Riksbanken ändrade som väntat inte styrräntan reporäntan, ändrar sin räntebana och sänker sin BNP-prognos för Sverige. Däremot utökar man räddningspaketet för finansmarknadenra och kommer nu köpa obligationer för 500 GSEK inklusive företagsobligationer de närmsta tolv månaderna. Räkna också med kraftigt sänkta bolåneräntor och en räddad bostadsmarknad.
Billigare att låna. |
Riksbanken ändrade alltså inte styrräntan, men sänkte sin BNP-prognos för Sverige. BNP rasar 4.5% i år, men stiger sedan 3.6% nästa år och hela 4.1% år 2022 för att mildra stigningen till 2.9% år 2023.
Arbetslösheten toppar nästa år på 9.2%. Den nya räntebanan är noll procent i styrränta så långt prognosen sträcker sig, dvs till tredje kvartalet år 2023.
Man ökar räddningspaketet för finansmarknaderna från 300 GSEK till 500 GSEK fram till och med sista juni 2021. Från i september kommer man även köpa företagsobligationer för 10 miljarder, men köper redan idag bostadsobligationer och företagsobligationer. Finansmarknaderna får under inga omständigheter krascha. Man får dock inte äga mer än 70% av företagscertifikaten i ett enskilt bolag …
Bankerna får också ett kraftigt stöd i att man sänker utlåningsräntan till reporäntan plus 0.1 procentenheter. I praktiken innebär detta att den effektiva reporäntan sänks, vilket bör leda till sänkta rörliga bolåneräntor. Riksbanken skriver inte heller sin normala oro över bostadspriserna och hushållens skuldsättning, som man ständigt skyller på politikerna. Nu är det fullt ös som gäller.
30 kommentarer
Härligt….Börsen tickar uppåt, bostadspriserna kommer fortsätta upp och lön kan man numera få utan att behöva arbeta.
Jag tycker det låter som någon form av socialism? Ffa det där med lön utan att behöva jobba.
Socialism med inslag av kapitalism då man kan investera överskottet i lönen man får för att sitta hemma, få avkastning och bli ännu rikare. 🙂
@Goofy,
Hur länge tror du bidragstagare och låglönearbetare kommer att tolerera detta?
@Anders: Vet inte. Jag tror inte att någon bryr sig om vad dom tycker ändå. Sj då?
@Goofy,
Du har nog rätt, ingen bryr sig.
Kanske lite uplopp och stenkastning i städerna då och då?
Men jag bor på landsbyggden, så jag får väl ta fram popcorn om det skulle bli så.
Nä, jag har mitt på det torra.
Jag är inte ens orolig för min pension.
Bland annat 100 ha skog som är avverkningsklar lagom till pensinen.
Målet är även 50 talet bikupor också.
Man måste ju ha något att göra som pensionär.
@Anders: Stenkastning i städerna beror inte korttidspermitteringar i alla fall 🙂
Låter som om du har en fin pensionsplan.
@Anders Rydén, tror du att din skog finns kvar när du går i pension om sisådär 25 år?
Värmeslag, torka, skadeinsekter kommer ta all svensk produktionsskog, dvs granåkrar. Ju längre söderut desto fortare.
Sälj så snart det går är min rekommendation. Behåll de tio sämsta ha och gör ngt kul med. Tex naturskog.
"Värmeslag, torka, skadeinsekter"
Vad skulle orsaka detta menar du? Har du statistik på att detta ökar eller är det något som ska ske i framtiden?
@Richard,
Jag har en hel del björk, cirka 40%.
Djur på skogsbete där.
Inte så mycket jobb med andra ord.
Gran 40%, där det mesta kommer att gå till massaved.
Resten är ädellöv, vilket är bra för biodling.
låt skiten brinna
Man får dock inte äga mer än 70% av företagscertifikaten i ett enskilt bolag …
Man borde inte få äga något, men om man ändå ska vara där och pilla, så kan 10% vara en rimligt gräns. Då sätts priset på en obligation hyfsat efter vad marknaden tycker.
Det kan inte vara en statlig myndighets uppgift att hålla privata företag under armarna. Kan de inte finansiera sin verksamhet, så ska de gå omkull.
0% räntor och massiv intervenering på obligationsmarknaden och fortfarande ganska oklart vad det är för problem man faktiskt löser med åtgärderna. Verkar mer som man bara apar efter andra centralbanker. Att KPI ökar med säg 1% istället för 2% spelar ingen roll öht.
Ja, det var likviditetsbrist på obligationsmarknaden för några månader. Då kunde man kört några repor, men att sitta och aggregera upp en massa lån under längre tid. Varför?
Vet inte vad man ska tycka. Olyckligt att situationen med bostadsmarknaden är som den är i Sverige och den onda cirkeln som de låga räntorna bidrar till. Tyvärr måste bostadsmarknaden räddas, något annat skulle ge väldigt jobbiga följder för en stor del av befolkningen eftersom många är högt belånade med eventuella topplån.
Ser ju i och för sig inte så mycket bättre ut i något annat land. Vi har det i alla fall väldigt förmånligt med räntekostnadsavdrag, ingen fastighetsskatt, billiga driftkostnader, låg boränta och en helt ok price/income ratio jämfört med andra länder i Europa.
https://data.oecd.org/price/housing-prices.htm
En liten korrigering, en låg fastighetsskatt i storstadsområdena, något högre utanför relativt taxeringsvärdet.
Men jag håller med, det är en ond cirkel som måste huggas upp brutalt, det kommer kortsiktigt bli extremt impopulärt, genomföraren kommer förlora det valet med risk att en populist återför nuvarande system.
Sverige klappar ihop om bostadsbubblan skulle spricka.
För Sverige klappade ihop 2017 när bostadspriserna sjönk med upp till 17% på ett par månader? Eller du kanske tror att man kan ha en prisbubbla med sjunkande priser?
Problemet är att om din ägda bostad sjunker i värde så blir det tillslut bankens egendom. Banken kommer knacka på din dörr och kräva att du amorterar ner lånen. Bostaden står ju som säkerhet till lånen.
MBongo: Bobubblan kraschade inte 2017. Den släppte ut lite luft men kom snart igen. Jag menar om den skulle krascha 20% och inte komma igen. Vet inte varför du har lite oväntat svårt att förstå skillnaden…
@Jake. Tror inte att banken kan göra detta längre pga ändringar i lagstiftnibgen
@Unknown. Gängse definition på prisbubbla är prisökningar som beror på förväntade prisökningar i framtiden. Exempelvis prispress på kontrakt på nyprod som berodde på flippar. När priserna går ner byts förväntningar på prisuppgångar till förväntningar på prisnedgångar och bubblan spricker. Alltså känns det orimligt att bubblan skulle ha släppt ut lite luft för att sedan återgå till normal prisutveckling utan att några större räddningsaktion sattes in.
Riksbanken är falskmyntare, inget annat.
Vad blir nu utlåningsräntan? Hittar motsträviga uppgifter.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Repor%C3%A4nta
"Utlåningsräntan fungerar tvärtom: den gäller när banker lånar av Riksbanken över natten, och den ligger 0,75 procentenheter högre än reporäntan."
https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2020/ytterligare-atgarder-for-att-mildra-de–ekonomiska-konsekvenserna-av-pandemin/
"Sänka räntan i den stående utlåningsfaciliteten från reporäntan plus 0,2 procentenheter till reporäntan plus 0,1 procentenheter."
Eller rättare sagt – vad var utlåningsräntan?
I mars sänktes den från 0.75 till 0.20, och nu sänks den till 0.10. Bankerna skrattar hela vägen till … banken, för jag tror inte att hushållen fått 0.55 procentenheter lägre bolåneräntor.
Så man ska köpa aktier i bolånebankerna d.v.s. dom svenska storbankerna?
Ja
Sjukt och kommer att ta en ende utan foerskreckelse!
Det har det redan gjort, för dem som var dumma nog att ta vår kära riksbankschef på allvar och avstod från att låna upp sig till nock när han hotade med högre bolåneränta pga detta. Men det kommer såklart bli ännu värre för dessa framöver.
Tenker po Weimar-republiken, Hitler och krig!
Jag minns när man ville försvara något med 500% ränta, det gick inte.
Det är ända in i kaklet denna gång också som gäller, huvet först.