På onsdag är det löneutbetalningar och innan dess behöver företag ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion (“konkurskydd”) om de inte kommer klara av att betala ut lönerna. Konkursvågen denna veckan inleds med butiksdöden sedan koncernen Retail and Brands dotterbolag NK-butikerna Departments & Stores Europe AB, barnbutikerna Polarn O. Pyret AB och herrklädesbutikerna Brothers AB ansökt om rekonstruktion. Detta är antagligen bara början på en blodig konkursvecka.
Brothers i Kungsmässan, Kungsbacka. |
Butiksdöden har länge hägrat och coronakrisen sätter snabbt sista spiken i kistan för många butiker, precis som för restauranger som generellt har mycket dåliga marginaler.
Retails and Brands har nu ansökt om företagsrekonstruktion för tre av sina dotterbolag (pressmeddelande), vilket innebär att de anställda får lön under det statliga konkursskyddet. Orsaken anges specifikt till likvidietskris på grund av coronapandemin.
Konkursskyddet kommer bland annat användas för att omförhandla kontrakt med hyresvärdar, dvs kommer slå mot fastighetsbranschen i nästa steg. Huruvida dessa är villiga att sänka sina hyror och krascha sina belånade värderingar är en annan sak.
Brothers ska ha haft 200 anställda, Polarn O. Pyret 223 och NK-bolaget Departments & Stores 369 anställda av koncernens 1 021 anställda.
Vi har antagligen bara sett början på en blodig konkursvecka. Innan löneonsdagen behöver konkursansökningarna vara inne om det saknas pengar för att betala ut löner. Handel, resebyråer och hotell & restaurang är antagligen den första stora vågen.
Nästa stora konkursdatum är när skatterna ska in några dagar in i april, då man måste ansöka om konkurs innan dess för att styrelsen ska undvika personligt ansvar för skatteinbetalningarna.
Tillägg: MQ:s systerkedja Joy gick i konkurs förra veckan och 40 butiker berördes. Kommer bli tomt i köpcentrumen framöver.
41 kommentarer
Känns som om vi snabbt kan transporteras tillbaka till 1929.
I en Tesla hoppas jag!
DeLorean såklart 🙂
Hur funkar det med nya reglerna där företag skulle kunna få anstånd med att betala källskatt osv?
Angående konkursveckan så finns det egentligen inte något incitament för styrelsen att sätta bolaget i konkurs själv eftersom det bara är skatteskulderna de är personligt ansvariga för att de betalas in. Det lär dock bli dålig stämmning hos de anställda om lönen inte dimper ner på lönekontot.
Skatten därmed prioritet. Vem vill betala ur egen personlig ficka med redan hårt skattade pengar? Trist för de anställda men det finns ju statlig lönegaranti (än så länge…).
Det tråkiga är för de vars lönekonto gapar tomt den 24:e och det då visar sig att det är lika tomt den 25:e. Oavsett statlig lönegaranti kan det bli lite svettigt med räkningar och tomt lönekonto.
Ny ryker it-konsulterna på Volvo också
Kanske inte så förvånade med tanke på att volvo stängt allt.
it-folk var de som hade bäst framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Nu ser vi ju hur fort det kan vända….
Konsulter har inga som helst utsikter i företag som blöder pengar. Vilket verkar vara väldigt många företag i de flesta branscher nu för tiden
Nedstängda skolor överallt i världen betyder att online-utbildning och distansarbete blir nästa stora grej i världen efter krisen, det var ju på gång redan före. Skilj på långsiktigt och kortsiktigt här – duktiga IT-konsulter löper ingen långsiktig risk för arbetslöshet.
Ja alltså långsiktigt så rider vi ju på en fortsatt digitaliseringsvåg så
SAAD: det har ju egentligen inte så mycket med "IT" att göra utan snarare "konsult" att göra. Liksom vad hade man tänkt sig skulle hända med konsulterna när de skickar hem anställda?
COVID-19 påskyndar en process som har pågått en längre tid. Vikande försäljning i dyra centrum lägen med höga personalkostnader. Skillnaden är det lär blir svårt fylla på med nya restauranger och gym.
Precis. Vi har sett det komma. Överetableringar inom detaljhandel, hotell- och restaurang med mera. Det har blivit ohållbart. De med svagast anknytning till arbetsmarknaden blir utan jobb. Det är klart att det kommer att synas.
Lyssnade till ett EFN avsnitt igår om coronavirusets påverkan på bostadsmarknaden.
En mäklare och en chef från Handelsbanken intervjuades. Mäklaren trodde inte att detta skulle påverka bostadsmarknaden negativt. Hon råder folk som går i säljplaner att sälja för köparna finns redan. Dom står och väntar.
https://www.efn.se/privatekonomi/kvadrat-50-20-mar-2020-video/
Ja har man säljplaner och köpare så finns det ju ingen anledning att vänta.. oavsett så bör det ju inte vara positivt för priser på kort sikt
Ett drygt årtionde av lågräntedopad högkonjunktur har skjutit upp nödvändig strukturomvandling och rationalisering inom många branscher. Det har funnits ohållbart mycket butiker, restauranger och även IT-konsulter. Det vi ser nu är en återgång till det normala i en marknadsekonomi.
Nordea ändrar "tillfälligt" sina telefontider från dygnet runt till endast "08:00-20:00". Man uppmanas att använda deras digitala tjänster.
Det är väl någon koppling till tidigare kursade JC när det gäller åtminstone Brothers? Brothers och Sisters var väl JC spin offs tidigare.
Tänkte att förr eller senare måste det här återgå till nån slags normalitet oavsett smittan. När de ekonomiska nackdelarna överväger. Men det är inte så enkelt, även om det produceras så måste någon köpa. Hörde om ett mindre bageri som tappat stor del av försäljningen och redan varslar. Om de restauranger och konditorier de sålt till gått i konkurs så tar det lång tid att komma igång igen. Om bageriet finns kvar då.
Jag tänker också så. Förr eller senare hamnar räkningen hos folket och då tänker jag att det kanske inte uppfattas som så roligt att slå ekonomin (inklusive den egna) i spillror. Jag misstänker att man med facit i hand kommer inse att åtgärderna som vidtagits varit förhastade och tagna bara lite "på känn" utan någon rimlig konsekvensanalys.
Kina satte ribban när de isolerade hela Wuhan. Sen kom Italien. Det blev svårt att stå emot trycket på åtgärder efter det och det gäller alla länder. Det verkar skilja mellan länder också hur de drabbas. Italien och Spanien har drabbats relativt hårt men det kan bero på hur de umgås på barer, med familj och släkt. Det är inte alls säkert Sverige blir lika drabbat. Ekonomin måste igång inom ett par veckor. Jag är ändå optimist för det här går inte. Nu ökar trycket på förändringar åt andra hållet.
Det gäller att ha förståelse för vad exponentiell tillväxt ställer till med, ja i den mån man kan förstå det. Har man samma tidskonstant i tillväxten så är skillnaden i omfattning bara en skillnad i tid, och många länder har haft samma tillväxttakt (tidskonstant) på fördubbling på ett par tre dagar, däribland sverige och italien.
Att slå sig för bröstet att man ligger på lägre nivå är något man lär få äta upp ifall smittan sprider sig i samma takt.
Å andra sidan läste jag en rubrik om att man kan ha nått gruppimunitet i Wuhan vilket väcker ett par frågor: var det det som gjorde att smittspridningen stoppade eller var det åtgärderna som sattes in? Hur stort är mörkertalet, hur stor del av isberget är under vatten? Läste också att vi i sverige skall börja testa slumpvist utvalda för att skaffa oss en uppfattning om hur stort mörkertalet är. Island har gjort övningen också, men annars så är det ju skrämmande att man i övrigt inte gjort detta. Utan att mäta på ett vettigt sätt finns det ju inte en chans i helvete att man ens kan ge ett svar på ifall skjutandet från höften varit verksamt och i så fall i vilken omfattning.
Osäkerhet och försiktighetsprincipen. Tror varken det är ogenomtänkt eller panikartat. Alla länders har epidemologer och myndigheter för sådana här beslut och detta uppfattades som så potentiellt farligt. När det väl är ett extremt farligt virus är det mycket billigare att ta den ekonomiska smällen i början än att agera för sent. Nassim Nicholas Taleb har skrivit mycket om detta det sista. Knappast något dumhuvud vad gäller riskhantering och ovisshet.
Jksms: vad säger då försiktighetsprincipen om att när man väljer mellan olika alternativ? Att man skall skita i att göra en konsekvensanalys och bara skjuta från höften sådär lite på känn?
Försiktighetsprincipen kan ju knappast betyda att om man är osäker om konsekvenserna av alternativ A skall man välja alternativ B istället även om man är osäker på konsekvenserna därav.
Jag tycker inte man skall ta så lätt på ekonomiska konsekvenserna som du verkar göra, men din ståndpunkt kanske ändras när räkningen för detta trillar in? Det har t.ex. påpekats att arbetslöshet korrellerar med förtida dödsfall. Har man ens räknat på att de 3% (eller om det är 0.3% eller 0.03%) av befolkningen som man tror sig rädda kommer innebära att andra kommer dö i andra ändan? Kanske blir fler som dör istället? Kanske också är så att de man tror sig rädda inte kommer att räddas av åtgärderna ändå?
@Anonym 2020-03-23 12:38
Skrämmande eller inte så har det väl inte funnits resurser än för att göra det slags antikroppar-test som FHM har aviserat är på gång.
Riksdagen har inte prioriterat krisberedskap för fem öre de senaste cirka 20 åren, vilket vi får äta upp nu.
@Anonym
Har hört att slumpvisa tester ska göras. Från början var det en omständlig procedur men med tanke på alla andra åtgärder och kostnader borde det inte varit nåt hinder. Men nu syns det att åtgärderna har effekt när tillströmningen inte blev så stor som befarat.
Som återkommande PoP kund (deras ytterkläder för barn är bland det bästa som finns på marknaden, iaf i sin prisklass) så har jag länge upplevt att de har haft stora problem med sin e-handel. Och det är väl egentligen ehandeln + butiksdöden som orsakar deras svårighet, corona är bara en katalysator.
Sant deras e-handel är inte användarvänlig.
Här svårt att se att detalj handel kan gå i konkurs beroende på corona efter någon vecka.. nu kanske andra är mer hysteriska men jag har nog handlat mer än vanligtvis och de har väl oavsett lägre omsättning innan lön. Men vist låg man risigt till så har man ju inga förhoppningar om en stark månad framöver. Synd om Brothers försvinner de har ju stått för en del av min garderob
Jag håller med om att det är synd att Brothers försvinner. Tycker att dom har fina kläder till överkomliga priser. Brothers och Åhlens är mina favoriter.
Alexander Bard berättar om framtidens jobb, framtidens sätt att leva, om index, om tomma butiksytor mm
Mycket intressant att lyssna på. Här nedanför har ni del 2:
https://www.foretagarna.se/foretagarpodden/2020/mars/foretagarpodden-215/
Lyssnade på den igår. Väldigt intressant. Han påstår bl.a. att bostadsrätten är passé.
Undrar hur lätt det är att konvertera stora köpcentrum till lagerlokaler eller företagshotell, för att uppmuntra folk att starta företag. En mix kanske är bäst.
Sorgligt, Polarn gjorde den bästa bomullstrikån för barn, kvaliteten gör att de kan gå i arv.
De blir nog rätt garanterat uppköpta med tanke på gott renommé gällande kvalitet. Folk vill köpa det märket.
Sverige har inget utegångsförbud och ingen måste stänga. Det är en lägre efterfrågan och en enkel uppmaning om att inte vara ute som sjuk eller som över 70 år. Jag har inte sett särskilt tomma köpcenter.
Jämfört med Italien, Spanien och andra länder med riktig karantän är det här ett jäkla gnäll. En del av företagen gick nog inte särskilt bra innan det här heller.
Du kan italienska, spanska mfl språk, så du har koll på vad folk tycker i sina hemspråk?
Nej det kan jag inte. De enda jag känner i riktig karantän är i Spanien och Frankrike nu och de biter ihop och ser det som ett nödvändigt ont. Självklart klagar de eftersom situationen är jobbig men mindre än många här. De har all rätt att tyckas det är pissigt för där är det faktiska restriktioner – här har staten inte begränsat utan privatpersoner ändrat sina vanor (under typ bara två veckors tid).
En hel del jobb försvinner men många skapas också (men det är inte fina jobb nog). Så om din nagelsalong har noll bokningar jobba extra i hemtjänsten och på sjukhuset nähä det är inte din grej? Ja jag tycker det är oproportionerligt gnäll. Särskilt i ekonomigrupper där jag är med. Buhu jag måste ansöka om karensdagen varför kan jag inte bara göra ingenting och få pengar på mitt konto ändå. Även rent oempatiska åsikter om varför ska jag bry mig om att andra kan dö i onödan, varför ska jag stanna hemma när jag är sjuk jag kan väl bara köra lite alvedon och nezeril och chansa osv.
Sen ser vi olika saker beroende på umgänge.
Min familj blir antagligen ekonomiskt drabbad av det här (inte jag mitt jobb kommer öka) men min man.
Retail and Brands har ju haft problem med lönsamhet sen ett år tillbaka, vore inte konstigt om de blir ett av de första offrena här.
Håller också med Stoffe, som småbarnsförälder är kvalitén på kläderna hos PoP riktigt bra, håller länge och storlekarna tål att växas i. Synd om de skulle försvinna.