“Av det skälet har vi Socialdemokrater antagit målet att vi ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020.” – Stefan Löfven 2014
År 2020 är här och Sverige har med 7.0% i arbetslöshet EU:s femte högsta arbetslöshet rapporterar Eurostat. Bara krisländerna Grekland, Spanien och Italien, samt Frankrike, har högre arbetslöshet. Graf nedan.
EU-parlamentet i Bryssel. |
Medianarbetslöheten i EU var 5.3% i januari, men Sverige lyckades med 7.0% bara överträffas av Frankrike samt de gamla fortsatt skuldkrisande medelhavsländerna Italien, Spanien och Grekland. Till och med de övriga PIIGS-länderna från skuldkrisen, dvs Portugal och Irland har lägre arbetstlöshet än Sverige.
Graf från Eurostat nedan, originalet hittas här om inbäddningen inte fungerar.
Stefan Löfven (S) gick till val 2014 på att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. I själva verket har man istället den femte högsta och den högsta i Norden, där tidigare krisande Island har 3.5%, Norge 3.9%, Danmark har 4.9% och Finland 6.6%. Det senare är även EU:s medelarbetslöshet, som dock dras upp av Italien, Spanien och Grekland.
Det är bara att konstatera att efter drygt fem år med Löfven som statsminister och Miljöpartiet och Socialdemokraterna vid rodret har de tidigare fördelar Sverige hade efter finanskrisen schabblats bort. Miljöpartiet har på köpet både lyckats höja arbetslösheten och höja Sveriges fossila CO2-utsläpp, vilket måste ses som en bedrift. Frågan är om det finns något sittande regering lyckas med? Men det är förstås Alliansens fel även snart sex år efter maktskiftet…
38 kommentarer
Det är alltid någon annans fel. Ansvar är för andra att ta.
Ja det är ju väldigt smart. Man hävdade att vi behöver en stor invandring för att täcka kommande arbetsbrist. Och det har ju varit en stor brist på arbetskraft i vissa ffa högkompetensyrken. Men man har ju mismatchat med fel kompetens (ingen kompetens) så nu har vi importerat arbetslöshet i stället. Detta kommer bli förödande när skatteintäkterna kommer minska i en kommande lågkonjunktur. Då kommer notan i form av neddragningar i skola, barnomsorg, äldrevård och all annan samhällsservice. Jag hoppas att majoriteten som valt det här är nöjda.
Mmm… Jag gör samma analys som du. Sverige kommer att få arbetsbrist inom ett flertal sektorer samtidigt som vi kommer ha en hög arbetslöshet. Integrationen som skulle kunna mildra detta kommer inte att lyckas såvida inte man för in ett helt nytt tänk men det kommer inte att hända. Jag personligen tror inte att de som skapat problemen är de som kan lösa dem.
Vi ställer vårt hopp till svenska barns drömyrken idag; influenser och youtuber…
Frankrike är ett av ytters få fria länder i världen som har liknande giriga, marknadsförstörande och även direkt invandrarfientliga press på produktion som Sverige har. Frankrike har hög arbetslöshet och extrem "bostadsbrist".
Hata slumpen.
Sen är det ju beklagligt att politiker och riksbank sjabblat bort chansen man haft att ställa om räntepolitiken och justerat inflation/ränta så att man haft några procentenheters högre ränta nu när isande vindar närmar sig. Nu sitter vi redan med byxorna neddragna när dom borde vara på. Det klassiska räntevapnet vid lågkonjunktur är bortslarvat.
Ja, fast jag ifrågasätter konceptet att dra ned byxorna för att isande vindar närmar sig.
Oops!
Sverige har hög sysselsättningsgrad. Vi ligger trea efter Island och Schweitz. Så det är inte helt nattsvart.
Ja det borde ju vara en mer relevant jämförelse att titta på. Sen vet jag inte vilka siffror som mest och lättast manipuleras.. men kanske är där Sverige tappar 😉
Japp – enda sättet att få ner arbetslösheten i Sverige är att göra det mindre attraktivt att vara arbetslös.
Vem tror liksom på allvar att Polens arbetslöshet är 2,9% när sysselsättningsgraden ligger på 59%?
Vi har ju digitaliserat bort många jobb som t ex bankjobb, butiksjobb och journalistjobb. Nu ska kunden göra allting själv. Vi är också ett av de länder som använder minst kontanter i världen procentuellt sett.
Alla civilekonomer vet att EN examen räcker inte hela livet ut längre..det har civilekonomernas fackförbund (AKAVIA) gått ut med. Med den informationen i bakhuvudet är det inte lika lockande att ta en massa studielån för att börja plugga…
Vet de att NOLL räcker?
I princip alla de åtråvärda jobben har slutat kräva examen. Personligen tycker jag fortfarande högskola/examen är den absolut bästa vägen om man inte helt ogillar det eller att det passar helt bedrövligt. Men något krav är det absolut inte.
För just ekonomer kan nog situationen ofta se annorlunda ut, för de kan sällan svara på vad de är duktiga, då de faktiskt för det mesta inte lärt sig något konkret som kan förklaras innan det visats i form av resultat (kräver erfarenhet.. svårt att få erfarenhet utan erfarenhet med andra ord). Så då blir det lätt "hmm, examwen från X, indikation på att personen känner bra folk och kommer bli bra på något själv".
I Sverige räknas en del av dem som deltar i arbetsmarknadspolitiska program som sysselsatta, vilket inte är fallet i alla länder. I övrigt finns det andra osäkra parametrar. Man är sysselsatt om man jobbar en timme under en referens vecka. Man mäter åldersgruppen 15-74 år, pensionsålder i Europa varierar. Antal studenter, pensionärer (upp till 74 år), hemarbetande, värnpliktiga och långtidssjuka kan också påverka sysselsättningsgraden.
Bla bla bla bla.
Frågan har tagits upp flera gånger på bloggen. Det är en otroligt liten minoritet som räknas som sysselsatt och som jobbar färre än 20 timmar i veckan.
https://cornucopia.cornubot.se/search/label/arbetsl%C3%B6shet
97% av de sysselsatta jobbar mer än 20 timmar i veckan.
Du får nog leta länge om du ska hitta dessa stora massor som jobbar 1 timme i veckan och gör statistiken skev. 🙂
Japp det var en av möjliga felkällor.
Enligt ekonomifakta ligger arbetslösheten hos inrikes födda på 4,4%, men 15% för utrikes födda. Så 7% för en humanitär stormakt som Sverige får nog ses som rätt bra ändå.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/integration/arbetsloshet-utrikes-fodda/
Dags för S att kalla in Juholt som partiledare igen? Juholt-nivåer på väljarstödet börjar bli eftersträvansvärt.
En målsättning är naturligtvis inte samma sak som ett löfte och 2014 års målsättning är även om den tyvärr inte uppnåtts värd att vidmakthålla.
Därifrån till att vad kan ses så kommer arbetslösheten att befinna sig på nuvarande nivå eller till och med öka under de närmaste åren samtidigt som sysselsättningsgraden kommer att öka.
Som allmän kommentar dock att jag drar mig till minnes för bara några få år sedan i denna Wilderängs blogg poängterades vid ett antal tillfällen NAIRU…
Nej, just därför att en målsättning inte betyder nånting utan en ordentlig handlingsplan med tydliga och konkreta åtgärder (vilka bevisligen i sig) leder till att målet kan uppfyllas. Det är så enkelt att sätta upp populistiska (orealistiska) mål när man inte utkrävs några ordentliga svar på hur man ö.h.t. kom fram till att målet är realistiskt.
Struts: Och lika stor möjlighet att förverkliga målsättningarna när man sitter i minoritetsregering. Alternativet utgörs då inte av ett socialdemokratiskt idéprogram utan av att så lång möjligt undvika ett tillstånd där M+KD+SD innehar regeringsmakten.
Så av den anledningen är min åsikt den att den aktuella målsättningen är till stor del uppfylld genom uppnåendet av EUs högsta sysselsättningsgrad.
Som Ingela Thalén sa: "Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för."
Ökade chanser till nya arbetstillfällen i Coronas fotspår… dödgrävare, krematorietekniker (snabb omskolning från kebabtekniker), spågumma , luffare …
Beror väl på vår åldrande befolkning?
Vänsterpopulism, porträtt i olja.
Alla insåg att det var en komplex och svår fråga att lösa. Ingen trodde på S när de lanserade sitt löfte helt i avsaknad på strategi och taktik. Partiet lyckades ändå bli landets största.
Tror inte det hade varit speciellt mycket bättre med en borgerlig regering. Dagens politiker är handlingsförlamade, oavsett partifärg.
Gissar att det beror på:
1) att nan utreder allt, och där ska miljöeffeker, genuspåverkan, fördelning mm. undersökas vilket tar många år. När en ny regering tilträder, så lägger de ner gamla utredningar då de vill ha andra direktiv.
2) att lagar måste passera EU-rätt och blir det stopp där är det inget politikerna tar upp då de inte vill driva folket till ett SWEXIT.
3) att inget tradtionellt block har majoritet så allt måste föhandlas, vilket blir extra svårt då en majoritet av riksdagen inte vill tala med ett parti.
4) längre mandatperioder, så politikerna känner inte samma stress att få ändan ur vagnen.
Man kan jämföra med vad som hände mellan 1980 och 1995.
Införande löntagarfonder, devalvering, kraftig utbyggnad av kärnkraften, avreglering av kreditmarknan, knyta valutan till ECU, kraftigt sänkt marginalskatt, friskoloreformen, avskaffat TV- och radiomonopol, avskaffat telemonopol, självständig centralbank, inflationsmål, budgetramverk, EU-medlemskap…
Vad har hänt de senaste 15 åren?
Avskaffat apoteksmonopol, och sen en flyktingkris, men den berodde mest på att politikena var förlamade och inte agerade i tid.
En stor del av våra riksdagspolitiker var förvisso med och triggade flyktingvågen med ekonomiska bidrag till moderata rebeller ska jihadister i Syrien och direkt militärt stöd i Libyen. Så visst var det aktiva när det gäller flyktingkrisen, men många skulle nog mena att det var på ett felaktigt/"omoraliskt" sätt
Aka*
Jag ser väldigt sällan på SVT, men igår gjorde jag ett undantag (Aktuellt)
Nästan allt fokus var på dom Syriska flyktingarna, där har du felet med Sverige.I Idlib har ju dom förlorande islamisterna samlats under lång tid, det var /är deras sista fäste i Syrien,vilket vettigt land vill ta emot dom ?
Är det islamisterna som flyr eller är det civilbefolkning?
Ett lands långsiktiga överlevnad är proportionerligt till antalet hemmafruar med huvudansvar för social formande barnuppfostran p.g.a att detta trumfar den statliga indoktrineringen genom skolsystemet.
Enskilda fall kan givetvis slå åt fel hel – men generellt gäller Paretos Princip även i Sverige – 80% av de vettigaste människorna har blivit uppfostrade av någon av de 20% av befolkningens kvinnor som oavsett grupptrycket ändå väljer att vara hemmafru.
Change my mind…
Ni fick ju det ni röstade på, varför böla nu?
Det här med pk, jante och offerkoftan sitter djupt i den svenska själen, med mitt slaviska blod har jag aldrig identifierat mig med den skaran.
Tänkbart scenario: De socioekonomiska skillnaderna lär öka, större segregation. Är inte alls självklart att bopriserna går ned (om spelreglerna inte ändras) om många barnfamiljer flyr till villaidyllerna.
Vad gäller arbetsmarknaden lär det bli Brist på högkvalificerade/unika tjänster (bortsett kultur, konst design o s v) men överskott på lågkvalificerade jobb.
Kollegorna surnar ofta till när jag berättar att jag klipper mig för 150 spänn, då brukar jag svara ”nej, jag får kvitto och Mohammed kan behålla jobbet”, då blir de oftast tysta. Hur ska en frisör med halvdann svenska i ett sämre område kunna konkurrera med etablerade svenska frisörer inne i centrum? Lär bli fler sådana enkla jobb på sikt när senaste åren nyanlända ska ha jobb.
Inget parti eller myndighet har väl en trovärdig lösning på hur man ska få de som står långt i från arbetsmarknaden i ordinarie arbeten eller sysselsättning?
Lägre löner? Inte ens med kraftiga subventioner så blir väl dessa grupper populära hos arbetsgivarna? Samtidigt bör väl diverse bidragssystem då hänga med neråt vilket inte är oproblematiskt. Har själv på nära håll sett hur kroniskt sjuka kämpar med vardagen på dagens nivåer.
Höja utbildningsnivån? En vacker tanke som väl fungerar på de som är motiverade och unga. Men hur göra med de ca 15% som går ut högstadiet utan gymnasiebehörighet? Eller som kommer till landet som 40+ och har 6 års grundskola i bagaget?
Inte helt trivialt och inget som förutsägbara oneliners fixar på 100 dagar, eller ens två mandatperioder.
Varför tog man in dom från första början då? Naivitet, godhet eller tron på billig arbetskraft?
Personligen tror jag på lägre löner, en utveckling som delvis är här. Detta har skett i princip alla västländer så varför skulle Sverige vara ett undantag. Vad ska man göra med en fåraherde från Somalia eller en hemmafru från Syrien som är analfabeter o knappt gått grundskolan och är 40+?
Får väl börja städa för 15000 kr/mån, det enda som inte klaffar med detta är vårt höga kostnadsläge i Sverige.
Radikalt lägre löner, åtstramade bidrag och mindre komplicerat att anställa/sparka. Se på USA, arbetslösheten hos utrikesfödda är lägre än hos infödda. Ja, de har tuffare krav för att få komma in i landet, men iaf. Det är ingen naturlag att invandrare ska ha hög arbetslöshet.
Det man föreslår på området i Sverige är mer eller mindre verkningslöst, justering av turordningsreglerna och temporärt lägre arbetsgivaragifter.
Skrota MBL, lagen infördes på 70-talet och folk på 60-talet levde inte i pappkartonger. Bygg in en mekanism i kollektivatalen som tar hänsyn till arbetslöshet. Om arbetslösheten är mer än 5%, tillåt 10% lägre lön för nyanställda, nästa år 20%, 30% … tills arbetslösheten är under 5%. Ersätt bidrag med lån (liknande CSN), så det finns incitament att jobba framför bidrag.
Skatt: Instämmer!
Känns som delar av systemet ff är kvar i gamla DDR-Sverige där LO och fackförbunden stretar emot, men kommer tvingas att förändras för Sverige är ingen utopi som kan värja sig mot utvecklingen i omvärlden.
Vad ska man annars göra med alla icke-anställningsbara? Trösklarna och lönerna är för höga och måste förändras om dessa för överhuvudtaget ska få jobb.
Det viktiga är ju att Sverige som juridisk person består. Vad gäller politiken så drivs de först av arbetsgivare, sen kommer multikultin och när Reinfeldt satte in kanonen mot SD så blev det allt klarare att Sossarna troligen hade en match att ta vad gäller "rättvisa" här. Högern och vänstern pucklar på i var sin omgång.