Det verkar fortfarande vara brist på villor med planlösningar designade för distansarbete eller eget företagande, där arbetsrum är tydligt avskilda från bostaden. I brist på annat bifogas några enkla principskisser nedan.
Nybyggda villor. |
Om vi antar att hypotesen om ökat distansarbete och minskad popularitet för centralt lägnhetsboende blir långvariga effekter av coronakrisen, så ställs det nya krav på bostäder för ändamålet, med separata arbetsutrymmen, inte bara för en utan eventuellt även för två personer. Ska man dessutom kunna få betalt för arbetsplatsen från arbetsgivaren kan ytterligare krav ställas, och det gäller i synnerhet om man driver eget bolag och har Skatteverketes regler att följa. Förenklat kan man säga att de reglerna är egen ingång, men rent formellt handlar det om avskildhet från bostaden. Kan besökare ta sig till arbetsplatsen utan att behöva gå genom bostaden så uppfyller man i alla fall kraven.
Utifrån det är det inget konstigt att designa planlösningar, men det verkar inte som att småhusbolagen har hängt på detta än. Man kanske inte hunnit, inte haft tid pga peremitteringar eller helt enkelt anser att målgruppen är för liten och väljer att ta eventuella sådana krav som anpassningar eller utökningar av befintliga husmodeller.
Så hur kan det då se ut?
Ett alternativ som kan dockas på en del planlösningar är att lägga arbetsutrymmena på andra sidan om eventuell tvättstuga om denna tillåts ta upp en av husets ytterväggar, vanligtvis åt norr. Givet det har jag gjort två enkla principskisser nedan med fyra olika lösningar.
Grundprincipen är egen ingång och egen toalett, vilket gör att Skatteverket inte kan ha några invändningar. Det första exemplet till vänster innehåller endast ett arbetsrum. Skisserna är principer, proportioner, fönster osv kan förstås ändras.
Det andra exemplet till höger är med ett konferensrum med pentry, frikostiga glasytor för ljusinsläpp som eventuellt kan vara fullhöjds fönster för extra exklusiv känsla, och avskilt arbetsrum. Konferensrummet kan även användas som studio, verkstad eller atelje. Eller arbetsrum, rent av för kanske 1-3 medarbetare om bolaget växer, beroende på storleken på utrymmet. I fallet foto- eller ljudstudio ska förstås fönstren bort och eventuell ljudisolering till, men som sagt principskisser. Utrymmet kan också fungera för kanske tandläkare eller veterinär, beroende på vad lagkraven är, eller annan kundbesöksverksamhet inom t ex friskvård eller rehab. Eller rent av som en liten butik.
Enskilt arbetsrum till vänster, arbetsrum + konferensrum och pentry till höger. |
Tvårumslösningen ovan kan förstås även användas för distansarbete för bägge vuxna i hushållet, eller en kombination av eget bolag och distansarbete, även om personen i det stora rummet inte kan få fullständig avskildhet. Å andra sidan kanske jobbet skiljer sig åt – en behöver avskildhet, en behöver stora ytor för sitt jobb.
Vill bägge ha avskildhet kan man tänka sig en lösning liknande nedanstående, där höger har ändrats till två avskilda rum. Ett matbord/konferensbord slägndes in i hallen, men om det är realistiskt beror ytorna i verkligheten. Till vänster har arbetsrummet krympts lite. Ett apparatrum finns separat intill tvättstugan.
Enskilt arbetsrum till vänster, dubbla arbetsrum och litet gemensamt utrymme med pentry och bord till höger. |
Kom ihåg att det här är principskisser. Angående apparatrum kan man beroende på vad man jobbar med även vilja ha ett välventilerat utrymme för dator- och nätverksutrustning, åtminstone om man har servrar som väsnas. Eller förråd för förbrukningsmateriel eller produkter. Kan själv konstatera att mängden böcker på lager snabbt blir ohanterbart utrymmesmässigt. Mer om det lite senare idag.
Någon kan ha invändningar om att dessa utrymmen är onödiga och inte går att få betalt för när man säljer huset. Kanske det. Men å andra sidan kan de hyras ut som separat lägenhet givet att det finns dusch på toaletten (tvättstugan kan delas), användas för generationsboende (dvs ta hand om din äldre anhöriga själv istället för att klaga på äldrevården under coronatider) eller som tonårsboende och utslussning på väg till eget boende. Eller för den delen under skilsmässa om man vill vara beredd på allt…
Känner du till någon småhustillverkrare som på sina typhus har motsvarande lösningar?
38 kommentarer
Om man har möjlighet är väl ett mindre hus en bit ifrån att föredra, i värsta fall kan man ju nöja sig med ett attefallshus, nu när man får bygga 30 kvadrat även utan krav på att det måste innehålla kök och badrum. Att knata 100 m eller så för att brygga kaffe och ta med på termos är knappast ett problem, det blir ju rejält billigare om man inte drar in VA utan bara nöjer sig med el.
Vatten kan du ha på dunk, och kaffekokare utan VA.
Naturligtvis kan man bygga en Bolundare istället, men då är det en ickefråga. Nu var frågan om integrerat i samma hus.
Ett annat självklart alternativ är i friståeende garage, t ex övervåningen eller ett utrymme bakom garaget.
Absolut är det så, men som du skriver så kan det ju resultera att man får mindre betalt för huset vid en senare försäljning (dvs, som jag förstår det, om planlösningen är tänkt för en grupp som bara utgör en bråkdel av potentiella köpare). I så fall är ju en separat byggnad att föredra. För du yftar väl på nybyggnation?
Å andra sidan kanske trenden mot fler hemmakontor gör att man genom att bygga villan med separata kontorsutrymmen faktiskt gör den mer attraktiv relativt andra objekt vid en senare avyttring.
Verkar inte vara något problem idag att sälja hus med byggnader eller utrymmen uppförda för eget företag. De växer inte på träd, och är således rätt attraktiva i dagsläget.
Det finns nog fler användningsområden för ett sådant utrymme.
Om släkt och vänner är på ett längre besök.
Hyra ut till student.
Boende för nära släkting som enbart har garantipensin.
Det senaste exemplet kan bli mer aktuellt i framtiden.
Det är en bra idé med Bolundare men när man tittar på totalkostnaden för uppförande så är de rejält dyra. Svårt att räkna hem med skattade pengar men skatteverket kanske kan godkänna avdrag eller någon slags hyreslösning från arbetsgivaren.
Om plats och möjlighet finns hade jag satsat på ett fristående dubbelgarage med inredd övervåning. Kan sedan hyras ut om/när behov av arbetsplats inte längre finns, eller för eventuella tonårsbarn.
Jag hoppas att vi människor inte går in i en era av virusrädsla bortom rimliga gränser, risken finns i detta samhälle med mer aktivism och mindre sunt förnuft.
En familjs behov ändras hela tiden. Jag skulle vilja se ett open source modulsystem för bostäder. Moduler som rymms på en lastbil och som kan kombineras till önskad storlek. Kompletteras med ytterväggar och tak i moduler som följer samma standard för kostnadseffektiv och snabbt uppförande. Anpassa även lagar och regler så att moduler kan läggas till eller tas bort inom givna ramar utan nytt bygglov.
Börjar det sina på uppslag till bloggen?
Ute och tassar i marker med lite mindre kompetens i verkar det som.
Blev du kränkt nu? Styrkekramar. Min byggnadsingenjörsexamen är 30 år gammal nu, så jag har glömt det mesta.
Har iaf försökt hålla raka linjer när det gäller dörrar och genomgående ljusinsläpp, men det är en skiss så det blir inte exakt. Och nej, jag ritade inte formella ritningar.
Du menar det händer för lite i Ryssland att skriva om? 🙂
Jag tror på idén med flerfunktionsdel: som tonårsboende, kontor, uthyrning, generation. Lägg på dusch pentry och "mysdel" gärna utgång mot enklare uteplats för maximal nytta. Då krävs bara en lösning för hustillverkaren för att nå flera målgrupper.
Vi skulle kunna sätta upp en dörr till sovrumsavdelningen och på så sätt få två kontor med egen köksdeli tvättstugan och tillgång till badrum utan att man behöver inkräkta på bostadsutrymmet.
Många hus har ju idag en "vuxendel" och en "barndel" det finns ju inget som hindrar att en av dessa blir arbetsplats med egen ingång i framtiden.
Bra ide att bygga stort och välplanerat. En familj med två delvis hemarbetande höginkomsttagare och tre barn eller fler har verkligen inte mycket att välja på. Visst, det finns ett antal stora dyra villor men de är för det mesta uselt disponerade och placerade i displaylägen. 320 kvm kan låta mycket men när allt har slösats bort på nån gigantisk hall med 6 meters takhöjd och gallerier för rent skrytbruk så är kåken rätt värdelös.
Problemet med sidobyggnader är att orka städa skiten. Mycket lättare att hitta vettiga städrutiner när allt sitter ihop. Detsamma med underhåll. Det blir rätt dyrt med infrastruktur som el, värme och V/A i sidobyggnader också. Typisk nödlösning som kan vara bra i vissa lägen men bör undvikas om man får välja.
Anlita gärna arkitekt också. En äldre erfaren arkitekt.
Sen är det tomten och läget då. Det har skett en helt sjuk förtätning överallt och det verkar bara bli värre med åren. Det är i princip omöjligt att hitta stora väldisponerade villor i ostörda lägen. Buller från grannar och trafik, ljusförorening från gatlysen och allmän ofrihet är det enda utbudet.
Den som vill kunna gå naken på tomten, elda ris, låta ungarna skjuta luftgevär och köra fyrhjuling på dagarna och kunna njuta av tystnad och stjärnhimmel på kvällarna hittar i stort sett ingenting att köpa idag. Det spelar ingen roll hur fin kåken i Täby eller Djursholm är när den ligger i displayläge med total insyn och grannarna ringer polisen när du tar fram luftgeväret. Det finns en del äldre kåkar på Lidingö i hyggligt privata lägen men de få gånger de är till salu känns prislappen som en käftsmäll redan innan totalrenoveringen, och dessutom ligger de ofta i norrlägen. De med kvällsol kommer aldrig ut på marknaden.
Vill man hitta tomter i avskiljda lägen tittar man inte på hemnet utan går direkt till markägaren och frågar om han är intresserad av att stycka av ett hörn impediment för en summa.
Yes Tim, men det är bäst att göra det medan man är relativt ung. Det är många års jobb med att få fason på tomten. Det gäller också att det finns el hyggligt i närheten för att inte ruinera sig på framdragning och transformator.
Det enklaste vad gäller ersättning är väl att ändra reglerna, införa (om det inte redan finns) någon slags schablon som kan användas utan alltför mycket krångel.
För enskild firma finns en schablon på någon tusenlapp om året man kan dra av. AB får hyra ut till marknkadsmässigt pris.
Tänker mer på ersättning från arbetsgivare om det nu kommer att bli så att man permanent jobbar hemifrån ett antal dagar i veckan. Gissar att reglerna behöver ses över och förenklas, både vad gäller ersättning för upplåtande av kontorsdel hemma och företagstillhandahållen utrustning som potentiellt idag ses som löneförmån, etc.
Jag tror på att bygga ovanpå garaget. Ett kontor med egen ingång, går även att ändra om till lgh och hyra ut alternativ generationsboende. De som bygger nytt i dag kan tänka på detta alternativ och välja garage med möjligheter. man måste ju inte bygga klart från dag ett utan går ju att göra när ekonomin tillåter.
Risk som jag ser det är att man får en trappa upp till övervåningen vilket ger fall risk då man troligtvis kommer att springa mycket mellan huvudbyggnaden och kontoret.
Jag tror att det är viktigt att man kan stänga dörren och lämna "jobbet" så man inte ser sitt arbete hela tiden utan att man har möjligheten att koppla av.
Det är nog rätt personligt hur fysisk man behöver skärma av jobbet. För egen del räcker det med att stänga av datorn och gå ut ur det dedicerade kontorsrummet. Sen pågår förstås som alltid någon slags bearbetning av jobb i bakgrunden av medvetandet, där lösningar på problem ploppar upp lite varstans och när man minst anar det.
Men du har förstås rätt att om man blir stressad av att se jobbdelen så kanske det är bättre att dölja den.
Jag har byggt ovanpa vart tre bil garage (semi-attached till huset, skydd for vader).
ca 60 m2 med badrum (toa + dusch) samt kitchenette.
Det ar frugans primara kontor och har tva st arbetsplatser.
Funkar valdigt bra.
Man bör rita in ett större förvaringsutrymme för antibakteriella
produkter i framtidens boende.
Vilken bakterie har du i tankarna?
Handsprit kan vara en bra början och så vet man inte vad ett oväntat besök
kan medföra, provkitt mot diverse farsoter bör även ingå i varje hem i fortsättningen.
Jag (och senare även min fru) bodde ganska många år i en liknande lösning. Mina föräldrar köpte en dubbelbarack som satt ihop på mitten. I den fanns kök, ett litet arbetsrum, ett dubbelsovrum, WC med dusch. När vi sedan flyttade till eget och föräldrarna så var just detta extrahus det som avgjorde för köparna som skulle ha det till sina företag.
I vårt nya hus har vi bara en frigga som tjänstgör som förråd och makerspace.
En vanlig 1,5 plans villa från 70 talet är utmärkt. Man delar av det enorma allrummet på ovanvåningen så har man ett mindre allrum, toalett/badrum och 2+1 gavelsovrum. Det större är herr och fru hemarbetares såklart.
Ofta är det 1-2 sovrum/extrarum på bottenvåningen. Ett kan vara sovrum till äldsta telningen om man är modern trebarnsfamilj, det andra är extrarum/arbetsrum/gästrum. Kvar är grovkök, kök, vardagsrum osv.
Det krävs ialla fall 175kvm eller däromkring för detta så ett ordentligt väggliv och gärna en kupa i allrummet så behåller det sin rymd.
Allrummet på ovanvåningen kan i nödfall utgöra hemmakontor.
Nyare hus är ofta minimala och då blir det kompromisser. Men idag sitter alla i kontorslandskap med ett desk på 80x150cm och ca 2-3kvm så egentligen behöver man inte så mycket yta om man inte har en massa dokumentation på döda träd.
Har ett sånt hus fast lite mindre. Under en period på våren var vi 3 personer som jobbade härifrån: jag i mitt kontor i ett rum på nedervåningen, en i allrummet på övervåningen och en i ett mindre rum på övervåningen. Men nu är det bara jag. Man behöver kunna stänga dörren så att man inte interfererar ljudmässigt med varandra när man kör möten i Skype eller Teams samtidigt, eller bara inte vill bli störd.
Det finns rätt gott om plats i Sverige när man inte behöver bo i eller nära de större städerna. Man behöver inte flytta ut i skogen utan kan bo i en mindre ort där det väsentliga finns på gångavstånd och resten på nätet. Tex Kolsva.
Själv tror jag dock att framtiden är coworking nära hemmet (på landet) istället för att alla ska pendla till kontoret i centrum eller bo ihopträngda i den "förtätade staden". Då får man både en bra arbetsmiljö, slipper pendla, och får det sociala behoven tillfredställda.
Det fungerar ju i princip bara för tjänstemän men även då har man ofta behov att vara nära en större ort. Jag har arbetat hemifrån i 7 år och kan bo vart som helst, men behöver ha närhet till internationell flygplats, möjlighet att smidigt kunna besöka kunder i centrala lägen, behov av en enkel transport av barn till hyfsad skola (Engelska skolan) och fritidsaktiviteter samt närhet till sociala evenemang/kontakter osv. Sedan kanske ens partner måste ha närhet till fysiskt jobb och då faller allt ändå, särskilt eftersom förutsättningarna ändras med tiden. Min kompromiss är en bostad ca 3 mil ifrån Stockholm city med viss lantlighet men mycket längre bort än så hade blivit krångligt i längden över för en van distansarbetare som mig. Tror därför mer på orter som t.ex Norrtälje osv.
Kolsva var väl ändå ett exempel på var man inte vill bo, fullt av nedgångna hus som ingen tar hand om.
Men jag håller med dig konceptuellt. Man bor väldigt bra ett par km utanför de mindre städerna med 50-150 tusen invånare.
Ok Kolsva kanske var ett dåligt exempel. Det jag tänkte på var en mindre ort på 2000-5000 invånare nära en större ort (Västerås i detta fall), och då var Kolsva av någon anledning det första jag kom att tänka på. Det finns kanske bättre exempel. Ekvationen för de flesta kommer se ut så här:
Det dagliga pendlandet till kontoret kommer ersättas av sällanpendling, man kanske är en eller två dagar på kontoret per vecka. Om det tar säg en timme per dag i pendling t o r så kommer man kunna budgetera säg två timmar de dagar man behöver åka till kontoret. Då flexar man och är på kontoret 7 timmar, jobbar igen det övriga dagar, och kan bo 30 min längre bort från stan men med bibehållen totaltid för barnen på dagis och fritis.
30 min är fem mil om man kör 100 km/h. Vilket man i regel kan utanför trängseln i städerna. Så radien på städerna kommer växa ungefär så mycket i genomsnitt.
Våran gård har en väl tilltagen bagarstuga som ska få två kontor nästa år. Trivsam miljö, men det går inte att få jobb gjort ordentligt i huset när man har små barn som inte är 40 timmar på dagis.
Hemmakontor I huvudbyggnaden skulle jag inte rekommendera de allra flesta.
Förstår att herr bloggare är ett barnfritt undantag
Är slaget av toalett fastslaget? Annars borde ju en komposttoalett eller en förbränningstoalett vara ett enkelt sätt att ordna toalett utan att behöva dra VA.
Latrintunna med kommunal hämtning? Funkar fortfarande på Gotland. Speciellt Visby innerstad har fortfarande många tunnor eftersom de hittar klosterruiner, kyrkogårdar och andra fornfynd så fort de gräver djupare än 20 cm.