Folkhälsomyndigheten skärper sin riskbedömning kring fall av coronaviruset och tillhörande sjukdomen Covid-19 i Sverige till hög, motsvarande en fyra på en femgradig skala. Bland annat beror detta på de många milda fallen av sjukdomen, vilket kan innebära att smittspridning inte upptäcks direkt. Risk för allmän spridning förblir låg, eller en tvåa på en femgradig skala.
På en plats i Sverige. |
Folkhälsomyndigheten höjer risken för upptäckt av fall av covid-19 i Sverige till hög, men risken för allmän spridning i landet är låg, på en femgradig skala av mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög. Myndigheten skriver:
“Folkhälsomyndigheten har i sin uppdaterade riskbedömning bland annat vägt in att det är många fall med milda symtom som rapporteras, vilket kan innebära att de inte upptäcks. Det är dessutom många som reser från Sverige till Italien just nu, och en viss riskökning finns även på grund av resandet från Iran och Sydkorea.”
Biträdande statsepidemilog Anders Wallensten säger:
“Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks”
Riskbedömningen finns som formell PDF här.
Myndigheters bedömningar och rekommendationer baserar sig på vad man faktiskt vet, och är alltså kvalificerade nulägesbedömningar. Dessa kommer ändras över tiden – oklart åt vilket håll – men det ligger inte i myndigheternas ansvar att fantisera fram sådant som det inte finns stöd för i nuläget.
Folkhälsomyndighetens frågor och svar om sjukdomen är obligatorisk läsning. WHO har information om hur man skyddar sig. Har du frågor finns 1177.
82 kommentarer
Går rykten om att läkarna redan är inställda på att det redan är en pandemi, dvs ostopbar. Sen betyder det inte att hela mänskligheten dör ut för det.
Influensan har funnits i 500 år och förkylning i 200, nu kanske vi får ytterligare ett virus på halsen ett tag framöver.
Nej, bara ca 10-50000 svenskar.
Sedan sitter Löven och säger "vi såg det inte komma" och på sätt och vis har han rätt. Fast samtidigt så fel.
Klart att det inte går att stoppa, det dyker ju upp överallt nu.
Trolig spridning är c:a 60% av befolkningen. 2% döda blir därmed 120.000 i Sverige. De allra flesta kommer inte få någon vettig vård eftersom Sverige bara har kapacitet för ett par hundra fall. Mediciner och skyddsutrustning kommer att vara omöjligt att ens köpa in när viruset härjar globalt. Dessutom får man ingen immunitet efter man varit sjuk då detta blir en plåga som återkommer varje säsong.
Staffan Sylvans inlaga i Expressen igår var ingen trevlig läsning medan man sitter och väntar på SHTF.
@carmania
Varför skulle man inte bli immun? Det låter väl troligare att man blir det som med andra virussjukdomar.
@aip-mannen
Vissa virus ger ingen bestående immunitet, exv RS-virus.
Ser faktiskt fram emot hur Löfven ska ha PK om detta när antalet smittade i Sverige börjar stiga mot 10k.
Har du en genetisk disposition som gör att viruset är dödligt för dig så dör du i infektionen såvida den respiratoriska hjälp så finns tillgänglig via sjukvården inte kan hålla dig vid liv så länge att ditt immunförsvar lyckas slå ner infektionen. Smittade överlevande i befolkningen kommer att få ett stärkt immunförsvar mot viruset vilket dämpar nya epedemiska förlopp. Eventuellt är detta ett virus av en typ som det är svårt att utveckla immunförsvarsskydd mot. Jag tror inte man vet så mycket om det i nuläget. Viruset bakom vinterkräksjuka lär av den typen.
Att det är pandemi behöver man inte tveka om längre. WHO's defintion (för influensa visserligen) är att det skall vara samtidig smittspridning i länder i flera olika WHO regioner. Och det är det.
Referens på den definitionen. Jag hittar inte en sådan defintiion. Här står det "increased and sustained transmission in general population". https://en.wikipedia.org/wiki/Pandemic#/media/File:WHO_pandemic_phases.png
Jmf Dengufeber, blir du smittade en andra gång så dör du så att bli immun, vem vet?
Troll@ var hittar man att förkylningar endast förekommit i 200 år? Och influensa 500år. Låter otroligt kort tid
@Gargamel Får väl ändra till "minst", det vart iaf det jag hittade vid lite googlande några dagar sedan. Svårt att ha nån dokumentation som går längre bak än 500 år antar jag.
Här är pandemins olika faser;
https://www.who.int/csr/disease/swineflu/phase/en/
Fas 6 är den sista fasen, förutom den post-pandemiska, och säger alltså att man skall ha lokal spridning i minst ett land i en annan region (än där sjukdomen startade). Detta uppfylldes med Iran och Italien.
"Phase 6, the pandemic phase, is characterized by community level outbreaks in at least one other country in a different WHO region in addition to the criteria defined in Phase 5."
"Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg."
Skämtar de? Sannolikheten för en allmän spridning i svenska samhället är snarare så nära 100% som det är möjligt att komma. Om de planerade utifrån det skulle de troligen kunnat rädda livet på ganska många som nu kommer att dö.
A tip of the hat till Bloggaren rörande avslutande formuleringar i artikeln!
Det är hos de aktuella Myndigheterna expertisen på området finns … Ej på Helgeandsholmen eller i Rosenbad … och ej heller i kommentarsfälten på internet.
🙂
FransHerman: det finns mycket i kommentarsfälten på internet som jag hyser visst tvivel om!
Det är också beroende på vilken individ som råkar sitta på en viss befattning. Jämför t.ex. Björn Olsson med Tegnell. Olsson hade ju lika gärna kunnat haft Tegnells jobb och rollerna varit omvända. Då hade myndighetsbudskapet kanske varit annorlunda. Man kan också se internationellt, vad finns det för anledning att tro att svenska myndigheter skulle vara mer kompetenta än t.ex. Singapores, USA:s eller Italiens?
Marcus: Det finns ingen synbarlig anledning tro att svenska myndigheter skulle vara mer kompetenta än de i exemplen angivna. Något jag ej heller påstått. Däremot finns anlednng förmoda att expertisen finns på myndighetsnivå snarare än på politisk nivå och definitivt snarare än i kommentarsfälten på internet. Detta är vad jag påstått.
Vid det här laget vet man i alla fall ungefär vilka åtgärder som man måste ta till för att begränsa spridning när man får lokala utbrott. Jag har så pass mycket förtroende för svenska myndigheter att jag tror att de kommer att agera effektivt, och med tillräckliga åtgärder, den dagen vi får utbrott här.
Sedan är säkert de flest för dåligt förberedda privat, så det kan bli ett uppvaknande. De flesta svenska har nog aldrig upplevt någon varubrist som är värre än att Netflix inte fungerat.
Kan verkligen svenska myndigheter sätta en region/kommun i karantän likt i Italien?
Smittskyddslagen §9 säger "Om det finns risk för spridning av en samhällsfarlig sjukdom får smittskyddsläkaren besluta att den som har eller kan antas ha varit utsatt för smitta av sjukdomen skall hållas i karantän i en viss byggnad, i en avgränsad del av en byggnad eller inom ett visst område. Ett sådant beslut innebär förbud att lämna byggnaden, del av byggnaden eller området samt förbud att ta emot besök där.
Jag undrar hur generöst politikerna vågar tolka "område" och hur man skall kunna upprätthålla detta med polis/militär.
Intressant fråga. Vet ej, men gissningsvis finns den möjligheten. Det skulle förvåna om den inte finns.
Men vem i Rosenbad skulle våga trycka på knappen och sätta 50000 personer i karantän i 11 orter i Sverige? Vem vågar steppa upp och ta ansvar?
https://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/over-150-smittade-av-coronaviruset-i-italien
Nej, finns inga sådana möjligheter i Sverige. Man kan uppmana till frivillighet, men inte mer än så. Bara enskilda drabbade kan sättas i karantän, dvs de som har utsatts för smitta enligt månskenbondes citat.
Vi är en demokrati, där kan man inte tvinga folk hur som helst.
Däremot kommer hysterikerna nog göra att folk får panik och samhället stänger ner ändå.
Antog det. Är inte påläst angående Italiens smittskyddslagar, men där har man ju (enligt SVT) bl.a förbjudit folksamlingar, vilket rimmar dåligt med demokrati.
Italien har 7.52 i demokratiindex, "flawed democracy", och ligger på plats #35. (USA har 7.96 och ligger på #25). Sverige har 9.39 och ligger på #3.
Sådant återspeglas i möjliga tvångsmedel mot befolkningen.
@cornu:
låter som vi fortsätta diskussionen om något av länderna på plats 1-22 inför något annat än frivillig karantän.
De hotellgäster på Teneriffa som sitter i karantän är ju i alla falla i Spanien (plats 16), men det borde ju kunna tolkas som byggnad / område även i svenska lagen.
Ja, det hade nog fungerat även i Sverige.
Öht har jag från flera håll hört om total kris i resebranschen, initialt i Asien, med vakanser på 30-50% pga uteblivna kineser. Företag kommer gå omkull i mängder. Nästa steg blir de europeiska charterbolagen osv när paniken får fäste. Och flygbolagen. Det kan gå fort vid hög belåning, även fastighetsbolag med hotellfastigheter. Inställda konferenser i Sydkorea t ex.
Just hemkommen från USA och det var tomt på kineser i New York där de brukar myllra i butikerna 5th Av.
Lite onödigt att en dag som denna trigga hysterikerna med sånt som "att inga lagar i världen kommer att hålla om en pandemi sprids även till sjukvårds-, polis- och militärväsendena. Då blir det beväpnade preppares julafton!"
Hade vi talat om Ebola-dödlighet med Mässling-smittbarhet, men nu verkar vi snarare få se fram emot säsongsinfluensa 2.0 där vi fr.o.m. nästa år sannolikt kommer ha möjlighet till årlig vaccinering.
Mindre resande också mer lokalt när allt fler är hemma för vab eller för att företagen blir mer generösa med arbete hemifrån får nog många lunchrestauranger att få problem. Renare luft när fossilerna är igång mindre och lägre elpris om några elkrävande industrier minskar sin produktion.
Hemleveranser av färdiga maträtter kommer troligen öka.
Vad kommer många hamstra? Funderar själv.
Systembolaget ska jag nog besöka imorgon. Apoteket och mer kattmat behöver jag öka på. Egen mat finns för lång tid och inne är många växter på gång innan växthuset känns säkert för minus.
Möjligen säljer jag mer aktier också men köper inte guld.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Apoteken börjar få slut på smärtstillande (alvedon osv) redan pga uteblivna leveranser från Kina.
Tror det och handsprit är det första som ryker i butikerna helt. Tillsammans med meningslösa skyddsmasker.
Inte här ute på landet tydligen. Fanns gott om skyddsmasker i lokala byggvaru/järnhandeln/maskinservicen. Liksom Alvedon etc på byapoteket.
Kom hem från norra Tenerife för 6 dagar sen och då var det bra tryck i beläggningen pga karnevalen som skulle vara igång nu. Generellt är det dock segt och Norwegian har sjunkit 2-siffrigt 2 dar på raken. Även TUI har åkt på stryk.
månskensbonde: Tvingande karantän kan även införas i Sverige för att hindra smittspridning med stöd av Smittskyddslag. Smittan måste då först klassas som allmänfarlig. Regeringen har rätt att klassa sjukdom som allmänfarlig. Smittskyddsläkaren har befogenheter till tvingande åtgärder mot misstänkt smittade. Folkhälsomyndigheten kan sätta ett avgränsat område under tvingade karantän vilket innebär att man inte får lämna området.
@Nanotec:
Håller med. Lättade portföljen ordentligt igår och tog hem vinsterna.
Kontanter kan kanske vara bra att ha hemma också: https://bankomat.se/blog/2020/02/25/driftstorningar-i-vara-automater-8/
@Epikurist
Jämför med Italien – exakt vad är ett "område"? Hotellanläggning? Kommun? Region?
@Epikurist
Och vad är karantän? Förbjuda folksamlingar? Max tre personer samtidigt på ICA? Utegångsförbud?
Vem skall upprätthålla detta? ICA-handlaren (jämför med rökförbudslagen som drabbar näringsidkaren)?
Polis?
Militär?
Polismyndigheten ska lämna biträde på begäran av Folkhälsomyndigheten med att spärra av områden enligt 3 kap. 10 § och att upprätthålla dessa avspärrningar.
Lag (2014:1549).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fast ju snabbare pandemin sprids ju snabbare kommer hysterin gå över. Efter ca 6 månader när nästan alla länder och orter har smittan är det lika illa över allt och då finns ingen mening till karantän längre, följdaktligen kan allt lila gärna fortgå som vanligt. Och ärligt hur länge kommer folk vilja isolera sig. Förr eller senare kliar det i fingrarna att ut och resa igen när priserna blivit löjligt låga och det är lika stor risk att bli smittad överallt
Ju snabbare det sprids och ju större peak vi får ju sämre sjukvård och ju fler som kommer att dö, även sådana som annars hade klarat sig om de fått tillgång till kvalificerad sjukvård.
Och samtidigt ökar vi risken för införsel av smittan hela tiden.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/flyg-fran-coronasmittat-iran-landar-pa-landvetter
Läste du artikeln du länkade till? Att stoppa flygningar är inte effektivt, står det.
Flyg från Iran kom till Landvetter igår. Corona verkar vara utom kontroll i Iran. Staden Qom är drabbad som ligger nära Teheran. Vilka kontroller gjordes på Landvetter? Inga? Vet någon?
Hur kan man påstå att det inte skulle vara effektivt att stoppa flygningar? Tog viruset båt från Kina till Italien? Hur kom Jönköpingstjejen till Sverige? Cykel?
Motiveringen finns i artikeln.
Det stora utbrottet i Italien beror på att man klantade sig på ett sjukhus.
Det är förstås en kedja av händelser. Det blir som att påstå att bälte ej behövs vid bilkörning eftersom man inte ska krocka. Krockar man och flyger ut genom rutan och dör så var det pga att man klantade sig i trafiken, bälte är fortfarande onödigt.
Vilka skyddsåtgärder man vidtar är en bedömningssport. Det går inte att skydda samhället till 100% från smittspridning, så man måste bedöma vilka åtgärder som är mest verkningsfulla och vilka som är överdrivna och onödiga.
Jovisst kan vi kanske skydda Sverige från att det kommer fler fall av SARS-CoV-2 till landet genom att stänga gränserna helt (men hundraprocentig gränsbevakning är inte praktiskt möjlig). Det kostar dock en hel del och är överdrivet och onödigt.
Vem har påstått att man ska stänga gränserna helt?
Det är ett exempel på en extrem åtgärd som inte är kostnadseffektiv. Var gränsen går mellan vettiga och onödiga åtgärder kan jag givetvis inte avgöra. Det är en sak för expertisen på området.
Ok, håller med!
USA nyss: "“We are asking the American public to prepare for the expectation that this might be bad,” a C.D.C. official said.
Here’s what you need to know:" osv
När kommer detta i Sverige? Jag gissar innan veckan är slut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja, informera utan att försöka skönmåla. Tyvärr verkar svenska myndigheter ha en övertro på sig egen förmåga. Vad är det som pekar på att Sverige t.ex. skulle ha bättre möjligheter att hitta och isolera patienter och därmed stoppa en omfattande spridning inom landet? Vad, konkret, gör Sverige som inte Sydkorea, Tyskland eller Italien gör? Jag blir gärna motbevisad men man talar ju inte om vad det är som gör att Sverige skulle kunna klara detta bättre.
Man får lära sig att tolka politiker/myndigheter.
Det som uttalas om att vår beredskap är god gäller så som nu att möta upp ett mindre antal fall och isolera dessa. Alltså som max Italien. Dvs där worst case i vårt närområde finns.
Att klara av något Hubei-style skall nog inte tolkas in.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Att mäta är att veta. Hur ser det statistiska urvalet ut? Har Kina släppt siffror från testning av slumpvis utvalda stickprov/kontrollgrupper? Det är de begränsade möjligheterna till testning med kvantitet och kvalitet som är problemet både i Kina och andra länder. Man måste rapportera så gott man kan samtidigt som budskapet bör vara att smittspridningen är under kontroll. Baksidan blir att dödligheten framstår som hög.
Wuhan har större folkmängd än Sverige. Varför skulle då Sverige få 30 ggr fler intensivvårdsbehövande än Wuhan?
Jag glömde citat tecknen, detta är inte mina ord utan Staffan Sylvans, detta är inte mitt kompensområde och avstår därmed att uttala mig, men ville bara informera om vad Staffan skrev.
Citaträtten. Tre meningar. Använd länk.
"Om/när Covid-19 utvecklas till en pandemi och socialstyrelsens beräkning stämmer att 20 procent av befolkningen insjuknar så behöver 300 000 personer över tid sjukhusvård och 100 000 personer intensivvård. I Sverige finns enbart 510 intensivvårdsplatser och man klarar cirka 45 500 vårdtillfällen per år. Dessa vårdtillfällen är normalt betydligt kortare än de 2–3 veckor som allvarligt sjuka Covid-19 patienterna kräver."
Förutom dessa 3 meningar står mer i artikeln hos expressen:
https://www.expressen.se/debatt/lakarens-corona-varning-var-beredskap-racker-inte/
Lyssnade på Bruce Aylwards presentation från WHO sanktionerade expertgruppens tur till Kina.
Lite punkter:
*Handlade en del om Kinas agerande, metoder, arbetssätt som fick mycket beröm
*Kina har gjort ett mycket bättre jobb än de flesta förstår
*Man tror man har lyckats vända kurvan, men tar inga chanser och ökar beredskap
*Börjar flytta folk från karantän till lediga sjukhusbäddar
*Räkna inte med att det är en massa oupptäckta fall (finns nu antikropp-analys att tillgå)
*Kina är duktiga på att hålla folk levande, räkna inte med lägre dödlighet andra ställen, tvärtemot.
*De flesta länder har inte förberett sig tillräckligt
*Det går att stoppa smittan men man måste agera snabbt och kraftfullt
*10 gånger snabbare smittspridning än svininfluensan
*80% lindriga, 13% allvarliga, 7% kritiska
*Hög dödlighet bland kritiska
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200225-sitrep-36-covid-19.pdf?sfvrsn=2791b4e0_2
Uppdatering 36 från WHO och länken till kinaexpeditionen är i punkt 3.
Två veckors sjukdom vid mild variant men vad är definitionen av mild?
Citaträttten. Tre meningar.
Mild bör vara allt som inte innebär lunginflammation, andningssvårigheter, organsvikt etc. som är definitionen av svåra och kritiska fall. Det kräver inte vård på sjukhus utan du kan vara hemma och kurera det som känns som en vanlig eller kanske lite kraftigare förkylning eller normal influensa.
Smittskyddsmyndigheter i hela världen väntar på viruset som återkommer var 90de år. Det blev inte Sars för vi lyckades stoppa det. Av nån anledning ser de det här som allvarligare. Jag tror de vet mer än vi. Viruset hittar alltid nya vägar. Vi kan inte göra annat än försöka skydda oss mot spridningen. Men med större befolkning i världen och mer resande så finns möjligheterna för viruset. Att det spreds 1918 tros bero på den tidens globalism att soldaterna åkte hem. Vad skiljer det från nutid nu när alla reser? Vi är i en bättre sitts för vi kan skydda oss mot bakteriella följder. Oj jag kanske inte ska fortsätta oroa nu. Men allt går att söka på internet. Sökord Spanskan. Sanningen är jobbig.
En intressant sak är att kina verkade ha tillgång till mat och ett väldigt uppstyrt system (en handlar osv) trots långvariga karantäner medan Italien hade tomma länsade butiker på några dagar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"In the early days of the H1N1 influenza pandemic, which was traced to pigs in Mexico, it looked like 10% of people infected there were dying of the flu. Then health workers identified a slew of infections so mild that people didn’t even see a doctor. Once those cases were taken into account, the death rate plunged below 0.1%."
https://www.latimes.com/science/story/2020-02-11/how-deadly-is-coronavirus-fatality-rate
Det är en ren matematisk effekt som beror på om utfallet är känd för en stor del gruppen. För en sjukdom som har hög spridningshastighet, där en stor andel av fallen är kända och det är lång förskjutning mellan diagnosticering och utfall, kommer istället dödligheten betydligt underskattas. Detta var tex fallet med SARS, där inledande estimat var 2-3% men slutade på 9-10% (med stor variation mellan kluster).
Tex denna vetenskapliga artikel beskriver just förhållandet vid SARS-utbrottet:
https://academic.oup.com/aje/article/162/5/479/82647
Enligt denna är bästa sättet att snabbt estimera CFR i denna typ av utbrott, att ta det ackumulerade antalet dödsfall delad med antalet fall t-dagar tidigare, där t är antalet dagar från konfirmation till död (senaste estimat av t för Covid-19 är 11,5 dagar).
Mitt tillägg: Ja, resultatet är högt, men multiplicera antalet fall och/eller antal döda med en lämplig faktor om du tror dessa är underrepresenterade.
@Kurt: Hur tänker du nu? Försöker du medvetet att vilseleda?
Studien presenterar en metod för uppskattning av dödlighet bland sjukhusfall vid en epidemi där det råder fördröjning och censur i rapporteringen av dödsfall. Ganska naturligt att det korrekta slutliga värdet då hamnar högre. Metoden berör inte på något sätt hur CFR kan uppskattas då symtomfria smittade ska inräknas i definitionen av "case" i CFR.
"Mitt tillägg"
Det var fullt med folk på alla konditorier idag. Alla skulle köpa sina semlor denna Fettisdag. Det var ingen som brydde sig om någon Coronavirus. Skönt att tänka på annat.
Skönt då att det här kommentarsfältet finns för oss dysterkvistar att spekulera i. Kanske var det den sista fettisdagen as we know it?
Du har många läsare och skulle kunna använda loggen för att göra något bättre. Jag tänker på din uppmärksamhet om elbristen. Det här är samma sak men värre, mycket värre, ändå ska ingen press sättas på berörda myndigheter? Man ska bara hoppas på det bästa trots ingen konkret plan på ökade vårdplatser och trots att professionen (flera läkare) säger att vi inte har beredskap?
Det är inte folkhälsomyndighetens uppdrag att likt tidningarna ge uppdatering om nuläget – de ska vara proaktiva och har ett (hittills oprövat ansvar).
Folkhälsomyndighetens uppdrag
”Vår uppgift är att främja en god och jämlik hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt verka för ett effektivt smittskydd och skydda befolkningen från olika former av hälsohot. Särskild vikt ska fästas vid de grupper som löper störst risk att drabbas av ohälsa.”
Vi behöver vara solidariska med riskgrupper och skydda dessa sköra patientgrupper. Vi behöver inte tänka det drabbar inte mig så skit samma.
…och så var klimatfrågan glömd och begraven. Pandemiepoken är här.
Varken klimat, miljöförstöring eller kärnvapenhot har lösts trots att de har varit i jättefokus globalt under olika tider. Vi har bara gått vidare.
Pandemin kommer att ha en större effekt på klimatproblemet än mycket annat
Som ordspråket säger inget ont som inte har nåt gott med sig. Nu har alla fått ett verkligt hot att oroa sig för. Men kan inte det här vändas till att det har med klimatförändringarna att göra också?