Om bloggens läsare hade fått råda över vad som skulle gjort med de upp till 149 miljarder kronor som nu istället amorterades på statsskulden, så hade pengarna fördelats till störst del åt försvaret, sänkta skatter, rättsväsendet och sjukvården.
Läsarnas prioriteringar om vad man skulle göra med statens positiva kassaflöde på 149 miljarder kronor istället för att amortera. |
51% av de 2096 svarande bloggläsarna tycket att rikets försvar skulle få del av de 149 miljarder kronorna som nu istället användes för att amortera statsskulden samtidigt som det sägs att “vi har inte råd”. 45% tyckte att skatten skulle sänkas, 44% vill se anslag till rättsväsendet och 39% vill se pengar till sjukvård och social omsorg.
Relativt konservativa åsikter således, även om man alltså lider med personer som blivit sjuka. Kan vara kopplat till att 19% vill se ökade anslag till pensioner.
Tittar man i bottenskiktet på vad som absolut inte är intressant att prioritera var tycket 2 promille att rikets styre, inklusive de redan 4700 anställda på regeringskansliet, skulle få del av pengarna. Dessa fem personer kanske själva jobbar inom den gigantiska förvaltningen? Nio promille tyckte att samhällsekonomi och finansförvaltning skulle få anslag, liksom nio promille tyckte att det internationella biståndet skulle höjas. Således inga Sverigedemokrater bland läsarna, då det partiet alltid säger att Sverige ska hjälpa på plats. För övrigt ville bara 3.6% ha ökade anslag till nyanlända invandrares etablering, och således är läsarna inte särskilt intresserade av att lösa eventuella integrationsproblem i landet, utan gillar läget. En procent ville ha ökade anslag till internationell samverkan och 1.3% till kultur, medier, trossamfund och fritid.
I mellanskiktet under de absolut mest populära prioriteringarna bland läsarna hittades pensionerna i form av ekonomisk trygghet vid ålderdom med 19%, och energisektorn med 19%. 18% tyckte faktiskt att vi fortfarande skulle amortera på statsskulden. 15% vill se anslag till utbildning och universitetsforskning. 14% ville se pengar till kommunikationer, dvs vägar, järnvägar och liknande infrastruktur. 12% vill se pengar till försäkringskassan och 10% vill höja bidragen till kommunerna.
Enkäten är antagligen en rätt bra mätare på bloggläsarnas politiska prioriteringar, dvs försvar, sänkta skatter, rättsväsendet och sjukvården.
35 kommentarer
Appropå pengar till försvarsmakten, ÖB verkar ju vilja verkställa försvarsuppgörelsen i långsammare takt än riksdagen, främst genom att senarelägga armésatsningar. (Naturligtvis pga fördyrningar) Några tankar på det Cornu?
Så tolkade inte jag det han sade. Han har en ekonomisk verklighet att förhålla sig till. Med den givna ekonomin idag blir det förseningar helt enkelt.
Apropå DNs artikel om försvarets karriärklättrare utan rätt credentials så påminns jag om Woody Allens diktum '80% av framgång är att helt enkelt dyka upp'.
Naturligtvis så är pengabristen den bakomliggande orsaken, vilket jag också sa i mitt originalinlägg. Men DNs granskning verkar visa att det är armén som får stå tillbaka.
På förekommen anledning får jag lov att påminna att Sweden sedan länge är ett mångkulturellt samhälle så eventuellt prat om 'integration' är endast ett vämjeligt uttryck för rasism och vit överhöghet.
Vämjeligt var då ett nytt ord för mig! Tack!
Bör jag här känna vanmakt över svenska skolan?
Ja.
En lyckad integration bör väl innebära att posten för kostnader av integration minskas? Att vilja ha en ökning av posten innebär väl snarare att man antingen vill öka invandringen eller genomföra reformer så att integrationen blir sämre.
Förenklat, ja. Men hela svaret ligger inte i ekonomi heller. Det kan ju tom bli ekonomiskt gångbart att ett utanförskapsområde går plus men i övrigt inte har något med Sverige att göra som kultur, språk, mat mm. Lite som ett gated community och som aldrig går utanför dessa murar.
Går ekonomiskt plus? Ja. Positivt och eftersträvansvärt för landets utveckling? Nja.
Nej. Det är en helt orimlig tolkning. Lika lite som att vilja höja försvarsanslagen skulle vara ett uttryck för att man vill att Sverige blir anfallet.
Min tolkning är lika rimlig som någon annan givet premisserna: att posten bara går upp eller ner.
Nej det är den inte. Eller tror du på allvar att de som har kryssat för att man ska satsa på sjukvården vill att svenskar ska må sämre? Eller att de som vill att vi ska satsa på försvaret vill att sveriges säkerhetsläge ska försämras? Eller de som vill sänka skatterna vill att privatpersoners inkomster ska sjunka? Ditt resonemang är orimligt helt enkelt.
Statens ekonomi är tydligen bra det är sämre med kommunernas, i Göteborg är kommunens skuld 81000 SEK per invånare och alla investeringar och kanske en del av driften behövs det lånade pengar till. Staten har skyfflat över mycket på kommunerna.
Har man verkligen lånat till driften i Göteborg? Tar gärna emot nån källa som säger det.
Jag skrev "kanske", källan på det andra är GP.
Då "kanske" du skulle ha kollat upp det istället…
Socialdemokraterna har blivit ett högerparti
Japp.
Tycker bloggaren gör lite generalisering här. Att folk vill se att Sverige ska hjälpa på plats och minska bistånd är inte till 100% av alla fall en SD'are åsikt. Haft den åsikten när jag röstat vänster som höger.
Kasta bort pengarna på vapen alltså… Ja det bidrar ju verkligen till en bättre värld.
Du tillhör kanske dem som skiter i hemförsäkring, bilförsäkring, sjukförsäkring, akassa och brandvarnare? Det fungerar ju iof jättebra tills det händer något….. OBS, vissa överdrifter kan skymta i inlägget….
Vi har alltid en armé på plats i Sverige. Ids vi inte ha en egen så kommer det att vara någon annans armé.
Om en våldsverkande fövå möjligrbrytare ser möjligheten till att råna ta fastigheter, den ena med larm, lås och med vaken beväpnand boende, den andra utan larm, olåst dörr och med försvarslös boende, vem väljer våldsverkaren att råna?
Att Sverige behöver försvarsförmåga för att freda sig från angrepp är inte samma sak som att grannen rakt österut har och fortsätter att bygga upp aggressiv attackförmåga. Vapen är inte lika med vapen. Luftlandsättningsregementen, landstigningsflottor, lång- och medeldistansrobotar med kärnladdningar är några exempel på vapen man anskaffar om man siktar på att ha kapacitet att attakera andra stater. Gissa vem som har det rakt österut?
Om man sitter i Kaliningrad Oblast i Baltijsk med en landstigningsflotta, vad tror du man har tänkt använda den till?
A) Åka runt i cirklar utanför Baltijsk?
B) Ta sig över till andra sidan Östersjön?
Kuggfråga, vad ligger på andra sidan Östersjön? Det är ett land som börjar på S…
Så konklusionen är att så länge det finns de som aktivt planerar, investerar och tränar för att komma hit med militära medel så finns det en potentiell hotbild.
Då kan vi välja att säga välkomna och kör över oss alternativt svara upp.
Skall man bli av med vapen, så är det alltid den med offensiv aggressiv förmåga riktad mot annat land som har att starta nedrustning, inte den som i eget land försöker säkra att eget land förblir fritt eget land.
Många slarvfel i stavandet..
Om en våldsverkande förbrytare ser möjligheten till att råna tva fastigheter, den ena med larm, lås och med vaken beväpnand boende, den andra utan larm, olåst dörr och med försvarslös boende, vem väljer våldsverkaren att råna?
Hade infrastruktur fått vara med på listan så hade nog den ligger på en topp-plassering. Någon menar säkert de ryms i luddiga kommunikationer som får svårt att väcka samma känslor som väg, järnväg, borra och tunnlar
Sänkt skattetryck eller minskad skatteskuld är väl de enda rimliga svaren givet förutsättningarna. Samtliga andra utgiftsområden tarvar en fördjupande förklaring kring hur pengarna ska användas inom respektive område så att det inte bara blir meningslösheter och knasiga projekt som ingen efterfrågat. Generellt sänkt skattetryck eller minskad skatteskuld har alltid en positiv inverkan, oavsett vilken skatt som sänks.
Politikerna på 90-talet gjorde ett hafsverk (som vanligt) där ekonomi och arbetstillfällen i industrin väger mer än en Försäkringspremie som syftade till att försvara hela Sverige tills vidare. Vi kan inte få tillbaka det vi hade en gång och det är inte heller vad som behövs, men att numerären behöver upp och systemen som saknas behöver anskaffas torde vara självklart. Frågan är när, detta uppnås?
Nu får vi betala för politikernas kortsiktighet genom att själva inte kunna välja väg helt och hållet, utan att mer eller mindre tvingas i en riktning med olika överenskommelser och i bästa fall allianser.
Anekdot
Vi som under 80-90-talet jobbade i den Försvarsmakten undrade alltid hur vi stod oss och hur omvärlden såg på oss Efter att under 20 år nu jobbat på ett internationellt bolag har jag träffat på folk som tjänstgjort i Sovjetarmen, Amerikanska, Tyska, Norska, Danska, Finska Försvaret. Det är märkligt hur vi snabbt funnit varandra och som regel hittat snabba sätt att samarbeta med varandra…. När man då frågat dessa nyvunna kollegor hur de såg på oss under 80-90-talet så blir man förvånad över deras tilltro till oss, tilltänkta allierade såväl som fiender. Norrmännen förväntade sig att inte mycket Sovjetiska styrkor kom till Nordnorge genom Sverige, Finnarna tyckte att vi kommer visst ge dem stöd (såsom under vinterkriget).Amerikanerna tyckte att vi var ju medlemmar i NATO-klart de kommer….Det intressanta var när de gamla Sovjetiska officerarna sade att Sverige var ett problem för dem, de förväntade sig att vi skulle stå på NATO:s sida och hade planerat efter det och om de hade behövt gå in i Sverige så hade det gjorts med användande av Kärnladdningar, den kommentaren kom sig av att vi hade en alldeles för stor Försvarsmakt för att de konventionellt skulle kunna klara av den i samband med en konflikt med NATO. Vi konstaterade i dessa diskussioner om våra gamla roller att politiker är idioter, som inte förtjänar de offer vi var redo att ställa upp med. De skulle allihop skickas på prao som gravvårdare på någon av de stora krigskyrkogårdar som finns.
Man kan inte som självständig nation låta andra nationer diktera för oss vad som gäller varvid man behöver vara förberedd för det värsta och hoppas att det inte händer, därför behöver vi betala den premien som garanterar vår självständighet, just nu är premien för liten, vilket de flesta är överens om.
Om politikerna vill visa ansvar så lägger de en riktig plan för Sverige och Försvarsmakten som överlever nästa twitterflöde.
Planen för Sverige är nog att ta höjd för framtida transfereringar. Därför detta sparande. Jag tror inte det blir så mycket pengar över till fasta utgifter, typ vägar och försvar.
Men vafan, Lars! Du är alldeles för kvick med dessa undersökningar. Jag såg inlägget sent på söndagen och lade till det till fritidsbokmärkena att läsa snarast. Igår hade jag inte tid, men idag är det tydligen stängt. Du måste ju ge folk lite tid på sig. Jag kollar inte din blogg varje dag. Dessutom var det ett ganska maffigt formulär med flera formuleringar/poster som jag inte riktigt visste vad det var och som jag ville kolla upp innan jag svarade. Du kan väl nåla fast sådana inlägg överst på bloggen och låta det ligga några dagar, kanske en vecka. På så vis så drar du ju ut på aktualiteten av ett visst ämne och får mer exponering för mindre jobb, tänker jag, istället för att det lever ett pannkaksliv. Det får en att minnas vilket får en att tycka uppföljande inlägg i framtiden vara intressantare. Fast det kanske bara är jag.
Visst, 2000 svarande är inte dåligt, men frågan är både viktig och intressant och kunde väl fått några tusen till kanske. Nu har jag gett dig dina klick, men är i övrigt ointresserad av att följa detta ämne nu. Detta kunde du gott spara till en helgläsning istället för att låta det drunkna mitt i veckan under FoF.
Relevant invändning. Jag kontrollerade dock och antalet svar var nere på två per timme, så jag avbröt.
Dock kan jag börja spika enkäterna överst, för att få fler visningar, vilket du föreslår.
Direktdemokrati måste få lite tid på sig.
Åh fasen, så pass lite ändå. Men en spikning kanske ändrar på det. Åtminstone jag blir glad då 🙂
Är det bara jag som tycker det är kul att svara på formulär? Det är ju höjden av demokrati! Det är nästan som julafton för mig. Har du inte runt 50 000 läsare per inlägg? Känns som att fler av dem borde svara. Nåväl, allt gott.
Hushållens skulder i Sverige i förhållande till inkomst är i dag dubbelt så höga som i Tyskland och mer än 70 procentenheter högre än i USA.
Det här påverkar inflationen också. En ganska anselig mängd pengar beskattas från folket och går till att betala av skulder istället för att konsumera.