Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige och handlar om min egen solkraftanläggning. Solkraft Sverige genomförde min installation på totalentreprenad.
Återigen har årets fem första månader bjudit på nytt solenergiproduktionsrekord för min solkraftanläggning på 4.76 kWp. Det tidigare rekordet från förra året slogs, och än så länge märks det inte av något att solcellerna skulle blir sämre över tiden. Årets fem första månader producerades det 1 598 kWh varav 556 kWh har sålts ut på nätet.
Del av solkraftanläggningen. |
Mest avgörande för produktionen är väl snarast vädret. Helst ska det vara både sol och svalt, och till det som främst bidrog till vårens produktionsrekord var det fina marsvädret, med både sol och kyla. Solceller producerar mer vid lägre temperarturer – se det som att avståndet mellan atomerna i solcellerna blir glesare när de blir varmare och expanderar, och att därmed fler fotoner smiter igenom vid högre temperatur.
Både 2019 och 2020 har faktiskt producerat mer el under våren än det första året 2018, och då förväntas ändå solceller långsamt bli något sämre över tiden. Årets produktion på 1598 kWh är en rejäl ökning från 1370 kWh under samma månader 2018.
Solkraftproduktion januari – maj 2018 – 2020. |
Det går att se hur enskilda månader fäller avvgörandet. Februari och april var dåliga 2018, medan mars var starkt i år.
Sedan fäller som vanligt sommarvädret avgörandet för helåret.
556 kWh har än så länge sålts ut på elnätet, och ger sedan även skatteavdrag i deklarationen om 60 öre per kWh, utöver det man får betalt av elhandelsbolaget för elen och av elnätbolaget för nätnyttan i att ha lokal produktion.
Solceller är inte nödvändigtvis den första energieffektiviseringen man ska göra på en villa, men en modern nybyggt villa med full isolering, isolerglasfönster, värmepump med mera, så är det väl i stort sett det enda som finns kvar. Mer om prioritetsordning på energieffektivisering i ett separat inlägg kanske?
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige och handlar om min egen solkraftanläggning. Solkraft Sverige genomförde min installation på totalentreprenad.
14 kommentarer
Soilceller?
Bergvärme fattar du väl.
🙂
https://www.youtube.com/watch?v=UFOLZTVle6w
Men det skulle ju föreställa ren energi?
Sverige första och även äldsta nätkopplade solcellsanläggning sägs ha tappat 15 % av sin ursprungliga effekt efter 36 år, https://teslaclubsweden.se/hur-lange-haller-solpaneler/
Artikeln säger faktiskt att det verkar som att de inte tappat något i effekt (2017).
"Nu 36 år senare sitter panelerna fortfarande kvar och genererar el. Stålbeslagen har börjat rosta här och var men cellerna fungerar fortfarande utmärkt. Solceller sägs få försämrad effekt med åren (liksom batterier), efter 25 år sägs de ha tappat runt 15% av sin ursprungliga effekt. Det kallare svenska klimatet verkar dock slita mindre på solceller än på sydligare breddgrader. För att få ett exakt värde borde en av solpanelerna monteras ner från taket och mätas i labb, men 2017 gjordes det en grov mätning på plats som visade nära nog ingen degradering alls av panelerna."
Däremot har växelriktarna fått bytas 2 gånger under denna tid.
Sen är ju frågan om det vore bättre om det var tvärt om med tanke på hur solceller utvecklas. Ekonomiskt hade det nog varit bättre att byta solceller 2 gånger och samtidigt få mycket högre effekt.
Oj, korrekt.
Du får sluta skriva om solcellerna! Inled mig icke i frestelse… 😉
Hur stor är anläggningen? Jag har ett stort tak mot söder och funderar på solkraft.
Med tanke på elpriset så handlar det alltså om el för några hundralappar på fem månader? Att sedan subventioner och bidrag gör kalkylen bättre är en annan sak. De pengarna står ju vi alla andra för.
Ja – utan skattesubventionen för varje levererad kwh så skulle nog väldigt få kunna räkna hem ett sånt här projekt på rimlig tid.
Det flesta verkar hoppas på att skattesubventionen ska finnas så länge som möjligt och att elpriset ska stiga i framtiden.
Varför då? Det mesta konsumerar man ju själv och då är ersättningen över kronan per kWh skattefritt.
Hur är ersättningen utan bidrag runt kronan med dagens elpriser?