En liten reflektion kring coronaviruset. Kommer det vara så att chefer kommer vara överrepresenterade när det gäller att smittas? Detta på grund av att man via jobbet har ett större nätverk man kan smittas av, plus att man via högre lön sannolikare varit i Alperna på skidsemester under sportlovet? Eller utomlands över huvud taget?
Mont Blanc vid skidorten Chamonix. |
En vice riksbankschef ska härom dagen smittats när det fortfarande var under hundra smittade svenskar, vilket inte direkt är jättesannolikt.
Detta väcker funderingar kring om chefer är mer riskutsatta via arbetet?
Normala anställda generellt träffar personer inom samma organisationsgrupp på jobbet, om man nu inte jobbar i ett publikt serviceyrke. Man träffar t ex kanske bara personerna i samma projekt, vilket är en begränsad mängd att smittas av.
Men som chef träffar du inte bara de anställda och projekt du är chef över, utan även andra chefer. Som i sin tur har underställda, som de kan smittats av.
Dessutom gör chefer oftare tjänsteresor. Vilket gör att man träffar ytterligare personer genom jobbet.
Chefer har också generellt högre löner. Detta ökar möjligheten till utlandssemester senast under sportlovet, vilket i fallet Alperna och Norditalien ökat risken för smitta.
Normalt vaccinerar man lämpligen chefer (och anställda) mot influensa, men i fallet coronaviruset så saknas det än så länge vaccin.
Chefer är generellt sett äldre, vilket också ökar risken för gruppen att bli mer allvarligt sjuka, i synnerhet om de är 60+ gamla.
Så kanske smittas chefen först, eller kommer åtminstone vara överrepresenterade bland de smittade?
Rubriken är inspirerad av den militära slagdängan “skjut chefen först!” Alltså motståndarens chef.
58 kommentarer
Tveksamt, busschauffören träffar säkerligen lika mycket folk som chefen.
Undersköterskan i luckan på vårdcentralen/akuten.
Kassörskan på ICA/COOP.
Då borde en chef som knäcker extra som busschaufför ligga rätt risigt till …
🙂
Tja, Bruce Dickinson i Iron Maiden extraknäckte ju som pilot, så inte helt osannolikt att det kan finnas någon chef någonstans som extraknäcker som busschaufför. RIP.
Står i blogginlägget att det inte gäller publika serviceyrken.
OK. Av fikarumsdiskussion i dag fick jag ändå intrycket att de som kan ta egen bil redan har börjat undvika busstransport, även om de normalt kommer på det sättet till jobbet.
Bruce Dickinson är ändå odödlig.
Dickinson brukar spaka "Ed Force One" när Iron Maiden flyger på turne.
Äntligen ett livstecken! Jag var rädd att Bloggaren hade dukat under.. #phew
Behövde lägga tid på att få en dator att fungera.
Var datorn smittad av virus? 🙂
Nä, hårddisk som började haverera med allt fler dåliga sektorer. Var en för bloggen kritisk dator (moderatorroboten), så fick prioritera.
Sedan har jag byggt tak också.
Det var ju "elitskolorna" som stängde först pga smitta i sthlm. Campus Manilla och nån skola i Danderyd.
Nedstängning av verksamhet följer ett klassperspektiv (måste jag erkänna, trots borgerlig).
Först stänger man ned elitmingel på global chefsnivå – och vissa internationella idrottsevenemang.
Sedan stänger man ned konferensmingel på nationell chefsnivå – och vissa nationella idrottsevenemang.
Sedan skickar man hem medelklassungarna från universiteten och de medelklassyrken som kan jobba hemifrån. Lokala idrottsevenemang får fortsätta, men inför tomma läktare.
Sist (eller aldrig) skickar man hem arbetarklassens matdistributörer, under- och sjuksköterskor, ambulanspersonal, dagispersonal, snöplogsförare, busschaufförer och sophämtare.
Menig Stig Nilsson håller motståndsviljan uppe med anspelningen på SoldF.
Ja, de också, försvaret stänger inte ned alls förstås. Bårhuspersonal kan nog inte heller räkna med att få jobba hemifrån eller komma till låsta dörrar pga tillfälligt stängd verksamhet.
Kyrkopersonal är dock en svårdefinierad grupp i resonemanget – jag tvivlar på att gudstjänster kommer att ställas in – men skulle inte bli förvånad.
Att menige Stig Nilsson ännu inte är frigiven är en skandal.
Det är ju mer att "elitskolornas" elever i högre utrsträckning varit på sportlov i italienska alperna.
Hade sverige inte haft sportlov hade smittspridningen hittills sett helt annorlunda ut kan man tro.
"Hade sverige inte haft sportlov hade smittspridningen hittills sett helt annorlunda ut kan man tro."
Vill du göra skollov olovliga, din … din … koksportör?!? (Bara skojar)
Eller så har dessa skolor rektorer som har gjort sin analys och agerat. Kommunala skolor är bakbundna till vad FHM och herr Tegnell tycker men föräldrar har säkert sjukanmält sina barn i större utsträckning för att hålla dom hemma.
Eftersom smittan är importerad ligger det säkert en hel del i Bloggarens resonemang. När den väl fått fäste här och varje person kan smitta drygt 2 andra personer är det nog "vanligt folk" som står för smittorisken.
Kan väl också vara så att dom får förtur i testningen?
Testning generellt verkar ju problematiskt förutom i Kina och Sydkorea. Är det nån som ha koll på hur testningen går till och om det skulle vara möjligt att skala upp den säg 10-100 ggr?
Den mänskliga produktionskapaciteten kommer att förbli en starkt begränsande faktor. Det är ju inte direkt som att biomedicinska analytiker sitter och väntar på jobb 99% av sin arbetstid som det är/var innan det nu ökade provtagningstrycket.
Öka antalet med maskiner med 1000 % och de kan fortfarande bara hantera ett prov åt gången, precis som du som läser det här i princip bara kan skriva på en kommentar åt gången (gäller inte er med simultanförmåga på mutantnivå förstås, blink-blink).
Dessutom får man väl räkna med att just de (pga ökad stress i hanteringen och därav följande olyckshändelser/slarv) kommer att vara överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken inom mycket nära framtid. Då kan vi i värsta fall ha ett scenario där sjukvårdens laboratorier analyserar färre prover per dag än normalt.
Tips till bloggaren:
Är det möjligt att föreslå regeringen att förtidsexaminera alla sjuksköterskor och biomedicinska analytiker som har mindre än tre månader kvar till examen?
Det nationella intresset av maximalt antal händer IRL i sjukvården under den nu kommande mest akuta pandemifasen är väl högre (t.o.m mycket högre) än ytterligare en hög C-uppsatser som de flesta ändå bara skriver för att pricka av en akademisk checklista.
@Kongo: Med början i Stockholm skall man tydligen nu börja trappa ner testning. Enligt informationen skulle test prioriteras till svårt sjuka.
Det finns tydligen ett hemmatest.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/provtagning-i-hemmet-for-coronaviruset
Ok så det är typ alltså en välutbildad människa som måste titta på provet i nån form av mikroskop eller dylikt, då förstår jag varför det testas så lite på sina håll i världen.
Jag hade hoppats på att det skulle kunna vara nåt i stil med att vätskan i ett provrör blir blått eller nåt.
Kanske nån smart jävel kan lösa det med lite ML/AI framöver.
kongo, Eller en dresserad apa. Jag menar hur svårt kan det vara att lära sig ett så specialiserat jobb?
@Kenneth: Det testet är nog minst lika personalintensivt som ett test som utförs på ett sjukhus så det ökar knappast testkapaciteten. Däremot är det nog bra mot ökad smittpridning att misstänka fall håller sig hemma.
@Peter Andersson: Det är ingen dum idé, men jag föreslår tillfälliga legitimationer istället. När allt återgår till det normala vill jag nog helst att alla inom sjukvården har fullföljt sina utbildningar.
Volvo löpande band då, en hel del folk där, chefen sitter sysslolös på sitt kontor när coronan har löpt genom fabriken.
Vi har en anställd som varit i samma rum som en diagnostiserad smittad.
Därav ses hela vårt företag som pestsmittat av vissa av våra kunder. Inga logiska argument duger som att vissa andra av våra anställda inte varit i samma stad som den exponerade på flera veckor.
Med dagens moderna kontorslandskap för internationella tjänstehen och gemensamma gratis kaffemaskiner och toaletter som alla pillar på är nog smittorisken rätt lika fördelad. Chefer är dessutom ofta osynliga och drar sig tillbaka i sin bubbla med andra chefer för att planera nästa omorganisation (flytta rutor i en powerpoint), så det kan vara så att de har något lägre risk att bli smittade. Högre chefer har ofta en fin bil som de åker med till jobbet istf att åka kommunalt, vilket också borde minska risken. Normalavlönade tjänstehen har nuförtiden råd att ta en week end till valfri Europeisk destination, och många gör det, vissa ofta, vilket torde göra att smittan mycket väl med större sannolikhet kan komma underifrån. Sammantaget så är situationen mycket svårbedömd.
I nyare brancher, vilket man nog får kalla min del av IT-branchen inriktad på saker som inte fanns för 10 år sedan, är "chef" inte alltid riktigt samma sak som "chef" var förut. Dels har det inte nödvändigtvis jättestor påverkan på lönen huruvida titeln är chef, dels går de företagsstrukturer där en chef detaljstyr sin tekniska personal ganska snabbt under. Så det är nog inte så vanligt med detaljstyrande chefer idag, ev. bortom en del mycket stora organisationer som bärs upp internationellt och där länder som Sverige är en liten droppe i havet (och de driver sällan digitalisering; de förvaltar främst).
Vidare är en stor del av arbetet de senaste 10 åren att just distansera sig från geografisk friktion. D.v.s. inte bara data utan även de flesta mänskliga möten sker via cloud. Detta gör att någon titulerad icke-chef antagligen oftast jobbar lite hur de vill, då de bidrar med väldigt konkret produktion i digital/icke-geografisk form.
… medans chefens roll ofta blir fortsatt ganska öga-mot-öga-centrerad för att bära upp den länk mellan människor (speciellt mellan leverantör och kund) som går förlorad remote oavsett att vi har riktigt bra 2D-möten idag. Så vad gäller resultat håller jag med om att chefer kan vara mer utsatta.
Konstigt ämne, kanske ska vi fråga anhöriga till patienten som just dog.
Shameism är en variant av whataboutism. De anhöriga kanske inte önskar någonting hellre än att fler hade debatterat mer, hårdare och tidigare.
Eva Sjögren, chef för EU-kansliet vid Statsrådsberedningen, har smittats med det nya coronaviruset.
https://www.expressen.se/nyheter/just-nu-regeringskansliet-drabbat-av-coronaviruset/
Det finns ju tyvärr här också en möjlighet att utländska påverkansoperatörer medvetet agerar i smyg för att smitta höga chefer på statlig nivå.
Jag kanske har sett för många zombiefilmer – men det var någon sådan där den stormakt som först drabbades ensamt och rejält såg till att medvetet sprida viruset till alla andra länder på jorden så att alla skulle drabbas lika jävligt och ingen skulle få något särskilt försprång vad det gällde att återuppbygga en ny civilisation efter katastrofen.
@Peter Nja, inte ens jag är så konspiratorisk 😀
Nu har snuvan blivit en pandemi.
WHO ger samtidigt en känga till att det fortfarande inte tas på allvar.
Pandemi har enbart med spridningen att göra.
Brottare och judo-aktiva då?
Distansbrottning, då!
För de som bor i Sveriges första stad eller i andra samhällen runtom så kan säkert flera resonemang oven vara relevanta.
För oss som bor och verkar i och ikring Sveriges stad i världen dvs GBG så tillkommer att handel, logistik och verkstadsindustri som ju är stadens hjärta innebär långtgående internationellt samarbete, resor, dotterverksamheter i 50+ länder, inkommande kollegor från hela världen osv. Det handlar inte bara om chefer, det är medarbetare i olika funktioner, projekt, specialister etc. Att ett antal var i italienska Alperna vecka 7 har väl en del i det, men det är ständig exponering på alla håll och leder i stor skala i många branscher och verksamheter.
Att tro att det mesta handlar om kontorister i italienska Alperna blir lite naivt. Kombon krasslig och varit i Italien leder till att personen testar sig. Att bli krasslig utan att ha varit i Italien fast med symptomen är vanligt nu i GBG, men om man inte varit sportlovsledig kontorist i Italien så är det ingen som testar.
Bra info
COVID-19 Infographic Datapack — Information is Beautiful
https://informationisbeautiful.net/visualizations/covid-19-coronavirus-infographic-datapack/
bra info? Det senaste dygnet har närmare 300 personer dött av coronaviruset, om tre veckor ligger coronaviruset högst på listan av döda/dygn.
Din länk säger 61 döda/dag, möjligen är det sant om man räknar från första dagen men inte särskilt ärlig redovisning.
Det ser inte så kul ut när man läser utvecklingen på smittade och döda, jag tro det krävs "kina" metoder för att stoppa detta.
Frågan är nog hur långt det behöver gå innan västländer kan ta till så okonventionella metoder om det i överhuvud taget är möjligt. Det är väl den enda fördelen med diktaturer att de kan ta till vad som krävs i nödsituationer oavsett vad det är.
I Italien ökar både antal smittade och döda trots karantän och andra åtgärder.
Dödsfallen ökar eftersom det är många som inte längre får akutvård eller iva-vård. Det blir damma förutsättningar som i ett u-land utan nämnvärd sjukvård då. Tror man kan glömma vård över 65 års ålder där 🙁.
*Samma förutsättningar
Om man ser på utveckling av antal smittade så har Kina och Sydkorea lyckats vända sina kurvor av nyupptäckta fall så det har minskat kontinuerligt sista veckan(veckorna). Exakt de åtgärder det har infört behöver inför NU, då skulle vi kunna bromsa detta.
Låter vi det gå så långt att vår vårdapparat blir överbelastad så blir det som i Italien.
Sen måste jag tillägga att det är som att styra en supertanker, alla åtgärder som regeringen gör har en stor fördröjning av effekten så ska man undvika stora problem måste man vara proaktiv med åtgärderna och inte ta till dem när vi står inför faktumet att vi har överbelastat vårdapparaten.
Italien har börjat med den typen av åtgärder som fungerar (enl empiri). Det är mycket möjligt att de närmar sig eller redan är i kontroll.
Statistiken på smittade och dödade peakar ganska långt efter smittospridningen är i kontroll, eftersom tillväxten är exponentiell.
För att sätta det i kontext: Stockholm har just nu typ 250 bekräftat smittade. Det är mycket troligare att vi de facto har >1000 smittade än <400 smittade. Det är inte statistiskt otroligt att vi har 2000 smittade.
Siffrorna vet vi inte, men vad jag försöker säga är hittade fall – i synnerhet de vi inte kan spåra – beksriver inte ett fall, de beskriver en exponentiell utveckling som pågått tills vi hittade fallet. Vilket ofta är ett tag.
Precis som man kan vinna högsta vinsten på lotto kan vi ha tur och bara ha 300 smittade i Stockholm, men det är statistiskt direkt otroligt.
Om tillväxten peakar är den inte exponentiell. Tröttsamt behöva upprepa detta. Gick du i Göran Perssons grundskola?
Apropå bristfälliga matematikkunskaper.
https://sv.wikipedia.org/wiki/S-kurva_(biologi)
CITAT:" I den klassiska S-kurvan ökar populationen enligt en exponentiell funktion med en successiv avsmalning då den närmar sig miljöns bärförmåga. Avsmalningen uppstår när populationen av nya individer avtar. Vid denna tidpunkt är tillväxten långsam eller försumbar."
Och angående populationers tillväxt.
https://ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/ekologi/208-populationer-storlek-och-tillvaxt.html
CITAT:"Exempel: Lämlar
Vissa år är tillväxten exponentiell"
Kanske bra att chefen är smittad först. Då kan han var frisk och imun? då den stora frånvaron kommer.
Intressant tanke att chefer skulle vara en riskgrupp. Men frågan är om det får att säga generellt?
I vissa yrken, t.ex. våra internationella verkstadsbolag kan jag tänka mig, har cheferna stora nätverk och flera möten. Men i andra yrken är det de anställda som står för de sociala kontakterna medan chefen sitter i eget cellkontor med pappersarbete.
I min egen bransch skulle jag säga att det inte är någon skillnad i antalet sociala kontakter mellan chefer och anställda. Jag är projekterande ingenjör så dessa möten kan i antal mäta sig med styrelsemöten. Så då tillhör jag själv denna riskgrupp.