Enligt Dagens Industri pågår det just nu ett krismöte hos Finansinspektionen med svenska företagsobligationsfonder. Tidningen uppger att det finns en risk att fonderna stängs för uttag, exempelvis Spiltan Högräntefond, eftersom marknaden helt kollapsat. Faktiska affärer kan ske till 20-50% under marknadsnoteringen när fonduttag tvingar fram försäljningar på en havererad marknad.
Statsobligation av den gamla papperssorten. |
Det råder alltså en extrem likviditetsbrist inom företagsobligationer. Dagens Industri nämner att företagsobligationer sålts till 20 – 50% under marknadsnoteringen och fått mäklats via direkta telefonsamtal till köparna istället för över marknaden. Bland annat ska en post SAS-obligationer sålts till 50% under noteringen.
Specifikt nämns stjärnskottet Spiltans Högräntefond och att det kan bli aktuellt att stänga företagsobligationsfonder för uttag.
Det ska sedan 14:00 pågå ett krismöte mellan Finansinspektionen och de svenska företagsobligationsfonderna, och det finns en risk att de helt enkelt stängs för uttag.
Spiltan själva har en lite mindre panikartad kommentar på sin blogg, där man konstaterar att det nominella värdet på obligationerna kvarstår och ska betalas inklusive ränta på förfallodagen för obligationen och att många av deras obligationer förfaller inom sex månader.
Problemet är just nu alltså likviditetsbrist, dvs att det inte går att avyttra obligationerna nu. I nästa steg blir frågan om utfärdarna (företagen) kan betala dem på förfallodagen. Alternativet är förstås konkurs eller konkurssydd (företagsrekonstruktion).
Obligationsbubblan är definitivt på väg att spricka.
Ett stort problem är att exempelvis Spiltans fonder kan ta upp till en kalendervecka att realisera beroende på vilken bank du har dem via, så det är oklart vad som händer med de säljorder som lagts, men ännu inte gått igenom.
Det enda som är pengar på kontot är pengar på kontot.
Nu inväntas besked från resultatet av mötet hos Finansinspektionen, om ett sådant kommer kommuniceras.
25 kommentarer
Lade in sälj på Spiltan Högräntefond, innan bryttid den 6/3. IDAG kom pengarna in på kontot.
Vad är chansen att RB går in och köper och på så sätt ordnar likviditet?
Jag vill i alla fall inte att staten ska använda mina skattepengar till att rädda riskkapitalister genom att köpa deras företagsobligationer som kanske kommer falla till noll kronor i värde när utgivande företag gått i konkurs.
De spekulanten som tyckte det var en bra affär att köpa obligation med knappt någon ränta och hoppas på att räntan ska falla så att en större idiot kan köpa obligationen dyrare. Ja, den pappskallen kan gott behålla sin Svarte Petter utan hjälp av staten.
QE är det enda Marx missade i Marxismen.
På di.se nu "Nya krisåtgärder från Riksbanken: Kommer även köpa företagspapper".
Ja Stoffe, verkligheten överträffar dikten, riksbanken låter skattebetalarna överta Svarte Petter.
"Riksbanken beslutade vid ett extrainsatt möte på torsdagen bland annat att börja köpa företagspapper från icke-finansiella företag"
https://www.svd.se/bors/news_detail.php?newsid=ce4175b5-27a5-4be5-b374-ce5fc57ba377
Det är nog bara att köpa guld, gräva ner det i trädgården och vänta tills hela fiatsystemet brunnit ner.
Det kommer att krävas någon form av moratorium för att få stopp på blodflödet och översikt över skadeläget. Minst 30 dagar med trolig förlängning. Snart skriker varenda larmklocka och då är det risk att det blir "information overload" och ingen klarar att göra något alls.
"Det enda som är pengar på kontot är pengar på kontot."
Fram tills institutet går omkull, då kan pengarna snabbt bli enbart bankgarantins €100k
Det går att ha sparkonton på flera banker, om man vill. Avanza erbjuder fyra stycken iallafall.
För juridiska personer finns det inte längre några möjligheter att öppna konton i andra institut hos Avanza.
Men du har väl inte mer än 100 kE på ett ställe, för farao?
Efter avvecklandet av en del av aktiepositionerna så är det cirka 7 MSEK i likvida medel fördelat på två institut (SEB och Avanza). Med aktier och fonder är det ju inga problem eftersom dessa instrument hålls separat från institutets verksamhet, men så inte med likvida medel.
Att hitta 7 nya institut för att sprida riskerna verkar… jobbigt…
Ett annat problem är bankernas takbelopp på 200 tkr/dag.
Är man smittad är det inte bra att åka in till bankkontoret heller.
Köpte lägenhet 1999 (eller 2000?) med en postväxel utställd av SEB på över en miljon som säljaren knallade över till Handelsbanken med under det att vi väntade på mäklarkontoret. Inga problem alls i något led – varken att ta ut postväxeln från egna banken eller för säljaren att sätta in den. Lösningen rekommenderades av mäklaren eftersom en banköverföring då tog tre dagar.
Antar att detta inte är en lösning i dag när alla pengar skall vara digitala.
Coronucopia. Såg det först nu. Haha!
Vilket flyt. Kände dåliga vibbar förra veckan så tröck på säljknappen i fredags. Spiltan Högräntefond och Spiltan räntefond Sverige. Två konton på Avanza. Idag kom likviden.
Mysigt, det var ju synd att man har andelar i och sett spiltans fonder som säkra investeringar
"Spiltan Högräntefond". Hur kom du att förknippa det med säkra investeringar?
Hur ska man göra? Är det bäst att gå kort mot fortsatta ras? Kan man korta räntefonder?
Beror alltid på horisont. Men jag som låg kort tidigare har ej legat kort sen början av denna veckan. Det ser ut som vi kan få en rekyl snart upp mot 1500 där det finns tidigare stöd (motstånd) samt fibonaccisnivå. En riktigt klassisk bulltrap med andra ord.
Har lagt min första laddning aktieköp i defensiva aktier och avvaktar vad som händer speciellt om det stiger mot 1500, då är jag redo att korta igen.
Kommer inte handla mot trenden (som är neråt även om vi går mot 1500).
Privat sparande kan man ju ha på bankkontot men hur gör man med pensionssparandet som måste ligga i fonder? Vilka fonder har minst risk för negativ avkastning?
Borde väl vara någon räntefond inriktad på statsobligationer. Livkiditetsproblem har ju inte så stor betydelse om du inte behöver pengarna just nu och staten går ju inte i konkurs eftersom skattebetalarna får stå för notan. Högräntefonder kan ju vara mer problematiska om emittenterna börja gå i kånken och du inte kan göra dig av med andelarna pga likviditetskris.
Det enda som är pengar är pengar i kontanter i olika valutor nedgrävda i trädgården.
Inte bra med så lite folk på sturplansgruppen. Klubbarna behöver stöd nu. Många rika väljer att festa hemma istället
Någon som har lust att förklara för en amatör, vad som lär hända med de mindre säljordrar jag lag som del i ombalansering (ränta vs Aktier vs guld) jag gjort i mitt ISK på Nordnet? Lämpligt nog gjorde jag det som "Byt" mellan de båda nämnda spiltanfonderna och AuAg Silver Bullet och Pacific Precious.
Nu har man ju inte en aning om till vilket pris de där bytena går, eller hur kommer det fungera?