När det gäller butiksdöden så verkar det finnas två typer av verksamheter som kommer fortleva – frisörer och optiker. Även om man kan beställa glasögon på nätet, så går det åtminstone inte att göra synundersökningar online (än). Och klippa håret går inte heller online. Så de sista butikerna att stänga igen blir väl frisörer och optiker?
GameStop blir Smareyes på Kungsmässan, men … |
Optiker har ju fördelen att ju mer man sitter inomhus, desto fler kommer behöva glasögon då frånvaron av solljus är en starkt påverkande faktor för dålig syn. Och idag spenderar vi allt mer tid framför våra skärmar av alla storlekar. Fast det kanske inte är värre än förr när vi istället stirrade på text på döda träd.
Kanske kommer någon en dag utveckla en synundersökning online, och därmed kan vi skippa även optikerna, men jag tvivlar på att det ligger särskilt nära i tiden, även om man kan köpa bågar och även beställa glas och linser online.
… Macforums lokaler som första butik för besökare till fots står nu tom. |
I väntan på att frisörrobotar ska göra sin entré i hemmen, så behövs det fortfarande frisörer.
Slående är det i småstadscentrum, som min kommuns centralort Kinna. Runt torget i centrum finns det fyra optiker och fem frisörer. Tillsammans står de väl för över hälften av butikerna, eller något sådant.
Fotona är dock från Kungsmässan i Kungsbacka.
Utförsäljning på grund av flytt. |
Sakralt helgande av butiksdöden, där inte ens upplevelsebaserat köp av glass längre fungerar. Ingen större uppslutning av sörjande heller. |
Altare för outhyrd butikslokal i den nybyggda delen av Kungsmässan. |
Finns det då något som kan vända butiksdöden i köpcentrum och centrumhandel och få trenden till onlinehandel eller köplador vid själlösa motorvägsmot att brytas?
Egentligen inte.
Det enda skulle möjligen vara om fastighetsägarna kraftigt sänker sina hyror, men då spricker hela fastighetsbubblan när hyrorna inte längre kan motivera de uppblåsta belånade fastighetsvärdena. Så hellre låta en lokal stå outhyrd, eller möjligen med en tillfällig sk pop-upbutik, än att sänka hyrorna till nivåer som gör att butiker kan konkurrera med onlinehandeln prismässigt.
För inte ens frisörer och optiker räcker.
Potentiellt sitter vi med en fastighetsbubbla och fastighetskrasch på händerna, men så länge banken värderar en outhyrd lokal bokförd med fantasihyror högre än en faktiskt uthyrd lokal kommer inget hända. Förrän det blir för tomt och fastighetsägaren går i konkurs oavsett hur man bokför.
40 kommentarer
Teorin att brist på solljus leder till dålig syn gäller väl bara unga barn (0-10 år), då ögon växer som mest?
Ser du mycket barn ute i Sverige, i villaträdgårdar, lekplatser etc? Inte särskilt. Bitvis en enorm skillnad mot i många andra länder om man rest runt lite.
Det är ju inte bristen på solljus som ger dålig syn utan de faktum att du ständigt fokuserar med ögonen på ett kort avstånd och allt för sällan på långt avstånd.
Det är sedan länge bevisat att man blir närsynt av att läsa mycket och datorskärmarna ändrar ju knappast någonting på det.
Har man rimliga skärmar hemma sitter man ju dock ganska mycket längre ifrån dem än man gör framförallt böcker.
Närmare en meter är inget konstigt avstånd med en kvalitetsskärm.
Aktivitetshus som Turbo och Leos lekland lockar många barn.
På Leos lekland kanske ögonen och rörelseapparaten frodas, men hörseln lär ta skada vid överdriven exponering. Det är väldigt hög ljudvolym där.
Kent No1. Yes! Det är ju det som är grejen.
https://www.aftonbladet.se/family/a/VbpJOr/optiker-skarmtittande-ar-daligt-for-barns-ogon
https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2018/07/Mojlig-okning-av-narsynthet-bland-barn-i-Sverige/
@Kent: Det där har varit den ledande "folktron" sen 90-talet, att korta avstånd leder till närsynthet. Men det jag pratar om är forskning som på senare år har pekat på att det kanske mer har att göra med brist på solljus och mycket innesittande i ung ålder. Att den totala ljusnivån är avgörande för ögats utveckling i ung ålder, och att fokus på korta/långa avstånd inte spelar någon roll.
@Nils: Kan tillägga att närarbete och inomhusarbete är starkt korrelerat, så det är svårt att avgöra vilket som är orsaken. Den länkade studien nämner också att solljus kraftigt minskat risken för närsynthet, oavsett aktivitet.
Kombinerade kiosk/paketutlämningställen är säkert också en relativt säker verksamhet ett tag till.
Men mer och mer öde blir det i centrumen.
Pizzerior och Kinarestauranger är väl t.o.m på uppgång? Minst två i varje kvarter numera.
McDonalds och Burger King och Max vet jag inte hur trenden ser ut för nationellt.
Gissning: snabbmatrestauranger nyetablerat helst där det finns mycket folk som rör sig, dvs i anslutning till köpcentra och större handelsplatser dit man lättast tar sig med bil samt vid strategiska punkter längs de stora genomfartslederna i landet.
Har själv möjlighet att jobba hemifrån men har svårt att finna arbetsro hemma, för mycket annat som stör så jag kollektivar mig till kontoret varje dag.
Skulle dock kunna tänka mig att ha en liten plats i flerbostadshusets bottenplan att jobba ifrån och slippa restiden. Kanske blir det den framtida lösningen för tomma butiksytor och för att minska trängseln i kollektivtrafiken.
Dela arbetsytor med sina grannar från olika företag på arbetsgivarens bekostnad och arbetsgivaren slipper sin nuvarande kontorshyra.
De tomma lokalerna kanske delvis har en framtid som flexplatser om man försöker syna lite i kristallkulan.
Det är svårare att få arbetsro i de allt kompaktare kontorslandskapen. Däremot är det socialt trist att sitta hemma och arbeta.
Japp!
Att jobba hemifrån är oslagbart om man behöver koncentrera sig utan att blir störd. På jobbet är det tidvis kö till mitt skrivbord. Men att prata med människor är också oslagbart om man skall lösa något gemensamt problem.
Skönhetssalonger med allehanda inriktningar är väl något som dyker upp lite var stans
Måhända är jag gammeldags men tycker fysisk butik är en utmärkt institution. På väg hem från jobbet med kommunala medel passerar jag hundratals. Behöver jag något slinker jag in, "känner och klämmer" på varan, kanske ställer några frågor till personal, betalar och stoppar ner i ryggsäcken. Alternativet att åka hem, starta datorn, välja, betala, vänta någon dag och få ett otympligt paket är en onödig omväg som jag mest använder för facklitteratur och liknande.
De flesta gör inte sin e-handel på en hemdator.
Jag gillar renodlade butiker för oplanerade köp. Typ bara det. Kan man vänta ett par dagar pga ej akut så är det liksom smidigare att beställa hem plantor, vägsalt, verktyg osv än att ta sig till motsvarande butiker och själv frakta hem grejerna.
I Intersports gamla lokaler i Gränby Centrum i Uppsala kommer de ha rundpingisturnering.
Enklare synundersökning kan säkert göras med någon app (på mobilen eller smart TVn) och när det gäller frisörer så räcker det med ett mode där skalpen ska vara rakad för de ska få lägga ner med.
Fortsättningsanekdotiskt så tycker jag att optiker är överrepresenterade på mer otillgängliga platser på landet. Jag antar att de flesta inte impulsivt går till optikern utan man beställer tid och åker dit med bil, och då behöver optikern inte ligga i köpcentrum eller ens i stan. Samma gäller till viss mån frisörer. Så dessa kategorier kanske blir kvar sist men kommer inte rädda köpcentrum och centrumhandel. Tvärtom borde den optimala placering av dessa vara i anslutning till pendelparkeringen.
Det som saknas är ett rörpostsystem där varor kan skicka hem till folk. Då får man ett planetärt blodomlopp som kan komplettera det nervsystem som byggts under de senaste 30 åren.
Paket i ett rörpostsystem kan likt ett IP-paket ha en mottagarradress coh sen finns de knutpunkter där paketet routas. Rörsystemet ansluts till tåg, flyg och vägnätet och blir stopp via ett färdmedel kan ett annat väljas.
Rörpostsystemet kan likt blodomloppet även ta och frakta bort skräp.
Intressant tanke, synd när det blir felleverans och man får ett kg fiskrens hemlevererat samtidigt som det beställda hamnar I biogasverket.
Sannolikheten för felleverans minskar drastiskt när man kan spåra paket, se exakt vad som gick fel och uppdatera mjukvaran. Betydligt svårare att lära människor och även om man lyckas så finns det en generation som måste begå samma misstag igen.
Ett nätverk av autonoma drönare som flyger kors och tvärs i luften en bit upp och levererar gods.
Många centrum som är proppfulla i Stockholmsområdet… Vissa tomma. De som lockar med nöje/upplevelser/mat verkar locka mycket folk inklusive mig med familj. Huvudsyftet är inte shopping… Tror den traditionella köpladan är utdöende
Att hyrorna kommer att sjunka är en självklarhet. Fastighetsägarna ska bara sörja klart först.
De är envisa.
Det där med bankernas värderingar av tomma lokaler stämmer inte. Åtminstone på en av storbankerna är det enbart kontrakterade kassaflöden som står för värdet. 100 procent vakans ger 0 procent värde.
Det sista som behöver slå igen är väl ändå systembolaget?
Ja, kanske, men Systembolaget erbjuder ju hemleverans sen ganska många år. Endast till ett fåtal områden än så länge men 2021 ska man kunna få sin halvböj hemlevererad i hela Sverige.
Just de två exemplen är väldigt avgörande för hur man ser ut och hur man ser ut påverkar (mer än jag vill) hur andra behandlar en/får för uppfattning om en. Deprimerande men sant.
När man blir äldre kan man investera i en trimmer för att fixa håret, vilket sparar en massa pengar och tid. Å andra sidan får man läggga ut en massa pengar på glasögon.
Ännu äldre: byt till näshårstrimmer.
På tal om glasögon så läste jag nyligen att nästan hela marknaden domineras av ett enda stort företag. Bra gjort.
Vad gäller optiker tror jag du har fel. Däremot frisörer, nagelvård, hudvård (botox etc), kroppsvård (massage), upplysande/sökande (joga etc). I min mellanstora stad har vi nu två snusspecialist affärer i centrum. Självklart kommer hyrorna gå ned.
Skulle jag ha problem med ögon så skulle jag gå till en ögonläkare. Efter att ha handlat glasögon och linser på nätet tidigare för fem år sedan så fixade jag synen med laser på fem minuter. Detta bruttolöneavdrag har jag nu tjänat in i multipplar.
Ni spekulerar så mycket om vad som orskar synfel. Arv överskuggar alla era gissningar.
Kommersiella fastigheter värderas mot hyresintäkterna så därför sänker man aldrig hyrorna, däremot kan man ge "rabatt" av olika slag.
Det är nog så att en stor del i de höga priserna "kontraktsöverlåtelserna" på affärslokaler beror väldigt mycket på alla dessa butikskedjor som köper upp de allra bästa platserna och även andra platser med sina Seven Eleven, Pressbyrån, HJirchenkeller, Waynes Coffe, Espresso House, Mac Donalds, Starbucks, Subway, Joe & the Juice och många många fler.
Och alla har ett superrikt riskkapitalbolag bakom sig som kan betala vad som helst och därför alltid vinner anbudsförfaranden. De har så långa lönsahetskalkyler att de kan hålla på och renovera eller bara låta stå tomt i lokalerna hur länge som helst. Ibland ett par år.
Det finns t ex ett helt hörn, omfattande 6-7 butiker, på Sveavägen – Adolf Fredrik, som stått tomt snart ett helt år. Någon har råd att betala hyror till fastighetsägaren månad efter månad. Och detta är bara en plats där det står tomma affärslokaler under längre tider.
Detta gör också att fastighetspriserna inte påverkas neråt, snarare uppåt.
Kanske dags för Aranäs (fastighetsbolaget bakom Kungsmässan) att revidera sin hyresdebiteringsnivå?
Hede Fashion Outlet (stor brand outlet några km från Kungsmässan) växer och har byggt till. Bilar parkerar på gräsmattor för att parkeringsplatserna (mkt stor parkering) tagit slut på lönehelger.
En gör rätt och en annan gör fel?