Kedjan Intersport med bland annat Intersport och Löplabbet ansöker om konkursskydd via rekonstruktion. Anledningen sägs vara coronakrisen, men bolagen har inte direkt visat gröna siffror de senaste åren, och butiksdöden kan mycket väl vara orsaken, påskyndat av coronakrisen. Siffrorna känns dock diskutabla och frågan är om det bara handlar om att nyttja krisen på skattebetalarnas och fordringsägarrnas bekostnad?
![]() |
Intersport öppnade nyss en butik igen i Kungsmässan tydligen. På bilden ovan låg det tidigare en Intersportbutik, som dock försvann för några år sedan. |
Intersport ansöker alltså om rekonstruktion för att skydda sig mot konkurs genom att försöka omförhandla skuldberget med fordringsägarna.
Företagsgruppen, som verkar ägas av Adelis, har dock inte direkt varit på grön kvist. I-Sport Retail AB har visat stabila förluster på 61 – 121 MSEK om året sedan 2015 enligt Merinfo. Skulderna har också ökat sedan 2015, även om de framstår som mestadels skulder till koncern- och intresseföretag. Siffrorna omfattar dock bara till och med 2018. Mediauppgifter talar om skulder på 800 MSEK, vilket är i linje med kortfristiga skulder på 831 MSEK 2018, varav 580 MSEK var koncerninterna.
Löplabbetgruppen har åtminstone visat nollresultat 2018 och hade bara 20 MSEK i skulder, varav 9 MSEK inom koncernen.
Det hela luktar lite som att coronakrisen används som ursäkt för att bli av med externa skulder, eller åtminstone omförhandla dessa. Om inte bolagen helt spårat ur under 2019 och/eller lyckats flytta ut skulderna från koncernen, så känns det inte som att konkurs direkt är omedelbart förestående, trots mediauppgifter om 35% minskad omsättning under coronakrisen senaste dryga månaden. Som balansräkningen såg ut 2018 är det främst ägarkoncernen som löper risk att förlora pengar vid en konkurs.
Men slösa aldrig bort en kris när man istället kan försöka ducka lite externa skulder och få skattebetalarna att betala lönerna en månad. Kanske passa på att slippa betala de senaste hyrorna? Vi får se om fordringsägarna går med på eftergifter i utbyte mot att även koncernen går med på nedskrivningar av interna skulder. Ett alternativ kanske är att någon fordringsägare synar det hela, vägrar gå med på rekonstruktion och istället kräver konkurs, så får man se om pengarna dyker upp från Adelis.
Enligt pressmeddelandet anses bolaget ha goda förutsättningar att klara rekonstruktionen. Drygt 100 butiker och 2 000 medarbetare uppges påverkas. Man ska under 2019 vänt “en historiskt nedgående trend” och hade i början av 2020 “en väl fungerande och lönsam affärsverksamhet”. Man nämner också att man anpassar verksamheten till större andel e-handel, så det kan nog handla om att vilja bli av med lite hyreskontrakt för butiker med sämre lägen.
6 kommentarer
Kris inom den branschen, men i Alingsås öppnade Dollarstore i en nybyggd fastighet jämte Rusta, Lager 157 öppnar inom kort i samma område, kan tilläggas att Öob ligger granne, man undrar hur sjutton det skall bära sig när man i Göteborg har det väldigt tufft. Någon sorts kalkyl måste man väl ha.
Alla inom detaljhandel vill väl göra en H&M. Det är häftigt att öppna 10% nya butiker om året. Om det sedan är sunt och vad som är överetablering räknar man på först i efterhand.
Jag gissar att ju fler som ligger bredvid varandra på en punkt, desto mer trafik anses de generera. De tar hellre 200% trafik och riskerar att konkurrenten får 120% än att sitta ensamma och riskera att inte nå en kritisk massa vid ensam lokalisering.
Snöbristen i vintras kan ha varit rejält problematisk för sportbutikkedjorna, skidförsäljning och dito gick nog riktigt dåligt. Mycket av vinsterna där hämtas väl dessutom från klädförsäljning – så att vintern dessutom var osedvanligt varm gjorde nog ont värre.
Löplabbet är svårare att förklara – å ena sidan är varenda större lopp under våren och försommaren nu inställt – å andra sidan verkar alla joggare träna på som vanligt och många nya verkar ha tillkommmit – antagligen folk från andra inställda sporter.
Känns som sport /outdoor branschen varit ganska bra på att sabba för sig själva. Alla kedjor bara matar på med sina reaerbjudanden – Tror knappt jag köpt en sport/outdoor produkt sedan typ 2010 som inte varit på minst 30% rea. En effektiv prisjämförelse bland Addnture, Outdoorexperten, Outnorth, XXL + ca 5 utländska så har man ALLTID stor rea någonstans. Köpa på fullpris finns liksom inte längre, finns ingen anledning. Inte konstigt marginalerna i branschen försvinner
Precis…. Jag handlar sport/outdoorprylar som aldrig förr men bara i nödfall till något som liknar ordinarie pris. Senast idag en GoreTex Pro skaljacka till 2700kr under snittpriset på Prisjakt.
En sak till – Intersport är dock sämst i branschen på de allra flesta sätt, så i det fallet är det ändå mer självförvållat. Intersport är ju som Fliesbergs, kanske det bästa exemplet på på hur dåliga ägare kan rasera en stark ställning genom att blunda för utvecklingen..