Börserna är stabilt upp i Asien och Japans centralbank har slopat taget på hur mycket statsobligationer man får köpa efter att i decennier köpt statsobligationer för att rädda det stagnerade landets ekonomi. Oljepriset rasar dock igen i USA.
Just det, lite bostadsbubbla och Södermalm nedan också. |
Det är alltså stabilt upp över hela APAC-linjen (Asia-Pacific), åtminstone bloggens index. ASX-200 går +1.53%, Hang Seng +1.89%, Straits Times +1.64%, SSE Composite +0.81% och bäst av alla går Japans Nikke 225 med +2.69%.
Japans centralbank ska nu släppt taket på hur mycket av landets statsskuld man får sitta på. Man har sedan decennier tillbaka köpt statsobligationer för att finansiera det stagnerande landets ekonomi, men nu finns det inget tak på köpen längre. Så det är klart att börserna rusar.
Vad som inte stödsköps för att rädda storfinansen är dock oljan, men det kanske kommer att centralbankerna även ska börja lagra olja, även om det faktiskt kräver något i verkligheten.
Den nordamerikanska WTI-finoljan är i skkrivande stund ner 8.97%, medan Nordsjöfinoljan Brent faller 2.29%. Ingetdera ett gott tecken för förhoppningarna om en V-formad ekonomisk krasch.
Allt mer tallar för att vi får en U-formad sättning i ekonomin, eller ännu värre ett L. Och med det kommer inte världen se likadan ut efteråt. De som har mest att förlora är antagligen medelklassen – de rikaste räddas av regeringar och centralbankerr, och de fattigare kommer visserligen få allt svårare att klara sig, men omställningen blir inte lika stor som för medelklassen. Redan nu ska i Sverige antalet inkassoärenden från bostadsrättsföreningar mot sina klubbmedlemmar, som inte har betalat medlemsavgiften (“hyran”) ökat med 80% mot för ett år sedan enligt mediauppgifter från bolaget SBC. Och det innan höjningarna av avgifterna som kommer i spåren från konkursade kommersiella hyresgäster. Även i Stockholm, vilket en läsare rapporterar om drabbar deras förening i centralaste Södermalm. Och vad händer med priserna hos de föreningar som måste höja medlemsavgiften relativt de som inte behöver (än)?
Nu säger inte SBC var inkassoärendena ökade, men en ökning med 80% efter två månaders coronakris bådar inte direkt gott. Men alla som lånat till en bostadsrätt har ju genomgått ett stresstest, och Finansinspektionens stresstester av bolånemarknaden har ständigt visat exakt noll problem, så det är nog bara ett missförstånd.
17 kommentarer
Jag fattar inte hur oljepriset kan krasha så mycket.
Det var terminer som handlades – dvs framtida levereanser. Hur kan de sjunka till minus?
Om oljebolaget med 10 källor försöker sälja sin olja för leverans om någon månad och får betala för att bli av med den – varför inte sluta pumpa/fracka? Du slipper betala för att bli av med oljan och du slipper vissa omkostnader i samband med utvinningen.
Stänger man av källan kan dennknte öppnas med i närheten av samma tryck.
Risken iaf jag ser i det här är råoljedumpning i naturen av mindre nogräknade aktörer ifall det hela fortsätter.
Problemet som oljeutvinnarna står inför är att det dessvärre inte går att stänga av en oljekälla som man stänger av en kran.
Man pumpar ner mängder med kamikalier och vatten för att hålla uppe trycket i sina oljekällor.
Om du stänger källan och släpper trycket så är källan förbrukad och kan inte öppnas igen.
Det här gäller framför allt fracking som hela tiden kräver nya hål för att hålla upp trycket.
Som jag förstår det har även Ryssland problem med motsättningar mellan de företag som har källor man kan minska uttaget från och de som förstör sina källor om man minskar utflödet.
Så även om länder/företag kan tänka sig dra ner produktionen så kan de inte göra det utan att skada framtida utvinning. Optimalt hade varit om man slutat öppna nya källor och låtit uttaget minska genom att källor tar slut. Men det tar tid….
Så under tiden så pumpar du upp för mycket olja som ingen vill ha och det kostar multum att lagra.
Därav negativa priser.
Det är inte oljeproducenterna som säljer till negativa priser. Det är spekulanter som sitter på kontrakt där de blir tvungna att ta emot oljan när kontraktet löper ut. Producenterna säljer oftast sin olja långt innan den pumpats upp men fram tills leveransdatum kan kontraktet byta ägare många gånger.
@carmania. +1
Ytterligare en faktor som såklart påverkar priset mycket.
Ok, så dessa superlåga priser, ibland även negativa, påverkar inte bolagen som har källorna/produktionen? Så länge de inte även är inblandade i spekulationen.
Lite som ett kärnkraftverk inte påverkas av tillfälliga (några veckor/månader) extremt låga elpriser då priset de får är satt för länge, länge sedan (nu pratar jag om bolaget som driver kärnkraftverket – inte ägarna t ex Vattenfall)
Vem hade kunnat tro att om man dimensionerade produktionen efter en efterfrågan underbyggd av en ökande skuldsättning som tidigarelagt konsumtion i över 20år skulle leda till ett överutbud om de förhållandena upphörde?
@Söderslätt
Det var min tanke också. Bara en tidsfråga innan något ljushuvud kommer på att man kan fylla gamla gruvor med nypumpad olja.
Sedan kan man ju fråga sig vad oljelobbyn gör just nu. Om inte den civila marknaden konsumerar finns ju alltid den militära. Kommer kanske ett bra läge för regimskifte i oljeexporterande Teokrati/Diktatur X inom en inte för avlägsen framtid. Ett krig kan få fart på försäljningen (ofta dåligt för priset dock, men om det redan är negativt så…) samtidigt som man säkrar framtida tillgångar.
Ovan är killgissningar av vit 40-plussare utan expertis inom något relevant område.
Bara gissar (iofs som aktieägare i LUPE) men branschen duckar väl mest och väntar på att Saudi/Ryssland ska blöda ut.
Se bara senast de svämmade marknaden för att slå ut frackingen, de kunde inte hålla på hur länge som helst.
@söderslätt vi får hoppas det inte kommer till dumpning. Är väl det värsta scenariot, framför allt i länder med svag press.
Får även hoppas de ekonomiska konsekvenserna hålls i schack.
Tyvärr kommer nog många av de mindre och medelstora företagen inom oljeindustrin i USA gå omkull.
Då blir det chockvågor genom det ekonomiska systemet eftersom det är en väldigt lånefinansierad branch. Är helt klart en risk för ett Lehmanliknande scenario.
Det som talar emot totalkrash är väl egentligen bara att det får stora konsekvenser för USA och Trumps kärnväljare bor i staterna som blir hårdast drabbade. Så vi får se om staten låter det hela falla. Privatisera vinster, Förstatliga förluster.
Vi får hoppas.
Gruvor nämns ovan, men det kräver infrastruktur. Lättare att hälla ut det i marken/vattnet om pipen är full eller tågen inte kommer.
"Vi tar ansvar för ekonomin och förstör inte källan". Typ så.
@Peter,
Trumps kärnväljare kommer förstås inte att skylla sitt predikament på Trump.
Om antalet avgifter till inkasso är siffran inte alls förvånade.
Det framgår att antalet försenade avgifter inte påverkats (påminnelser) men antalet som går till inkasso (en påminnelse som inte hanteras) ökat med 80%.
Satt en tid i styrelsen för en BRF och det var några som ständigt släpade med hyran. De år jag satt i styrelsen gick det till inkasso några gånger men det betalades alltid till slut.
Min gissning är att det är liknande personer som det handlar om här – dvs personer som alltid legat på gränsen och ofta fått påminnelser och inkasso. Dessa personer har förmodligen osäkrast jobb med tillfälliga timanställningar och kan gå från att kunna betala avgiften till att inte kunna betala avgiften på 1-2 månader.
Jag tror inte heller det rör sig om personer som sitter med nyinköpta bostadsrätter för 3 miljoner utan det är personer i bostadsrätter i stil med 200.000 – 800.000 kr och 4-5.000 kr i avgift.
Kan bara tala för mig själv, men har gått över 50 ggr till inkasso utan pengar att betala med har varit skäl till försening.
Skulle tro att en stor andel av inkasso ärendena egentligen inte är ekonomiska problem utan ett uttryck för små buffertar. Om man klarar sig på akassa men inte har buffert att vänta på att den ska komma igång blir det nog lätt så..
Man ska nog heller inte underskatta vad som händer när rutiner bryts. Jag har själv lite knepigare att hålla reda på datum och liknande när allt är upp och ner och mina vanliga rutiner inte längre upprätthålls av att gå till jobbet. Har även flera vänner och kollegor som har parkerat sig ute på sina landställen. Inte helt omöjligt att de glömmer att betala sina räkningar då. För att inte tala om de som har gått och blivit sjuka…
Wti -30% nu.