Som tidigare redovisat har jag per månad börjat flytta in tio procentenheter av de tidigare likviderna på börsen igen för att , vilket alltså skett två gånger än så länge. Nedan följer en avstämning hur det gått mellan ett urval av olika drivorna av portföljer man har efter ett arbetsliv med sjuttioelva olika tjänstepensioner.
Tjuren och tjuren. |
När Konjunkturinsitutet släpper sin konjunkturbarometer i veckan kommer den signalera köp enligt konjunkturmodellen, dvs två månader på raken i djup lågkonjunktur. För att tajma detta och sprida ut köpen över tiden för att undvika att fastna hårt i eventuell tjurfälla har jag sedan två månader tillbaka börjat köpa in mig på börsen igen med tio procent av de tidigare likviderna per månad. Därtill är månadssparandet i tjänstepensionen dedikerat 100% börs.
Allt går in i billigaste indexfonder per bank, och fördelas på 20% Sverige, 20% Europa, 40% Global och 20% tillväxtmarknad där detta gått att lösa.
Efter ett långt arbetsliv sedan 90-talet så är jag nu uppe i tjänstepensioner hos SEB, Swedbank och Avanza, ibland med flera portföljer per bank pga olika arbetsgivare och olika avtal. T ex har jag själv två olika som egenföretagare – en från tiden med enskild firma, och en från tiden med aktiebolag. Ovanpå detta ska man även hantera PPM, där jag för motpartsriskens skull valde Länsförsäkringars fonder.
Utfallen skiljer sig något trots att samtliga borde vara indexfonder – dels kanske de inte följer exakt samma index, och dels har det tagit olika lång tid att köpa in sig pga olika snabbhet i fondhandeln, vilket på även med bara några dagars skillnad gett skillnad i utfall.
Långsammast är PPM, som också fungerar något annorlunda. Det finns inte heller någon bra översikt att skärmdumpa. Dessutom är utvecklingen bara för senaste månaden, eftersom PPM räknar allt som en omplacering varje månad, och siffrorna är därmed inte jämförbara. LF:s fonder har senaste månaden gått +0.6% för LF Tillväxtmarknad Indexnära A, +0.1% för LF Europa Indexnära, +4.3% för LF Sverige Indexnära och +3.8% för LF Global Indexnära. Likvidfond i PPM (där man ju tvingas ha likvider i en fond – vilket också är kravet hos de flesta tjänstepensioner) är Öhman Kort Ränta A.
Över till Avanza.
Avanza. |
Här ser man åtminstone ackumulerad avkastning efter två återköp. Avanza Emerging Markets har gått +2.80%, Avanza Europa +2.70%, Avanza Global +6.31% och Avanza Zero +6.30. Tillväxtmarknader och Europa har likt för LF gått sämst.
Hur går det hos Swedbank Robur?
Bäst visar det sig.
Robur. |
En (av fyra tjänstepensioner hos Robur vid det här laget…) statisk portfölj där inget månadssparande längre sker har gått som ovan. Access Edge Emerging Markets +2.17%, Access Europa +3.56%, Access Global +5.40% och Access Sverige +8.66%.
I kontrast har avkastningen blivit något sämre där det sker månadssparande, eftersom det skett en lite större nyinsättning senaste månaden än ovan, och som därmed sänkt avkastningen då en lite större andel inte hunnit stiga.
Robur igen. |
Resultatet här blir främst att Access Edge EM knappt är plus alls.
Slutligen SEB, där det visat sig att jag glömt omplacera senaste månaden (totalt sett är det tio olika portföljer att hantera inklusive PPM och endast Avanza stöder fullt ut automatisk hantering av detta, främst går det inte att automatbyta från likvidfonder till aktiefonder – så ja, jag glömde), och avkastningen blir lite missvisande, men klart sämst.
SEB |
Det saknades också vad jag kan se någon billig tillväxtmarknadsfond hos SEB, så det blev en större andel av globalfonden, som dessutom var en etisk hållbarhetsfond och därmed har gått rätt kasst jämfört med globalfonderna från Avanza, LF och Robur.
Så var det med den saken. Allt ligger plus än så länge.
En riskbedömning är att börsen kan krascha 30% till och ta tid att återhämta sig. Med nuvarandde 20% av kapitalet i börsen skulle det innebära en nedgång på sex procent av totalt kapital. Efter månadsskiftet, plus tiden det tar att göra köpen, är innehavet på börsen 30% och därmed nedsidan nio procent vid 30% krasch. Då man förstås därmed får köpa in sig billigare med dessa köp runt varje månadsskifte.
Investeringarna har inte något med mina känslor att göra, utan jag kommer fortsätta med dessa tills jag ligger 70-100% börs. Runt 60% kommer jag börja tänka på saken igen, t ex om jag ska använda någon form av permanent portfolio därefter, och ständigt ligga på X% börs vid ombalanseringar exempelvis en gång i kvartalet, vilket är ett sätt att säkra vinster respektive köpa när det är billigt.
Lysaportföljen hanteras annorlunda, men är just nu 32% börs mot tidigare 23%.
Är då avkastningen bra? Absolut. Multiplicerar man den 6x får man årstakten, som alltså är extremt bra. 2% på två månader är 12% på ett år (förenklat) och en utmärkt avkastning. +8% på två månader fånigt bra.
Nu kommer uppgången knappast hålla i sig i denna takt för evigt, och förr eller senare kommer en sättning på börsen, rent av en ny krasch även om centralbankerna nog gör allt för att undvika detta. Index kommer därmed främst påverkas negativt av enskilda sektorer där man inte kan ducka fundamenta, kanske fastighetssektorns inslag i svenskt index, som dock är lågt.
15 kommentarer
Har liknande upplägg i mina olika skvättar (inkl det ISK som jag pensionssparar i privat):
SPP Aktiefond Europa, 10 %
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A, 10 %
Länsförsäkringar Global Indexnära, 60 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 10 %
Swedbank Robur Access Asien, 10 %
Gick aldrig ur och ligger således -9,34% i år. Dock +21,39% på 3 år vilket är OK för mig. Tänkte sälja 21/2 men vis av andra krascher så vet jag att jag tar väldigt lång tid på mig att komma tillbaka till marknaden. Tog nog 5 år efter att IT-bubblan sprack… Intalar mig själv att jag gör som Buffett. 🙂
Är Lysa-portföljen och följa KI-barometerportföljen lika viktade? Eller är någon av Lysa- eller KI-barometerportföljen en lekportfölj?
Förklara frågan? Nej, de är olika stora. Men viktningen aktier kommer vara samma runt månadsskiftet.
Sorry, var kanske otydlig. Det jag försökte fråga var om båda portföljerna var olika stora, inte fördelning mellan tillgångsslag inom resp portfölj. Men då är svaret att de är olika stora alltså. Med lekportfölj avsåg jag om någon av portföljerna var så liten att i förhållande till den andra så att utvecklingen i den har marginell effekt totalt sett även vid stora rörelser.
Jag har tio portföljer inklusive PPM, mestadels pga alla olika tjänstepensioner. Inte två. Tio.
Ok. Men även om Lysa och samtliga övriga portföljer kommer ha liknande viktning runt årsskiftet, tillämpar du samma modell även för Lysa-portföljen eller är den alltid investerad till viss del i aktier som tillgångsslag?
Månadsskiftet. Nej, Lysa kommer ökas upp den, siktar väl på 60%+ aktier där. Får se vad rekommendationen blir när jag bestämmer mig för 5-10 års horisont.
"20% Sverige, 20% Europa, 40% Global och 20% tillväxtmarknad"
OK, hyfsad riskspridning. Men saknar USA.
Men Europa har haft mycket låg tillväxt länge. Och sverige har EU's lägsta (beräknade) tillväxt. Och EU har inga tech-jättar som USA och asien.
USA och amerika har gått som tåget och känns mycket stabila även framåt. Kina har gått förhållandevis starkt. Mitt förslag: 50% Nordamerika, 25 % kina , 25% global.
Typ 50-60% av globalfonderna är USA.
Jag växlade över från globalfonder index till tech för ett par veckor sen i alla portföljer. Väldigt nöjd än så länge men är medveten om att tech går kassare än kasst när börsen rasar. Men nu ska vi väl upp? 🙂
Magstarkt, själv skulle jag vilja göra precis tvärtom. Jag ska nog maila Länsförsäkringar och tipsa om en fond som jag hade gått in starkt i. Länsförsäkringar Global Indexnära EX Tech.
Finns annat att investera i än aktier… inga aktier och inga planer på det i nuläget.
Absolut. Inget jag skriver om dock.
Jag har två portföljer med precis samma fördelning. 30% aktier och 70% räntefonder. Det sakliga innehållet i dessa är dock av skilda världar. När jag nu tittar på dessa så inser jag att 1 portfölj ligger på +4.65% Medans den andra ligger på -8.23%. Där ser man. Det är skillnad på äpplen och äpplen. Nu är min minus portfölj mer ett experiment och summan i denna portfölj är mycket låg så tillsammans räknat i kronor så är jag upp 2.20%. (Samtliga räknade på ett år)
Har du skrivit något om investeringsstrategier i en miljö med högre inflation än den vi haft de senaste decennierna?