Positivismen från den amerikanska stängningen i fredags fortsätter i de asiatiska tidszonerna.. Men vad tror de svenska mediaexperterna? Ska man köpa eller sälja?
Glädje och solsken över Bondi Beach, Sydney |
Börserna stiger generellt i de asiatiska tidszonerna.
Allt talar därmed för att börserna i Europa kommer stiga i inledningen.
Initialt sade blogginlägget tvärt om – jag tittade initialt hos Avanza när jag vaknade för att kontrollera inriktningen på morgonens börsinlägg, varpå jag laddade om kurserna i ProTA, men tydligen hade både deras kursleverantör och Avanza fel kurser i morse. Avanza uppger i en notis att de har systemunderhåll och att fel information kan visas. Där får man för som alltid att vara halvt medvetslös på morgonen.
Så här ser det ut i ProTA efter omladdning. Detta är fel. Avanza visar nu rätt. |
Men vad säger då de svenska experterna i media?
Hos Dagens Industri rubriksätts Mikael Vilenius med “överdriven skräck – nu är det köpläge”. Det är dock rubriksättaren, i själva texten utanför ingressen som inte Vilenius nödvändigtvis skriver själv finns inte ordet köpläge. Vad som står i texten är att det kan vända upp igen april-maj och att kvoten guld-koppar “på lite sikt” signalerar en uppgång.
I samma tidning rubrikssätts DNB:s Anders Rudolfsson med “tre aktier du ska köpa nu”. Aktierna är Alfa Laval, Autoliv och Boliden. Dock är hans totalbild är negativ: “Med de oddsen mot sig bör man ändå vara på den avvaktande sidan, till det att man ser fler signaler på att det faktiskt planar ut vad gäller nya fall”.
Erik Hansén på IG Markets rubriksätts med “talar för köpläge” och citeras:
“En hög nivå på put/call-ratio visar att professionella aktörer skyddat sina portföljer mot en nedgång. När de flesta marknadsaktörer är både mentalt och finansiellt förberedda på en nedgång brukar det vara en edge att leta köplägen. […] Normalt sett brukar en så här stor spread vara ett bra köptillfälle eftersom det sammanfallit med en stor oro bland investerare och bottennivåer på marknaden.”
Hos SvD uttalar sig Peter Malmqvist, analyschef hos Aktiespararna att nedgångar brukar hålla på 3-5 månader, och att det sedan tar ett år innan kurserna återhämtat sig. Detta kan dock variera och exempel med 20 år efter 1929, ett år efter 1987, flera år efter år 2000 och två år efter finanskrisen 2008 ges.
Malmqvist menar att rasen förvärras av att börsen var övervärderad.
Linda Lyth från Söderberg & Partners håller med och citeras i SvD:
“Man måste komma ihåg att börserna var ganska tydligt överköpta innan. På så höga nivåer är motståndskraften för negativa nyheter liten och det ser vi effekterna av nu.”
Om de reala konsekvenserna för ekonomin kvarstår så ska börsen ner ytterligare menar Lyth.
Malmqvist sade i höstas att vi skulle få en finanskollaps inom ett år.
För att summera så är Erik Hansén positiv, medan ingen av de andra säger att man ska köpa nu, men möjligen senare. Svaret på frågan köp eller sälj är således “inte köp”. Att man ska sälja är det ingen som säger, trots allt måste förvaltningsdegen in för fondförvaltarna och det fungerar ju inte om spararna säljer.
I övrigt kan man konstatera att Dagens Industri når tabloid-nivåer med sina rubriksättningar, som enbart är klickbete och antingen återspeglar att DI:s rubriksättare tror att köprubriker ska rädda vederbörandes portfölj, eller att det är vad som ger klick.
33 kommentarer
Nja, nu tittar du nog på fredagens siffror. -3,67% är exakt vad Nikkei 225 sjönk med i fredags. Just nu ligger Nikkei 225 på +1,05%.
Kan såklart ändras enormt under dagen, men just nu har vi en liten, liten paus för nedgången.
Exakt, bevakar HangSeng sen den öppnade imorse och blev förvånad när den här rubriken kom.
Har cornu börjat med Fake News/FUD? ��
Frågan är vad som är alternativen, de säkrare placeringarna – i olika nivåer, förutom då guld förstås. Vad säger Lars och ni andra om det?
Hur definierar du risk? Som volatilitet? Några riskfria investeringar finns förstås inte och förutom kursrisker har du motpartsrisker och valutarisker. Som vanligt är det väl fasta tillgångar och reala tillgångar som brukar klara sig bäst. De behåller ju sitt värde oavsett pris så att säga. Mina räntefonder i usd har gått bra genom krisen pga kronans försvagning så det skulle kunna vara något.
Lars, ibland det går det för fort även för dig… Du har tittat på fredagens stängningskurser.
Rubriksättningen på DI är så bedrövlig att man mår rent dåligt av att öppna sidan. Hur dom kan vara Sveriges största affärstidning (?) är en gåta. Det kan inte vara annat än gamla meriter.
Man kunde ju tycka att eftersom som uppmanar/föreslår ekonomiska investeringar att dom skulle ha lite seriösare rubriker än "[valfri aktie] nya raketen som ingen känner till…" – Jag menar, va fan?
Gamla meriter? Gamle Markus Wallenberg använde "den där rosa blaskan", men så dog han väl 1980, så det är väl forntid.
Låt oss säga relativa meriter – konkurrensen kanske inte har varit den tuffaste 🙂
Vågade på mig lite bear cert förea veckan men tror denna veckan blir mer volatil. Italien, Tyskland, Sydkorea och USA har signalerat för stimulanser i helgen. Det ska vägas mot eventuell explosion likt Italien i USA/Spanien/Tyskland/Spanien som börjar närma sig 3-siffrigt smittade/dag.
Pekar åt alla håll och för mycket osäkerheter för min smak. Tror vi bottnar efter de realekonomiska smällarna blivit överskådliga.
Två döda i USA nu på grund av lokal spridning. Vilket pekar mot runt 500 – 2500 smittade i ett kluster där. Testandet sätts nog igång på riktigt idag, så data om många fler smittade kommer antagligen mån – onsdag.
Om man ser det ur den allra enklaste vinkeln och antar att alla blir sjuka efterhand och är sjuka i 2 veckor var så betyder det i storleksordningen 4% bortfall av konsumtion och produktion i världen. Ur det perspektivet ser det ut som att marknaden överreagerar grovt, d.v.s. panik.
Då får man dela upp i de som konsumerat dvs i-länderna och de som producerar. Spelar kanske inte så stor roll om konsumenterna är sjuka jmf de som arbetar i fabrikerna.
Som sagt det är bara ett superenkelt räkneexempel för att få en uppfattning om magnituden. Och även sjuka konsumerar, fast kanske inte lika mycket, men de producerar inte något. Så exemplets 4% ligger nog i överkant. Dessutom, som du säger, en stor del av jordens befolkning konsumerar eller producerar inte så mycket. Att några dör, i huvudsak gamla och sjuka, har både negativa och positiva konsekvenser för ekonomin. Blir mindre utgifter för staten, och mer pengar åt andra pensionärer att konsumera för, etc.
Var har du de 2-5% döda i din ekvation?
Jaha, blev det bara ett hack i kurvan?
Överdriven corona-hysteri och nu eller i värsta fall förhindrar centralbankerna en kraschlandning. Allt är riggat. Bara att följa strömmen.
Är du all in nu?
@Kent No1: Vad är definitionen på all in? Man kan ju vara fullinvesterad men i olika tillgångsslag.
HELVETE! Börsen vänder till minus! Mayday mayday…sälj allt ni äger!
@Mr Perfect: Börsen vänder upp igen! =)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tror att herrarna behöver läsa på om tjurfälla. Volatiliteten under dagen är inte direkt ett gott tecken.
@Cornu: Jag trodde att vi hade en tjurfälla i Dec-18 men det visade sig vara fel. Då låg VIX på liknande nivåer.
Syftet med räntesänkningar är att öka aktiviteten i ekonomin.
Aktivitet i ekonomin innebär att människor träffas…
Intressant dilemma.
85 fall i USA, någon som tror på den siffran?
Varför skulle vi inte tro på den? Med dagens takt med fördubbling vart femte dag så är hela befolkningen smittad inom 50 dagar. Det som i slutändan avslutar epedimin är att tillräckligt många har immunitet. Med de egenskaper detta virus har bör det vara när 50-70% blivit infekterade (eller fått vaccin som tyvärr lär dröja).
Jag tror att de rapporterar det dom vet men är inte så säker på att dom faktiskt vet. För att veta så behövs tester och USA har varit sena och haft problem med leveranser av testkit. Har ingen formell utbildning i virologi så kan inte kommentera dina uttalanden men eftersom du verkar så säker så antar jag att du jobbar med detta.
Det är väl sannolikt med fler smittvägar så som verkar framkomma i USA. Troligtvis liknande i flera andra länder. Kanske t.o.m. i Sverige. I bilindustriklustret i Gbg/Västsverige finns mycket kontakter med just Kina och det finns många i arbete på Hisingen inom fordonsrelaterad teknik- och IT-utveckling. Stadens universitet och högskolor har många från Kina. Gbg är fokuserat på verkstads/fordonsindustri samt handel/transport – stark koppling till Asien/Kina. I Kina är fordonsindustri stort i Hubei-regionen med troligtvis flera i Gbg från det området. Tanken att personer kan ha varit hemma i regionen under jul/nyårsledigheten och vara tillbaka i Gbg igen på jobb/studier kan vara en tanke att fundera över.
Vidare att viruset inte alltid verkar vara så potent. Folk skickas till hemkarantän med milda symptom. Hur många runtom i världen är lite krassliga men ser det som vanlig förkylning och testar aldrig?
Det är i så fall både bra och dåligt. Dåligt om det som befaras i USA att viruset sprids i befolkningen utan koll/spårning, på sätt och vis bra om det visar sig vara milt i många fall (som kanske inte ens registreras). På så vis kanske dödstalen egentligen är lägre och kanske mer och mer i linje med vanliga influensor.
"På så vis kanske dödstalen egentligen är lägre och kanske mer och mer i linje med vanliga influensor."
Läser det argumentet om och om igen. Tycker du inte att det låter orimligt att Kina skulle genomföra åtgärder såsom att snabbygga fem nya sjukhus för en sjukdom i linje med vanlig influensa?
I usa har ca 450 St testats så det finns ett stort mörkertal. Om du känner dig sjuk och inte har sjukförsäkring och vill testa dig så kostar det 3000 dollar. Hur många kommer att testa sig? Troligt vis testas bara de som CDC gör och det är för tillfället ingenting. USA kommer att bli en rysare om de inte ändrar sig snabbt.
@Carmania, jag antar att kinesiska myndigheter har agerat som sig bör. Viruset är smittsamt, folk avlider, omfattning och mortalitet är inte någon känd faktor. I det läget vi befinner oss nu så kan man fråga sig om det finns spridning utanför vad som kartläggs och hur viruset kan variera.
Det framkommer nu att väldigt lindriga symptom är vanliga. Kanske så lindriga att det inte ses som något särskilt om man i tex USA eller Europa känner sig förkyld.
I Kina avvecklar de ett sjukhus nu och i Sverige har flera smittade skickats i hemkarantän istället. Bra eller dåligt, vet ej.
Hursom om det är så som det spekulerats i att Kina långt ifrån har fångat upp de smittade och bara en del är noterade i statistiken så finns risken att smittan sprids utan uppföljning. Om det sker i samverkan med att flera får mildare symptom (eller inga till och med) så kan viruset rätt snabbt rulla runt klotet.
Varför en del blir sjukare än andra förklaras till stora delar av hög ålder och bakomliggande faktorer. Frågan varför många får mild eller ingen symptom är dock inte lika tydlig. Viruset är av Coronatyp. Det finns coronasläktingar till viruset som rullar runt som vanliga influensor. Kan immunförsvar ha någon hjälp om man har en historia av tidigare influensor av närliggande uppbyggnad? I så fall bra, men det leder ju då i så fall till att mycket kan gå under radarn och poppa upp hårt mot riskgrupper.
Väl tidigt att trycka på köpknappen, kommer svänga lite upp och ner med betoning på ner, men
den underliggande ekonomin är stark och Corona lär troligen återgå till att vara ett ölmärke i folks medvetande.
Avanza förvånar som vanligt med sina systemunderhåll. Tidigare i morse såg man inte sina innehav och nu (9:30) är det problem med att logga in.
Corona och Cornucopia börjar båda på Cor.