var för klena från Norrland. Mer statligt ägande borde väl inte göra det bättre?
Go north young man..
Förr skickade sossarna fram Ygeman när de ville ha något sagt, numera skickar de fram Damberg. Man kan spekulera om varför.
Tja, ska jag vara först att spekulera så …
Kan vara genusbetingat. Byt ut en ygeMAN mot en DAMberg — klart! Poäng till Södertörns höskulle.
Damberg anses väl generellt som mer saklig, förhållandevis välsedd i media utan tvingats avgå ur regeringen, utan att ha kört vilda fester och smitit från hyra och kronofogde i sin ungdom som minister Y ju har gjort.
En norrländsk frihetsgrupp kan bli bökigt ett tag.
Men det blir stopp i landet på riktigt när Göteborgarna skapar en frihetsgrupp som sätter stopp för att skicka vidare containrar och petroleum.
Fins redan en sådan grupp i Göteborg, Hamn4an heter den..
Varför kan vi inte förbättra överföringskapaciteten från Norrland och Norge? Måste vara mycket billigare än att bygga ny produktionskapacitet.
Vattenkraften räcker inte till det.
Jo, om Norge och Norrland blev en integrerad del av en gemensam elmarknad med resten av Sverige och kanske Danmark så skulle det stabilisera marknaden enormt. I Göteborg t.ex. bränner man 30+ miljarder på att förstöra stan och bygga en tågrondell som ingen efterfrågat. Hur mycket överföringskapacitet hade vi fått för de pengarna?
Läste någonstans att det börjar bytas elmätare. De skall kunna avläsas automatiskt 4 ggr./timme. Då kan vi få timdebitering och styra förbrukningen till tider då strömmen är billig. Detta kan i viss mån förbättra hushållningen med elström. Som privatperson kan man tjäna på att starta sina hushållsmaskiner senare på kvällen. Hur företag skall styra elförbrukningen vet inte jag men det borde också vara möjligt för en del åtminstone.
Tänk om vi kunde bygga kraftverk för att få fler jobb och lägre CO2 utsläpp i stället för att bygga infrastruktur som ransonerar elen för underklassen?
Tänk om.. ska vi ha kyltorn då? Det går ju inte mycket fjärrvärme idag ens. Kommer inte att löna sig.
Det går åt/behövs fler i Kraft/massa/processindustrin idag, men med ordentlig utbildning annars kan det kvitta. Å de som skaffat sig det, är amitiösa och inte stadgat sig, lämnar riket för perversa löner. Så det är svårt läge.(Det är väl därför de utb knappt finns kvar längre)
Jo, skattebetalrna betalar alltid för politikernas misstag… antingen med skatt eller med marknadspriser… (en motsägelse på vår Oligarkliknande elmarknad-mer som ett Rysslandsmonopol) Det ligger varken i statens eller elindustrins intresse att ha överkapacitet, då är ju priserna låga-mindre intäkter för de båda. Effektbrist är bra för staten och elindustrin inkomstmässigt iaf.
Fast om det är ett monopol så måste de väl kunna ha överkapacitet OCH höga priser?
Fast just det som är monopol, elnätet, tjänar inget på underkapacitet. Elnätetspriset är oberoende av elhandelspriset. Det är snarare så att ett elnätsbolag ville ha så mycket ledningar som möjligt, då det är det som är grunden för hur mycket intäkter de får ta ut. Så där är det viktigare att man håller koll på att de inte bygger för mycket och onödigt.
Driver man ett land med signalpolitik istället för realpolitik drivet av oppurtunisttyckare istället för realistiska folkhemsbyggare så får man detta läget. Ansvaret faller på väljarna.
Välj inte partier som tycker signalpolitik är viktigt eller de partier som är beroende av signalpolitikernas partier.
Så du tycker att man ska rösta blankt alltså?
Detta är ju en självklar effekt (!) av att man stänger ned alla sydligt belägna kärnkraftverk som tidigare försåg södra Sverige med den elektricitet som krävs. Det är inte ett distributionsproblem om man i stället ser till att producera närmare konsumenterna…
Kraftbolagen som verkar över gränserna ser nu möjligheten att öka sin debitering. Politikerna har sett till att släppa taget om energiförsörjningen och det finns inget samhällsansvar längre.
Iaf de kraftbolag som finns i söder. Antar att kraftbolagen i norr får sälja sin el för billigt istället.
Det är ju bra med bostadsbrist i storstadsregionerna, då faller ju inte priserna 🙂
Tillväxtorter blir mao. Umeå, Luleå, Sundsvall och Östersund….
Nu kanske jag är grinig men rapporten handlade om vad som skulle kunna hända om den ökande efterfrågan på el inte kunde tillgodoses. Och det är ju den frågan som det politiska debatten handlar om. Inte om det vore dåligt för ekonomin om den situationen infinner sig.
Inkompetenspartierna, tillsammans med journalistpartiet, har skapat detta problem.
Men du och jag Kenneth, är åtminstone HELT oskyldiga till det hela!
När SSAB startar produktionen av stål i hybritverket minskar behovet av överföringskapacitet från norr till söder, elförbrukning kommer att öka med omkring 15 TWh per år, runt tio procent av Sveriges totala förbrukning, så elen behövs i norr, mer import från kontinenten är troligen alternativet som återstår efter nedläggningen av Ringhals.
Nu pendlar alltså elpriset mellan något öre (när det blåser) och någon krona (när det inte blåser). Man undrar om de finansiella kalkylerna för massiv ökning av vindkraft hade med det i beräkningen.
Vad som blir alltmer uppenbart är att värdet på den producerade elen är olika beroende på produktionsslag. Intermittent produktion är värd ungefär 1% av stabilt producerad el(enligt marknadspris), men den värderingen finns inte med i den artificiella elmarknaden vad gäller investeringar. Det behövs således statlig intervenering med elcertifikat som går från intermittent kraft till stabil kraft för att upprätthålla en fungerande och pålitlig elproduktion.
Om de finansiella kalkylerna, skrivs det om i bifogad länk.
…/Bankens kalkyl byggde dock på ett avräkningspris på 70 öre/kWh, och vi lånade till 70 procent av investeringen, så med dagens priser gick inte det heller runt./…
Att beakta, är att även priset på elcertifikat har rasat och numera ligger på 1,3öre/kWh
https://www.svensk-vindkraft.org/vindkraften-i-kris/
Vattenkraften är konfigurerad så att vattnet från vårfloden sparas i kraftverksdammar så att kraftverken kan producera för fullt på vintern. Om man skulle bygga ut överföringskapaciteten så att man skulle kunna använda upp vattnet på sommaren så innebär det att man inte kan producera för fullt på vintern,
Det enda man har åstadkommit är då att för en mycket hög kostnad ha flyttat elbristen från sommaren till vintern.
Möjliga lösningar på elbristen är:
– Konsumera mindre. Inga elbilar. Nedlagda industrier. O s v.
– Producera mera. Detta kräver nybyggda kraftverk. Tar väldigt lång tid.
– Importera mera. Kräver nya ledningar till länder som kan producera mera el. Om sådana finns tar det många år att bygga nya ledningar.
Slutsats: Konsumtionen måste ned.
Det enda man skulle vilja säga… är ni helt dumma i huvudet, på riktigt!
Jag blir bara arg och frustrerad.
Undrar hur stor del av problemet som Server-hallarna står för.
Förlorade jobb i den bskrivna mängden kommer att innebära att de som förlorat dem kommer i stor utsträckning att fly Sverige.
Medan myndigheterna i andra änden importerar folk till evig arbetslöshet. De som fortfarande arbetar och betalar skatt får det allt svårare att motivera vad de håller på med.