Efter en trevande svag europeisk börs blev det massiva och breda nedgångar i först USA under gårdagskvällen och under morgonen även i de asiatiska tidszonerna. Tjurfällan slår igen och inför helgen finns det nu en risk för en black friday om många vill ur marknaden för att kunna undvika två dagar av potentiellt dåliga nyheter utan att kunna handla. En indikator är att guldet börjat stiga igen.
Dödskall isbjörnsfäll i inredningsbutik i Longyearbyen på Svalbard. Kan bli din för endast 175 000:- NOK. |
Nedgångarna var brutala i USA och onsdagens omotiverade uppgång utplånades. Dow Jones gick -3.58%, S&P-500 -3.39%, Nasdaq Composite och Nasdaq 100 gick -3.10% och allomfattande Russel 3000 gick -3.38%.
Dagschart S&P-500. |
Nedgångarna fortsatte sedan i de asiatiska tidszonerna. ASX-200 gick -3.49%, Hang Seng -2.39%, Straits Times -1.78%, Nikkei 225 -3.00% och SSE Composite -0.79%, allt i skrivande stund om handeln fortfarande pågår.
Fallen i Europa var trevande med Euronext-100 på -1.68% och exempelvis Stockholmsbörsen med OMXSPI på -1.07%, vilket talar för att det nu blir till att rusa ikapp nedgångarna i USA.
OMXS30 var nere och vände vid fredagens stängningskurs och höll därmed på att fullborda tjurfällan, men 1670 ser ut att åtminstone tillfälligt utgöra ett stödområde.
Dagschart OMXS30, horisontell linje visar fredagens stängning och var OMXS30 studsade igår. |
Vad vi nu väntar på är just att tjurfällan helt slår igen. De som var naivt positiva har lurats in på börsen i veckan, och ska nu få se sitt hopp och sin naivitet krossade när nedgången fortsätter. Sedan återstår bara förtvivlan, och i slutändan kommer många privatpersoner som känt sig osårbara under en länge stigande börs att brännas bort. Många av dem kommer ta lång tid på sig innan de vågar in i marknaden igen nära nästa börstopp, i den mån de har något kapital igen vid det laget. Andra kommer tappa den där glädjen i att känna sig rik, men ligga kvar och drömma om fornstora dar.
Risken finns att det blir en black friday, när många försöker avveckla positioner inför helgen, som bjuder på två dagar av nyheter utan möjlighet att sälja. Å andra sidan är det inte helt ovanligt med en återhämtning på fredagar heller.
En indikator är att guldpriset vände upp igen under gårdagen, även i amerikanska dollar. Det är en tydlig skräckindikator.
Hoppet är det sista som överger människan. Nu samlar marknaden kraft för att krossa veckans hoppfulla. Sedan återstår bara den stora och långvariga nedgången.
Allt fler bedömare talar nu om de omfattande ekonomiska konsekvenserna av coronavirusutbrottet, en del talar rent av om recession. Indikatorer från t ex Kina eller en titt på oljepriset talar för att de ekonomiska och finansiella läget kan vara värre än under finanskrisen, samtidigt som krisen bara börjat. Många effekter tar tid att ge sig till känna.
Kom ihåg att utmärkande för en börskrasch är att oavsett vad du gör så kommer du agera fel. En börskrasch är inte som en börsuppgång, fast tvärt om – psykologin och marknadsrörelserna är helt annorluna. Rädslan för att förlora pengar är helt annorluna än girigheten i att tjäna pengar. Enda sättet att vinna är att inte spela, och det gör man genom att gå ur börsen före kraschen eller invänta en tydlig och långvarig botten innan man går in. Som vi sett i veckan är inte enskilda dagar med extrema uppgångar ett tecken på en vändning. Det är ett tecken på en fortsatt krasch.
Värt att komma ihåg är som alltid att bloggen har alla ambitioner i att ha fel. Det finns ingen glädje i en börskrasch. Sitter du och är skadeglad så är det något fel på dig.
40 kommentarer
Som feg amatör parkerade jag i räntefonder precis innan det började haverera. Ser ut att ha gått ok hittills, ungefär +-0, någon upp och någon ner. Fast räntefonder är ju inte osårbara om utställare av obligationer konkar. Men där är vi inte riktigt än.
Hur har guldprisets utveckling sett ut under tidigare krascher? Är det värt att investera i det nu eller borde man redan ha gjort det för länge sedan för att det ska vara värt?
Au är kontracykliskt och brukar stiga vid dålig börs. Om du ska investera i guld nu kan endast du svara på.
Vid nergången 2008-2009 gick guldet väldigt bra. Du kan kolla på Avanza.
För min del har jag legat ganska tungt i räntefonder (70-80 %), men de har också gått ner ganska rejält (10 %). Aldrig får man vara glad.
Klart det finns glädje i en börskrasch. De som blankat är glada, de som vill köpa bolag till bättre pris är glada?
Politiken är väldigt pro-börs i alla väder vad det verkar.
Mycket kallabalik för en börsnedgång till nivåer som var för 6 månader sen
Sant. Risken är att det kanske blir värre den här gången.
Norwegian ner 30 % idag. Beror kanske på att de begärt att få in 3 miljarder kr.
Tur att det är vinter och björnen ligger i ide….
Även Aftonbladet rapporterar om dagens ras. Ska bli intressant att se vilka stödåtgärder som kommer.
Än kan Mr. Perfect ta den på volley. Eller ska vi säga vollan?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hej Sven Erik!
Hoppas allt är fint!
Som expert och en av dom som förutspått börsen och boprisernas utveckling bäst här inne (efter min bundsförvant JP) killgissar jag att RB sänker styrräntan inom 2 v.
Mr Perfect, t.o.m jag som varande en s.k domedagsprofet och en av experterna tror att Ingves sänker räntan ganska snart. Trodde själv på en kraftig börs o bostadsnedgång redan förra året. Hade naturligvis fel men tror fortfarande det är nära.
Finanskrisen 2008 lever fortfarande och läget är värre nu än då. Nollräntor och recessionstendenser redan innan corona. Och på det nu en minskning i efterfrågans som lär blir dramatisk i år.
Och med tanke på kronförsvagning och inflation har huspriserna redan gått ner sen 2017 om nu någon spått annat. Utom kanske i Bunkeflo.
Tycker vi fär börja med att lova, som Annie Lööf, äta upp skor, täckjackor eller liknade vid fel spådom för att spetsa till det.
@Bengt: Bara att köpa svenska obligationer nu då. Ju längre durationstider desto bättre.
Fördelen med låg kronkurs och dålig konjunktur i kombination med flygskatt, plastskatt och elektronikskatt för både svenska och utländska handlare är att pengarna konsumeras i Sverige. I bra tider konsumerar svensken i andra länder. Det är inte bra.
Det industrilandet med sämst valutakurs och högst skatter vinner.
Bengt:
Du menar att bopriserna har ökat väldigt mkt i Bunkeflostrand sen 2017?
"Som expert och en av dom som förutspått börsen och boprisernas utveckling bäst här inne (efter min bundsförvant JP) killgissar jag att RB sänker styrräntan inom 2 v."
Eh, va? Du skrev att du sålde allt i augusti och du rekade köp bara dagar innan kraschen och har rekat köp hela tiden under kraschen.
Jag gissar att du bara trollar.
Mr Perfect, din indikator på det ekonomiska tillståndet är ju den fantastiskt lysande prisutvecklingen du beskrivit i flera inlägg i ditt område. Var inte det Bunkeflo?.
Det är inte riktigt så enkelt. Det finns ju inte så mycket utrymme att sänka när reporäntan redan ligger på 0%. Visst ner till -0,5% kanske men samtidigt sätter det mer press på bankerna som kommer att drabbas allt mer nu vid nedgången.
Sen hur mycket kommer marknaden att bry sig om en räntesänkning från Sveriges riksbank. När Fed gjorde det här om dagen var det positivt i 10 minuter. Den kommer inte att vända den nedåtriktande spiralen i världen om det är det ni tror.
Jag är övertygad att raset bara är i sin början. Själv börjar mitt intresse att vakna för placeringar vid det starka stödet OMX30 strax under 1500 nivån
Mr Perfekt börjar mer och mer bli bloggens kontraindikator.
@Goofy, håller med till viss del tror inte på sikt kronförsvagning är ett lyckat koncept. Zambia har väl försökt -:).
Toppensiffror presenterades förresten på antal skapade jobb i USA, långt över estimat.
T.o.m. Bloomberg TV talade positivt om detta trots Trumphat. Men börsen struntar i det, ser inte bra ut.
@Bengt: Är inte så insatt i Zambias ekonomi för att kommentera det men dom allra flesta afrikanska ekonomier är väl inte industriländer som säljer förädlade produkter. Dom säljer väl mest råmaterial till västvärlden och Kina och lever på det. Sverige är ju ett kunskapssamhälle och en industrination med många privatägda bolag. Arbetskraftskostnaden är rätt hög här jämfört med andra länder så visst finns det mycket att vinna på att göra oss billigare i våra handelsvalutor (EUR + USD).
Nuläget på marknaden kanske inte alltid är den avgörande faktorn för dom f.n. negativa kursrörelserna utan även förväntningarna på framtiden?
@Goofy, jo argumenten du nämner framförs ofta. Men det finns en undersökning av Swedbank 2019 (och då har som sagt kronan tappat mkt åren innan).
Hälften av storföretagen säger att den senaste tidens kronförsvagning har påverkat vinsten negativt. Bara vart femte företag uppger att den haft en positiv effekt. Tycker det säger en del. Sen tappar vi viktig strukturovandling i insustrin vilket är ännu allvarligare.
Min boolivärdering har ökat med 20-25%. Eller en ny Tesla X sen 3 månader sen på en nybyggd BRF i Skåne. Så MR P hus har nog också ökat i värde.
@Bengt: Det är intressant. Svaret dom gett beror väl på hur stora arbetskraftskostnaderna i SEK är i förhållande till råvarukostnaderna i USD/EUR.
Strukturomvandlingen är ju egentligen inte nödvändig om man tror att SEK inte kommer att stärkas i förhållande till dom viktigaste handelsvalutorna.
Det är lätt att vara managementkonsult i Sverige 🙂
Så är det, det finns ingen fast mark att stå på och så riskerar det bli under längre tid framöver. Konkurser på bred front och ett batteri med vinstvarningar härnäst.
Återstår då som sagts att se hur stor den permanenta skadan på världsekonomin blir. Som liten parantes kan man ju då säga att det är ytterst oroväckande med andelen (riktigt hög) dödsfall i USA, tyder på stor undertestning och därmed högre risk för samhällssmitta.
Så det kan gott gå ner väldigt, väldigt mycket till i det scenariot.
Undrar vad centralbankerna har för medicin kvar för att hejda sådana marknadsrörelser
Det är väl bara att sänka räntan?
Danske bank tror att RB gör det i april: https://www.expressen.se/dinapengar/bostad/riksbanken-sanker-till-minus-025-under-april/
Stor sannolikhet för det, men blir nog också obligationsköp och direktlån till drabbade företag när de får problem. Inte säkert det hjälper, vi kan få långsiktigt lägre produktion ändå. Återstår att se.
@Sven-Erik: DanskeBank är alarmister men denna gången kanske dom får rätt. Räntesänkning kanske behövs för att få till en mer fördelaktig valutakurs mot USD och höja exportandelen till USA.
Den bästa medicinen är att inte göra något. Om produktionen minskar pga reala förhållandena i ekonomin förändras, t.ex avsaknad av komponenter från Kina , så är det inget som kan motarbetas med räntesänkningarm, QE eller liknande. Sådana åtgärder skapar bara andra snedvridningar.
Det är bara vänta ut tills man fått ordning på situationen.
Det är på grund av Joakim och Goofy jag besöker den här bloggen. Era kommentarer är mer till gagn än vad bloggen är!
Tack för att ni finns och vill kommentera.
Har det inte varit mycket insider köp de senaste dagarna ?
Är de dumma ?
Nu faller även guldet kraftigt.
Cash is King.
Ombalanseringar på G vid kraftiga kursrörelser?
Norska oljefonden:
9 963 117 947 492 NOK
dvs under 10 biljoner NOK
Glöm inte v75 imorgon.
Sidledesbörs sedan ett antal år. Såklart folk gladde sig när det äntligen gick lite upp. Men så kommer ett j–a fladdermusvirus och förstör alltihopa.
30% upp förra året. Det var liksom inte konjunkturmodellen som spådde denna krasch. TA fungerar inte, det är konsensus med historiskt facit. Mycket kan nu hända på kort sikt, lyssna inte på orakel. Bättre att hålla sig utanför.
Fladdermusvirus LOL =)